Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anderson, KS; Osage, KS; Coffey, KS; Franklin, KS.

11 Jul 2020 22:02:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Brown, KS; Nemaha, KS.

11 Jul 2020 22:02:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, MN; Cottonwood, MN.

11 Jul 2020 21:55:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, NY; Ontario, NY.

11 Jul 2020 21:55:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Shawnee, KS; Jefferson, KS.

11 Jul 2020 21:55:34

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME.

11 Jul 2020 21:55:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, IA; Kossuth, IA; Winnebago, IA.

11 Jul 2020 21:55:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blue Earth, MN; Nicollet, MN; Brown, MN.

11 Jul 2020 21:55:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Palo Alto, IA.

11 Jul 2020 21:55:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Renville, MN; Kandiyohi, MN.

11 Jul 2020 21:47:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Redwood, MN.

11 Jul 2020 21:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pottawatomie, KS; Jackson, KS; Shawnee, KS; Jefferson, KS.

11 Jul 2020 21:42:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IA; Dickinson, IA.

11 Jul 2020 21:42:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pottawatomie, KS; Jackson, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

11 Jul 2020 21:41:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Genesee, NY; Erie, NY.

11 Jul 2020 21:41:29
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
29 juni 2019, 09:43 uur | Bericht #491146
Algemeen; hoog – Vera – heeft zijn zwaartepunt vanaf de Noordzee naar centraal Europa verplaatst en daarmee versterkt zich de stroming van zeer hete lucht vanuit de subtropen opnieuw. De luchtmassa’ zijn relatief droog en stabiel van opbouw waardoor de onweerskansen vooralsnog klein zijn. Begin volgende week nemen met het instromen van vochtigere luchtmassa’s en afname van de hogedrukinvloed de onweerskansen toe en wordt de hitte (warmte) van noord naar zuid geleidelijk getemperd.

Thermische hoogstandjes

Ook gisteren stond weer in het teken van de zeer hete subtropen lucht en de thermische hoogstandjes. Hotspot zoals verwacht het zuiden van Frankrijk alwaar het kwik tot record hoge 45+ graden opliep. Het weerstation in Gallargues-le-Montueux registreerde 45.8 graden en Villevieille 45.1° graden en dit zijn voor Frankrijk nieuwe warmte records.
 
Tot 27 graden gisteren op 850 hPa (1600 meter) in het zuiden van Frankrijk, aan de grond voldoende voor extreme 43 tot 45 graden!


Ook in de Alpenland was het weer extreem warm waarbij de zon weer overuren maakte en de wolken of buien in de droge lucht geen schijn van kans. In Zwitserland steeg het kwik lokaal weer tot 38+ graden en in het aangrenzen noord Italië kwam Aosta vandaag in tegenstelling tot gisteren net niet aan de 40 graden en ook in Süd Tirol werd de 40 graden grenzen net niet geknakt.
 
Opnieuw steeg het kwik in het Rhonedal in Oberwallis tot 38 graden. Foto zwembad Geschina in Brig gistermiddag
Tot 29 graden steeg het kwik gisteren in Zermatt op 1600 meter hoogte. Foto Tamara Casile-van Den Berg


Afkoeling vind je deze dagen in en aan het water.
 
Ingesloten video
 
It’s hot in ! That means it’s time to swim in the Aare again. Every year it’s always wonderful. Just remember to take care. @MySwitzerland_e @BernWelcome
 
 
 
 

Of natuurlijk wat hogerop in de in de bergen
 
Ingesloten video
 
Back in Paradise - Alp Äsch with the beautiful Stäublifall????

???? doonias
 
 
 
 

In Oostenrijk waar gisteren achter een koufront wat minder warme lucht is binnen gestroomd was het ook vandaag met “slechts” 33 graden als maximum duidelijk minder warm dan in de westelijke en zuidelijke Alpen.

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat hoog – Vera –  het zwaartepunt vanaf de Noordzee naar oost Europa heeft verplaatst. Aan de westflank van het systeem kan de zeer warme lucht vanuit de subtropen opnieuw naar het noorden en oosten toe uitstromen.Tevens zien we zeer warme hoogte rug (uitloper subtropen hoog) naar het oosten toe doorschuiven. Door deze ontwikkelingen bereikt de hittegolf dit weekend een tweede hoogtepunt en worden nogmaals extreme temperaturen verwacht met wellicht nieuwe warmte records. met volop zon stijgen de middagtemperaturen weer naar 36 tot 38 graden en lokaal zijn 39 en 40 graden haalbaar.
 
GFS 500 hPa voor vanmiddag met hoog en subtropenhoog (hoogterug) tot over de Alpen, Benelux en Duitsland


Omdat de aangevoerde lucht relatie droog is blijft de kans op onweersbuien vooralsnog klein. Een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de berggebieden is echter niet geheel uit te sluiten.

Ook in de bergen is en blijft het extreem warm met zelfs op 1600 meter (850 hPa) temperaturen van die tot 30 graden kunnen oplopen. De vorstgrens vinden we terug rond de 4800 meter.

In de zuidelijke (Ligurische) Alpen zit momenteel wat vochtigere lucht en onder invloed van een bodemlaag(je) hebben zich daar in de loop van de nacht onweersbuien gevormd en ook op dit moment is het in die contreien niet geheel “pluis”.
 
Radarbeeld Europa 08h45
In detail voor de Alpen


Enige afkoeling en stijgende onweerskansen
Met de start van de nieuwe week zien we het hoog wat verder naar het zuid oosten doorschuiven en het de warme hoogterug geleidelijk kantelen. Gelijktijdig nadert vanuit het noordwesten een koufront de Alpen en met het instromen van minder warme maar ook vochtigere luchtmassa’s wordt de atmosfeer geleidelijk onstabiel van opbouw.
 
GFS 500 hPa voor 1 juli met de gekantelde hoogterug. De extreme warmte wordt vanuit het noorden naar het oosten en zuiden verdrongen


Dit wederom gaat ervoor zorgen dat de onweerskansen in de loop van de maandag duidelijk gaan toenemen. Voor het front uit belooft het maandag nog een keer extreem warm te gaan worden met maxima van 35 tot 40 graden.
 
DWD frontenkaart voor maandagmiddag, een koufront vormt de scheidingslijn tussen de zeer warme luchtmassa’s in het zuiden en minder warme lucht vanuit het noordwwesten


In de loop van de dag dan toenemend stapelwolken die later in de middag en avond het buien stadium zullen bereiken Deze buien kunnen lokaal in korte tijd veel neerslag produceren met kans op hagel en zware windstoten. In het oosten blijft het maandag waarschijnlijk nog langere tijd droog en zeer warm (pre frontaal)
 
Op het scheidingsvlak van de twee luchtmassa’s gaan maandag in de Alpen de onweerskansen sterk toenemen. Lokaal kunnen die pittige buien worden!


Dinsdag wordt de hitte verder naar het zuiden toe verdreven en met 25 tot 32 graden (noord / zuid) is het met de hitte gedaan. De atmosfeer is dinsdag onstabiel van opbouw en steeds weer kunnen er regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen. In de westelijk Alpen zal dit vooral in de middag en avond het geval zijn, in de oostelijke Alpen kan het in de nacht en ochtend al onweren.
 
Ook dinsdag gaan er onweersbuien vallen, dan vooral ook in het zuiden en zuidoosten


Qua middag temperaturen verandert er niet veel, tropische temperaturen worden enkel nog in het zuiden en zuidelijk de inner alpine dalen gehaald. Op 1600 meter (850 hPA) komt het kwik rond  de  15 graden te liggen en de vorstgrens vinden we terug rond de 3700 meter. Algemeen hogere temperaturen vinden we aan de Alpenzuidkant.

Woensdag verandert er niet veel aan het dit weerbeeld, vanaf donderdag neemt op het inschuiven van een uitloper van het Atlantische hoog de instabiliteit geleidelijk weer af. De zon zal weer het weerbeeld bepalen en de buienkansen zijn duidelijk minder groot.
 
GFS 500 hPa voor woensdag 3 juli met de uitloper van hogedruk en de hoogteas ten noorden van de Alpen


Ondersteund door de dagelijkse gang en orografie kunnen stapelwolken lokaal tot een regen of onweersbui uitgroeien. De temperaturen gaan geleidelijk weer wat omhoog en op meer plaatsen komt de tropische 30 graden grens weer in bereik. De extreme hitte en thermische hoogstandjes zijn we echter niet meer aan de orde.

Hieronder nog de 7 daagse multi-model prognoses voor de noordelijke en de zuidelijk Alpen (prikpunten Mittelberg Kleinwalsertal en Bolzano (Süd Tirol)
In het verdere verloop verblijven de Alpen in het grensgebied van de (zeer) warme luchtmassa’s in het zuiden en minder warme luchtmassa’s in het noorden warbij het subtopenhoog tegen het einde van de volgende week weer probeert naar het noorden toe uit te breiden. Algemeen geldt; hoe meer naar het westen en zuiden hoe hoger de temperaturen. De kans op een lokale regen of onweersbui is met name in de berggebieden  dagelijks aanwezig.

Europa – Vakantieweer
Dit weekend en ook begin houdt de extreme hitte in met name zuidwest Europa nog aan. In de loop van de volgende week gaan dan ook hier de scherpe kantjes er wat van af wanneer koelere Oceaanlucht vanuit het noorden naar het zuiden toe probeert terrein te winnen.

De scheidingslijn tussen de warmere en duidelijk koelere luchtmassa’s verloopt (zwabbert) grosso modo via het midden van Frankrijk, midden Duitsland tot over de Tsjechië  en Hongarij. Tijdelijk krijgen ook de oostelijke Alpen met de koelere luchtmassa’s te maken.
 
Temperatuur verdeling 850 hPa als indicatie voor de warmere en koelere gebieden medio volgende week

Verder naar het zuiden, pak hem beet ten zuiden van Pyreneeën en Alpen kan zich de warmere (hete) lucht vastzetten en datzelfde geldt voor de landen en regionen aan en rond de Middellandse Zee. Onder de vleugels van het subtropenhoog is het er gedurende de gehele periode ( 7 tot 10 dagen) warm tot zeer warm (heet). Een lokale bui met voorkeur voor de bergen in het binnenland blijft aanwezig, dat geld met name ook voor de Balkan landen.

Tot zover voor deze zaterdagochtend. Vanuit een weer onbewolkt en inmiddels weer zonnig en snel opwarmend Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao
Webcam 4 tuin Alpenweerman Termen / Hasel (102m)


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3947 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3947, lezen 13 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden