Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Antelope, NE; Knox, NE.

7 Jul 2020 10:09:22

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jul 2020 09:59:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cedar, NE; Antelope, NE; Pierce, NE; Knox, NE.

7 Jul 2020 09:57:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Keya Paha, NE; Boyd, NE.

7 Jul 2020 09:54:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Brule, SD; Charles Mix, SD; Gregory, SD; Davison, SD; Douglas, SD.

7 Jul 2020 09:54:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rock, NE; Keya Paha, NE; Boyd, NE; Holt, NE.

7 Jul 2020 09:54:06

Het KNMI heeft Code Oranje uitgegeven voor (geen plaats gespecificeerd).

7 Jul 2020 09:40:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holt, NE.

7 Jul 2020 09:32:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hutchinson, SD; Charles Mix, SD; Douglas, SD; Bon Homme, SD.

7 Jul 2020 09:25:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyman, SD; Stanley, SD; Jones, SD.

7 Jul 2020 09:20:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aurora, SD; Douglas, SD.

7 Jul 2020 09:20:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, SD.

7 Jul 2020 09:20:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haakon, SD; Jackson, SD; Mellette, SD.

7 Jul 2020 09:20:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Todd, SD; Jackson, SD; Bennett, SD; Tripp, SD; Mellette, SD.

7 Jul 2020 09:20:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, SD; Lyman, SD; Stanley, SD; Hughes, SD; Buffalo, SD.

7 Jul 2020 09:20:36
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 maart 2019, 11:07 uur | Bericht #490253
Algemeen; onveranderd liggen de Alpen in een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee de komende dagen storingen in rap tempo overtrekken. Samenhangend met een opkomende warmtefront gaat er vandaag en morgen veel neerslag / sneeuw vallen en wordt het opnieuw turbulent. Na tussenhoog invloed in het weekend volgt maandag alweer een volgend koufront met neerslag en veel wind.

Aanhoudend Westwindwetter, in de loop van de volgende week hogedruk

Achter een koufront hadden we gisteren te maken met koude maritiem polaire lucht. Vooral op hoogte was het flink koud en dat resulteerde in de nodige onstabiliteit. Het weerbeeld kenmerkte zich door een mix van mooi opklaringen en dan weer winterse buien waarbij het tot in de dalen sneeuwde. Lokaal leverde de sneeuw weer een lekker vers laagje op zoals ook in het sneeuwgat bij uitstek Mittelberg in het Kleinwalsertal!
 
De harde tot stormachtige wind maakte het er allemaal niet veel beter op. De westelijke en centrale Alpenzuidkant profiteerde van de betere en veelal ook droge condities met zon.
Opkomende frontale neerslag / sneeuw
Vanmorgen hebben de noordelijke en oostelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit wat neerslag en boven de 600 a 800 meter sneeuw valt. Vriendelijker met zon is het in de zuidwestelijke als ook oostelijke en zuidoostelijke Alpen.In de middag en avond krijgen we te maken met de invloed van een opkomend warmte front. In de loop van de dag gaat de bewolking van het westen en noordwesten weer dikker worden gevolgd door neerslag die zich verder intensiveert.De sneeuwvalgrens gaat met het instromen van al wat zachtere lucht geleidelijk stijgen naar 1000 meter. In de beschutte inneralpin gebieden sneeuwt het meest tot in de dalen.
 
De dag start nog opgeklaard in La Norma, lang zal het niet duren en vanaf vanmiddag dan inzettende sneeuwval. Via La Norma @stationlanorma


In de nacht en morgen vrijdag op het warmtefront in de Weststau aanhoudende en intensievere neerslag. Met het opdringen van  warmere lucht stijgt de sneeuwvalgrens verder naar 1500 tot 1800 meter. In de inner-alpine dalen kan het bij nog langere tijd tot in het dal sneeuwen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de vrijdag middag en avond trekt de neerslag verder naar het oosten en wordt het vanuit het westen weer droog en gaat het opklaren. De weersverbetering heeft te maken met een inschuivend tussenhoog. Zaterdag(ochtend) in het oosten nog laatste neerslag en wolken, in het westen droog en toenemend zonnig.
 
ECMWF T850 hPa voor zaterdag 00h00. Zachtere en droge lucht stroom weer over de Alpen uit


Na passage van de hoogte-as gaat er dan van het zuidwesten uit weer veel zachtere en ook droge lucht over de Alpen uitstromen. Met veel zon gaat het kwik dan nog verder omhoog en wordt het even lenteachtig. Op 1500 meter (850 hPA) stijgt het kwik dan tot 8 a 11 graden en dat is voldoende voor temperaturen in de dalen en het Alpenlaagland van 15 tot 19 graden.
 
GFS T850 hPA voor de zondag 00h00


Tevens gaat het aan de noordkant tijdelijk ook föhnig worden en met de föhn kan het kwik tot 20 a 22 graden gaan oplopen. Ook in de bergen gaat de vers gevallen sneeuw lijden onder de thermische opwarming. De vorstgrens stijgt naar 3000 tot 3200 meter!

Hoogtetrog en koufront, nieuwe sneeuw
In de loop van de zondagmiddag van west naar oost weer bewolkingstoename gevolgd door inzettende neerslag. De weersverslechtering hangt samen met een opkomende hoogtetrog en koufront . Met het instromen van weer koudere maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens dan weer naar 1000 tot 500 meter.
 
GFS dinsdag 19 maart met het afsnoerende hoogtelaag


Dinsdag en woensdag gaat vanuit de hoogte trog een hoogtelaag richting de Middellandse Zee afsnoeren  en daardoor zullen ook de dinsdag en deels de woensdag  onbestendig en koud gaan verlopen met steeds weer sneeuw(buien) waarbij het tot in de lagere delen sneeuwt. Vorstgrens dalend tot 1000 meter en in de nacht en ochtend tot in de lagere delen en dalen.

Lentehoog
Vanaf woensdag zien we dan een deel van het Azorenhoog als zelfstandig filiaal afsplitsen en vervolgens naar het oosten trekken. We mogen ons in de tweede helft van de week dan ook gaan opmaken voor een rustigere en drogere weersfase waarbij ook de temperaturen met veel zon dagelijks weer wat winst gaan pakken.Waarschijnlijk houdt het zachte en zonnige lenteachtige hogedrukweer tot in het weekend aan. Of dan nieuwe Atlantische depressies met hun storingen weer een onbestendige en koudere weerfase gaan inluiden is nog onzeker en daarover de komende dagen dan meer.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Tenslotte nog even een blik op de verwachte sneeuw hoeveelheden:
Tot zaterdagochtend gaat er in de Weststau gebieden van de Alpen 40 tot 80 cm aan sneeuw bijvallen, lokaal onder gunstige omstandigheden(Stau) en hogerop is 100 tot 130 cm mogelijk.
 
Arpege sneeuwval cumulatief tot zaterdagochtend


In de lagere delen valt 10 tot 40 waarbij in de loop van de vrijdag de cumulatie weer afneemt doordat de sneeuw zwaarder wordt dan wel in regen overgaat.
 
ECMWF (ZAMG-Bergfex) cumulatief komende 48 uur


Reizigers van en naar de Alpen moeten vanaf vanmiddag / avond tot en met zaterdag rekening houden met vertraging en overlast door sneeuw en gladheid. Deels zal een sneeuwkettingen obligatorium gelden en kunnen wegen of passen (tijdelijk) voor het verkeer worden afgesloten. Ook het lawinegevaar, momenteel nog code 2 tot 3 (geel / oranje) zal zich weer gaan verscherpen.

Tot zover voor deze donderdag vanuit een bewolkt maar nog droog Termen in Oberwallis.
 
Belalp in de nevel / wolken


LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.867 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3168 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3168, lezen 9 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden