Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 januari 2019, 09:58 uur | Bericht #489798

Aanhoudend onbestendig, periodiek sneeuw

 
Algemeen; aan de noordflank van een depressie met kern boven de Tyrreense Zee liggen de Alpen in een noordoostelijke hoogtestroming waarmee koude en in de onderste lagen van de atmosfeer ook vochtigere lucht wordt aangevoerd. Onder invloed van een tussenhoog wordt deze vrijdag enigszins afgedroogd. De Alpen zuidkant is met de noordoostelijke stroming weer begunstigd. Zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een warmtefront, zondag volgt het koufront. Volgende week periodiek sneeuw met zwaartepunt Franse Alpen, tegen en in het weekend inzettende Südföhn en Südstau!

Komen en gaan van (sneeuw)storingen, volgende weekend Südstau -Föhnfase

Aan de noordflank van depressie – Klaus – met kern boven de Tyrreense Zee hadden we gisteren te maken met een noordoostelijke tot oostelijke stroming waarmee koude polaire lucht werd aangevoerd. Vooral in de onderste lagen van de atmosfeer is deze lucht vochtig waardoor aan de noordkant veel bewolking en Hochnebel voorkwam. 
 
Hochnebelmeer, Unten Grauu, oben Blau. Gezien vanaf het Folluhorn ob Rosswald. Foto Lucia Näfen
Folluhorn Gipfel
Folluhorn


Deels stroomde de Hochnebel ook de aangrenzende inner alpine dalen in. Boven de Hochnebel met een bovengrens deels tot boven 2000 meter scheen de zon volop. Ook de zuidelijke Alpen profiteerden gisteren weer volop van de zon. Het was koud met ook overdag lichte tot matige en in de hoger gelegen dalen ook strenge vorst.
 
Heerlijk wandelen door winter wonderland Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak
Mittelberg Kleinwalsertal. Foto Hans ter Braak


Vandaag staat het weer in de Alpen in het teken van een tussenhoog dat zich tussen een depressie -Laszlo – met kern boven de Noordzee en een andere depressie – Klaus –  met kern boven de Tyrreense Zee.
 
Radarbeeld Alpen 08h50. Via Wetteronline.de


Met de hoogteas ten noorden van de Alpen wordt ook vandaag aanvankelijk nog koude continentale lucht aangevoerd.



Tijdelijk zachter
In de loop van de middag en avond trekt de hoogte-as geleidelijk over de Alpen naar het zuidoosten en met een draaiing van de stroming naar westelijke richtingen stroomt dan vooral in de hoogte geleidelijk minder koude lucht van west naar oost over de Alpen uit. Deze zachtere lucht hangt samen met een depressie die via de Britse Eilanden naar Nederland trekt en vervolgens in noordoostelijke richting afbuigt.
 
GFS 500 hPa zaterdagochtend
GFS 850 hPa zaterdagochtend met de zachtere lucht die ten noorden van de hoogte-as binnen sijpelt


Warmtefront
Zaterdag krijgen we met het warmtefront dan wel de warmtefront sector te maken, In vergelijking met de voorgaande dagen gaat het kwik dan een graad of 10 omhoog. Op het 850 hPa vlak komt het kwik aan de Alpennoordkant zaterdag en deels ook nog zondag rond of net iets boven het vriespunt te liggen en deels aan de westelijke zuidkant rond de 3 graden.
 
T850 hPa centrale Alpennoordkant, zaterdag en zondag maar liefst graadje op 10 tot 12 hoger


Het warmtefront zal vooral de oostelijke Alpen (noordkant) beïnvloeden en hier gaat ook wat neerslag vallen  De sneeuwvalgrens stijgt zaterdag naar 700 tot 1000 meter en mogelijk aan de noordkant ook nog wat hoger.  Inneralpin valt sneeuw tot in de dalen, hier valt echter weinig tot geen sneeuw en ook de zuidkant houdt het droog.

Koufront
Zondag volgt in de loop van de dag het koufront en gaat het er op uitgebreidere schaal neerslag vallen. Sneeuwvalgrens aanvankelijk nog rond de 1000 meter en met het instromen van de koudere lucht dalend tot in de dalen en lagere delen. Ook maandag is het onbestendig en steeds weer valt er sneeuw tot in de dalen. Zwaartepunt van de sneeuwval geleidelijk langs de Alpennoordkant.




Dinsdag kunnen we even profiteren van een overtrekkend tussenhoog en weersverbetering. Woensdag staat alweer een volgende storing op het weermenu. De weersverslechtering hebben we te danken aan een volgende hoogtetrog die opnieuw vanaf de Britse Eilanden richting de Benelux trekt.




Woensdag krijgen we te maken met een “geknepen” warmtefront, donderdag het koufront. De temperaturen gaan woensdag opnieuw tijdelijk wat in de lift zonder dat het echt zacht gaat worden. De meeste neerslag zal als sneeuw vallen, beneden de circa 500 meter tijdelijk ook regen of smeltende sneeuw. Donderdag volgt in de loop van de dag het koufront en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen.
 
Berfex-ZAMG (ECMWF) sneeuwval cumulatief voor de komende 144H. Vooral de westelijke Alpen mogen zich verheugen op sneeuw van betekenis


Hoogtetrog – Südstau / Südföhn
Richting het weekend zien we een volgende markante hoogtetrog via Frankrijk en het Iberische Schiereiland tot over noord Afrika uitzakken. Aan de oostflank van het systeem met daarin opgenomen centra van lagedruk wordt zeer zacht lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden getransporteerd en aan de oostflank koudere lucht vanuit het noorden tot ver naar het zuiden.
GFS 500 hPa voor zaterdag 2 februar


De scheidingslijn (hoogte-as) komt dan dan precies over de Alpen te liggen. De oostelijke Alpen krijgen dan te maken met veel zachtere condities en een opkomende Südföhn. De zuidkant van west naar oost met een inzettend Südstau.
GFS 850 hPa voor zaterdag 2 februari


Cruciaal in zake Föhn, Südstau als ook neerslag en neerslagvorm zal de precieze koers van de jet (hoogtetrog) worden. GFS berekent het geheel wat oostelijker, ECMWF wat westelijker (zachter voor ook de westelijke Alpen).
ECMWF met een meer uitgesproken westelijkere Südstau en Südfau situatie


Hieronder is aan de hand van de ECMWF ensembles mooi de warmere föhnfase aan de noordkant te zien en de koudere oplossingen voor de zuidkant





In het verdere verloop zien we vandaag twee opties waarbij zowel zachtere oplossingen (zonaal) tot de mogelijkheden behoren (ECMWF) of het vertrouwde meer noordwestelijke stromingspatroon (GFS).


De komende dagen zal voor wat betreft de ontwikkelingen vanaf het weekend met de Südföhn / Südstau meer duidelijk moeten gaan worden.
Tot zover voor nu vanuit een grijs en koud Oberwallis (Hochnebel). Fijne dag, blijf volgen en vertel het verder. Ciao


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 




Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 168 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 168, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden