Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
6 maart 2019, 08:47 uur | Bericht #490165
Algemeen; in het voor veld van depressie – Cornelius – vandaag met kern boven de Britse Eilanden een opkomend koufront gaat een volgende krachtige Südföhn fase inzetten. Tegelijkertijd krijgen de centrale zuidelijke Alpen te maken met inzettend Südstau neerslag. In het verdere verloop aanhoudend onbestendig en vrij zacht. Zondag en maandag gaat weer koudere lucht over de Alpen uitstromen en evolueren we vooral later in de week naar een Spätwinterliche weerfase.

Opkomend koufront, nieuwe Föhn(storm)

Diegenen die op stabiel hogedrukweer zitten te wachten moeten we teleurstellen. Het begin maart ingezette westelijke stromingspatroon houden we ook de komende dagen vast en de wintersporters zullen het vooral moeten hebben van de betere momenten tussen de storingen in. Gisteren lukte dit prima zoals blijkt uit de onderstaande twee foto’s ingezonden door Harry / MrB  vanuit het skigebied Zillertal3000 (Mayerhofen).

Alpen Arena Flims/Laax. Via Twitter Duins @Duins


Na de turbulente weerfase met Föhnstorm en een koufront met storm en neerslag konden we gisteren onder invloed van stijgende luchtdruk even profiteren van een droge(re) weerfase en ook weer de zon. Wel stond er nog veel wind en in de achter het koufront was het vooral voor het gevoel koud. De veranderingen gaan echter snel en vandaag gaan we alweer uit een heel ander vaatje tappen.
Inmiddels zien we een volgende depressie luisterend naar de naam – Cornelius – via de Britse Eilanden en de Noordzee naar zuid Scandinavie alwaar het vrijdagochtend wordt berekend.


In het voorveld van een daarmee opkomend koufront draait de hoogtestroming naar het zuidwesten en wordt weer zachtere lucht vanaf de Azoren tot over de Alpen aangevoerd. Tevens gaat de drukgradiënt tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen weer toenemen. Met een drukverschil oplopend tot 12 a 14 hPa betekent dit dat zich weer een stormachtige Südföhn gaat ontwikkelen.
 
GFS T850 hPa woensdag 21h00


In de föhndalen en bergen gaat het stormen. Boven de 2000 meter worden windsnelheden verwacht van 130 tot 150 km/h en op de hogere toppen ook nog meer en ook in de dalen kan de wind uitschieten naar 80 tot 110 km/h.

Tegelijkertijd gaat aan de zuidkant van de (westelijke) Alpenhoofdkam de bewolking toenemen met vervolgens inzettende Südstau neerslag. In de Stau van de zuidelijke Zwitserse Alpen (Tessin, Simplon) kan in 24 uur 30 tot 70 mm aan neerslag gaan vallen boven de 1200 meter 30 tot 50 cm sneeuw. Minder neerslag (sneeuw) valt naar het oosten toe en veeal blijft het daar vandaag nog droog.
 
Weeralarmen in verband met de Föhnstorm voor Zwitserland, de oostelijke Alpen krijgen ook al met meer wind te maken maar houden het vandaag nog een stuk rustiger. In Tessin weeralarmen in verband met extreme neerslag in de Südstau gebieden


Deels zal deze neerslag door de sterke zuid component tot over de Alpenhoofdkam en de inner alpine gebieden over grijpen. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal in de meer beschutte Alpen(dalen) bij aanhoudende en intensieve neerslag ook nog lager.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag in de loop van de dag van west naar oost Föhn einde en op hit koufront en passage ervan  inzettende neerslag en afkoeling, sneeuwvalgrens weer dalend van 1800 naar circa 1000 meter. In de oostelijke Alpen pre frontaal nog langere tijd droog en nogmaals zeer zacht met maxima van 18 tot 22 graden. Langs de zuidkant inzettende Südstau neerslag en een heel stuk kouder. Vrijdag dan overal onbestendig met regen(buien)  en boven de 900 a 1300 meter sneeuw of sneeuwbuien.
 
GFS T850 hPA voor vrijdag 03h00 met een volgende portie koudere polaire lucht onderweg naar de Alpen


In het weekend volgt vanuit het westen weer een portie zachtere lucht en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer wat in de lift. Bestendig is het ook dan niet en met voorkeur voor de noordelijke Alpen valt er neerslag of een bui. Sneeuwvalgrens zaterdag tussen de 900 en 1500 meter, aan de noordkant met licht föhn tendens nog iets hogere temperaturen. In de loop van de zondagmiddag en avond en op maandag volgt van west naar oost weer koudere lucht en gaan de temperaturen en sneeuwvalgrens weer dalen.
 
Zaterdag en deels ook nog zondag verblijven we aan de zuidkant van de jet net in de wat zachtere lucht. Zondagavond wint de koude lucht vanuit het westen weer terrein.


Dinsdag tijdelijk weer even iets zachter (noordkant opnieuw föhn) voordat rond het midden van de week de temperaturen op en na passage van een volgend koufront weer onderuit gaan. Met de instroom van maritiem polaire luchtmassa’s over een breder front kan het dan weer tot in de dalen en mogelijk het laagland gaan sneeuwen.



Ook de rest van de week gaat naar alle waarschijnlijkheid koud en onbestendig verlopen met periodiek sneeuw(buien).

Ten slotte nog de sneeuwprognose voor de komende dagen. In en rondom de Alpenhoofdkam gaat periodiek en met voorkeur voor de westelijke Staugebieden zo’n 30 tot 50 cm aan sneeuw vallen, deels hogerop en bij gunstige Stau 50 tot 80 cm. Nog meer sneeuw gaat er in de hogere delen aan de zuidkant van de centrale Zwitserse Alpen vallen, hier kan de komende dagen met de Südstau lokaal 70 tot 100 cm sneeuw gaan bijvallen. Het ECMWF model is met de Südstau wat minder progressief en berekent de meeste sneeuw in de Weststau gebieden
 
WRF ARW model neerslagverdeling (sneeuw) cumulatief voor de komende 5 dagen
ECMWF (Bergfex- ZAMG Oostenrijkse weerdienst) met de neerslag en sneeuw cumulatief voor de komende 6 dagen


Elders valt al naar gelang de hoogte ligging tussen de 10 en 30 cm. Tijdens de zachtere weer fases (warmfront sector / föhn) zal beneden de 1600 a 1000 meter een deel en zo niet alles van de vers gevallen sneeuw weer wegsmelten totdat in de loop van de volgende week koudere polaire lucht een winterse fase gaat inluiden met nieuwe sneeuw tot in de dalen en lagere delen. Hoe dit allemaal in detail en vooral ook qua timing zal gaan uitpakken zullen we de komende dagen gaan vervolgen.
 
GFS ensembles westelijke Oostenrijkse Alpennoordkant


Tot zover voor deze woensdag vanuit een weer betrokken en licht föhnig Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graat weer tot een volgende keer. Ciao



LAWINE gevaar matig (code 2) deels ook nog code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 99 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 99, lezen 2 mensen het topic "Saharazand in 2024: steeds vaker boven Europa".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden