Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Martin, MN.

11 Jul 2020 22:36:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME.

11 Jul 2020 22:36:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, MN; Dickinson, IA.

11 Jul 2020 22:36:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor White, IN.

11 Jul 2020 22:36:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sibley, MN; Nicollet, MN.

11 Jul 2020 22:36:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, KS; Franklin, KS.

11 Jul 2020 22:36:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webster, IA; Hamilton, IA.

11 Jul 2020 22:36:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IN.

11 Jul 2020 22:36:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pocahontas, IA; Palo Alto, IA; Humboldt, IA.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Blue Earth, MN.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cerro Gordo, IA; Worth, IA; Winnebago, IA.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bremer, IA; Butler, IA; Black Hawk, IA.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lewis, NY.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anderson, KS; Coffey, KS; Franklin, KS.

11 Jul 2020 22:34:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, IA; Kossuth, IA; Wright, IA.

11 Jul 2020 22:34:09
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
27 mei 2019, 10:00 uur | Bericht #490615
Algemeen;  tussen lagedruk boven Scandinavie en de Tyrreense Zee liggen de Alpen in een gebied met weinig drukgradiënt. Met de vlakke drukverdeling en de aanwezige vrij vochtige warme luchtmassa’s blijft de atmosfeer onstabiel van opbouw. Dinsdag krijgen we achter een koufront te maken met een koudere onbestendige weerfase, tegen het einde van de week inzettende weersverbetering en geleidelijk een overgang naar warm zomers weer,

Tijdelijk kouder met deels intensieve neerslag

Gisteren hadden we te maken met zwakke hogedruk invloed waardoor de buiigheid weer onderdrukt werd. Terwijl er zaterdag nog talrijke regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen met zwaartepunt Alpenzuidkant hielden we het gisteren overwegend droog. De zon werd echter gefrustreerd door overtrekkende wolkenvelden en stapelwolken. In de vochtige vrij warme luchtmassa’s steeg het kwik tot 20 a 25 graden.
 
Gezellig druk was het gisteren bij de berghutten in het Gemsteltal (1400m), ondanks de bewolking was ht niet koude zo meldde Hans ter Braak gisteren vanuit Mittelberg in het Kleinwalsertal
Zal nog wel een duren voor de sneeuw verdwenen is. Passo Gavia (2621m) N-Ialie 26 mei


Vandaag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan dit weerbeeld. Kijken we naar de weerkaarten voor vandaag dan zien we lagedruk welke zich uitstrekt vanaf de Noorse Zee en Scandinavie tot over de Tyrreense Zee.
 
GFS 500-1000 hPa kaar voor vandaag met de lagedruk


De Alpen hebben voornamelijk te maken me de invloed van het Tyrreense laag. Vandaag verplaatst het met zijn kern wat noordwaarts (N-Italië) en daarmee neemt de onbestendigheid vanuit het zuiden en zuidoosten weer toe.


Ondersteund door de dagelijkse gang ontwikkelen zich vooral later op de dag weer diverse regen en onweersbuien. De lucht waarin we ons bevinden is vrij warm en de middagtemperaturen stijgen opnieuw naar 21 tot 24 graden en in het uiterste oosten ook nog wat warme. Op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en op 3000 meter 2 tot -2 graden.
 
OP veel plaatsen start de dag optimistisch met veel zon. Zürich vanmorgen. Via NewInZurich @NewInZurich


Koufront
In de nacht van maandag op dinsdag bereikt een koufront de Alpen en daarachter gaat vooral aan de noordkant weer gevoelig koudere lucht binnenstromen.

In de nacht intensiveert de neerslag verder en gaan de temperaturen omlaag. Dinsdag is het dan aan de noordkant een met het instromen van de koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 2200 naar 1800 tot 1700 meter in de avond. Op  850 hPa  (1400m) wordt het een graad of 2 tot 4 en de vorstgrens daalt naar 1800 a 1700 meter. Algemeen wat minder koud is het aan de zuidkant en in het zuidoosten en oosten, echter ook hier moet het kwik een graad of 5 prijs geven.
 
GFs T850 hPa prikpunt Berner Alpen voor de komende dagen, vooral dinsdag en woensdag beloven koel te gaan verlopen.
Vorstgrens tijdelijk dalende naar 1700 meter


Met het uitstromen van de koudere lucht tot over de Middellandse Zee zien we tegelijkertijd boven de Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen. Aan de oostflank van dit systeem stroomt vochtigere warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden welke wordt gedwongen om tegen de koudere luchtmassa’s vanuit het noorden op te glijden.Dit gaat in het bijzonder aan de oostelijke noordelijke Alpen deels aanhoudende en intensieve neerslag opleveren. In de meest koude lucht dit woensdag over de (noordelijke) Alpen ligt kan het dan tot 1800 a 1500 meter sneeuwen!
 
GFS met oa de neerslag a 6H en het Genualaag voor dinsdagmmiddag


Tot en met woensdag moet er aan de oostelijke Alpennoordkant weer met veel neerslag rekening worden gehouden met neerslaghoeveelheden die tot 40 tot 80 mm kunnen oplopen en lokaal (Tirol, Vorarlberg) ook nog meer  (100 tot 120mm)!Van westen uit weersverbetering
Woensdag verplaatst de lagedruk zich wat in oostelijke richting naar de Balkan en vult geleidelijk ook op. Vanuit het westen nadert een uitloper van het Azorenhoog en in de westelijke en zuidelijke Alpen gaat het weerbeeld dan verbeteren. In de ochtend valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant nog (buiige) neerslag. In de loop van de middag wordt het van het westen uit  overwegend droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. De oostelijke Alpen hebben dan nog te maken met veel bewolking waaruit steeds weer wat neerslag of buien vallen.
 
GFS 500 -1000 hPa voor donderdag . Naar het oosten wegtrekkende lagedruk en van eht westen uit stijgende luchtdruk


Donderdag verder door zettende weersverbetering, in de noordelijke oostelijke Alpen echter ook dan nog meer (Stau) bewolking en neerslag. Vrijdag komt er dan ook in de noordelijke oostelijke Alpen een einde aan de neerslag en gaat net als elders de zon doorbreken en wordt het droog.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

Meteorologische zomer
In het weekend en met een beetje geluk ook de volgende week gaat het onder de vleugels van hogedruk zomers verder. De maxima stijgen naar 25 tot 30 graden en lokaal wordt het ook tropisch. Ook in de bergen gaat het, mede door het inkomen van een uitloper van het subtropenhoog (warme hoogterug, 500 hPa drukvlak stijgend naar 5800 meter!)  flink opwarmen. Met de start van juni ligt de vorstgrens rond de 3300 meter en tot 3 juni zal deze zijn gestegen tot 4000 meter! Zomerse temperaturen dus!
 
GFS 500 -1000 hPa voor zondag 2 juni, van het zuidwesten uit gaan de temperaturen in alle hoogtes verder in de lift en wordt het zomers warm
En datzelfde geldt voor het ECMWF model


In hoeverre een volgende (zwakke) hoogtetrog (ECMWF model) vanaf de Atlantische Oceaan zich weer met het geheel gaat bemoeien en daarmee de buienkansen weer gaan toenemen is nog uiterst onzeker! Zeker lijkt wel dat we in de tweede helft van de week van west naar oost evolueren naar zomers weer en met de start van de meteorologische zomer wordt dat dan ook wel tijd.Vanuit een nog meest bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer! Ciao
 
Zomerse vooruitzichten begin juni. Foto Termen tuin (Gouden Regen) begin juni vorig jaar
Zomerse vooruitzichten begin juni. Foto Termen tuin begin juni vorig jaar
 
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3500 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3500, lezen 13 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 5)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden