Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, ME.

15 Jul 2020 09:55:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Reno, KS; Harvey, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 09:42:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morris, KS; Dickinson, KS.

15 Jul 2020 09:41:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Harvey, KS.

15 Jul 2020 09:30:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gray, KS; Meade, KS; Haskell, KS; Finney, KS; Seward, KS.

15 Jul 2020 09:19:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gray, KS; Meade, KS; Haskell, KS; Finney, KS; Hodgeman, KS; Ford, KS.

15 Jul 2020 09:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Harvey, KS; Marion, KS.

15 Jul 2020 09:14:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

15 Jul 2020 08:59:52

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 Jul 2020 08:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, WI; Rock, WI.

15 Jul 2020 08:51:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Reno, KS; Harvey, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 08:38:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, ME; York, ME.

15 Jul 2020 08:29:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, ME.

15 Jul 2020 08:29:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Reno, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 08:10:23

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

15 Jul 2020 07:59:53
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
30 maart 2019, 10:07 uur | Bericht #490356
Algemeen;  hoog – Irmelin – trekt met zijn zwaartepunt geleidelijk verder naar zuidoost Europa maar zal ook het weekend de invloed op het weer in de Alpen behouden waarbij het nog wat zachter wordt. Zondag passage van een zwak koufront met vervolgens maandag en dinsdag opnieuw (zwakke) hogedruk invloed. Woensdag volgt vanuit het noordwesten een hoogtetrog en koufront waarbij het in de westelijke Alpen  markant gaat afkoelen met sneeuw tot in de lagere delen.

Woensdag sneeuw tot down under (westen en zuiden)

Gisteren konden we in de Alpen opnieuw genieten van de zon en blauwe lucht en de temperaturen stegen lokaal tot 18 a 20 graden. Het warmst werd het in Oberwallis alwaar het weerstation in Steg 20.3 graden meldde. In Oostenrijk ging de eer naar het weerstation in Bischofshofen alwaar het kwik in de middag tot 18.3 graden steeg. Een stevige zuiden wind en wat Staubewolking aan de Alpenzuidzijde verraadde de Südföhn die het vooral in de wat hogere delen voor het gevoel een stuk frisser dan wel onaangenamer maakte.


Kaiserwetter in de Alpen / Val Thorens, de komende dagen nog maar
even van genieten voordat het roer woensdag omgaat #sneeuw 
 
Op wintersport in het sneeuwzekere Val Thorens, check dan ook de onderstaande links!– Val Thorens, uw vakantiebestemming op 2000m hoogte –

Echter ook elders in de Alpen Sonne pur, aangename temperaturen en fenomenale vergezichten;
Port du Soleil – Magnifique journée avec des conditions de rêves!! @LesPdSNL Via Didier Déf @DidierDefago
Genieten op de terrasjes in de al warme lentezon. @LesPdSNL Via Didier Déf @DidierDefago

Perfecte condities ook gisteren tijdens de Inhuldiging van de nieuwe Inverens stoeltjeslift en de nieuwe skiliften in Champagny-Vanoise! Via La Plagne @LaPlagne
En natuurlijk doen we ook in Wallis niet onder vwb de zon en Kaiserwetter. Verbier via Sébastien Epiney @SebastienEpiney
In de lagere delen zoals hier de skipiste in het Fieschertal (Fiesch) Oberwallis begint de lente steeds meer terrein te winnen en is het met de sneeuw bijna gedaan. Foto Francien Bakker
Blik vanuit de weerkamer in Termen richting de Simplon en Glishorn (2500m) . De bewolking boven de Simplonpas verraad de Südföhn


Hogedruk zal ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen en met het verplaatsen van hoog Irmelin richting ZO Europa en onder een wat vlakkere drukverdeling kan vanuit het zuidwesten nog wat zachtere lucht over de Alpen gaan uitstromen.Met veel zon stijgen de temperaturen overdag naar 18 tot 22 graden. Op 2000 meter  wordt het een graad of 3 tot 7  en de vorstgrens beweegt zich meest rond de 2200 tot 2700 meter, de hoogste waardes gelden voor de noordelijke oostelijke Alpen.

Zondag gaat een zwak koufront dat zich tussen de hogedruk door wurmt voor wat meer bewolking zorgen en mogelijk dat er met voorkeur voor de Alpen noordkant een buitje valt. Qua temperaturen verandert er niet veel en meest blijft het gewoon droog en zonnig.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats


Maandag en dinsdag onder invloed van nieuwe hogedruk weer zonnig en droog en ook qua temperaturen verandert er nog niet veel. Nog maar even van genieten want vanaf woensdag gaat de atmosfeer uit een heel ander en deels ook winters vaatje tappen.

Hoogtetrog – hoogtelaag – Genua laag
In het vorige weerpraatje eindigde ik al met de opmerking dat de onzekerheden vanaf woensdag groot zijn en met name ook de verschillen tussen het ECMWF en het GFS. Inmiddels lijkt het vrij zeker dat we te maken gaan krijgen met een weersverslechtering en markante afkoeling vanuit het noordwesten.

Verantwoordelijk daarvoor is een afzakkende Atlantische  hoogtetrog gevuld met koude polaire lucht. Richting de woensdag zien we vanuit deze hoogtetrog een hoogtelaag en meerdere koudeputjes richting west  Europa afzakken.
GFS met de uitzakkende hoogtetrog en hoogtelaag voor donderdag 03h00


Uitgaande van de laatste model uitdraai gaat de meest koude lucht richting zuidwest Europa en de westelijke Middellandse Zee uitstromen. Aan de oostflank van het hoogtelaag wordt vanuit het zuiden veel zachtere en toenemend vochtige lucht naar het noorden toe uitstromen.
 
De positie van met name het grondlaag wordt volgende belangrijk voor wat beteft de uitstroom van de koudere lucht naar het zuiden en vooral ook naar het oosten toe. GFS T850 voor donderdag 06h00


Terwijl de koude lucht de westelijk Alpen gaat binnenstromen krijgen de oostelijke Alpen te maken met de zachtere lucht vanuit de Middellandse zee. Op de scheidingslijn van de verschillende luchtsoorten gaat dan veel neerslag vallen welke mogelijk ook nog eens extra getriggerd wordt door eventuele en tijdelijke inzettende Genua Cyclogenese en daarmee samenhangende opglijdings processen (zachte vochtige lucht vanuit het zuidoosten  glijdt tegen de koudere lucht vanuit het noorden op).Gezegd moet worden dat door de vrij westelijke uitstroom van de koudere lucht de modellen dit scenario grotendeels hebben verlaten dan wel hebben afgezwakt.

Ofschoon de constellatie met uittazkkende hoogtetrog en hoogte laag vrij zeker lijkt zit de onzekerheid hem met name in de details. Voorlopig houden we het er op dat de westelijke en zuidelijke (westelijke) Alpen te maken gaan krijgen met de veel koudere lucht. Woensdag gaat het vanuit het noordwesten regenen en sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk zal dalen naar 1000 tot 700 meter op de donderdag. In de oostelijke (zuidelijke) Alpen regent het tot een hoogte van 1500 a 1800 meter.
 
ECMWF / ZANK – Bergfex sneeuw accumulatie 144H. In de zuidelijke en centrale Alpen gaat woensdag en donderdag veel neerslag / sneeuw vallen. Lokaal kan er meer dan 100 cm Neuschnee gaan vallen waarbij het naar het westen toe tot in de dalen zal gaan sneeuwen.


Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe hoger de sneeuwvalgrens. Ook voor wat betreft de neerslag (sneeuw) moeten we nog even een slag om de arm houden, grotere neerslaghoeveelheden (opglijding en Gegenstromlage ?!) zijn echter waarschijnlijk, dat geldt speciaal voor de zuidkant van de centrale Alpen waar Südstau zal gaan inzetten.
 
GFS ensembles centrale Zwitserse Alpenzuidkant (T850 hPa, T2m en sneeuw waarschijnlijkheid)


Weer zachter / Föhn
Het ziet er naar uit dat de koude inval van korte duur zal zijn. Vanaf vrijdag kan de zachte lucht aan de oostflank van de nog wat verder afzakkende Atlantische hoogtetrog vanuit het zuiden overal weer terrein richting het noorden gaan winnen en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer rap in de lift. Daarbij wordt het met de zuidelijke stroming aan de Alpennoordkant ook weer föhnig.Samengevat kunnen we stellen dat we vanaf woensdag met een weersverslechtering te maken gaan krijgen waarbij er veel neerslag gaat vallen in de Südstau. In het westen en noorden gaat het tijdelijke markant afkoelen waarbij het tot in de lagere delen en dalen sneeuw. De situatie is echter complex (vooral in detail) en vraagt de komende dagen nog om de nodige aandacht.

Tot zover voor dit moment, een heel fijne en zonnige zaterdag gewenst. Actueel in Termen Oberwallis is het onbewolkt met een temperatuur van 8.7 graden. CiaoLAWINE gevaar matig (code 2) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.041 topics, welke bij elkaar 442.901 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3757 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3757, lezen 12 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 2)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden