Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:49

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:48

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:48

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:48

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:47

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:47

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:47

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:47

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:46

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:46

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:46

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:46

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:46

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Aug 2019 15:01:45
Actueel
1 / 4

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Fotowedstrijd augustus 2019

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 februari, 09:54 uur | Bericht #490047
Algemeen; hoog – Dorit – met kern boven de noordelijke Balkan trekt geleidelijk verder naar het noordoosten. In de loop van de volgende week wordt de plaatst ingenomen voor een volgend hoog. Tijdens het wisselen van de wacht gaan de temperaturen wat naar beneden maar het blijft aanhoudend (te) zacht en per saldo verandert er niet(s) veel aan het droge en zeer zonnige weerbeeld. De oostelijke Alpen krijgen later in de week en in het weekend te maken met de invloed van een hoogtetrog boven oost Europa!

Koude nachten, zeer zacht overdag

Grote delen van Europa hebben onder invloed van hoog – Dorit – te maken met voor de tijd van het jaar zeer zacht winterweer. De van het zuiden en zuidwesten aangevoerde lucht is niet alleen zeer zacht maar ook zeer droog.
 
De besneeuwde Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien


In de Alpen was het tevens ook wat föhnig en dat leverde opnieuw thermische hoogstandje op. Eergisteren steeg het kwik in de Alpen al tot 14 a 18 graden en lokaal werd zelfs de 19 graden bereikt. Nog iets verder naar het westen in Frankrijk steeg het kwik gistermiddag zelfs tot boven de 20 graden met in St Etienne zelfs 21 en aan de voet van de Franse Pyreneeën zelfs 22 graden

Ook hogerop in de bergen was het opnieuw zeer zacht met zelfs tot ver boven de 2000 meter temperaturen van 3 tot 5 graden. de vorstgrens lag ergens rond of net boven de 3000 meter.
Ulrichen – Obergoms – Oberwallis Foto Josef Imsand
Graubünden
Arosa. Via Twitter herrliches Arosa @herrlichesarosa
Chamonix. Via SkiWeather.eu


Enkel de nachten doen nog enigszins aan de winter denken, dit vooral omdat het tijdens de nog vrij lange nachten boven de sneeuw en met weinig wind sterk kan afkoelen. Ook vannacht vroor het op uitgebreide schaal weer licht tot matig en lokaal vormde zich wat mist of Hochnebel.
In de Zwitserse Jura meldde het weerstation in La Brevine (1050m) -20 graden en in de Alpen de Glattalp -26 graden. Echter ook in de Alpen dalen vroor (en vriest) het streng en lokaal zeer streng (-15 tot -25 graden)
 
-20° graden in La Brevine en – 26 graden in de Glattalp. Via Kachelmannwetter.com


Met de zon zal de vocht in de onderste atmosfeer (inversie) zal de inversie op de meeste plaatsen weer opgeruimd worden en stijgt het kwik weer naar waardes die ook in april of mei niet zouden misstaan.
 
Radarbeeld Alpen 09h30. Bron Wetteronline.de


Dat de sneeuw op de (hogere) pistes nog vrij goed van kwaliteit is en niet tot nauwelijks smelt hebben we te danken aan de lage luchtvochtigheid (lage dauwpunten) . Voor Meteo Centrale Schweiz verzorg ik voor het ook dagelijkse sneeuwhoogte metingen.

Deze worden onder andere gebruikt voor de zgn MOS prognoses voor de diverse locaties en dus ook Termen (1020m) en Rosswald (1800m) . Ondanks de zeer hoge temperaturen nam het sneeuwdek in Termen de afgelopen week met slechts 1 cm per dag af en op meer beschutte plaatsen zelfs nog minder tot bijna niets.
 
Termen (1020m)


Op Rosswald (1800m) veranderde het sneeuwdek nauwelijks en de zeer geringe afname was vooral ook de danken aan het feit dan de sneeuw zich nog wat verder “zette”

Meer over de invloed van de hogedruk op de sneeuw kun kun je lezen in de Blog van een aantal dagen geleden – “Hoge druk, vloek of zegen?!”


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Hoog Dorit trekt de komende weg naar het noordoosten en wordt vervolgens opgevolgd door een nieuw exemplaar wat waarschijnlijk naar de naam Erika zal gaan mee krijgen. Hoog Erika zal uiteindelijk de zelfde positie gaan innemen als hoog Dorit en pers saldo verandert er dan ook maar bar weinig aan het droge en zeer zachte weerbeeld.Hieronder de prognose voor Zermatt (1608m) in Oberwallis voor de komende week, een beeld wat we ook voor de meeste andere plaatsen in de Alpen zien (afgezien van een wolkje meer of minder).Enkel tijdens het wisselen van de wacht neemt de zuidelijk stroming wat in kracht af en met een meer westelijke component wordt dan minder zachte lucht aangevoerd. In hoeverre deze lucht ook vochtiger zal gaan worden is nog even afwachten. Mogelijk dus dat we tijdelijk dan ook met wat bewolking of wolkenvelden te maken gaan krijgen.
 
Aflossing van de wacht en tijdelijk vanuit het westen wat minder zacht. GFS voor woensdag 00h00


In de tweede helft van de week zoekt de stroming dan weer de zuid tot zuidwesthoek op en wordt er opnieuw weer zachtere lucht tot over de westelijke en centrale Alpen op transport gezet. Ondersteund door een volgende inkomende warme hoogterug gaan dan ook de temperaturen weer in de lift. Of het opnieuw weer zo warm wordt als deze dagen is nog niet geheel duidelijk.
 
GFS 500 hPa met de nieuwe hogedruk vrijdag 22 februari. Tot ver naar het hoge noorden gaat de zachte lucht uitstromen


De oostelijke Alpen krijgen in de tweede helft van de week en in het weekend te maken met de invloed van een hoogtetrog en koudere als ook wat vochtigere lucht die aan de oostflank van het nieuwe hoog naar het zuiden gaat afzakken. Hier gaat het kwik vanaf vooral vanaf vrijdag juist verder dalen en er zal meer bewolking zijn waaruit wat neerslag gaat vallen.
 
GFS 850 hPa voor zaterdag, koudere lucht vanaf de pool zal via oost Europa naar het zuiden af, de oostelijke Alpen gaan daar ook nog wat van meepakken


De sneeuwvalgrens daalt dan naar circa 1200 tot 800 meter. Ook deze weersverslechtering zal echter van tijdelijke aard zijn want in het verdere verloop zal ook hier de hoge druk en zachtere lucht vanuit het zuidwesten weer terrein gaan winnen en wordt het ook in het oosten vervolgens weer zachter.

Kijken we tenslotte nog even naar de langere termijn dan heeft het er alle schijn van dat het geblokkeerde stromingspatroon met de hogedruk boven Europa zal aanhouden. Neerslag wordt er tot het einde van de maand niet verwacht en het blijft over de gehele linie ook dan nog (te) zacht. 
 
GFS ensembles oostelijke Alpen noordkant


GFS ensembles westelijke AlpenOok vandaag dus geen zicht op een overgang naar een ander stromingspatroon of koude inval. Of dat dan straks met maart op de kalender wel gaat lukken gaan we de komende dagen vervolgen. De winter nu al afschrijven is lijk met echter voorbarig want ook in maart kan het in de Alpen nog lekker winteren met sneeuw en vorst. Fijn zondag nog en ciao vanuit een onbewolkt Termen in OberwallisLAWINE gevaar matig (code 2 / geel) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.603 topics, welke bij elkaar 441.318 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.965 leden.
Het nieuwste lid is FAC.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3050 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3050, lezen 11 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Fotowedstrijd augustus 2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden