Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

26 Apr 2024 07:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; Motley, TX.

26 Apr 2024 07:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX.

26 Apr 2024 07:08:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 07:08:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crosby, TX; Garza, TX; Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:53:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lynn, TX.

26 Apr 2024 06:22:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 december 2018, 09:42 uur | Bericht #489400
Algemeen; tijdens de kerstdagen bouwt zich boven Europa een stabiel hoog op welke tot het einde van het jaar het weerbeeld in de Alpen zal bepalen. Terwijl men in de bergen kan genieten van volop zon en relatief zacht weer kan de onderste laag van de atmosfeer tijdens de nog lange nachten flink gaan afkoelen met kans op (hardnekkige) Hochnebel en mist.

Onder hogedruk het jaar afsluiten

Koufront
Gisteren kwam er dan eindelijk een einde aan het veel te zachte en zeer onbestendige “herfstweer”. Zondag en vooral in de nacht op maandag werd er nogmaals een aanslag op het sneeuwdek gepleegd. Niet zozeer de regen was echter het probleem maar veel meer de zachte lucht en vooral harde tot stormachtige wind. Ook hier in Oberwallis ging net als elders nogmaals veel sneeuw verloren en maandagochtend was het hier in Termen tot een hoogte van 1100 a 1200 meter, afgezien van nog wat sneeuwresten, gewoon weer groen.
 
Een paar degen geleden nog een dik pak verse sneeuw en meer dan 20 cm sneeuwhoogte. Sinds gisteren alles weg behalve het ijs op de vijver. Sneeuwwebcam Termen
Hogerop op Rosswald is gisteren op de valreep nog 10 cm sneeuw gevallen


Geheel volgens verwachting trok er in de nacht en maandag overdag een markant koufront van noordoost naar zuidwest over de Alpen. In de ochtend waren eerst de noordelijke en in de middag dan ook de zuidelijke Alpen aan de beurt. Met het draaien van de wind naar noordelijke richtingen ging de temperatuur snel naar beneden en daarmee ook de vorst en sneeuwvalgrens. Met de noordelijke stroming profiteerden vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam nog van de neerslag en de dalende sneeuwvalgrens en viel er tot een hoogte van 1000 a 800 meter sneeuw waarbij zich al naar gelang hoogte een sneeuwdek(je) vormde van enkele centimeters tot 10 a 20 centimeter.
 
Op de valreep toch nog gelukt met de “kerst sneeuw”. Winterwonderland Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge


Meer sneeuw viel er in de hogere Alpen vanaf circa 2000 a 2200 meter. Lokaal kon men daar gisterochtend tussen de 50 en 100 cm aan verse sneeuw optekenen.
Winters Arosa (Graubünden) na een verse laag sneeuw. via Twitter @herrlichesarosa ‏ @herrlichesarosa
De meeste sneeuw viel in het hooggebergte zoals bv in Sölden waar een halve meter viel
Sölden


Obergurgl /Hochgurgl

Deels was deze sneeuw sterk vervracht en mede daardoor ook is het lawinegevaar in de noordelijke Alpen(hoofdkam) gestegen naar code ORANJE (aanzienlijk) of ROOD (groot) Vooral hiet in de Aletsch is het lawine gevaar precair en ook vanmorgen waren de luide knallen van de Lawinesprengungen weer goed te horen. Het mooi weer van de komende dagen is uitnodigend, hou echter rekening met met het gevaar en blijf vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen van de ski gebieden op! (zie per land op kaart onder aan weerbericht)
Veel sneeuw en groot lawinegevaar in het gebied van de Aletsch


Minder turbulent en nat ging het er aan de zuidkant en zuidwest kant aan toe. Vooral wat verder weg van de hoofdkam en speciaal langs de oostelijke zuidkant was het meest droog en met in kracht toenemende Nordföhn begon het daar in de loop van de dag op te klaren. neerslag werd er hier niet of nauwelijks gemeld.
Mooi was gisteren de scheidingslijn (Alpenhoofdkam) tussen de noordkant en zuidkant vanuit de ruimte waarneembaar.


Toenemende hogedruk
In de loop van de middag en avond begon het zwerk met het instromen van veel drogere polaire lucht te breken en werd het op droog. Laatste sneeuw viel in de namiddag en avond nog het in zuidwesten en  in de Stau van de centrale en oostelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam, veel stelde dit echter niet meer voor.

De weersverbetering hebben we te danken aan luchtdrukstijgingen achter het koufront en drogere lucht die met de naar noordoost gedraaide stroming tot over de Alpen is uitgestroomd . Motor daarachter is een opbouwend hoog met kern boven België. Het hoog, luisterend naar de naam – Hugo – zal vandaag en ook de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa gaan bepalen.



De meest koude lucht bevindt zich boven de oostelijke Alpen, minder koude lucht vinden we terug boven de westelijke Alpen. Omdat er weinig stroming is en ook de as van het hoog ten noorden van de Alpen blijft liggen verandert er deze eerste kerstdag niet veel aan deze temperatuur verdeling en ook het weerbeeld.
GFS T850 hPa voor vanmorgen 09h00. De meest koude lucht ligt over de oostelijke en centrale Alpen


Daar waar het in de afgelopen nacht langer opklaarde kon het kwik vooral boven sneeuw verder dalen en start de dag start met lichte tot matige vorst en in de hogere dalen ook gewoon weer (zeer) strenge vorst. Zo meldt Glattalp op dit moment -19 graden en het vliegveld van St Moritz – 20 graden! Eventuele Hochnebel of mist die zich daarbij heeft gevormd zal in de loop van de dag oplossen en vooral in de bergen zal de zon volop schijnen.
Radarbeeld 09h00. Via Wetteronline.de


Minder fraai is het nog in de oostelijke noordkant alwaar ze nog met de naweeën van de Nordstau te maken hebben. Hier is het meest bewolkt en grauw en tot in de lagere delen valt er nog wat sneeuw.

Voor de wintersporters belooft het een heel mooie eerste kerstdag te worden. Het is de zon die het weerbeeld zal bepalen en enkele (hogere) wolkenvelden mogen geen naam hebben. Op 2000 meter wordt het van west naar oost -3 tot -8 graden, op 3000 meter vriest het 10 tot 14 graden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De middagtemperaturen variëren tussen – 2 graden graden in het oosten en tot 7 graden in het westen. Nog iets warmer wordt het met de Nordföhn aan de zuidkant, hier kan het kwik lokaal tot 10 a 11 graden oplopen. In de zuidelijke en centrale inner-alpine Alpen is het een stuk kouder met ook overdag temperaturen rond het vriespunt.................

Het volledige Alpenweerbericht als ook het dagelijkse Benelux weerpraatje kun je lezen op de site via www.alpenweerman.nl  | Gewijzigd: 25 december 2018, 09:45 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 256 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 256, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden