Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 augustus 2019, 08:51 uur | Bericht #491595
Algemeen;  onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog wordt met een zuidwestelijke en zwakke Südföhn stroming vandaag eerst nog vrij droge en warme lucht aangevoerd. met het vorderen van de dag neemt de invloed van het hoog steeds verder af en met een toename van de luchtvochtigheid nemen de onweerskansen weer toe. Maandag krijgen we te maken met een koufront waarna zich vanaf dinsdag met weer stijgende luchtdruk een minder warme maar ook stabielere en drogere zomerse episode aandient.

Hoogtetrog en koufront luiden minder warme maar ook stabielere weer episode in

Een koufront is in de loop van de vrijdag(nacht) en zaterdagochtend over de Alpen getrokken en dat ging vooral aan de noordkant met de nodige neerslag gepaard. Zo viel er lokaal 30 tot 40 mm neerslag op wat uitgebreidere schaal 10 tot 20 mm. Inner-alpin en in het zuiden viel minder neerslag en hier in Termen Oberwallis bleef het bij slechts 3.8 mm.
 
Vrijdag was het voor het koufront uit nog zonnig en zeer warm. Foto Blausee Oostenrijk – Neukirchen ingestuurd door Margje Bouwman
Ook in Termen (1020m) Oberwallis steeg het kwik tot boven de 30 graden, in het dal werd het bijna 34 graden
In de avond was het met temperaturen van 23 tot 25 graden en een dauwpunt van 17 a 18 graden nog lange tijd “broeiierig” Van het noordwesten uit begon het zwerk te betrekken en weldra volgende de eerste regen en onweersbuien. Foto vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal


Overdag stroomde er achter het koufront vanuit het zuidwesten weer wat drogere lucht binnen waardoor de atmosfeer weer wat stabiliseerde. Met de drogere lucht en zwakke tussenhoog invloed kwam ook de zon er weer aan te pas en steeg het kwik weer vlot naar 24 tot 27 graden. Nog warmer was het aan de zuidkant van de Alpen en zoals we dat zo vaak zien in het Zwitserse Tessin. In de aanwezige warmere luchtmassa’s steeg het kwik hier weer naar een graad of 28 tot 30.

Minder fraai was het aan de noordkant van de Alpen en in de centrale oostelijke Alpen alwaar ze overdag nog te maken hadden met de naweeën van het koufront dan wel frontensysteem. Met minder hogedruk invloed en veel vocht in de atmosfeer was de (lagere) bewolking hardnekkig en viel er lokaal ook nog wat neerslag of een buitje. Ook de temperaturen bleven hier een stuk achter en met 19 tot 23 graden was het er meest wel gedaan.
Vooral in de oostelijke Alpen was het in de ochtend een kleine wereld met de bergen veelal in de wolken. Foto Hans ter Braak vanuit Mittelberg Kleinwalsertal Twitter @hansterbraak
En vooral in de ochtend viel er nog regen en was het grauw en grijs. Foto Hans ter Braak vanuit Mittelberg Kleinwalsertal Twitter @hansterbraak


Hoog zomers daarentegen was het gisteren in de oostelijke regionen. In de drogere en warme pre-frontale lucht steeg het kwik hier met volop zon naar 34 tot bijna 35 graden. Topper was het weerstation in Andau (Burgenland) nabij de Hongaarse grens alwaar het kwik in de middag tot 35.6 graden piekte!

Nogmaals tropisch
Vandaag zondag profiteren vooral de westelijke Alpen we aanvankelijk nog van de zwakke tussenhoog invloed en met de zon en een zwakke Südföhn stijgt het kwik naar 23 tot 28 graden en lokaal kan het tot 30 a 31 graden warm worden. Met het vorderen van de dag neemt echter de invloed van de hogedruk steeds verder af en stroomt er vanuit het zuidwesten weer vochtigere lucht binnen.



Nogmaals tropisch
De oostelijke Alpen starten de dag opnieuw met vrij veel (lagere) bewolking waaruit lokaal ook nog wat regen of een buitje valt. In de loop van de dag gaat het echter ook hier steeds meer opklaren. Het langst bewolkt blijft het in de zuidelijke delen.

Met de toename van de luchtvochtigheid ontstaan er in de westelijke Alpen met het vorderen van de dag steeds meer stapelwolken die lokaal uiteindelijk tot een regen of onweersbuien uitgroeien. Aan de zuidkant van de centrale Alpenhoofdkam (Tessin) kunnen er in de ochtend al eerste buien vallen, in de middag en avond dan ook aan de noordkant op steeds meer plaatsen lokale regen en onweersbuien.
 
Radarbeeld Alpen 08h00


Tot de avond zullen de (onweers)buien zich tot over het noordwesten van de oostelijke Alpen hebben uitgebreid, pak hem beet over de Vorarlberg, Tirol en het westen van Salzburg,. Ten oosten daarvan blijft het waarschijnlijk droog en föhnig en kan de zon nog langere tijd schijnen.

Diegenen die vandaag in de bergen onderweg moeten in de loop van de dag rekening houden met opkomende regen en onweersbuien. In de nog warme luchtmassa’s wordt het op 2000 meter een graad 11 tot 18 en op 3000 meter een graad of  8 tot 11. De vorstgrens ligt vandaag tussen de 4300 en 4800 meter (west / oost). Hieronder een impressie van vanmorgen vanaf de Längfluh in Saas-Fee (2869m)



Hoogtetrog en koufront
De föhn en opkomende regen en onweersbuien zijn een voorbode op meer nattigheid op de maandag. We krijgen dan te maken met een van west naar oost overtrekkend koufront behorende bij een naderende Atlantische hoogtetrog. Maandag staat in het teken van het koufront en vooral in de centrale en oostelijke Zwitserse Alpen gaat neerslag van betekenis vallen. Zo berekent het fijnmazige Arpege model (meso model) neerslaghoeveelheden van meer dan 100 mm en lokaal zelfs meer dan 200 mm.



Ook elders gaat er neerslag van betekenis vallen maar nemen de neerslaghoeveelheden duidelijk af. Dat geldt speciaal voor de oostelijke en zuidoostelijke Alpen waar ook de föhn de neerslag zal gaan frustreren.

Meer zon, minder warm
Achter het koufront en de hoogtetrog gaat vanaf dinsdag met een westelijke hoogtestroming weer drogere maar ook minder warme lucht over de Alpen uitstromen welke geleidelijk ook weer onder hogedruk invloed geraakt. Dat betekent dat we evolueren naar minder warm zomerweer met een mix van zon en stapelwolken. Al met al gewoon prima berg en outdoor weer.
 
GFS voor woensdag met de hogedruk uitloper en vooral in de noordelijke Alpen markant koelere luchtmassa’s


Vanaf donderdag stroomt weer wat vochtigere lucht binnen en nemen de buienkansen weer wat toe De middagtemperaturen komen tussen de 18 en 24 graden te liggen, op 1500 meter tussen de 8 en 12 graden en de vorstgrens tussen de 2500 en 3500 meter (noord / zuid). Vanaf donderdag / vrijdag in alle hoogtes geleidelijk weer oplopende temperaturen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Uitgaande van de laatste modeluitdraai gaat in het weekend een volgend koufront weer voor wat meer dynamiek zorgen en gaan de temperaturen vervolgens weer wat omlaag. Hoe het één en ander in detail en qua timing zal gaan verlopen zal de komende dagen duidelijke moeten gaan worden. Daarover dan later meer.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Tot zover vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, een fijne zondag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Langzaam maar zeker verovert de zon weer het Oberwallis. Blik vanuit de weerkamer over het westelijke Rhonedal met links het Glishorn
Wat een verschil met gisterochtend toen we nog in de zeer vochtige lucht zaten en met een “kleine wereld” te maken hadden


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 252 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 252, lezen 4 mensen het topic "Pistes tijdelijk dicht om föhnstorm Alpen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden