Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
29 mei 2019, 09:53 uur | Bericht #490637
Algemeen; op nadering van een uitloper van het Azorenhoog – Pia – is de luchtdruk weer aan het stijgen en vooral de westelijke Alpen gaan hier al van profiteren. De oostelijke Alpen en Alpennoordkant houden echter nog de koude noordelijke stroming waarmee ook nog vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam wordt gestuwd. Vanaf vrijdag breidt zich vanuit het zuidwesten het eerste “zomerhoog” tot over de Alpen uit en evolueren we naar een veel warmere weer fase met lokaal de eerste tropische temperaturen van dit seizoen.

Van zuidwesten uit opbouwend “warmte hoog”

Deze mei maand blijft zijn onderkoelde lijn trouw en opnieuw stroomde er vanuit het noorden een portie polaire lucht tot over de Alpen uit. Het koufront trok gisteren met neerslag over de Alpen en in de koudere lucht daalde de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 1500 en lokaal in de noordelijke Alpen ook nog lager. De zon liet het gisteren afweten en onder de wolken en met de neerslag  als ook een stevige west tot noordwesten wind deed het weerbeeld eerder aan de herfst dan aan de lente denken!
 
Oberstdorf Scheibenhaus 815m
Winklern 1370m Mölltal
Zugspitze 2962m – Top of Germany . -2.3 graden en sneeuwval
Val d’Isère – laatste wintersneeuw Front de neige


Vandaag woensdag gaan de westelijke Alpen al profiteren van een uitloper van het Azorenhoog welke de naam – Pia – heeft meegekregen. In de bergen zal aanvankelijk de bewolking nog overheersen en er kan nog een laatste bui of wat neerslag vallen

Met de noordelijk hoogtestroming aan de noordflank van een noord Italië (hoogte)laag stuwt koudere en ook vochtige lucht tegen de Alpen en valt er aan de noordkant ook nog aanhoudend neerslag. Het zwaartepunt  van de neerslag zal geleidelijk naar de oostelijke Alpennoordkant verplaatsen.
 
Radarbeeld Europa 09h30. Via WetterOnline.de


De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 1500 en 2000 meter, tijdens aanhoudende en intensieve neerslag in de hogere noordelijke dalen in de ochtend deels ook nog lager. In de loop van de dag gaat in de westelijke Alpen de zon van west naar oost steeds meer ruimte krijgen en afgezien van nog een lokale bui(tje) in de bergen is het dan droog.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats   

De middagtemperaturen kunnen vandaag in de westelijke Alpen met de zon weer een paar graadjes winst gaan pakken. In de oostelijke Alpen(noordkant) is het een stuk kouder en wordt het niet veel warmer dan 7 tot 15 graden. De laagste waardes onder de bewolking en in de neerslag en voor deze tijd van het jaar is dat een graad of  5 tot 10 lager dan normaal. Daarmee gaat de mei maand over de gehele linie veel te koud de geschiedenis boeken in!
 
Temperatuur anomalie mei tot vandaag.


In de nacht van woensdag op donderdag zet de weersverbetering zich geleidelijk ook in de oostelijke Alpen door. De oostelijke Alpen hebben ook donderdag nog met de naweeën van de naar de Balkan wegtrekkende hoogtelaag. Met de noordoostelijke stroming heeft de noordkant ook dan nog te maken met veel bewolking en er valt in de Stau van de Alpen nog wat neerslag of een bui.

In het weekend krijgen we te maken met een apart filiaal van hogedruk dat tot zondag met zijn zwaartepunt boven Polen komt te liggen. We komen dan aan de “warme” kant te liggen en vanuit zuidwest Europa breidt zicht tevens een warme hoogte-rug tot over de Alpen.
 
GFS 500 hPA voor zaterdag 15h00 Hogedruk aan de grond ten noorden van de Alpen en een hoogterug vanuit het zuidwesten gaan voor zomers weer zorgen


Met de aanvoer van steeds warmere sub tropische lucht gaan de temperaturen in alle hoogtes verder in de lift en kan het kwik naar 25 tot 27 graden oplopen en lokaal zullen de eerste 30-ers van deze lente gehaald gaan worden! Op het 850 hPa vlak stijgt het kwik naar 15 tot 16 graden en de vorstgrens richting de 3900 a 4000 meter.  Vooral zondag moet er met voorkeur voor de zuidelijke Alpen (bergen) met lokale warmte onweders rekening worden gehouden.
 
Badiwetter ist angesagt. Vanaf vrijdag wordt het zomers warm met volop zon. Zwembad Geschina in Brig


Met de start van de nieuwe week gaat het naar alle waarschijnlijkheid (zeer) warm verder. Wel moeten we een depressie / hoogtetrog in het zeegebied ten zuiden van IJsland in de smiezen houden. De weermodellen worstelen nog wat met dit systeem in strijd met het Azorenhoog en een hoog boven oost Europa.
 
GFS dinsdag 4 juni. Koelere Atlantische luchtmassa’s stromen vrij westelijk naar het zuiden uit en zullen de Alpen niet bereiken. Daarvoor in de plaats houdt de zeer warme zuidelijke stroming aan!


Het ziet er naar uit de de hoogtetrog en de polaire jet op de Atlantische Oceaan naar het zuiden koersen en later in de week nog iets oostelijker via het Iberische Schiereiland en west Frankrijk verplaatsen. De Alpen blijven ook dan aan de warme kant van de jet en houden de warme zuidwestelijke en later zuidelijke hoogtestroming. In hoeverre regen en onweersbuien dan voor een welkome opfrisser gaan zorgen is nog even afwachten.
 
Verloop jetstream voor dinsdag 4 juni, ook in het verdere verloop blijven we aan de warme kant van de jet


Vandaag en morgen (oosten) dus nog even afrekenen met de naweeën van het wegtrekkende hoogtelaag, vanaf vrijdag dan op en top zomers. Hoe het één en ander in detail zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen vervolgen.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Fijne dag en graag weer tot een volgende weerpraatje met dan ook aandacht voor het zomer en vakantieweer in Europa. Ciao vanuit een opklarend Termen in Oberwallis.



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 327 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 327, lezen 10 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden