Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 15:16:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 13:47:08

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 12:58:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 11:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

1 Dec 2023 10:27:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 09:56:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA.

1 Dec 2023 08:19:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:35

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

1 Dec 2023 04:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

1 Dec 2023 03:12:01

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2019, 08:27 uur | Bericht #491254
Zaterdag met name in de warme sector met binnenlopen koufront (binnenland/oostelijke helften) kans op stevige buien met onweer, hagel en windstoten.

Warmtefront zaterdagmorgen kustregio's deels landinwaarts kleine onweerskans:

Zaterdagmorgen komt allereerst in alle vroegte een warmtefront aan vanuit het westen, deze verlaat in de loop van de morgen het noordoosten en oosten van het land. Daarbij kan vooral in de kustregio's even een stevige plens vallen, er zit ook wat onstabiliteit op 200-400 j/kg aan cape maar vooral aardig wat schering al 30-40 knopen. Hierdoor is het warmtefront al tamelijk convectief voor de vroege morgen, er kan dus her en der ook al onweer op voorkomen vooral in de kustregio's. Ook veel neerslag is mogelijk in korte tijd, veelal 15-20 mm even in 1-2 uur tijd lokaal iets meer 20-30 mm op een verscholen onweersbui. Dat kan overal langs de kustrook zijn, echter te lokaal om exact aan te geven.


Een vrij actief warmtefront komt in de morgen aan bij de kustregio's, en verlaat in de loop van de morgen ons richting duitsland. Daarachter stroomt warme maar zeer vochtige lucht binnen. De opmaak voor stevige onweersbuien later in de middag.

Warme sector en onweerskansen middag, met name binnenland richting de (noord)oostelijke helften kans op stevige onweersbuien.

Achter het warmtefront stroomt warme maar zeer vochtige lucht binnen, en gaan we naar een plakkerige warme zomerdag, waarbij het in de kustregio's zo'n 22-24 graden word direct aan de kust 18-22 graden. In het binnenland word het zo'n 22-25 graden, en in de (zuid)oostelijke helften kan de  temperatuur nog oplopen naar 25-27 graden. Echt zonovergoten weer zal het niet worden, een mix van bewolking en opklaringen, zal het weerbeeld bepalen. En door de hoge luchtvochtigheid, zal het klam en plakkerig aanvoelen.

Echter vrij spel krijg het opbouwen van de cape niet, het blijft een beetje stokken rond de 500 j/kg aan de kust tot 1000-1500 j/kg landinwaarts en oostelijke helften. Alle modellen zijn hier wel vrij eensgezind in, en het is ook realistisch gezien de ruimte tussen het warmtefront, en koufront. Het wachten is natuurlijk nog wel op de korte termijn modellen, voor een betere lokalisering van de buien. Op en nabij het koufront die meer uit zuidwesten-zuiden erin komt gaat de schering nog wat forser omhoog en is ruim 40 knopen mogelijk. Dus de buien kunnen goed georganiseerd onweer opleveren, het gros zal multicell clusters zijn. Met enkele embedded cellen die kortstondig supercell kunnen zijn, en er kan lijnorganisatie optreden. Met name vanaf binnenland richting de oostelijke helften kunnen deze buien dus zeer fors uitpakken. De buien trekken weg in noordoostelijke en oostelijke richtingen.


Randverschijnselen:
Hagel veelal 1-2 cm met name in het oosten is er kans op hagel in de orde van 2-4 cm. Op de zwaardere buien zijn windstoten van 75 km/u of meer mogelijk, in een downburst 90 km/u. Bliksemactiviteit is matig tot kortstondig hoog. Op basis van de huidige modellen is een Level 2 van estofex aan de orde om een idee te krijgen.

In dit bericht zijn meerdere modellen meegenomen, in dit bericht word Gfs als aanduiding gegeven. Later met de convectieve modellen volgt nog een nieuwe update.

Met vriendelijke groet,

Tatanka
there can be only one
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juli 2019, 18:07 uur | Bericht #491262
Ondertussen hebben het KNMI en KMI alvast een code geel geplaatst voor morgen:


Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juli 2019, 20:32 uur | Bericht #491265

Morgen stevige regen- en onweersbuien

Zoals hierboven in de vorige posts beschreven is, is er morgen kans op stevige regen- en onweersbuien. Er zijn twee rondes/kansen op onweer. De eerste ronde in de ochtend en begin van de middag. Er trekt dan een vore over het land. De tweede kans is een koufront die in de middag overtrekt


Morgen trekt eerst een vore over gevolgd door het koufront. Op beide fronten onweerskansen. Bron afbeelding: KNMI

Vannacht trekt eerst het, weinig actieve, warmtefront over de Benelux. Achter dit warmtefront neemt de onstabiliteit toe met vooral boven zee al stevige regen- en onweersbuien. Mogelijk kunnen deze buien al over het noordwesten trekken (Noord-Holland, Friesland en de Waddeneilanden). Morgenochtend trekken deze buien, samen met de vore, het land op en activeren ook naarmate ze verder oostelijk trekken dankzij dagelijkse gang (opwarming).  Hoe groot de invloed van de dagelijkse gang wordt hangt af van de timing. Ook is het even afwachten hoe actief de buien morgenochtend vroeg zijn qua ontladingen. De meeste buien trekken bij deze kans over het midden en noorden van de Benelux.


  
Deze buien kunnen al veel regen gaan opleveren met op (uitgebreide) schaal 10-20 mm, in het westen en noorden  20-40 mm. Ook is er met name in de oostelijke helft kans op zware windstoten tot 80 km/uur en hagel. De echt zware windstoten van 100 km/uur of hoger lijken weggelegd voor Duitsland.De tweede kans is het koufront dat in de middag overtrekt. Hierop kunnen opnieuw stevige ontstaan met hagel en zware windstoten (tot 90 km/uur) en lokaal veel regen. Hoe actief deze buien worden hangt af van hoe snel de vore met de daarbij horende buien overtrekt en hoe snel het kan op opklaren. Het zuiden lijkt de beste papieren te hebben voor onweersbuien achter de vore/op het koufront.\

| Gewijzigd: 19 juli 2019, 22:03 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juli 2019, 11:30 uur | Bericht #491269

Update huidige situatie: vore en koufront activeren


De locatie van de vore (rood) en het koufront (blauw). Beide activeren actueel. Bron sat.beeld: sat24.com

De vore ligt op dit moment boven Nederland en neemt vooral boven de zuidelijke helft van Nederland in activiteit toe met stevige regenbuien waar zo nu en dan ook onweer bij voorkomt. De activatie is ook mooi terug te zien op de satelliet met opbollende wolken boven deze regio. Dit systeem trekt oostwaarts waarbij het verder activeert. In het oosten is het namelijk al opgewarmd tot 25'C wat de buien extra energie geeft.


Bij de buien boven het zuiden/zuidwesten komt zo nu en dan onweer. Beeld via de OnweerOnline StormTrack.

Het tweede front, het koufront, ligt op dit moment het oosten van Engeland, het Kanaal en Frankrijk. Ook dit front is langzaam aan het activeren met op dit front hier en daar al een onweersbui. Ook dit front trekt vanmiddag en begin van de avond van west naar oost over de Benelux. Hoe actief dit front precies gaat worden hangt af van hoe snel het achter de eerder genoemde vore kan opklaren.
 
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 55
Lid sinds: 19 jun. 2019
20 juli 2019, 11:32 uur | Bericht #491270
Zonet redelijk wat regen en onweer gehad hier in het zuidwesten: om en nabij 15mm.
Het begint nu zachtjes aan op te klaren en de temperatuur begint ook langzaam weer op te lopen.
Nu is het nog wachten op wat het koufront gaat brengen in de loop van de middag.
Groetjes, Niels Koomans.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1492
Lid sinds: 7 jun. 2011
20 juli 2019, 12:46 uur | Bericht #491272
Zoals lako een paar posts hierboven al had weergegeven hebben we actueel te maken met buien die gekoppeld kunnen worden aan een vore die verder trekt naar het oosten. In het oosten is het ruim 25°C en kunnen de buien nog enigzins activeren door wat surface based convectie mee te pakken.

Mijn aandacht gaat op dit moment uit naar hetgeen achter de vore gaat afspelen. De vore trekt weg en opklaringen trekken het land binnen. Dit is actueel te zien aan de temperatuur in het westen; die loopt op naar >20°C. Vervolgens komen een koufront met kort daarop een trog het land binnen waardoor er een en ander gaat forceren in de warme, vochtige lucht. Deze buien gaan naarmate ze naar het oosten trekken verder activeren in een gebied met 1000-1500 J/kg cape en een goed geshearde omgeving van 35 kn (lokaal meer). Modus zal dan een mooie squall line kunnen zijn met allerlei soorten randverschijnselen. Nowcasten dus.Stukjes uit de meest recente guidance:

Synoptische situatie:
Een NNO-ZZW georienteerd koufront, actueel van Oost-Engeland naar NW-Frankrijk, trekt oostwaarts en bereikt in de eerste helft van de middag het westen en verlaat het land aan het begin van de avond. Een bovenluchttrog op 500 hPa loopt met een overeenkomstige timing als het koufront mee, waarbij boven het koufront en in een zone daar vooruit op hoogte enige optilling plaatsvindt.

Modelbeoordeling:
Achter de eerste lijn met convectie komen opklaringen het land binnen en bij en op nadering van het koufront dan wederom kans op convectie. Modellen laten zien dat de buien richting het oosten actiever worden, daar ook de hoogste temperaturen, maar gezien de ingrediënten (onstabiliteit en forcering) is er ook verder westwaarts wel een stevige bui mogelijk. De potentie voor zwaardere, goed georganiseerde cellen is aanwezig, met name in de uren voor passage van het koufront.

Neerslag:
De buien bij en op nadering van het koufront bevinden zich in een regime met 500 J/Kg CAPE boven het westen, 1000-1500 J/kg boven het midden en oosten en het zuidoosten lokaal iets meer. Daarnaast is de effectieve schering rond 35 kn en in het zuidoosten nabij de jet-uitgang 40-50 kn (vooral uni-directioneel). Voorgaande levert goed georganiseerde updrafts met kans op multicell/squall en als voornaamste aandachtspunten windstoten (>75 km/u en hagel >2 cm). Boven het uiterste zuidoosten bestaat er met de grote effectieve schering kans op een enkele supercell, met daarbij alle kans op alle randverschijnselen (wind, regen, hagel). Wateroverlast is gezien de vrij hoge treksnelheid minder waarschijnlijk, al is de PW hoog te noemen (40 mm), de Harmonies geven als neerslagsommen lokaal 10-20 mm bij buien.
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juli 2019, 13:21 uur | Bericht #491274
Ondertussen is hierboven alles reeds uitvoerig beschreven. Actueel zien we in westelijk België en nabij Zeeland de activatie nu in sneltempo toenemen. 2 recente radarbeelden met kwartiertje er tussen: Vanaf nu is het dus volop radars gaan volgen  
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 55
Lid sinds: 19 jun. 2019
20 juli 2019, 14:52 uur | Bericht #491279

Op dit moment zijn er 3 buienlijnen actief. 1tje die aan het onstaan is boven het oosten van Engeland, deze trekt waarschijnlijk naar de (noord)westkust. 1tje over een lijn van Den Haag naar Charleroi, die trekt momenteel via het zuidwesten het land binnen en trekt verder, activerend, naar het oosten. En een wegtrekkende over een van lijn van Groningen naar Münster, die, activerend, zijn pad verder aan het vervolgen is naar midden Duitsland.

Wordt een leuke avond 
Groetjes, Niels Koomans.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juli 2019, 15:47 uur | Bericht #491282
ton1959
Lid
Woonplaats: rotterdam
Berichten: 191
Lid sinds: 1 sep. 2013
20 juli 2019, 15:47 uur | Bericht #491283
Citaat van NielsKoomans, zaterdag 20 juli 2019, 14:52 uur -afbeelding-

Op dit moment zijn er 3 buienlijnen actief. 1tje die aan het onstaan is boven het oosten van Engeland, deze trekt waarschijnlijk naar de (noord)westkust. 1tje over een lijn van Den Haag naar Charleroi, die trekt momenteel via het zuidwesten het land binnen en trekt verder, activerend, naar het oosten. En een wegtrekkende over een van lijn van Groningen naar Münster, die, activerend, zijn pad verder aan het vervolgen is naar midden Duitsland.

Wordt een leuke avond Hier een van die buitjes nu in rotjeknorrr.ik dacht het iets anders was omdat het aan een stuk door geluid betrof.het bleek toch onweer te zijn,het gaat echt achterelkaar door maar geen zwaar geluid.

Edit Lako: Afbeelding en eigen tekst uit citaal gehaald. | Gewijzigd: 20 juli 2019, 15:51 uur, door Lako
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juli 2019, 17:30 uur | Bericht #491286
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.778 topics, welke bij elkaar 448.035 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 11 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 9 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden