Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garvin, OK; Cleveland, OK; Pontotoc, OK; McClain, OK; Seminole, OK; Pottawatomie, OK; Murray, OK; Oklahoma, OK.

12 Jul 2020 07:40:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Texas, OK.

12 Jul 2020 07:40:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, KS; Franklin, KS.

12 Jul 2020 07:33:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pope, MN.

12 Jul 2020 07:33:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webster, IA; Hamilton, IA.

12 Jul 2020 07:33:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME.

12 Jul 2020 07:33:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Martin, MN.

12 Jul 2020 07:33:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sibley, MN; Nicollet, MN.

12 Jul 2020 07:33:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IA; Dickinson, IA.

12 Jul 2020 07:33:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winneshiek, IA; Chickasaw, IA; Fayette, IA.

12 Jul 2020 07:29:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, IL.

12 Jul 2020 07:22:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pushmataha, OK; Choctaw, OK.

12 Jul 2020 07:22:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Castro, TX.

12 Jul 2020 07:22:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Howard, AR; Sevier, AR.

12 Jul 2020 07:15:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grady, OK; Garvin, OK; Cleveland, OK; Pontotoc, OK; McClain, OK; Seminole, OK; Pottawatomie, OK; Murray, OK; Oklahoma, OK.

12 Jul 2020 07:15:34
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 mei 2019, 09:52 uur | Bericht #490503
Algemeen; door invloed van een tussenhoog belooft de 1e mei de mooiste dag van de week te gaan worden. In de loop van de donderdag krijgen we vanuit het zuidwesten te maken met een weersverslechtering. In het weekend volgt een portie zeer koude polaire lucht en keert de winter tijdelijk weer terug met sneeuw tot in de dalen en laagland.

Nog even genieten van zonnig en zacht lenteweer

De westelijke Alpen profiteerden gisteren van tussenhoog invloed en met volop zon en de aanvoer van weer duidelijke zachtere lucht steeg het kwik er tot zeer aangename 20 tot 25 graden. Het warmst werd het er langs de centrale zuidkant alwaar het kwik lokaal tot 25+ graden opliep.
 
De westelijk Alpen profiteerden gisteren van de zon en aangename temperaturen. Beeld vanuit de ruimte. (Bron NASA worldview


De oostelijke Alpen hadden gisteren daarentegen te maken met de invloed van een storing. De bewolking overheerste en vooral in de Oostenrijkse Alpen viel er steeds weer neerslag of een bui waarbij later op de dag ook onweer voorkwam. Bewolking en neerslag zorgden er voor dat het er nergens warmer werd dan 18 graden.
 
In het hooggebergte regeert nog de winter. Mooie opklaringen gisteren gezien vanaf Rothorn-Sörenberg
Prima wintesport condities in de Franse Alpen zoals hier in Val Thorens 2300m
Val Thorens via Twitter ❄️ Val Thorens ❄️ @Val_Tho
Ook in Oberwald Obergoms (Oberwallis) op 1300 meter hoogte is de winter nog hardnekkig
In de dalen probeert de lente terrein te winnen, in de bergen ligt nog volop sneeuw. Blik op het Mattertal – Zermatt. Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Winters Klein Matterhorn (3838m). Foto via Tamara Casile-van Den Berg
Minder fraaie condities gisteren in de oostelijke Alpen en ook hier in de Zillertal Arena Rosenalm doet nog weinig aan de lente denken
Ötztal Sölden 3000m


Fraai lenteweer met de start van mei
Vandaag de 1 mei hebben we te maken met de invloed van een tussenhoog en ook in de oostelijke Alpen mag men vandaag rekenen op meer zon en duidelijk hogere temperaturen. Het oosten heeft nog te maken met wat onstabielere luchtmassa’s en hier kan uit stapelwolken vooral later op de dag een lokale regen of onweersbui ontstaan.


De middag temperaturen stijgen naar 18 tot 23 graden en in de bergen pendelt de vorstgrens rond de 2500 meter. De wind is zwak uit noordoostelijke richtingen, in het oosten deels nog een krachtige noordwestelijke wind.
 
Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de


Morgen donderdag profiteren dan vooral de oostelijke Alpen nog van de invloed van het tussenhoog. In de westelijke Alpen start de dag nog vriendelijk met zon maar gaandeweg de dag neemt de invloed van de lagedruk weer toe en stroomt er van het westen vochtigere lucht binnen welke zich zal gaan vertalen in buien waarbij met voorkeur voor de noordkant ook onweer kan voorkomen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Terwijl in het oosten de temperatuur nogmaals kan oplopen tot 20 a 25 graden tempert de bewolking de temperaturen in het westen en wordt het algemeen wat het met 16 tot 20 graden minder warm dan nog op de woensdag. Met het instromen van al wat koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar circa 1900 tot 1600 meter in de avond. De vorstgrens ligt rond de 2500 meter, in het westen geleidelijk dalend naar 2000 meter.

Inzettende weersverslechtering / kouder
De weersverslechtering is een voorbode voor nog slechter en vooral tijdens het weekend markant kouder weer op vrijdag en in het weekend. Vrijdag gaat het onbestendig verder en met het instromen van steeds koudere lucht vanuit het noordwesten daalt de sneeuwvalgrens verder naar 1600 tot lokaal 1200 meter. Verder naar het oosten algemeen nogmaals wat hogere temperaturen en sneeuwvalgrens. De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam.
 
Richting en in het weekend wordt het van het noorden uit markant kouder. GFS voor zaterdag 00h00


Polaire lucht
In het weekend gaat het dan helemaal mis met de lente! Tussen hogedruk met zwaartepunt tussen IJsland en het Verenigde Koninkrijk en lage druk boven Scandinavië tot over oost Europa wordt zeer koude polaire lucht vanaf de pool op vrij directe weg naar het zuiden op transport gezet. Het daarmee samenhangende koufront met daarachter de meest koude lucht zal in de nacht op zaterdag en zaterdag overdag tot over de Alpen doorschuiven om vervolgens geleidelijk te stagneren.
 
T850 hPa anomalie animatie voor de komend dagen. Mooi is te zien hoe de kou (blauw) vanuit het noorden naar het zuiden uitbreekt. Maandag is het ergste dan weer voorbij en kan de boel weer gaan opwarmen


In alle hoogtes gaan de temperaturen fors onderuit waarbij het kwik op 1500 meter daalt naar – 5 graden en de vorstgrens in de bergen naar 1400 tot 1000 meter en in de nachten en ochtend tot in de dalen en het laagland. De sneeuwvalgrens daalt tot 700 a 400 meter en daarmee kan het tot in de dalen en het Alpen voor en laagland sneeuwen.

Door de toenemende drukverschillen tussen de noord en zuid Alpen (drukgradiënt zaterdag oplopend tot 15 hPa) krijgen de zuidelijke Alpen en speciaal de Zwitserse centrale zuidkant te maken met een zeer krachtige Nordföhnfase. Hier is het door de afdrogende werking van de föhn een stuk vriendelijke en met de zon kan het kwik er oplopen tot 20 graden (zuiden Tessin).

Met de start van de nieuwe week zien we de hoogtetrog en afsnoerende hoogtelaagrichting de Balkan ook  de uitstroom van de zeer koude lucht vanuit het noorden geleidelijk in oostwaartse richting verplaatsen. West Europa en de Alpen komen van west naar oost dan geleidelijk aan de voor zijde van een markante depressie met kern boven de Britse Eilanden te liggen.
 
GFS dinsdag 7 mei.


Met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming wordt dan niet alleen drogere maar ook weer veel zachtere lucht vanuit zuidwest Europa aangevoerd. In alle hoogtes gaan de temperaturen weer flink in de lift en met de zon komen de zomerse waardes weer in bereik. Tegen of in het weekend probeert vanuit het noordwesten dan weer koelere en vochtigere Atlantische lucht naar het zuiden uit te stromen. In hoeverre ook de Alpen dan weer te maken gaan krijgen met opnieuw koudere condities is nog onzeker.
 
GFS ensembles centrale Alpennoordkant


Zeker is dat we vandaag en deels ook nog morgen nog even kunnen genieten van heel fraai lenteweer. In het weekend komt het kwik dan een graad of 8 onder het voor deze tij van het jaar normale niveau te liggen en kunnen we het T-shirt weer verruilen voor een dikke trui of winterjas.
Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne 1 mei gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Blik vanuit de weerkamer in noordelijk richting Aletsch Arena / Riederfurka


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3538 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3538, lezen 15 mensen het topic "Onweerskansen 21 tem 24 mei 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden