Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, FL; Lowndes, GA; Brooks, GA.

4 Jul 2020 04:18:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, IL; Union, IL; Cape Girardeau, MO.

4 Jul 2020 04:18:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Scott, MO; Union, IL; Pulaski, IL; Mississippi, MO.

4 Jul 2020 04:18:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, TX.

4 Jul 2020 04:18:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Echols, GA; Hamilton, FL; Suwannee, FL; Columbia, FL.

4 Jul 2020 04:18:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Limestone, AL; Madison, AL.

4 Jul 2020 04:18:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, FL; Jefferson, FL.

4 Jul 2020 04:18:48

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

4 Jul 2020 04:01:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT.

4 Jul 2020 03:46:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harding, SD.

4 Jul 2020 03:46:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, CO; Washington, CO.

4 Jul 2020 03:46:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chouteau, MT; Cascade, MT.

4 Jul 2020 03:29:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCone, MT.

4 Jul 2020 03:29:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chouteau, MT; Judith Basin, MT; Cascade, MT.

4 Jul 2020 03:29:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Elbert, CO; Lincoln, CO.

4 Jul 2020 03:29:16
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 juni 2019, 09:15 uur | Bericht #491130
Algemeen; tussen hoog – Ulla – met kern boven de Oostzee en laag –Nasir – met kern ten westen van Portugal en laag – Otto – met kern boven het Engelse Kanaal wordt ook de volgende dagen tropische lucht van noordwest Afrika tot over Alpen naar het noorden getransporteerd. De lucht is droog en de atmosfeer stabiel van opbouw, afgezien van een verdwaald warmte onweder wordt er tot het einde van de maand geen neerslag verwacht.

Aanhoudend warm tot zeer warm (heet) zomerweer

Gisteren kon het kwik het met volop zon en in nog wat warmere lucht die vanaf zuidelijke breedtegraden werd aangevoerd weer een aantal graden winst boeken. De hoogste temperaturen werden hier in Oberwallis gemeten alwaar het kwik in het Rhonedal tot bijna 35 graden opliep. Koploper was het weerstation in Steg (638m) met 34.6 graden. In Oostenrijk ging het weerstation in Landeck aan kop met 31.6 graden.
 
Ook in de bergen is het zomers warm. Zermatt registreerde gisteren 25+ graden op 1600 meter. Foto Riffelalp Zermatt via RiffelalpResort2222m @RResort2222m
Verkoeling vind je in de bergen en in of op het water. Foto Berner Alpen Mürren – Schilthorn @murren007


Afgelopen nacht daalde het kwik niet overal meer onder de 20 graden en kon men een eerste tropennacht registreren. Vooral in de stedelijke gebieden en lagere dalen was dit het geval. Wat hogerop in de bergen koelde het opnieuw lekker af was het een stuk aangenamer vertoeven in de frissere berglucht. Zo meldde Ulrichen in het Obergoms (Oberwallis) om 01h00 een temperatuur van slechts 11 graden.
 
Ook aan de zuidkant was het zeer warm met lokaal bijna 33 graden. Hier koelde het in de nacht minder af en om 03h00 vannacht was het lokaal nog 21 tot 24 graden warm. Foto via Hans ter Braak @hansterbraak vanuit Meran (Süd Tirol)


Echter ook in de bergen is het flink opgewarmd en geen enkel weer / bergstation registreerde gisteren nog negatieve temperaturen. Zelfs het Kleine Matterhorn op 3873 meter meldde een temperatuur van 7 graden. Niet verwonderlijk ook met een nulgradengrens die op circa op 4600 meter lag.
Afzien voor de gletsjers en sneeuw met deze hoge temperaturen. Foto Rhonegletsjer die sinds circa 10 jaar vanuit het dal niet meer te zien is en zich in rap tempo steeds verder terugtrekt. Foto via FB Patrick Henzen
Blik vanuit het dropje Gletsch, waar eens de machtige Rhone gletsjer tot aan de dorpsgrenzen kwam is nu nog slechts een kale rotswand te zien (vergelijk foto hieronder)
Gleetsch met de nog machtige Rhonegletser anno 1900


Op 1500 meter hoogte (850 Pa) kwam het kwik gisteren op circa 23 graden uit en vandaag mogen we daar nog een tweetal graden aan toe voegen. In de lagere delen en dalen stijgt het kwik met volop zon naar 35 tot 38 graden (Rhonedal) ! Gelukkig is de lucht relatief droog zodat de hitte nog enigszins dragelijk is.
 

Oranje avondschemering boven de Oberwalliser Alpen. Oorzaak van de fraaie kleuren is Saharazand wat in de hogere atmosfeer vanuit het zuiden wordt meer gevoerd
Radarbeeld Alpen 08h50. Met de zon is het kwik op veel plaatsen inmiddels al weer opgelopen tot 24 a 27 graden
09h00 en ook de Körbersee op 1772m hoogte meldt alweer 20 graden!


Woensdag / Donderdag wordt in de Alpen het hoogtepunt van deze eerste hittegolf verwacht en dan kan het kwik lokaal tot 39 graden oplopen. Het het zou met niet verbazen dat er dan lokaal warmte records verbroken zullen worden.
 
Woensdag en ook donderdag beloven extreem warm te gaan worden! GFS met de T2m voor woensdag, maar liefst 12 tot 16 graden boven “normaal”


Zo zou bijvoorbeeld in het Zwitserse Davos, wat op 1600 meter hoogte ligt, het kwik tot 30+ graden kunnen gaan oplopen, iets wat sinds aanvang van de metingen (1889) nog nooit is voorgekomen. Ook nog wat hogerop in de bergen is het extreem warm met zelfs op 2000 meter hoogte temperaturen die tussen de 20 en 25 graden gaan uitkomen! De vorstgrens vinden we terug op circa 4800 meter.
 
GFS T850 hPa . Lokaal stijgt het kwik op 850 hPa  (1500) meter tot 27 graden en onder gunstige omstandigheden ook nog hoger!!


In het verdere verloop gaan de scherpe kantjes van de hittegolf er weer wat af. Dat geldt speciaal voor de oostelijke regionen alwaar vanuit het noordwesten (tijdelijk) minder warme lucht gaat binnenstromen. Vrijdag en zaterdag komt het kwik er een graad of 10 lager uit.De westelijke Alpen hebben ook dan nog te maken met de zeer warme (hete) luchtmassa’s die boven Frankrijk liggen. Ook hier gaat het kwik wat dalen maar met 30 tot 35 graden blijft het ook dan nog steeds tropisch! Vrijdag zijn in het Rhonedal (Wallis) nog 38 tot 39 graden mogelijk.

Zaterdag en zondag kan met het weer wat oostwaarts verplaatsen van het west Europese hoog de hete lucht vanuit Frankrijk en het zuiden overal weer terrein gaan winnen.De hittegolf met op veel plaatsen tropische temperaturen tussen de 30 en 35 graden en lokaal ook nog meer houdt ook de eerste dagen van de nieuwe week aan en ook de neerslagkansen blijven klein. In hoeverre en waar precies lokale warmte onweders voor een welkome verfrissing zullen we nog moeten afwachten.
 
GFS 850 hPa voor zondagmiddag, de zeer warme lucht heeft weer naar het noorden en oosten terrein gewonnen


Kijk maar eens naar de prognose voor de Zwitserse Alpen opgesteld door de Zwitserse weerdienst (Meteo Schweiz) Voor het overgrote deel van de overige Alpen zal dit beeld er ongeveer zo uit komen te zien! Volop zon en heet dus!Vanaf 2 juli zoekt de hoogtestroming aan de noordoostflank van een uitloper van het Atlantische (Azoren) hoog geleidelijk de noordwesthoek op en gaat het kwik van het noordwesten uit en in alle hoogtes geleidelijk naar beneden. Ook de buienkansen nemen dan (tijdelijk) toe. In het verdere verloop breidt de hogedruk zich weer tot over de Alpen.Met veel zon en een meer zonaal stromingspatroon (noordkant van de hoogte-as) wordt het dan echter niet meer zo heel warm. In het verdere verloop kan vanuit het zuidwesten het subtropenhoog dan weer voor oplopende temperaturen gaan zorgen.
 
GFS ensembles noord Zwitserland (Basel)


UV-Index
Mocht je de komende dagen bergen ingaan om verkoeling te zoeken houdt dan rekening met een zeer hoge stralingsbelasting (UV index westelijke Alpen vandaag 9 tot 11 / 1000 – 3000 meter).  Meer over de UV index en de invloed op de mens zie –  HIER –
 
UV Index voor dinsdag 25-06 voor Zwitserland / Kaart Meteo Schweiz


Europa – Vakantieweer
In grote delen van west en centraal Europa draait de zomer op volle toeren. Met een overwegend zuidelijke hoogtestroming wordt zeer warme lucht aangevoerd. De meest hete lucht bevindt zich boven het centrale en zuidelijke deel van het Iberische Schiereiland en zuiden van Frankrijk.
Hier kan het kwik de komende dagen tot boven de 40 graden gaan uitkomen en goed mogelijk dat de 42 of zelfs 43 graden aangetikt gaan worden en onder gunstige omstandigheden zijn in de centrale delen van Spanje 44 of zelfs 45 graden haalbaar. Ook elders is het met volop zon 33 tot 38 en lokaal 40 graden gewoon bloedje heet.
 
Hotspots Frankrijk en Spanje, lokaal gaat het daar donderdag richting de 42 a 43 grade


Minder warm is het aanvankelijk nog in het westen en noordwesten van Spanje. Gisteren kwam het kwik lokaal onder de bewolking en met regen niet hoger dan 10 tot 17 graden. Vandaag wordt het er al een stuk warmer en met het weekend in het vooruitzicht gaat de hitte ook hier toeslaan. Diegenen die afkoeling zoeken vinden die langs de stranden en in en op het water.
 
Radarbeeld Europa 09h00


Afgezien van een lokaal warmte onweder in de berggebieden (binnenland) wordt er nergens noemenswaardige neerslag verwacht. Pas na het weekend wordt de atmosfeer met voorkeur voor de berggebieden (Alpen) onstabieler van opbouw en neemt de kans op een lokale regen of onweersbui toe.

Na een tijdelijk afkoeling leeft het kwik ten noorden van de Alpen in het weekend ook weer op met op uitgebreide schaal opnieuw tropische temperaturen. Na het weekend gaat het ten noorden van de Alpen vanuit het noordwesten markant(er) afkoelen en kom het kwik 12 tot 15 graden lager uit.
 
Na het weekend is het ten noorden van de Alpen met de hitte voorlopig dan toch even gedaan. GFS ensembles voor midden Nederland


Na het zich nu laat aanzien zal de afkoeling niet met veel neerslag gepaard gaan en mogelijk zelfs gewoon droog verlopen. Ten zuiden van de Alpen en in de zuid Europese landen en het Middellandse Zee gebied handhaaft zich het zeer warme / hete zomerweer.
 
Rond de Middellandse Zee handhaaft zich het zeer warme zomerweer. GFS ensembles prikpunt Sevilla ZW Spanje
S

Samengevat
 kunnen we stellen dat het weerbeeld in grote delen van Europa de komen dagen zonnig en zeer warm gaat verlopen met tot begin volgende week extreme warmtee. In de loop van de volgende week van het noordwesten uit tempering van de warmte. In het zuiden aanhoudend warm tot (zeer) heet.

Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, vannacht is het lekker afgekoeld en actueel is het 17 graden. De zon komt weldra achter de bergen tevoorschijn en dan kan  het grote opwarmen weer gaan beginnen met in het dal snikhete 37 tot 39 graden. Fijne dag en niet vergeten goed in te smeren en veel te drinken. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.861 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4873 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4873, lezen 20 mensen het topic "Berichtgeving Pukkelpop".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden