Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 21:24:42

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butler, NE; Lancaster, NE; Saunders, NE; Seward, NE.

26 Apr 2024 21:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chautauqua, KS; Cowley, KS; Elk, KS.

26 Apr 2024 21:21:22

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 21:21:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCurtain, OK.

26 Apr 2024 21:08:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Ellis, TX; Navarro, TX.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Boone, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Seward, NE.

26 Apr 2024 21:01:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 21:01:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:54:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Greeley, NE; Howard, NE; Nance, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hill, TX.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

26 Apr 2024 20:44:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buffalo, NE; Hall, NE.

26 Apr 2024 20:44:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

26 Apr 2024 20:44:28
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
24 januari 2019, 10:21 uur | Bericht #489791
Algemeen; een (hoogte)laag is via de Alpen naar de centrale Middellandse Zee getrokken en aan de noordkant van het systeem wordt koude en wat vochtigere lucht aangevoerd. Vrijdag zwakke tussenhoog invloed en met een naar noordwest draaiend stroming geleidelijk wat minder koud. Zondag volgt een koufront. Ook in het verdere verloop gaat het winters verder met afwisselend tussenhoog invloed afgewisseld door (sneeuw)storingen. Algemeen wat verder toenemende sneeuwkansen.

Vanaf zondag periodiek sneeuw (Nordwest / Weststau)

Een zwak occlusie front behorende bij een overtrekkend (hoogte)laag zorgde gisteren in de westelijke Alpen voor meer bewolking waaruit ook wat sneeuw viel. De oostelijke Alpen hadden te maken met de bewolking en wat sneeuwval samengaand met een ander laag boven de Adriatische Zee. Tussen deze twee systemen in scheen vooral in de centrale Alpen ook de zon nog langere tijd en bleef het overwegend droog. De temperaturen handhaafden zich op alle hoogtes op een hoog-winters niveau en de sneeuwvalgrens lag meest in de dalen en lagere delen.
 
Tot 240cm sneeuw meldde Remco Mienis (AWM) gisteren vanuit Flachau
En het was koud, vooral wanneer de zon het liet afweten. Warm aankleden was dan ook het devies. Foto Remco Mienis #Flachau


Tijdelijke tussenhoog invloed, koud
Vandaag en ook op vrijdag en zaterdag liggen we achter het naar het oosten verder trekkend hoogtelaag in een noordoostelijke stroming waarmee koude polaire lucht wordt aangevoerd.
 
Weerkaart voor vanmiddag 12h00 (Deutscher Wetterdienst)


Vooral in de onderste lagen van de atmosfeer is deze lucht vochtig en stuwt tegen de Alpenhoofdkam. Uit de Hochnebel en (lagere) bewolking kan lokaal wat lichte sneeuw vallen. het zuiden en inner-alpin houden het meest droog met hier ook de meeste kans op zonnige momenten.
Radarbeeld Alpen 09h40


Daar waar het opklaart kan het kwik in de nachten weer flink onderuit gaan en vriest het streng tot zeer streng. Ook in de bergen is het door de aanwezigheid van de Höhenkaltluft koud. Op 2000 meter vriest het een graad of 10 tot 12 en op 3000 meter een graad of 15 tot 18.

In het weekend trekt een depressie via de Britse Eilanden en de Benelux naar Denemarken en vervolgens de Oostzee. Daarbij komen we tijdelijk aan de “zachtere” kant van de jetstream te liggen en gaat er op een noordelijke voorbij trekkend warmtefront wat minder koude lucht over de Alpen uitstromen.
 
GFS 500 hPA met het “Britse” laag


In de loop van de zondag volgt het koufront waarna weer een portie Höhenkaltluft over de Alpen gaan uitstromen. Van het warmtefront zelf zullen verder weinig last hebben en neerslag wordt er niet verwacht.

Zondag en maandag  kan er op passage van het koufrontvooral in de westelijke Alpen en ten noorden van de Alpenhoofdkam weer wat sneeuw gaan vallen. Hoe verder naar het oosten hoe minder tot geen neerslag er zal vallen. Tegelijkertijd zien we dan pnieuw een  (hoogte)laag boven de centrale Middellandse afsnoeren en met een inzettende Süd tot Südost stau kan er dan aan de zuidkant van de oostelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen.
 
GFS dinsdag 06h00 met de jet weer tot in de MZ en de Alpen weer dieper in koudere luchtmassa’s


Ook de rest van de Alpen krijgen in de nieuwe week te maken met een komen en gaan van storingen die periodiek sneeuw gaan brengen. Vooral op woensdag als ook vrijdag kunnen met een noordwestelijke hoogtestroming wat  actievere front sneeuw gaan brengen. Zwaartepunt dan in de Nordweststau gebieden.




De temperaturen handhaven zich de gehele week op een winters niveau, rond het midden van de week zou tijdelijk pre frontaal wat zachtere lucht kunnen gaan binnenstromen. Dit beeld zien we echter enkele leden en de hoofdrun van de GFS ensembles, de meeste leden als ook het ECMWF houden het dan ook koud.
 
De neerslag / sneeuw prognoses voor de komende 7 dagen volgens het Bergfex-ZAMG model (ECMWF) Vooral de noordwest en weststau regionen gaan vanaf zondag sneeuw van betekenis krijgen


Op de wat langere termijn kan het dan echter spannend gaan worden! We zien dan een markante hoogtetrog op de kaarten verschuiven waarbij de jetstream helemaal tot over het noorden van Afrika uitzakt en vervolgens via oost Europa afbuigt naar het noorden.
 
GFS 500 hPa voor h2 februari met de markante hoogtetrog.


Oost Europa komt dan steeds verder aan de warme kant van de Rossby golf te liggen en ook de oostelijke Alpen komen dan mogelijk al in het bereik van zachtere luchtmassa’s die vanuit de Middellandse Zee worden aangevoerd.
 
GFS 850 hPA voor zaterdag 06h00. De oostelijke Alpen komen dan (pre frontaal) in veel zachtere lucht. In het zuidoosten inzettende Stau, in het noordoosten wrs dan ook opkomende föhn


Deze ontwikkelingen zouden wanneer het geheel nog iets westelijker komt te liggen een Südstau situatie kunnen gaan geven met veel neerslag (sneeuw) voor de zuidelijke Alpen.

Hoe (en of) dat allemaal in zijn werk zal gaan is nog onduidelijk en ook onzeker en wat dat eventueel voor het Alpen en Europa wintertje zal gaan betekenen zal de komend dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer!


Tot zover vanuit een bedekt en koud Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 259 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 259, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden