Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Blue Earth, MN.

11 Jul 2020 23:47:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, IA; Kossuth, IA; Winnebago, IA.

11 Jul 2020 23:47:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pocahontas, IA; Palo Alto, IA; Humboldt, IA.

11 Jul 2020 23:47:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blue Earth, MN; Le Sueur, MN; Nicollet, MN; Brown, MN.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Palo Alto, IA.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, IA; Cerro Gordo, IA; Butler, IA.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cerro Gordo, IA; Worth, IA; Winnebago, IA.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Volusia, FL.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anderson, KS; Coffey, KS; Franklin, KS.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, IN; Tipton, IN; Clinton, IN; Boone, IN.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boone, IA; Story, IA; Hamilton, IA.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leavenworth, KS.

11 Jul 2020 23:47:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Clair, MI.

11 Jul 2020 23:46:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME; Androscoggin, ME.

11 Jul 2020 23:46:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, IA; Kossuth, IA; Wright, IA.

11 Jul 2020 23:45:46
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 juli 2019, 09:46 uur | Bericht #491164
Algemeen; hoog – Vera – vandaag met kern boven de Balkan zwakt verder af en daarmee komt ook een einde aan de toevoer van de zeer hete lucht vanuit het zuiden. Op nadering van een weinig actief koufront neemt maandag de luchtvochtigheid verder toe en daarmee ook de onweerskansen. In het verdere verloop gaat het (hoog) zomers maar niet meer zo heet verder, de onweerskansen nemen weer af maar de kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen en zuidelijke Alpen blijft bestaan

Maandag en dinsdag (stevige) onweersbuien, aanhoudend warm

Het begint een beetje een eentonig verhaaltje te worden met het subtropen zomertje en  hitte. Ook gisteren was het weer extreem warm met op uitgebreide schaal middagtemperaturen die tot 35 a 38 graden opliepen. Nog warmer werd het in delen van Duitsland, in Bad Kreuznach in Rheinland-Pfalz steeg het kwik naar 39.2 graden en dit is tegelijkertijd een nieuw Duits juni record!
 
Moosalp Oberwallis. Foto via Twitter Christian Bakker ???? @chrisjelief
Mässersee Binntal Oberwallis. Foto Joost Laros
Mässersee Binntal Oberwallis. Foto Joost Laros
Genieten op 2100 meter van de frisse berglucht en prachtige Oberwalliser Alpen. Foto Joost Laros

Verkoelende berglucht en gletsjers. Zelfs op de Gornergrat in Zermatt op
3100 meter hoogte wees de thermometer 15° in de plus aan

Omdat de luchtvochtigheid in de loop van de dag wat toe nam werd het ook wat broeierig en was het voor het gevoel zelfs nog warmer dan de voorgaande dagen. Ook de atmosfeer reageerde op de toename van de luchtvochtigheid. In de middag begon zich boven de bergen stapelwolken te vormen die in de westelijke Alpen later in de middag het buien stadium bereikten. Lokaal waren dit pittige buien met lokaal in korte tijd veel neerslag en ook hagel en zware windstoten.
Convectie boven de noordelijke Walliser Alpen gezien vanuit het Spital in Visp gistermiddag rond 17h00
Zwaardere buiencomplexen ontwikkelden zich in de namiddag boven de zuidwestelijke Alpen


De buien zijn een voorbode voor meer buien voor vandaag en deels ook nog voor de dinsdag. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we hoog Vera in afgezwakte vorm nog terug boven oost Europa (Balkan). Een ander hoog – Winnie – bevindt zich boven de Atlantische Oceaan.Samengaand met een depressie  luisterend naar de naam – Nasir – met kern boven noord Scandinavië heeft zich een koufront tussen de hogedruk systemen gewurmd welke langzaam verder naar het zuidoosten trekt. Het koufront vormt de scheidingslijn tussen veel koelere van origine maritiem polaire luchtmassa’s en de veel warmere (hete) subtropische luchtmassa’s in het zuiden.
 
GFS 850 T850 hPa voor dinsdag met ingetekend de scheidingslijn tussen de warmere en duidelijk koelere luchtmassa’s


In het overgangsgebied tussen deze verschillende luchtmassa’s en samenhangend met het koufront zien we een zone met onstabiele(re) luchtmassa’s waarin zich gaarne onweersbuien ontwikkelen.

De regen en onweersbuien losten door gebrek aan “voeding” in de nacht weer op en na een zwoele (tropen)nacht stijgt het kwik vandaag met veel zon weer snel naar tropische hoogtes. Pre frontaal en met nog langere tijd zon kan het vooral in de oostelijke Alpen zeer warm (heet) gaan worden met lokaal 38 tot 39 graden.
 
Radarbeeld Alpen 09h00. Via Wetteronline.de


Sneller dan gisteren vormen zich in de onstabiele luchtmassa’s overdag stapelwolken die uiteindelijk het buienstadium zullen bereiken. Dit kunnen pittig onweersbuien zijn met lokaal in korte tijd veel neerslag, hagel en (zware) windstoten. (Estofex level 1 tot 2)
De onweersbuien zullen in eerste instantie in de berggebieden tot ontwikkeling komen, later smeren deze zich dan ook uit tot in het Alpen voor -laagland. Mocht je vandaag een barbecue op het programma hebben staan of een uitstapje in de bergen houdt dan in ieder geval goed de lucht en radar in de gaten.
 
Estofex (European Storm Forecast Experiment) voor maandag 1 juli


Dinsdag is het met de hitte voorbij en hebben we te maken met meer bewolking en buien. In de oostelijke Alpen kunnen er in de ochtend al buien vallen, in de westelijke Alpen wordt het overdag droog en krijgt ook de zon nog flink wat speelruimte. Later op de dag dan ook hier weer lokale regen en -of onweersbuien. Het mag dan een stuk zijn afgekoeld, met 25 tot 30 graden is het nog steeds hoogzomers warm. In de bergen pendelt de vorstgrens rond de 4000 meter.

De rest van de week liggen de Alpen aan de zuidrand van hogedruk welke zich uitstrekt vana de Azoren tot over de Britse Eilanden, west Duitsland en dan verder oostwaarts richting oost Europa.
 
GFS 500 hPa voor donderdag.


Grosso modo verandert er maar weinig aan het weerbeeld en temperaturen. De maxima liggen meeest tussen de 25 en 32 graden en dagelijks blijft de kans op een lokale regen of onweersbui op de loer liggen. In de bergen pendelt de vorstgrens meest zo rond de 4000 meter. In het zuidwesten en zuiden algemeen wat hogere temperaturen en ook vorstgrens dan in het noorden.

Weekend verdere afkoeling
In het weekend trekt het zwaartepunt van de hogedruk zich terug op de Atlantische Oceaan waarbij de hoogteas weer wat in N – Z richting gaat kantelen. Ook het subtropen hoog (warme hoogterug) moet wat terrein prijsgeven.
 
GFS 500 hPa voor zaterdag 7 juli


In samenspel met een depressie boven Scandinavië kunnen de koelere luchtmassa’s weer wat verder in zuidelijke richting uitstromen. De temperaturen gaan vanaf vrijdag op het 850 hPa vlak dagelijks weer wat dalen. Begin volgende week zal het dan een graad of 5 tot 8 minder warm zijn. Vooral tijdens het weekend nemen de buien kansen dan weer toe (koufront)
 
GFS 850 hAP voor woensdag 10 juli. Koelere luchtmassa’ s (groen en geel) hebben de (zeer) warme lucht tot aan de Middellandse Zee teruggedrongen en de extreme hitte is bijna uit Europa verdreven.
GFS ensembles centrale Alpennoordkant


Hoe dit allemaal in detail zal gaan evolueren gaan we tegen die tijd verder in kaart brengen. Tot zover voor voor deze maandag de 1 juli vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3302 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3302, lezen 10 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden