Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Reno, KS; Harvey, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 09:42:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morris, KS; Dickinson, KS.

15 Jul 2020 09:41:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Harvey, KS.

15 Jul 2020 09:30:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gray, KS; Meade, KS; Haskell, KS; Finney, KS; Seward, KS.

15 Jul 2020 09:19:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gray, KS; Meade, KS; Haskell, KS; Finney, KS; Hodgeman, KS; Ford, KS.

15 Jul 2020 09:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Harvey, KS; Marion, KS.

15 Jul 2020 09:14:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

15 Jul 2020 08:59:52

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

15 Jul 2020 08:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, WI; Rock, WI.

15 Jul 2020 08:51:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McPherson, KS; Reno, KS; Harvey, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 08:38:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, ME; York, ME.

15 Jul 2020 08:29:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, ME.

15 Jul 2020 08:29:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Reno, KS; Rice, KS.

15 Jul 2020 08:10:23

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

15 Jul 2020 07:59:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR.

15 Jul 2020 07:55:34
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 mei 2019, 08:42 uur | Bericht #490569
Algemeen; de invloed van hogedruk neemt verder af en de invloed van lagedruk boven de Middellandse Zee en oost Europa neemt verder toe. Terwijl het oost Europese laag langzaam opvult neemt de invloed van de lagedruk vanuit het westen weer toe. Daarmee behoudt het Alpenweer zijn onbestendige karakter. Pas op de langere termijn lijkt met stijgende luchtdruk en later een meer zonaal stromingspatroon de atmosfeer wat verder tot rust te komen en kan het vanuit het zuiden en zuidwesten steeds verder gaan opwarmen.

Onbestendig onder de vleugels van lagedruk

Eindelijk is er dan een einde gekomen aan de extreme koude anomalie en konden we gisteren al van duidelijk hogere temperaturen profiteren. Mede door het veel te koude voorjaar en steeds weer verse sneeuwval treffen we in de Alpen vanaf 2000 meter hoogte voor de tijd van het jaar nog record sneeuwhoogtes aan. Topper is de Säntis (2502) in de noordoostelijke Zwitserse (Appenzeller) Alpen.
 
Säntis, meer dan 6 met sneeuw wordt er hier op 2500 meter hoogte nog gemeten!


Bijna 7 meter sneeuw Säntis
Gisteren werd hier op het sneeuw meetveld onder de Girenspitze een sneeuwhoogte van 695 cm gemeten. Dat is de hoogste waarde van dit winterhalfjaar en tevens een record voor midden mei. Ter vergelijking de sneewhoogtes van de afgelopen 10 jaar voor medio mei. 2018: 355 cm 2017: 265 cm 2016: 420 cm 2015: 355 cm 2014: 261 cm 2013: 400 cm 2012: 500 cm 2011: 205 cm 2010: 300 cm 2009: 305 cm.

Echter ook elders worden er in het hooggebergte voor de tijd van het jaar record sneeuwhoogtes gemeld. Hieronder een overzicht (bron Meteo-Centrale-Schweiz / Meteogroup Schweiz). Voor de gletsjers tot zover een zegen. Of het uiteindelijk een positieve massa balans gaat opleveren is nog speculeren en zal vooral gaan afhangen van wat de komende zomer en ook herfst gaat doen.
Sneeuwhoogtes Alpen 16-05 Via meteocentrale.ch @meteocentrale


Gisteren
In de westelijke Alpen was de zon gisteren nog geruime tijd aan het zwerk te bewonderen. In de oostelijke Alpen was het vooral de bewolking die het weerbeeld bepaalde. Onder invloed van toenemende lagedruk (hoogtelaag) en door het instromen van wat vochtigere lucht werd de atmosfeer in de loop van de dag onstabiel van opbouw. Aan de noordkant werd de onstabiliteit door tegenwerking van een inversie onderdrukt en daarmee ook de buienvorming.

Aan de westelijke zuidkant lukte dit echter niet meer en hier ontstonden door convectiestapelwolken die tot het buienstadium uitgroeiden. Door de invloed van een Frans (hoogte)laag hield de aanvoer van vochtigere lucht in de westelijke Alpen als ook langs de westelijke zuidkant aan en ook gedurende de nacht viel er nog wat (buiige) neerslag. De noordelijke en oostelijke Alpen hielden het tot zover droog en aan de noordkant was het grotendeels helder.
 
Mooi weer gisteren in Wallis. Foto Rhonedal via Sébastien Epiney @SebastienEpiney
Wengen (CH)  Foto Chowkidar Anil Dutt Vyas @vyasad
Härzlisee” Engelberg. Foto Caroline Pirskanen @carolinevonb
Sneeuw in plaats van groene Alpen(weiden). Fellhornbahn (gondel) Kleinwalsertal. Via Hans ter Braak @hansterbraak


Vandaag vrijdag en weekend
Vandaag en ook in het  weekend hebben de westelijke en ook de zuidelijke Alpen te maken met de invloed van het Franse (hoogte)laag. Door inzettende Stau en de dagelijkse gang zal de (buiige) neerslag aan de zuidkant verder intensiveren, elders valt de neerslag vooral in de vorm van buien waarbij ook onweer kan voorkomen.In de vrij zachte lucht pendelt de sneeuwvalgrens meest tussen de 1800 en 2100 meter. De Alpenoordkant en in de dalen is het föhnig (Südföhn) en is het altijd weer afwachten in hoeverre de föhn de neerslag (buien) zal weten te onderdrukken. Algemeen geldt, hoe verder naar het noordoosten en oosten hoe meer kans op zon en droge condities.
 

GFS 850 hPa voor vrijdag 12h00. Met de Föhn kan het kwik aan de noordkant tot 22 a 24 graden oplopen


Uitgezonderd daarvan ook de zuidelijke oostelijke Alpen. Met de föhn kan het kwik lokaal oplopen tot 24 graden, elders wordt het, het afhankelijk van bewolking, zon of neerslag, tussen de 15 en 18 graden. Ook in de bergen is het een stuk zachter dan de afgelopen tijden. De vorstgrens ligt rond de 2500 meter en op 3000 meter wordt het een graad of -4.
 
Radarbeeld 08h20. Bron WetterOnline.de


Onder invloed van een hoogtelaag  /trog is het weer in ZW Europa ook weer aan het verslechteren en met name in de noordelijke delen van het Iberische Schiereiland is het weer behoorlijk afgekoeld met in de Pyreneen boven de 1600 meter weer sneeuwval!
 
 
Ingesloten video
 
❄️❄️???? JE T’ATTENDRAI AU SOLEIL?
Ce matin, il neige pas de surprise dès 1600/1700m et beaucoup plus fortement à l’ouest. On relève déjà 5/10cm vers 2000m. De fortes pluies sont également en cours sur le piémont.... ❄️???? @piauengaly
 
 
 
 

Volgende week zien we het zwaartepunt van de lagedruk geleidelijk in noordoostelijke richting wegtrekken en in de tweede helft van de week gaat een uitloper van het Azorenhoog van het zuidwesten uit zijn vleugels over west Europa uitslaan. In eerste instantie verandert er niet veel aan de hierboven genoemde constellatie.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Met de stijgende luchtdruk gaat vanaf donderdag de zon meer ruimte krijgen en wordt de onbestendigheid steeds verder onderdrukt. Met de aanvoer vanuit het zuidwesten gaat dan ook het kwik verder omhoog.
 
ECMWF voor donderdag met de inkomende “Azoren” hogedruk /uitloper


Mogelijk dat in het weekend de overgang plaatsvindt naar een zonaal stromingspatroon met een straalstroom die vanaf New-Foundland, over de Atlantische Oceaan, noord Engeland tot over Denemarken gaat verlopen.
 
ECMWF (EC12) met het zonale stromingsaptroon volgend weekend


Ten noorden daarvan dan de koelere lucht en nattigheid, ten zuiden daarvan mildere condities. Zomers warm wordt het dan in het zuiden van Europa en ook de Alpen mogen zicht dan gaan verheugen op bestendigere en ook warm(ere)  condities.

Het GFS en de laatste ensembles laten echter voor die termijn (weekend 25 – 26 mei) een toch wat ander en opnieuw weer wat koeler NW stromingspatroon op gang komen met een uitzakkende hoogtetrog aan de oostflank van het Azorenhoog.
 
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen


Ook ten aanzien van de posities van de sturende drukgebieden zien we de modellen tegen die tijd dan weer wat verder uit elkaar gaan lopen. Dit lijkt echter van tijdelijke aard en daarna lijkt het erop dat de modellen weer wat meer in de pas gaan lopen en het ECMWF model de koers bepaalt.

Afijn, hoe dat allemaal gaat verlopen is voor later zorg. Eerst maar eens de komende dagen afwachten. Vanuit een overwegend bewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer! Ciao
 
Webcam Aletsch Arena Bettmerhorn met blik op het Rhonedal en de zuidelijke Walliser Alpen / Simplon


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.041 topics, welke bij elkaar 442.901 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3806 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3806, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving over de koude periode december".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden