Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:37

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:37

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:37

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:36

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:36

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:36

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:35

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:35

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:35

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:35

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:34

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:34

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:34

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:33

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 02:59:33
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
19 mei 2019, 09:44 uur | Bericht #490574
Algemeen; onder invloed van depressie – Axel -, vandaag met kern boven de Alpen, wordt met een overwegend ZO hoogtestroming zachte maar ook vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd. Ook de nieuwe week gaat met lagedruk zacht en onbestendig verder. Pas in de tweede helft van de week krijgen we met (tijdelijke) tussenhoog invloed te maken met een weersverbetering.

Onbestendig, woensdag en donderdag tijdelijk droger en meer zon

Het wil nog niet echt vlotten met het lenteweer en ondanks dat gisteren met een overwegend ZO hoogtestroming zachte lucht vanuit de Middellandse Zee werd aangevoerd pakten de temperaturen in het overgrote deel van de Alpen met 16 tot 19 graden toch weer zeer bescheiden uit. Ietwat hogere waardes werden met ondersteuning van de Südföhn en zon bereikt.
 
Engelberg Berner Alpen. Via Caroline Pirskanen @carolinevonb


De meeste zon en hoogste temperaturen waren gisteren weggelegd voor de noordoostelijke Alpen. Topper was het weerstation in Schärding (O) in Oberösterreich alwaar het kwik tot 24 graden steeg.

Terwijl vooral de noordelijke Alpen profiteerden van de zon of brede opklaringen was het aan de zuidkant bewolkt met Stau neerslag en kwam het kwik vrijwel nergens boven de 15 graden uit. Onder de vleugels van lagedruk en in de labiele luchtmassa’s zorgde de dagelijkse gang aan de noordkant in de middag voor enkele lokale regen of onweersbuien. Daar waar de föhn een vinger in de pap had werd de buiigheid onderdrukt en bleef het droog.
Nog veel sneeuw in de bergen
Zoals we al eerder meldden treffen we in de hogere Alpen voor de tijd van het jaar nog bijzonder veel sneeuw aan met deels ook recordsneeuw hoogtes. In Oostenrijk in het skigebied Hochkar werden de liften mede ook door de nog goede condities weer geopend. Veel skiërs maakten dankbaar gebruik van dit extraatje, zo veel zelfs dat in de loop van de dag de Hochkar Alpenstrasse voor alle verkeer gesloten moest worden!
 
Hochkar

Overigens treffen we niet alleen in de Alpen voor midden mei record sneeuwhoogtes aan. Ook in de VS in Colorado worden in de Rocky Mountains nog enorme sneeuwmassa’s aangetroffen. Op de Independence Pass (Hunter Pass), een hoge bergpas in de Sawatch Range op 3687 meter ligt de sneeuw nog meters hoog. Gewoonlijk opent deze pas vóór Memorial Day (27 mei). Dit jaar gaat dit volgens de autoriteiten niet lukken.
Metershoge sneeuw ook nog in de Rockies op de Independence Pass


Vandaag zondag zien we het zwaartepunt van de lagedruk via de Alpen naar zuid Duitsland doorschuiven, aan het weerbeeld verandert er echter maar weinig. De zuidelijke Alpen hebben opnieuw met vochtigere en wat koelere luchtmassa’s te maken.
 


De noordkant mag zich weer verheugen op een aantal uren de zon. De lucht is echter opnieuw onstabiel van opbouw en ondersteund door de dagelijkse gang ontwikkelen zich in de middag weer stapelwolken die lokaal tot een regen of onweersbuien uitgroeien.
 
Radarbeeld 08h45. Bron WetterOnline.de


De middagtemperaturen stijgen naar 16 tot 19 graden, met föhn en zon tot 22 graden en in de noordoostelijke Alpen lokaal tot zomerse 25 graden. De sneeuwvalgrens ligt ergens rond de 2000 meter in het zuiden en tot 2400 meter in de noordoostelijk Alpen. De vorstgrens vinden we terug rond de 2500 meter, in het noordoosten algemeen nog een stuk hoger.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats 

Maandag verandert er in het overgrote deel van de Alpen niet veel aan dit weerbeeld en ook temperaturen.

Dinsdag krijgt oostelijke Alpennoordkant te maken met een indraaiende occlusie storing en gaat de neerslag vanuit het noorden juist intensiveren, de westelijke Alpen krijgen dan al te maken met een weersverbetering door de invloed van een vanuit het westen naderende uitloper van het Azorenhoog.

Woensdag volgt dan ook in het oosten net als in de overige Alpen, een mix van zon, opklaringen en vooral in de middag regen en onweersbuien. Sneeuwvalgrens alle dagen meest rond de 2000 meter
 
GFS dinsdag 09h00- Dinsdag gaat er vooral langs de oostelijk Alpennoorkant neerslag vallen.


Met het verder wegtrekken van de lagedruk in noordoostelijke richting en met het inkomen van een uitloper van het Azorenhoog krijgt de zon vanaf donderdag meer speelruimte en in de drogere lucht nemen ook de neerslag (buien) van west naar oost af.  Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht vanuit het zuidwesten stijgt het kwik naar 18 tot 23 en lokaal naar zomerse 25 graden.
 
GFS voor donderdag met de hogedruk uitloper, het hoogtelaagje op weg naar Denemarken gaat vrijdag belangrijk worden voor het weer in de Alpen


De weersverbetering is helaas maar van korte duur want in de loop van de vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met de invloed van een (hoogte)laagje welke vanaf Schotland komend (dinsdag) naar Denemarken trekt (vrijdag). Vanuit een daarmee samenhangende kortgolvige hoogtetrog snoert dan richting de zaterdag een apart koudeputje richting de Golf van Genua af. De koers van het koudeputje loopt waarschijnlijk over de Alpen of net ten westen daarvan via Frankrijk.
 

GFS 500 hPA voor vrijdag met een hoogtelaagje dat vanuit de hoogtetrog afsnoert en naar de Middellandse zee trekt


Hoe dan ook gaat deze ontwikkeling ervoor zorgen dat de neerslag (buien) kansen in de loop van de vrijdag weer gaan stijgen en de temperaturen op passage van het koufront weer wat naar beneden gaan.

Azorenhoog uitloper
In de loop van het weekend trekt het Deens hoogtelaagje langzaam verder naar het oosten en het Italiaanse hoogtelaagje verder naar Sicilië. Vanuit het westen gaat de luchtdrukonder aanvoering van het Azorenhoog weer stijgen en gaat het weerbeeld weer verbeteren.
 
GFS 500 hPa voor maandag 27 mei met een volgende uitloper van het Azorenhoog tot over de Alpen en de naar het oosten wegtrekkende koudeputjes (hoogtelaagjes)


Of deze verbetering zich verder gaat doorzetten is nog even afwachten. Met het vorderen van de nieuwe week zien we ook de modellen verder uit elkaar lopen de komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden of we wellicht met meer zomerse condities te maken gaan krijgen ofwel de depressies met meer gematigde temperaturen en onbestendigheid toch weer een stempel op het geheel zullen gaan drukken.
 
GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen. Zowel warme (zomerse) als ook minder warme scenario’s zijn op de langere termijn mogelijk


Tot zover vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis. Een heel fijne zondag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.861 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4477 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4477, lezen 27 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden