Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
30 januari 2019, 10:12 uur | Bericht #489864
Algemeen; vooral de westelijke Alpen krijgen vandaag te maken met een depreesie boven noord Frankrijk. In de westelijke Alpen valt wat sneeuw,  in het noorden wordt het föhnig. Na een korte weersverbetering op de donderdag krijgen we vrijdag te maken met een volgende hoogtetrog en depressie. De noordkant krijgt dan met een krachtige föhnfase te maken, de zuidelijke Alpen met inzettend Südstau neerslag. Zaterdag volgt vanuit het noordwesten weer koudere polaire lucht

Vooral in westen en zuiden sneeuw, noordkant ook föhn

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van een fraaie winterdag. Met een mix van wolken en opklaringen en lokaal nog wat sneeuw of sneeuwbuitjes of uit sneeuwende Hochnebelachtige bewolking hadden we prima wintersport en sneeuwcondities. Hieronder nog een impressie vanaf Rosswald gistermiddag (afdaling via rode en blauwe piste vanaf Fleschboden tot aan de onderste sleeplift bij het Bergstation).



Het was wel zaak om je warm aan te kleden want vooral op wat grotere hoogte was het met 10 tot 20 graden vorst snerpend koud! In de loop van de middag en avond begon het zwerk in de westelijke Alpen weer te betrekken met en in de nacht  in het westen weer wat (lichte) sneeuw.
Untouched Powderland #Trübsee #Nidwalden #Engelberg. Foto Caroline Pirskanen ‏@carolinevonb
Met het tijdelijk betere weer meteen even van de gelegenheid gebruik maken om de gondel naar de Säntis van de Raureif en sneeuw te ontdoen. Geen klusje voor mensen met hoogtevrees!


Vandaag zal de sneeuwval zich nog wat verder over de westelijke Alpen uitbreiden en later op de dag kan er ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen (Vorarlberg, Tirol) wat (lichte) sneeuw gaan vallen.
 
Radarbeeld alpen 09h00. Bron WetterOnline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De sneeuwval heeft te maken met een laagje dat via noord Frankrijk naar noord Duitsland afbuigt en gelijktijdig ook afzwakt. Via de westflank gaat achter het laagje vooral op wat grotere hoogte weer een stuk koudere lucht over de Alpen uitstromen.



Donderdag overdag komen we tussen de storingen in even in wat rustiger vaarwater en gaat ook de zon weer even meedoen. In de loop van de donderdag avond en nacht op vrijdag als ook op vrijdag krijgen we te maken met de invloed van een via de Britse Eilanden en Frankrijk afzakkende hoogte trog en hoogtelaag.
 
GFS 500 hPa met het (hoogte)laag vrijdagochtend


Hierdoor gaan de drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant van de Alpen toenemen en met een drukoverschot aan de zuidkant wordt het aan de noordkant föhnig.
 
GFS 850 hPa voor vrijdagochtend


De westelijke Alpen krijgen te maken met aanhoudende en deels ook intensieve sneeuwval. De sneeuwval verplaatst zich vrijdag verder via de Alpenzuidkant  naar het oosten. Langs zuidelijke Alpenhoofdkam en deels overgrijpend tot de aangrenzende inner Alpien gebieden gaat het van west naar oost dan aanhoudend en in de Südstau intensief sneeuwen.
 
Neerslagwaarschijnlijkheid voor vrijdagavond


De Alpennoordkant houdt het vrijdag met de föhn meest droog en opgeklaard en tijdelijk is het daar een heel stuk zachter met temperaturen die op 1500 meter tot 3 a 6 graden in de plus gaan oplopen. Ook naar het oosten toe is het met de aanvoer van lucht vanuit het  Middellandse Zee gebied dan een stuk minder koud. De sneeuwvalgrens varieert van west naar oost en tussen noord en zuid sterk, aanvankelijk sneeuwt het naar het westen toe tot in de dalen, geleidelijk dan stijgend naar 500 tot 700 meter. In de oostelijke Alpen stijgend naar 1200 tot 1500 meter.

Veel sneeuw zuidelijke Alpen
De meeste sneeuw wordt  voor de zuidelijke Alpen berekend.  Tot en met zaterdag kan er hier 50 tot 100 cm aan sneeuw gaan vallen en hogerop met gunstige Stau tot 120 cm. Zie hieronder de kaart met de neerslagverdeling (sneeuw) en accumulatie voor de komende 4 dagen (Bergfex-ZAMG / ECMWF model)



In de loop van de zaterdag zoekt de hoogtestroming weer de noordwesthoek op en gaat weer koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen. In de noordelijke Alpen kan dan ook weer wat sneeuw gaan vallen. Met het draaien van de stroming komt er dan tevens weer een einde aan de Südstau en Südföhn fase, het wordt droog en vooral aan de zuidkant wordt het met een opstekende Nordföhn zonnig.
 
GFS 500 hPa voor zondag. In de loop van het weekend stroomt weer koudere lucht vanuit het NO over de Alpen uit,


De zondag en de eerste dagen van de volgende week staan in het teken van de lagedruk en Höhenkaltluft. Het is winters koud en periodiek valt er wat sneeuw of sneeuwbuien. Stabiel hogedrukweer met Kaiserwetter is voorlopig geen thema en de wintersporters zullend de mooie momenten en de zon tussen de storingen door eruit moeten pikken.

Vanaf woensdag zien we nieuwe hogedruk opbouw richting het noorden (Scandinavie) en gaat nog koudere lucht van het noorden naar het zuiden uitstromen en de temperaturen gaan dan nog verder omlaag. De grote vraag is dan of dit proces zicht zal gaan doorzetten of dat het slechts bij een schijnaanval van winterkoning Thialf is.
GFS (kaart 500 hPA) en ook het ECMFW met de opbouw van nieuwe hogedruk in het noorden


Ensembles GFS oostelijke noord / zuidkant, let vooral ook op de neerslag piek aan de zuidkant en de oplopende temperaturen op 850 hPa (1500 meter) De westelijke Alpen zijn algemeen kouder met ook daar de nodige neerslag vooral in de zuidelijke delen.



Daarover dan de komende dagen meer.Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt en koud Rosswald in Oberwallis. Ciao


Geen Facebook, dan HIER nog de link via ons Youtube kanaal

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 333 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 333, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen van 21 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden