Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
26 januari 2019, 09:27 uur | Bericht #489818
Algemeen; Atlantische storingen  beïnvloeden het weer in de Alpen. Tijdens het weekend wordt tijdelijk zachtere lucht aangevoerd, vanaf zondag dan weer koudere polaire lucht. Vooral in de westelijke Stau gebieden gaat sneeuw vallen, tegen het einde van de week ook toenemende kansen op sneeuw aan de zuidkant

Korte thermische opleving, zondag terug naar koud

Met een continentale stroming hadden we ook gisteren in de Alpen te maken met koud winterweer. Met de aanvoer van vochtigere lucht in de onderste atmosfeer had de zon het vooral aan de noordkant moeilijk. Uit de Hochnebelachtige bewolking viel her en der wat lichte sneeuw. Geen grote hoeveelheden, echter door de zeer koude lucht was het “aandeel lucht” in de sneeuw zeer groot en zo waren slechts enkele millimeters al genoeg voor een mooie “donslaag” van soms wel 8 tot 10 cm.
 
Ondanks de bewolking prima maar wel koud wintersportweer in Tirol Westendorf- Foto Alpenweerman Sander Engelen


Onder normale omstandigheden komt 1 mm neerslag overeen met 1 cm droge sneeuw. Is de luchttemperatuur en dauwpunt temperatuur echter heel laag dan kan 1 tot 2mm  neerslag 4 tot 8 cm sneeuw opleveren en soms ook nog meer. Weinig vocht en veel lucht dus. Geraakt de temperatuur dicht bij nul of zelfs erboven of hebben we veel “straling” of wind dan is deze “luchtige” sneeuw ook zo weer verdwenen.
 
Uitsneeuwende Hochenbelachtige bewolking. De kou straalt er van af! Graubünden Foto Claudio Riesen‏ @ClaudioRiesen
Inclusief een verse laag heel luchtige pulver sneeuw. Tirol Westendorf- Foto Alpenweerman Sander Engelen


In de loop van de dag zagen we de as van het tussenhoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.
Kaiserwetter gisteren in Gstaad – Foto Sébastien Epiney @SebastienEpiney
Mooi winter(sport)weer gisteren ook in de Franse Alpen / Mont Blanc – LesArcs. Foto via Twitter WeerEnMeer @WeerEnMeer


In de loop van de dag zagen we de as van het tussen hoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.

Warmtefront(sector)
De verzachting zal zich vandaag doorzetten en heeft te maken met een warmtefront dat ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt. De invloed ervan zal het meest merkbaar zijn aan de noordkant en hier kan ook wat neerslag gaan vallen.


De sneeuwvalgrens varieert van in de dalen in de wat meer beschutten dalen tot circa 800 a 1000 meter stijgend aan de noordkant.
Sneeuwval vanmorgen in de oostelijke Alpen. Kleinwalsertal Vorarlberg Mittelberg. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak


Koufront
Zondag volgt het koufront en gaat er ook in de westelijke Alpen en deels inner-alpine Alpen als ook de aangrenzende zuidelijke regionen wat verse sneeuw vallen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de middag en avond weer tot in de dalen en lagere delen.
 
Morgen zondag volgt van het noordwesten uit weer steeds koudere lucht


Ook de maandag gaat onder invloed van de lagedruk en Höhenkaltluft onbestendig en koud verlopen. Steeds weer valt er wat sneeuw of sneeuwbuien, in de Stau van de noordwestelijke en westelijke Alpen ook aanhoudend. Dinsdag volgt onder invloed van een zwak tussenhoog een tijdelijke weersverbetering met nog wat laatste sneeuw langs de oostelijke Alpennoordkant. In de loop van de avond en nacht als ook op woensdag van het westen uit weer toenemend kans op sneeuw(buien).
 

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Periodiek sneeuwval -buien, noorden ook föhnig
Ook de rest van de week staat in het teken van Atlantische storingen die steeds weer het Middellandse Zee gebied, Daarbij wordt dan weer wat minder koude en dan weer koudere lucht aangevoerd. De timing en exacte koers van de laagjes is nog lastig aan te geven en we zullen tussen de (sneeuw)fronten door de goede droge(re) momenten moeten afwachten. Met een west tot noordwestelijke jet welke vooral op de westelijke Alpen gericht is gaan de meeste sneeuw in de Franse en Zwitserse West tot Nordweststau gebieden vallen. De Alpennoordkant krijgt tijdelijk ook te maken met föhnige en wat mildere condities (prefrontaal)
 
Neerslag / sneeuw cumulatief voor de komend 7 dagen volgens het Bergfex-ZAMG model (ECMWF)


Richting en in het weekend krijgen we te maken met een volgende uitzakkende markante hoogtetrog en apart (hoogte)laag. Het zwaartepunt van de lagedruk (hoogtelaag) zal volgens het GFS via de Britse Eilanden tot over de Benelux naar Denemarken trekken.



Dit betekent dat de warmte injectie aan de oostflank van de Rossby (dal) golf verder oostelijke naar het noorden gaat plaatsvinden en de Alpen dus aan de koude kant van het geheel zullen verblijven. Ook de een uitgesproken Südföhn en Südstaufase is daarmee van de baan en ook een eventuele van het zuiden inzettende verzachting!

In het verdere verloop lijkt het erop (GFS / ECMWF) dat we met een meer zonaal (westelijke) verlopende jet en stromings patroon te maken gaan krijgen. Nieuwe storingen zullen dan periodiek weer sneeuw gaan geven met focus op de westelijke Alpen. Hieronder nog de GFS ensembles westelijke en noordelijke Alpen



Hoe het één en ander in zijn werk zal gaan als ook de details (sneeuw) zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken. Vrij zeker tot zeker lijkt het dat het winterse weer in de Alpen en grote delen van Europa over de gehele linie zal aanhouden of zich gaat verscherpen! Tot zover voor nu, ik trekt met voor een weekje terug in de Walliser Alpen (Rosswald) en al naar gelang de situatie vanaf daar dan updates en meer Alpenweer. Fijn weekend, ciao

 

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 304 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 304, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden