Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:23

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:23

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:21

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:21

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:21

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:20

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:20

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:20

De kaart De Bilt - 3luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:19

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:19

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:19

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 18:59:18

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 17:01:11

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 16:02:00

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

23 Jan 2020 13:59:32
Actueel
1 / 4

Jaaroverzicht 2019

Winter discussietopic

Fotowedstrijd januari

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 maart 2019, 10:22 uur | Bericht #490268
Algemeen; een uitloper van het Azorenhoog zorg van west naar oost voor een weersverbetering. Na een korte Südföhn fase krijgen we in de loop van de zondag middag en avond alweer te maken met een volgend koufront. Met het instromen van een volgende portie maritiem polaire lucht wordt het tijdelijk weer winters. In de tweede helft van de week toenemende hogedruk en geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Begin volgende week tijdelijk weer kouder en sneeuw

Een warmtefront heeft vrijdag en deels ook nog zaterdag weer voor de nodige neerslag gezorgd. Aanvankelijk sneeuwde het nog in de (hogere) dalen maar met een verder in kracht toenemend westelijke hoogtestroming en het instromen van steeds zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens in de loop van de vrijdagavond en nacht en op de zaterdag(ochtend) van 600 a 1000 meter naar 1300 tot 1800 meter en deels ook nog hoger. Bij dit alles stond een harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen windstoten met orkaan kracht (120 – 160 km/h). Bar slechte condities dus gisteren voor de wintersporters en voor menigeen een dag om wat anders te gaan doen.
 
Wintes Davos – Via Twitter Béla Zier @BelaZier
Slechte condities gisteren in de bergen. Kanzelwand Mittelberg Kleinwalsertal. Via Twitter Hans ter Braak
En weer een dik pak sneeuw op de Bettmeralp – Aletsch Arena . Via FB Klaus Minnig
Termen Oberwallis, met het instromen van de zachtere lucht in de avond was het met de sneeuw in de lagere delen weer snel gedaan.
Lente in Lugano met lichte Nordföjhn 14 maart. Via Twitter Bruno von Arx @brunello1950


Lawine gevaar groot
Vanaf 1200 meter viel 30 tot 50 cm en lokaal 80 cm sneeuw en mede door de sterk wisselende condities en de harde wind steeg het lawinegevaar op uitgebreide schaal in de noordelijk Alpen (Stau gebieden) naar niveau 4 oftewel code rood (groot).

Voor het weekend wordt weliswaar een weersverbetering gewacht maar dat betekent zeker nog geen ontspanning voor het lawine gevaar. Ook tijdens het weekend met de sterk oplopende temperaturen blijft de situatie precair en is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven. Wil je toch gaan ski-toeren doe dat dan in begeleiding van een berggids / Bergführer die de situatie ter plekke kent.
 
Zoals al aangekondigd ook weer de nodige overlast en vertragingen. Zo moest o.a. de Arlbergpassstraße tussen Alpe Rauz en St. Christoph gesloten worden.


Vleugje lente
Zoals gezegd en ook al in ons vorige weerpraatje aangekondigd krijgen we dit weekend te maken met de uitloper van het Azorenhoog.In de noordelijke oostelijke Alpen valt vooral in de ochtend nog neerslag en overheerst de bewolking. Elders zal na het oplossen van nog wat rest bewolking (noordkant) de zon steeds meer ruimte krijgen.De aangevoerde wordt geleidelijk steeds zachter en dat betekent dat in alle hoogtes de temperaturen weer in de lift gaan. In de westelijke Alpen stijgt het kwik naar 12 tot 16 en lokaal tot 19 graden. Ook in de bergen gaat het weer opwarmen, op 1500 meter stijgt het kwik naar  een graad of 2 en de vorstgrens naar circa 2000 meter. Koeler is het nog in de oostelijke Alpen(noordkant).Zondag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder toe en wordt het aan de noordkant föhnig. Met de aanvoer van de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen naar 20 tot 23 graden. Ook elders is het zeer zacht, in de bergen stijgt de vorstgrens verder naar circa 2800 meter.

Hoogtetrog / Koufront
In de loop van de zondagmiddag en avond volgt van het noordwesten uit een hoogtetrog en koufront. De föhn gaat weer liggen en uit de steeds dikker wordende bewolking gaat het vervolgens regenen en hogerop sneeuwen.
 
GFS T850 hPa voor maandagochtend


Graadje of 12 tot 15 kouder
Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het vanaf circa 1600 meter hoogte, met het koufront daalt deze vervolgens weer naar 1000 tot 700 meter. Maandag gaat het onbestendig verder met vooral langs de noordkant van de Alpen sneeuw of sneeuwbuien, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 500 meter. In vergelijking met het weekend zal het kwik in de bergen een graad of 12 tot 15 lager gaan uitkomen en met een stevige wind scheelt dat een dikke (winter)jas!

Zachter
Dinsdag is het nog licht onbestendig langs de oostelijke noordelijke Alpen. Elders van west naar oost steeds meer zon en droog maar nog steeds vrij koud. De weersverbetering hangt samen met een apart filiaal van hogedruk welke zich vanaf het Azorenhoog gaat afsplitsen en via west en centraal Europa naar het oosten verplaatst.Het hoog zal een rustigere en vanaf woensdag vooral ook zachtere en zonnige weer episode gaan inluiden. Dagelijks gaan de temperaturen in de lift en ook in de bergen wordt het weer een heel stuk zachter. Tegen het einde van de week zal het kwik op 850 hPa (1600 meter) naar een graad of 6 zijn gestegen en de vorstgrens naar circa 2900 meter.In het weekend zwakt het hoog wat af maar een volgend hoog, dan nog met kern boven de Britse Eilanden, lijkt de scepter over te gaan nemen. Hierdoor wordt de polaire jet opnieuw gedwongen een noordelijke koers te gaan volgen en blijven we ook dan buiten het bereik van de depressies met hun storingen en in de zachtere lucht.

De operationele uitdraai van het GFS model (de OPER) komt echter met een veel koudere oplossing. Volgens de OPER krijgen we dan aan de oostflank van het hier boven genoemde Britse hoog te maken met een kou uitval vanuit het noorden.De hoofdrun is echter een koude broeder binnen de ensemble oplossingen dus voorlopig zullen we deze vooral voor de oostelijke Alpen koude variant maar even naast ons neer leggen. Hoe het allemaal precies zal gaan evolueren zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer.

Tot zover vanuit een opklarend Termen in Oberwallis (oben blau, unten grau), temperatuur 5 graden. Fijn weekend en ciao.LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.883 topics, welke bij elkaar 442.080 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.026 leden.
Het nieuwste lid is kl.vanderveen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3232 mensen aan het browsen op het forum. 10 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3232, lezen 31 mensen het topic "Winter discussietopic 2019-2020".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd januari

Jaaroverzicht 2019

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Winter discussietopic

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden