Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2019, 09:06 uur | Bericht #491009
Onweerskans Dinsdag 18 en Woensdag 19 Juni 2019.

Edit een verkorte versie want ik was al een flink eind op weg, maar klikte de hele kans weg


Short-lived supercells zoals vorige week bij Emmeloord zijn morgen landinwaarts maar met name richting de oostelijke helften zeker weer mogelijk. Het gros is echter goed georgansieerd onweer wat in de modellen terug komt. Foto: Robin Giesen
Voorwoord: Met name vanavond en morgen toch redelijke kansen met regionaal kans op flinke onweersbuien gedurende aandachtsperiode, er komen toch wel weer aardige dingen terug in de laatste runs. En toch ook nog wel weer aardig wat onzekerheden. Hetgeen wel vaker zo is, toch even een kleine gooi in de richting doen. Daarop besloten om toch een apart topic te maken. Ondanks dat de cape morgen wellicht stokt, blijft er toch aardig wat windschering staan, dus zelfs met minder cape is de convectie modus vaak georganiseerd. We starten eerst met vandaag richting de nacht, voor morgen kom ik vanavond nog met een nieuwe update, dan kan ik nog even 2 runs van verschillende modellen erbij pakken namelijk die ruimte is er immers. En dan kan net even een duidelijker beeld gegeven worden.


We pakken gewoon de estofex,aangezien ik al bijna klaar was met mij update, en zo stom was om het weg te klikken. vanmiddag voorafgaand nog een kansje in W-N-NO NL op wat lokale ploffers, daar bij kans op lokaal wateroverlast. De aandacht gaat echter uit naar later vanmiddag en vanavond vannacht.

A level 2 was issued for parts of France and Belgium for large hail, severe wind gusts and tornadoes.

A level 1 was issued for France, Belgium and Luxemburg mainly for large hail and severe convective wind gusts.

A level 1 was issued for parts of the Netherlands, Germany, Denmark, and Sweden for large hail, excessive precipitation and severe convective wind gusts.
De tekst kan je hier lezen, het is voor de meesten wat ingewikkeld misschien maar ik heb noch de tijd nog de puf om alles weer opnieuw te gaan doen. Ik wil gewoon even dat de kans staat snel nou. Excuus hiervoor, in vervolg even wat vaker saven!!:$


Het is gewoon vrij simpel echter, het front is al aan het lopen (Normandie). https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=1;o=0;b=0.00;ts=0;z=6;y=46.9052;x=1.6589;d=2;dl=2;dc=0;En naar gelang pakt het de beschikbare energie op, en trekt noordoostwaarts onze kant op. Voor ons van het zuidwesten zuiden uit, voor die tijd aan eerst een prachtige dag.


Ik kom vanavond wellicht nog met een update van de situatie en voor morgen. Maar moet even zien of ik daar te tijd of zin aan heb aangezien ik morgen op de kans ga chasen!!


 
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
18 juni 2019, 12:54 uur | Bericht #491012
KMI heeft ondertussen een code geel geplaatst die ingaat komende nacht en duurt tot donderdagochtend

Waarom deze advertentie?
Roxiejh
Lid
Woonplaats: Vlijmen
Berichten: 836
Lid sinds: 28 jun. 2011
18 juni 2019, 17:57 uur | Bericht #491016
KNMI ook code geel voor morgen

https://knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrechtEdit Sven: even plaatje er bij gezet | Gewijzigd: 18 juni 2019, 18:01 uur, door Sven
Pure Nature, Just Love It .. Handle With Care, Love 'Nd Respect
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2019, 20:06 uur | Bericht #491021
Zij het verlaat komt de convectie op gang in W-NW-Frankrijk de vore ligt strak langs de kustlijn en deels landinwaarts. Dus heeft nog moeite om echt door te zetten de warme kant ligt immers iets landinwaarts.Mogelijk dat ze straks dichterbij Vlaanderen ook gaan. En vanaf nou is het gewoon nowcasten!!!.

Het verhaal heeft 2 kanten, zet dit goed door dan is er een nachtelijke onweerskans mogelijk. Eerst over Vlaanderen/Zeeland. Modellen tonen dat dit echter dat dit vrijwel afzwakt, of zelfs helemaal niet tonen. De actualiteit is wat nou speelt. Hoe snel trekt het door en wat voor gevolgen heeft dat voor de morgen kans. Modellen komen nou allemaal met dikke convectie rond de middag landinwaarts een oostelijke helften.

Kansen zijn er op hoge bliksemactivteit. Lokaal veel neerslag vannacht. Verder nemen dikke randverschijnselen af. Hagel is er nog wel mogelijk van 1-2 cm.

Voor morgen wacht ik toch nog even, ben altijd vroeg wakker. Dus morgevroeg eerst eens kijken hoe het ervoor staat.!!

Er zijn kansen maar momenteel ben ik ook de situatie aan het nowcasten. Wellicht bied de nieuwe estofex voor morgen uitkomst mits ze komen.

https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=0.00;ts=0;z=7;y=48.2905;x=1.972;d=2;dl=2;dc=0; | Gewijzigd: 18 juni 2019, 20:08 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 299
Lid sinds: 6 jan. 2017
18 juni 2019, 20:16 uur | Bericht #491022
hallo mensen
ja Tatanka , is dit meestal zoals je schetst de rode draad van opkomend / verwacht onweer , vanuit het ZW trekkend naar NO .
plaats en intensiteit is dan nowcasten , zit ik een beetje goed ?
hopend op mooi onweer morgen
gr Lightningman
Brouwer
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
18 juni 2019, 21:56 uur | Bericht #491026

Nog even een snelle update met stukjes uit de guidance van het KNMI


Het eerste aandachtspunt zijn de (restanten van) onweersbuien die ons land van het zuidwesten uit komende nacht (naar woensdag) zouden kunnen bereiken; hetgeen momenteel eigeblijk alleen in H36 gebeurt, en in mindere mate in HIR en H40. Bij deze buien is er kans op windstoten, volgens H36 in de orde van 30-35 kn, hetgeen we als kans hebben opgenomen in de verwachting.

Komende nacht mogelijk (restanten van) enkele regen- en onweersbuien van het zuid(west)en uit. Boven zee zien we een sterker signaal hiervoor dan boven land. CAPE waarden vannacht al in de orde van 1000-1500 J/Kg bij 30-35 kn effectieve windschering boven zee en ca. 20-25 kn boven land. Zal waarschijnlijk gaan om een (uitstervend) georganiseerd buiencomplex.

Actueel zien we deze onweersbuien boven Frankrijk zich volop ontwikkelen.De (onweers)buien morgenmiddag en -avond (deels op de dagelijkse gang) zijn een belangrijker aandachtspunt. De precieze koers en mate van uitdieping van het laag vanuit Noordwest-Frankrijk, evenals de eventuele ontwikkeling van een secundair thermisch laag boven Oost-Nederland, zal een belangrijke rol spelen in de hoeveelheid CAPE en windschering boven ons land en hoeveel daarvan door de buien benut zal kunnen worden. Er is genoeg forcering aanwezig waarmee (onweers)buien in het hele land mogelijk zijn, hetgeen ondersteund wordt door alle modellen. Het zwaartepunt ligt momenteel in de modellen echter wel boven het oosten van het land, waar de buien het makkelijkst vanaf de grond kunnen ontstaan en de meeste CAPE aanwezig is. Beide Harmonies komen dan ook met de zwaarste windstoten en de grootste hagelkansen boven het oosten en Duitsland, maar op verschillende plaatsen en met een verschillende timing, net als ook de andere modellen doen met de buienactiviteit. Grote onzekerheid dus vooralsnog.

Woensdag overdag in het hele land kans op regen- en onweersbuien, vooral in de middag en avond en dan met name boven het oosten met kans op hagel. CAPE-waarden aanvankelijk overal in de orde van 2000-2500 J/Kg, in het oosten mogelijk nog meer, in de loop van de middag/avond in het westen afnemende waarden. Effectieve windschering om en nabij de 30 kn, multicel modus het meest waarschijnlijk (maar in het oosten zou een enkele bui supercel kenmerken kunnen krijgen bij MLCAPE boven 2000 J/kg). Bij het koufront nog wat lichte regen of een bui.

Er zitten wel nog wat onzekerheden, het hele land maakt zeker kans op onweer, maar de focus voor het zwaardere werk lijkt toch op de oostelijke helften te liggen.


 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 juni 2019, 23:17 uur | Bericht #491027

Onweer begint momenteel in Frankrijk

Momenteel, zoals hierboven al vermeld, zijn er actieve buien ontstaan boven Normandië, hier vielen grote hagelstenen uit:
En ook de oostkust van Engeland doet mee met mooie wolkenluchten: De satellieten laten mooi een ''pannekoek'' zien (de ijskap van de bui bij Normandië). Die flinke onweersbuien hebben zich gevormt op een kleine vore.


We zien een front van de baai van Biskaje tot net over Noord-Nederland, de frontzone blijft vannacht voorlopig parallel aan de Benelux, we hebben pas woensdagmiddag hier weer meer mee te maken, daarover later meer. Voor ons is nu interessant de kleine vore boven Normandië. Deze trekt noordoostwaarts over het kanaal richting West-België.


Boven West-België de restanten van de buien boven Normandië. Naar mijn mening kan dit actiever zijn dan dat de modellen nu weergeven, dankzij onstabiliteit op hoogte.

Deze arriveert midden in de nacht, en zal voornamelijk regen en bewolking brengen. Het grootste deel van de neerslag komt waarschijnlijk boven de Noordzee terecht. In de meeste berekeningen zijn deze buien weinig actief, mocht er toch nog wat onstabiliteit op hoogte zijn, kunnen de buien boven West-België en Zuidwest-NL misschien ook nog wat onweer veroorzaken.

Dat het voornamelijk restanten zijn, wil niet zeggen dat het geen invloed heeft op het verdere verloop van de woensdag, de restanten van de Franse buien bevinden zich woensdagochtend boven de Benelux, en zullen bepalen waar de kansen op onweer het grootst worden. Dit is een factor van onzekerheid, omdat de buien nog een hele afstand af moeten leggen.


De buien boven Frankrijk en de tijden dat de restanten ons passeren.

Goed, laten we aannemen dat alles volgens plan gaat en de restanten zich woensdag in onze omgeving bevinden (het kan zowel meevallen (restanten lossen sneller op) of tegenvallen (restanten omvangrijker dan verwacht)).
Dan heeft dan een groot effect op de verdeling van de onstabiliteit. In de heldere delen is de onstabilteit groter, en in de bewolkte delen zal de onstabiliteit meevallen.

De situatie rond het middaguur, de zonnekracht is maximaal dus zijn heldere condities rond deze tijd essentieel voor onweer.

We zien inderdaad een paar uur later dat juist in deze gebieden de buien onstaan. Het noordoosten zou doordat het in de ochtend nog zon gehad heeft nog net een veeg mee kunnen krijgen van de Duitse exemplaren.
Voor het merendeel van alle leden zijn echter de middag-opklaringen boven België van groot belang. In de middag onstaan hier de eerste onweersbuien op een vore vlak voor het eerdergenoemde front.

Arome laat duidelijk vanuit het westen de vore&het front flinke buien triggeren.


Harmonie heeft deze buien ook, maar eerder die dag hebben de Ardennen en de Eifel ook al onweersbuien (orografisch) getriggerd, die vervolgens het zuidoosten van de Benelux aandoen.

Voorlopige eindconclusie
Onweer komende nacht: in het zuidwesten misschien nog dankzij de buien vanuit Frankrijk.
Opklaringen morgen: meest waarschijnlijk in het uiterste noordoosten & België.
Onweer morgen: buien ontstaan in België, doortrekkend naar in ieder geval Zuid-NL, wellicht ook verder noordelijk. | Gewijzigd: 18 juni 2019, 23:43 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
18 juni 2019, 23:41 uur | Bericht #491028
Harmonie 18z run:

Laat het  nog flink warm worden in de ochtend in de oosten met zelfs meer dan 30 graden in het oosten van Gelderland. Daarna een georganiseerde  brede buienlijn uit het zuidwesten. Hopelijk wordt het morgen warm genoeg om de buien meer heftig te laten uitpakken... 
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juni 2019, 06:03 uur | Bericht #491029
Onweerskans woensdag 19 juni,


Komende uren:
Van het zuidwesten/zuiden uit geleidelijk aan restanten van de franse buienlijn. Het zijn vrij stevige buien die nog op de restanten zitten verscholen  met de nodige onweer, ze nemen eerst tijdelijk in activiteit af over het algemeen in de loop van de ochtend. De eerste uren kunnen er dus nog stevig exemplaren tussen zitten met aardig wat onweer. Met name Vlaanderen kan de komende uren nog stevig onweer verwachten. Hierbij is kans op hagel 1-3 cm, windstoten van rond de 75 km/u, en lokaal wateroverlast. De bliksemactiviteit is matig!!


https://www.knmi.nl/home

Naar gelang van opklaringen warmt het snel op tussen de buien door. En met de dagelijkse gang leeft de activiteit weer op later deze morgen en namiddag landinwaarts. Met name de (noord)oostelijke helften die het langst kunnen profiteren van de warmte, kunnen de buien zeer fors uitpakken.

Vanmiddag/Vanavond:
Naar gelang van opklaringen warmt het snel op tussen de buien door. En met de dagelijkse gang leeft de activiteit weer op later deze morgen en namiddag landinwaarts. Met name de (noord)oostelijke helften die het langst kunnen profiteren van de warmte, kunnen de buien zeer fors uitpakken.Vanmiddag word drukkend warm met middagtemperaturen van 23-26 graden in het westen, 25-28 landinwaarts en en oostelijke helften kan het lokaal tropisch worden.

Zelfs mochten de lagere maxima uitkomen (dit is dus met aftrek restbewolking), staat er nog een goeie 1000-2000 j/kg hetgeen fors is met accent hogere waardes(oostelijke helften). Gaan we naar de hogere waardes dan kan daar zo een 1000 j/kg nog bovenop komen. Dan gaan we naar waardes van 2000-3000 j/kg met de hogere waardes vanzelfsprekend ook aan de warmste kant (noord)oostelijke helften dus). De schering in deze aandachtsperiode ligt rond de 30 tot lokaal in het over de oostelijke helften richting de 40 knopen.

Convectie modus is zowel als op de minder aangegeven cape, gelijk aan de hogere cape oplossingen. Het is namelijk de schering die bepaalt wat voor type buien het worden. Dit betreft veelal goed georganiseerd onweer op. Multicell clusters mogelijk met imbedded supercellen, mogelijk prefrontaal in het oosten losse supercellen.


Randverschijnselen vanmiddag/vanavond:
Op deze buien kunnen windstoten voorkomen van 75-90 km/u op zwaardere exemplaren uitschieters naar de 100 km/u. Dit kan zeker het geval zijn op een downburst event. Bliksemactiviteit is hoog, ook een groot cg aandeel zit er tussen op deze capewaardes. Verder is hagel een groot aandachtspunt. Op deze waardes zijn knikkers mogelijk van 3-4 cm, en op de forsere cellen 4-6cm ook wederom grootste kans hierop op de oostelijke buien. Kansen op tornado's zijn klein, kansen idem op de actievere buien in het oosten. Net als de hagel, zeer zware windstoten, zijn dit zeer lokale mogelijkheden. Dus niet meer dan een grote aandachtsregio kan benoemd worden.

De buien kunnen lang aanhouden tot in de avond, aangezien er nog een koufront door moet komen, kunnen daarop ook weer nieuwe buien ontstaan, naar gelang van overgebleven onstabiliteit. Kunnen hierop nog steeds forse buien zitten. Maar dat is even een deurtje verder in deze kans.!!

Die laat ik over aan anderen, want ik ga chasen vandaag!!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka
  | Gewijzigd: 19 juni 2019, 06:30 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 56
Lid sinds: 19 jun. 2019
19 juni 2019, 10:13 uur | Bericht #491036
Ik heb zonet vernomen van het liveblog van weerplaza dat diezelfde bui die over west brabant trok richting utrecht, nu potentieel hagelstenen kan produceren van omstreeks 4 cm. Deze bui trekt nu richting de regio zaltbommel.

Even een klein irrelevant vraagje. Is er op dit forum ergens de mogelijkheid om berichten van mijzelf te kunnen verwijderen?
Edit Joyce: Ik heb je een pb hierover gestuurd. ;) | Gewijzigd: 19 juni 2019, 12:40 uur, door Joyce.s
Groetjes, Niels Koomans.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2019, 10:48 uur | Bericht #491037
Actueel is een onweerszone actief over het midden van Nederland, dit schuift richting het noordoostenHieronder nog een stukje uit de guidance:

Vanochtend enkele regen- en onweersbuien van het zuid(west)en uit. CAPE-waarden vanochtend al in de orde van 1000-1500 J/kg bij 30-35 kn effectieve windschering boven zee en ca. 20-25 kn boven land. Vanmiddag en vanavond SBCAPE in Hirlam nog steeds op uitgebreide schaal 2000-2500 J/kg, met name in het oosten regionaal 2500-4000 J/kg. Dit zijn hoge waarden. Ook HarmonieEPS komt vanmiddag met > 90% kans op meer > 2000 J/kg CAPE in vrijwel de gehele oostelijke helft van het land. Effectieve windschering 25-30 knopen, genoeg voor georganiseerd onweer. Wat het lastig maakt is de reeds aanwezige convectie stroomopwaarts. Boven centraal Frankrijk zien we nu een buiencomplex (niet al te actief qua onweer overigens) dat ook volgens de meeste modellen noord- tot noordoostwaarts koerst en aan het begin van de middag Limburg bereikt. Het is de vraag wat er dan nog aan activiteit over is. Het idee is nu dat het Franse complex vanochtend in verzwakte vorm Limburg nadert en vervolgens op de dagelijkse gang sterk activeert. Vooral boven Duitsland, maar waarschijnlijk ook voor een deel van het oosten van het land. Bij deze hoge CAPE is ook lokaal hagel > 2 cm mogelijk (Normandië had gisteravond zelfs zeer lokaal 7 cm). Na dit complex in de middag lijkt het tijdelijk op te klaren en kunnen er onder invloed van een naderende bovenluchttrog van het zuidwesten uit weer nieuwe buien ontstaan boven het noorden van Frankrijk, het westen van België en het zuidwesten van het land. Deze trekken vooral in de namiddag en avond noordoostwaarts over het land en zijn waarschijnlijk iets minder zwaar dan de buien daarvoor in het (uiterste) oosten.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2019, 13:31 uur | Bericht #491051

Uit de nieuwste guidance van het KNMI:


Modelbeoordeling:
Het eerste aandachtspunt zijn de NO-waarts trekkende onweersbuien boven het noordoosten (vooralsnog gevoed boven de grenslaag). Bij deze buien is er lokaal hagel waargenomen (goed te volgen met de hageltool) en mogelijk ook windstoten. Modellen pakken dit niet goed op, alleen HAP1 heeft indicatief een signaal, maar laat het al de hele ochtend afbouwen, terwijl dit in werkelijkheid gewoon doorloopt, nowcasten dus. Verder zien we actueel op de grens met Duitsland de eerste buien ontstaan vanaf de grond op de outflowboundary van de eerstegenoemde buienlijn. We houden deze buien scherp in de gaten en indien deze boven NL-grondgebied vanaf de grond gevoed worden, houden we rekening met criteria-overschrijdende fenomenen (vooral windstoten en hagel). Vooralsnog lijkt deze buiigheid vooral voor Duitsland te verder te activeren. Achter deze lijn is een grenslaag aanwezig die door de voorgaande buien is afgekoeld, maar waarin ook enkele outflow-boundaries lopen die later vanmiddag opnieuw focuspunt voor (meer geisoleerde tot opgelijnde) convectie kunnen zijn. Ook dit is nowcasten want modellen hebben hier grote moeite mee. Derde aandachtspunt zijn restanten van convectie afgelopen nacht boven Belgie (convergentielijn in de analyse), H36 berekend hier vanaf het middaguur nieuwe activatie op, andere modellen ondersteunen dit niet. Nowcasten dus. Vierde aandachtspunt is de buienlijn die later vanmiddag het zuidwesten bereikt (gestippelde koufront), timing en locatie verschillen in de modeluitvoer, maar focuspunt ligt op tweede helft van de middag, dit houden we voorlopig aan. Algemeen hebben de modellen bijna allemaal de huidige neerslag en afgelopen ochtend niet goed te pakken, dit heeft voor een vertraging in de opwarming gezorgd (en dus voor een vertraging in de opbouw van de CAPE, verwijderen van de CIN). Zie merged tijdseries. Wel lijken de temperaturen in de opklaringen nu weer snel op te lopen, maar voornamelijk het westen en noordwesten heeft hierdoor mogelijk minder CAPE ter beschikking.

Temperatuur:
Temperaturen zijn in de modellen iets te rooskleurig door de gemiste onweersbuien vanochtend. Tmax met 2C verlaagd.

Neerslag
CAPE-waarden begin van de middag al in de orde van 1000-1500 J/kg bij 25-35 kn effectieve windschering. Achter de eerste lijn met convectie kortstondig een gereduceerde CAPE, van het zuiden uit weer opbouwend naar ca. 1500 J/kg. Boven het oosten is in sommige modellen (waaronder HIR) nog op uitgebreide schaal 1500-2000 J/kg te zien, in het oosten regionaal 2500+ J/kg. Waarschijnlijk zijn deze waarden te hoog, omdat in de modellen de convectie vanochtend en begin van de middag niet goed opgepakt is. Met de gegeven effectieve windschering en CAPE-waardes is de convectieve modus vandaag vooral beter georganiseerd multicell, op de lijnforcering mogelijk multicell-clusters. Verder is bij deze hoge CAPE-waardes ook lokaal hagel > 2 cm mogelijk. Deze trekken vooral in de namiddag en avond noordoostwaarts over het land en zijn waarschijnlijk iets minder zwaar dan de buien daarvoor in het (uiterste) oosten. Bij het koufront nog wat lichte regen of een bui.


De opklaringen komen nu stilaan België binnen waardoor de temperaturen snel gaan oplopen. Zoals ook beschreven in de guidance zal er meer dan genoeg onstabiliteit worden opgebouwd.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2019, 14:02 uur | Bericht #491052
Ten zuidwesten van België vormen er zich nu toch in redelijk sneltempo onweersbuienZoals hierboven reeds beschreven, zitten hiervoor opklaringen waardoor de onstabiliteit verder kan worden opgebouwd de komende uren. 


Edit: KMI plaatst een code oranje voor delen van België. 

  | Gewijzigd: 19 juni 2019, 14:11 uur, door Sven
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juni 2019, 14:09 uur | Bericht #491053

Actueel trekken de laatste buien weg,de bewolking duurt nog wat langer. Maar vanuit grens Belgie/Frankrijk komen er brede opklaringen, en ook hier in onze contreien alweer. In NW-N-France meteen al convectie voor de volgende ronde's later vanmiddag.  De buien worden naar verwachting een stuk forser als eerder vanmorgen.Aangezien we straks door de opklaringen weer in de warme sector komen te zitten gaan de temperaturen weer rap oplopen actueel en gedurende res van de middag. De forcering komt van een rimpel in het hoogtepatroon. Op de frontenkaart herkenbaar als gestippelt front Kf. En loopt van Caen richting Parijs. Ook dit geheel schuift weer NO-O waarts. Het accent hiervan zal waarschijnlijk een zelfde koers hebben als vanmorgen zei het wellicht iets oostelijker. Tussen neus en lippen door kunnen her en der ook nog gewoon op Surface based gaan zoals actueel bij
.
Het westen en het noordwesten blijven te lang in de westelijke bewolking zitten, dus daar is veel minder cape vooradig straks. 500-1000 j/kg misschien t.o.v midden 1000-1500 j/kg en straks oosten weer richting de 2000+ j/kgSchering bedraagt in gfs uitvoer 30kn tot lokaal in oosten 40kn. Convectiemodus is nog steeds goed georganiseerd multicellen (Clusters). Mogelijk dat een enkele prefrontaal als supercell gaat het zij dan verscholen op de clusters. We zagen dat vanmorgen al op veel mindere waardes.

Randverschijnselen: Ik blijf dezelde hanteren als vanmorgen omdat ik vind dat daar de actualiteit naar toe werkt.
Op deze buien kunnen windstoten voorkomen van 75-90 km/u op zwaardere exemplaren uitschieters naar de 100 km/u. Dit kan zeker het geval zijn op een downburst event. Bliksemactiviteit is hoog, ook een groot cg aandeel zit er tussen op deze capewaardes. Verder is hagel een groot aandachtspunt. Op deze waardes zijn knikkers mogelijk van 3-4 cm, en op de forsere cellen 4-6cm ook wederom grootste kans hierop op de oostelijke buien. Kansen op tornado's zijn klein, kansen idem op de actievere buien in het oosten. Net als de hagel, zeer zware windstoten, zijn dit zeer lokale mogelijkheden. Dus niet meer dan een grote aandachtsregio kan benoemd worden.


Dit is echt de laatste update van mijn kant. Ik ga nou voor mezelf eens aan de gang. Moet nog een locatie pakken voor mijn chase.!! | Gewijzigd: 19 juni 2019, 14:11 uur, door Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2019, 15:19 uur | Bericht #491054
Ondertussen ontwikkelen er zich heel wat onweerscellen zowel in Frankrijk als delen van België. Het is nu echt kwestie van nowcasten en de verschillende radars in het oog te houden. KMI heeft ondertussen code oranje uitgebreid, vermoed dat andere provincies ook nog snel gaan volgen.
banderas
Lid
Woonplaats:
Berichten: 51
Lid sinds: 18 jul. 2009
19 juni 2019, 16:44 uur | Bericht #491057
zeeland zal deze keer de dans grotendeels ontspringen
Woonplaats: West-Brabant
Berichten: 85
Lid sinds: 3 apr. 2018
19 juni 2019, 16:52 uur | Bericht #491058
Citaat van banderas, woensdag 19 juni 2019, 16:44 uur zeeland zal deze keer de dans grotendeels ontspringen
Alles is mogelijk, een onweersbui is binnen 5 minuten ontstaan. Ik heb het net zelf gezien met die bui in Stabroek, blauwe lucht en oppeens zie je donkere wolken in de verte. Bovendien kan die onweerscel net onder Oudenaarde nog uitbreiden!
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 56
Lid sinds: 19 jun. 2019
19 juni 2019, 16:53 uur | Bericht #491059
Citaat van banderas, woensdag 19 juni 2019, 16:44 uur zeeland zal deze keer de dans grotendeels ontspringen
https://lmaps.org/#3.7;51.14;10
Dat betwijfel ik. Lightningmaps heeft zojuist wat activiteit opgepikt boven Gent en er is volgens StormTrack genoeg energie aanwezig om een potentiele bui meteen zwaar uit te laten pakken.
Groetjes, Niels Koomans.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2481
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 juni 2019, 17:24 uur | Bericht #491061

Zeer lokaal in Brabant kans op grote hagel

 

Momenteel komen er meldingen binnen van grote hagel (groter dan 2 cm). Dit komt goed overeen met het radarbeeld.

In de zwarte cirkel momenteel de zwaarste bui met hagel. In de witte cirkels buien met mogelijk ook wat hagel. 

De hagelkernen zijn te herkennen aan intensiteiten tot 200 mm/h, het gaat hier dan niet om regen, maar om hagel, welke een veel grotere ''reflectiviteit'' heeft op de radar. De reflectiviteit op de zwaarste buien piekt soms tot iets meer dan 60 dBz, wat ook een indicatie is voor hagel.  Het zou hier om een supercel kunnen gaan.

Naast hagel kunnen er ook flinke windstoten rond deze buien voorkomen.
In de buien is er natuurlijk ook flink wat onweer en plensregen mogelijk!

De exacte trekroute van de verse buien is nowcasten, maar de algemene trekrichting is noordoost! | Gewijzigd: 19 juni 2019, 17:33 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2019, 17:45 uur | Bericht #491062


Afhankelijk van de ontwikkelingen, maar vermoedelijk volgen straks nog andere provincies.
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.049 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 72 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 72, lezen 1 mensen het topic "Webcams world".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden