Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 17:59:50

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 augustus 2019, 09:22 uur | Bericht #491626
Algemeen;  een koufront en hoogtetrog trekken van west naar oost  over de Alpen. De trog zal vooral in de noordelijke oostelijke Alpen nog voor onstabiele condities zorgen. Woensdag volgt dan overal tussenhoog invloed en met noordwestelijke hoogte winden vrij koele luchtmassa’s . Donderdag gaat een volgende hoogtetrog weer voor een destabilisering zorgen, in het weekend van het zuidwesten uit weer warmer en lokaal tropisch in aanloop naar een volgende storing richting de maandag.

Hogedruk, meer zon maar ook wat minder warm. Weekend weer tropisch

Ook gisteren hadden we in de Alpen te maken met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming met daarin opgenomen een frontale zone die zich uitstrekte vanaf de westelijke Middellandse Zee, over de centrale Alpen tot Polen. De frontale zone hangt samen met de koers polaire jetstream met aan de oostflank ervan de warme en drogere luchtmassa’s en aan de westflank de koelere Atlantische luchtmassa’s.
 
GFS 200 hPa maandag 12 augustus met het verloop van de jetstream


In het grens en overgangsgebied wordt de strijdt tussen deze verschillende luchtmassa’s uitgevochten en in de onstabiele atmosfeer ontstonden zoals verwacht ook gisteren weer regen en onweersbuien als ook neerslaggebieden.

Zondag hadden we in het voor-veld van de naderende frontale zone en een koufront vooral nog te maken met vochtig warme luchtmassa’s waarin in de westelijke en noordwestelijke Alpen in de middag en avond diverse soms pittige onweersbuien ontstonden. Deze trokken van zuidwest naar noordoost over de westelijke Alpen en in de late avond en nacht kregen ook de westelijke Oostenrijkse en zuid Duitse Alpen er mee te maken.
 
De buien zondagmiddag boven de westelijk Alpen, vooral de bui boven het westen van Wallis was bijzonder pittig en leverde veel neerslag op in o.a. de omgeving van Leuk
Dreigende luchten ook boven de Oberwalliser Alpen gezein vanuit de weerkamer in Termen


Door het lokale karakter van de buien liepen de neerslaghoeveelheden nogal uiteen. Terwijl het in sommige gebieden gewoon droog bleef viel er in andere gebieden in korte tijd veel neerslag. Onder andere zagen we dit gebeuren in het westelijk en centrale Wallis alweer een aparte onweerscel in de omgeving van Leuk in korte tijd veel neerslag produceerde.

Veel neerslag in korte tijd levert in de bergen vaak kleinschalig overstromingen en -of modderstromne op (Murgänge, Flashfloods of debris). Zo ook gisteren in de omgeving van Leuk alwaar de Illbach de enorme water en modder stromen in de Rhone afvoerde.
Veel regen in korte tijd met als resultaat flashfloods of debris (modderstromen) Deze in Illgraben (Leuk / Wallis) laat mooi de enorme kracht van de modderstroom zien, kijk in het bijzonder ook op 2.42 minuten waar enorme rotsblokken worden meegevoerd!Het meest actieve weer met neerslag speelde zich gisteren met het verder oostwaarts doorschuiven van de frontale zone af in de centrale Alpen, pak hem beet vanaf het noordelijke Italie (Piemont) over het Zwitserse Tessin en de San Bernadino. Hier werden tot gisteravond neerslaghoeveelheden van 50 tot 100 mm geregistreerd en lokaal ook nog meer.
 
Neerslaghoeveelheden tot maandagmiddag 15h00. Bron Meteo-Schweiz


Topper was het weerstation in Robiei (1890m in Tessin) alwaar 130 mm neerslag viel. Ook nu weer had de neerslag vaak een buiig karakter en was deels ook weer doorspekt met onweer. Bijzonder onstuimig was het rondom het Lago Maggiore waar een pittige onweerscel voor lokaal noodweer zorgde met plensregens, hagel (3cm) en zeer zware windstoten tot 100 km/h!

Met het instromen van de weer wat koelere lucht daalde de sneeuwvalgrens tot 3500 a 3300 meter en daarboven viel 10 tot 30 cm aan Neuschnee. Al met al was het ook in de bergen nog aan de warme kant en geldt er voor de gletsjers nog geen “ontspanning” voor wat betreft het smelten.
 
Jungfraujoch (3500m) Berner Alpen 11 augustus
 
En gisteren weer met een dun laagje sneeuw


In de avond en nacht trok de neerslag verder naar het oosten weg en begon het in de westelijke Alpen in de koelere en geleidelijk ook drogere lucht weer steeds verder op te klaren. De weersverbetering zal vandaag onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog luisterend naar de naam – Beatrix – in de westelijke Alpen verder doorzetten.De noordelijke Alpen en met name de oostelijke Alpen hebben vandaag dinsdag nog te maken met de invloed van de naar het oosten verder wegtrekkende frontale zone. Afgezien van wat opklaringen bepalen wolken en steeds weer wat neerslag of buien hier het weerbeeld.
 
Ook met de lift omhoog bood gisteren geen soelaas in Sache Sonne, veel vocht en wolken incl. neerslag zorgden voor slechte condities. Foto Kleinwalsertal Mittelberg via Twitter Siebren @Siebren1971 Ook vandaag hebben de noordelijke Alpen eerst nog met veel bewolking en rest vocht te maken

Het Nebelhorn in het Kleinwalsertal Mittelberg deed gisteren zijn naam eer aan. Foto via Twitter Siebren @Siebren1971

Geheel afhankelijk van zon, bewolking of neerslag stijgen de middagtemperaturen naar 16 tot 24 graden, in de nog warmere lucht in het oosten en zuidoosten kan het kwik nogmaals pieken tot 27 a 28 graden. Op 2000 meter wordt het 5 tot 12 graden en de vorstgrens vinden we terug tussen de de 3100 en 3700 meter (hoogste waardes voor het oosten)In de zuidwestelijke Alpen als ook langs de Italiaanse Alpenboog tot in het Wallis en Tessin start de dag met nog wat rest en lagere wolken. Met het vorderen van de ochtend volgt een overgang naar meest zonnig weer met enkele onschuldige stapelwolken. Meer naar het oosten en noorden is de bewolking hardnekkiger en kan nog wat neerslag of een bui vallen. In de koelere lucht kan het hier tot rond de 3000 meter sneeuwen.

Morgen woensdag start de dag in de oostelijke en noordelijke Alpen gebiedswijze nog met (rest)wolken en is het nog fris. De (lagere) bewolking lost met het vorderen van de ochtend echter op en dan kunnen we overal in de Alpen weer profiteren van de invloed van hoog Beatrix en zal de zon weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn. Met de zon erbij stijgt het kwik in de middag naar 18 tot 26 graden, in de bergen stijgt de vorstgrens van 2500 meter in de ochtend naar circa 3000 tot  3200 meter in de middag,  op 2000 meter wordt het een graad of 5.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag krijgen we door toedoen van een (zwakke) hoogte storing die noordelijk van de Alpen doortrekt te maken met meer stapelwolken en neemt ook de kans op een lokale regen of onweersbui weer toe.

Vrijdag gaat een volgende uitloper van het Azorenhoog weer voor een weersverbetering zorgen. Aan de voorzijde van een Atlantische depressie zoekt in het weekend de stroming weer de zuidwesthoek op en mede ondersteund door een uitloper van het subtropenhoog gaat het kwik dan weer verder omhoog. Met veel zon en opkomende föhn tendens kan het kwik dan weer oplopen naar 25 tot 30 graden en lokaal (Föhn) ook nog hoger.
 
GFS T850 hPa voor zaterdag met de aanvoer van steeds warmere lucht vanuit de subtropen


In de loop van de zondag volgt vanuit het westen op nadering van een volgende hoogtetrog en koufront dan weer vochtigere lucht en nemen de regen en buienkansen weer toe. De oostelijke regionen houden het waarschijnlijk tot in de avond droog en hier kan met veel zon het kwik op zondagmiddag lokaal tot 35 graden oplopen.Maandag dan ook hier weer neerslag (buien) gevolgd door enige afkoeling door. In het westen volgt op maandag met zwakke tussenhoog invloed weer een weersverbetering voordat op dinsdag een volgende storing weer voor meer bewolking en buien gaat zorgen. Qua temperaturen mogen we niet klagen, deze bevinden zich op een vrij normaal zomers niveau. Met de zon erbij wordt het dan al weer snel 23 tot 27 graden en ook in de bergen is het met een vorstgrens op circa 3700 meter zacht.  Algemeen nog wat warmer is en blijft het aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Tot zover voor deze dinsdag vanuit een opklarend maar nog fris Termen in Oberwallis, Allemaal een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer! CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5582 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5582, lezen 17 mensen het topic "Zomerverwachting 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden