Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX.

29 May 2020 08:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ware, GA; Coffee, GA; Atkinson, GA; Bacon, GA.

29 May 2020 08:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Presidio, TX.

29 May 2020 08:04:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Uvalde, TX; Val Verde, TX; Edwards, TX; Kinney, TX.

29 May 2020 08:04:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Mary, LA; Iberia, LA.

29 May 2020 08:04:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Siskiyou, CA.

29 May 2020 06:53:59

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

29 May 2020 05:59:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Siskiyou, CA.

29 May 2020 05:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, OR.

29 May 2020 05:15:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Umatilla, OR.

29 May 2020 05:15:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, SC; Union, SC.

29 May 2020 03:46:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Refugio, TX; Aransas, TX; San Patricio, TX; Calhoun, TX.

29 May 2020 03:46:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jim Wells, TX; Nueces, TX; San Patricio, TX.

29 May 2020 03:46:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, TX.

29 May 2020 03:02:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Refugio, TX; Aransas, TX; Victoria, TX; Bee, TX; Calhoun, TX; Goliad, TX.

29 May 2020 03:00:56
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Lente discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 augustus 2019, 09:33 uur | Bericht #491567
Algemeen;  zwakke hogedruk invloed zorgt vandaag vrijdag voor zonnig en (zeer) warm zomerweer. In de loop van de zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een koufront behorende bij depressie – Yap – en krijgen we te maken met regen en onweersbuien. Zondag stroomt weer drogere lucht over de Alpen uit, het zuiden verblijft in warmere vochtigere onstabiele luchtmassa’s . Na een korte föhnfase volgt in de loop van de maandag een volgend koufront met lokaal pittige regen en onweersbuien. Vanaf dinsdag afnemende buienkansen en minder warm.

Warm, zaterdag en maandag onweersbuien. Dinsdag vooral in noorden afkoeling, afnemende onweerskansen

Na de regen en onweersbuien van de afgelopen dagen met lokaal noodweer kon de atmosfeer gisteren onder invloed van een inschuivend tussenhoog weer tot rust komen en werd het na nog wat rest bewolking en Hochnebel in de ochtend gisteren een heel fraaie zomerdag. Met de aanvoer van weer warmere lucht en ondersteund door de nog krachtige zon steeg het kwik weer rap naar de 24 tot 30 graden.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte, Vooral het oosten had nog te maken met meer bewolking en wat neerslag (buien)


De oostelijke centrale en zuidelijk Alpen  hadden nog te maken met wat onstabielere luchtmassa’ en daar viel lokaal nog een (onweers-)buitje. In de late avond en nacht doofden de buien door gebrek aan voeding weer uit en werd het ook hier droog en klaarde het steeds verder op.
 
Gommer Höhenweg Oberwald-Münste in Obergoms (Oberwallis). Foto Doris Imhof‎
Het Kleinwalsertal, foto vanaf einde dal op 1500m. Foto Hans ter braak Twitter @hansterbraak


Vandaag belooft het onder invloed van een zwak tussenhoog – Andrea – overal een op en top zomerdag te gaan worden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt er droge en nog warmere subtropische lucht aangevoerd en stijgt het kwik naar 28 tot 34 graden.
Radarbeeld Europa . Via WetterOnline.de


Ook in de bergen is het door een inschuivende warme hoogte-rug zeer zacht. Zo wordt het op 500 hPa vlak, vandaag op circa 5800 meter hoogte, slechts -8 graden en vinden we de vorstgrens terug op 4500 tot 4800 meter. Op het 850 hPa vlak (circa 1510 meter) komt het kwik op 21 tot 24 graden te liggen.
 
GFS 500 hPa voor vanmiddag met op 500 hPa slechts -6 tot -8 graden
Op 1500 meter gaat het richting de 23 a 24 graden


Omdat de lucht droog is en we te maken hebben met (zwakke) hogedruk invloed en een inversie zullen de stapelwolken niet tot het buien stadium kunnen uitgroeien. Mocht er toch een regen of onweersbui ontstaan dan is de kans het grootst langs de westelijke Alpenzuidkant en later op de dag in het noordwesten van Zwitserland en de Jura!
 
GFS neerslag vrijdagavond


Zaterdag neemt op nadering van een frontensysteem (koufront) behorende bij depressie Yap op web van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee.
 
Depressie Yap gisteren gezien vanuit de ruimte, Het systeem trekt de komende dagen verder naar het noordoosten


De kans op regen en onweersbuien weer toe. het langst zonnig en droog blijft het in de zuidoostelijke Alpen. Met het instromen van wat minder warme lucht wordt het niet meer zo warm en is het met 23 tot 28 graden meest wel gedaan. Uitzondering daarop voor het oosten en zuidoosten, hier kan het kwik in de nog drogere en warme lucht met veel zon nogmaals oplopen tot 33 a 36 graden.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zondag stroomt er achter het koufront weer drogere lucht binnen. We hebben dan te maken met een mix van stapelwolken en zon en het kwik stijgt naar 23 tot 28 graden. De zuidkant heeft te maken met warmere maar ook vochtigere lucht en hier kan er lokaal een regen of onweersbui ontstaan. Later op de dag in de westelijke Alpen vanuit het noordwesten stijgende kans op een regen of onweersbui. De oostelijke Alpen houden het zondag waarschijnlijk droog en hier wordt het met 26 tot 33 graden ook een stuk warmer.

Ook maandag hebben we nog te maken met een tweedeling. Terwijl de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met een koufront met regen en onweersbuien. Prefrontaal met een een opkomende Föhn en met name in de oostelijke delen van de Alpen belooft het dan met veel zon nogmaals zeer warm (heet) te gaan worden. Lokaal kan het kwik stijgen naar 34 tot 37 graden (hoogste voor de oostelijke regionen)
 
GFS 850 hPa voor maandag met de afkoeling in het westen en noorden en de nog zeer warme (hete) zuid(oostelijke) Alpen


Vanaf dinsdag komen we dan geleidelijke in weer wat rustiger vaarwater terecht. De weersverbetering hebben we te danken aan een uitloper van het Atlantische hoog. Ook de invloed van de hoogtetrog neemt verder af. De luchtmassa’s zijn niet alleen droger maar ook minder warm en dat resulteert in heel aangename zomerse 18 tot 22 graden, in het zuiden en de oostelijk regionen als ook inner-alpin (Wallis) een aantal graden hoger. De kans op een lokale bui blijft aanwezig, dat geldt met name voor de zuidkant in de warmere en vochtigere lucht.
 
GFS 850 hPA voor donderdag 15 augustus met de verdere afkoeling


Zonaal, verdere afkoeling
In het verdere verloop houden we een straffe westelijke hoogtestroming (zonaal) met een jet die zicht meest ten noordelijk van de  Alpen ophoudt. De Alpen verblijven dan in het overgangsgebied tussen de koelere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden van Europa.
 
GFS 200 hPa met de windsnelheid in knopen. De rode kleuren verraden het verloop van de jetstream en het sterk zonale karakter (west-oost)


In hoeverre Atlantische depressies met hun storingen ook de Alpen zullen gaan beïnvloeden of dat misschien toch de warmere lucht de Alpen weer wat terrein richting het noorden kan gaan pakken gaan we de volgende dagen in kaart brengen. Een nieuwe hittegolf is echter ook vandaag niet uit de kaarten op te maken, daarvoor met name naar het noorden toe al eerder een beetje herfstachtige trekjes!
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag gewenst, blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, met een actuele temperatuur 16.9 graden.
 
Blik vanuit de weerkamer in Termen over het westelijke Rhonedal in Oberwallis


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.990 topics, welke bij elkaar 442.541 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.067 leden.
Het nieuwste lid is Dr. Wim J..

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3432 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3432, lezen 44 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden