Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sargent, ND; Ransom, ND.

20 Sep 2019 11:09:10

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 11:01:21

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 11:01:20

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 11:01:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sargent, ND.

20 Sep 2019 10:37:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Divide, ND.

20 Sep 2019 07:33:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Sep 2019 06:01:42

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 06:01:39

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 06:01:38

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Sep 2019 05:59:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sheridan, MT; Roosevelt, MT.

20 Sep 2019 05:44:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sheridan, MT; Roosevelt, MT; Richland, MT.

20 Sep 2019 05:34:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Medina, TX; Bandera, TX.

20 Sep 2019 05:34:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bexar, TX.

20 Sep 2019 04:36:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perkins, NE; Lincoln, NE; Keith, NE.

20 Sep 2019 04:36:35
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
19 augustus, 11:14 uur | Bericht #491664
Algemeen;  de Alpen liggen maandag aan de voorzijde van de frontale zonale welke zich uitstrekt vanaf het zuidwesten van Europa tot over het noorden van Scandinavië. De komende dagen schuift deze langzaam verder naar het oosten toe op en zal rond het midden van de week de Alpen weer verlaten.

Oprukkende frontale zone

Met een zuidwestelijke stroming werd gisteren droge en zeer warme lucht vanuit het zuidwesten van Europa aangevoerd. Op afzwakking van de hogedruk invloed en op nadering van een koufront namen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant geleidelijk wat verder toe waardoor ook de föhn weer een vinger in de weer-pap kreeg.
 
Föhn (Stau) wolken boven de Simplon gezien vanuit de tuin in Termen
En van dichterbij
Mooie föhnwolken ook boven het Mont Blanc massief


Ook in de bergen was het zeer zacht met een vorstgrens die zich tussen de 4200 en 4500 meter bevond. Geen enkel weerstation in de Alpen meldde gisteren vorst en zelfs het weerstation op het Kleine Matterhorn meldde gisteren 4 graden in de plus. Deze hoge temperaturen op hoogte werden wederom veroorzaakt door een “warme hoogterug”. Onder de rug steeg het 500 hPa vlak naar bijna 5900 meter hoogte en het kwik naar voor die hoogtes zeer milde -8 graden.
 
Zomerse gasten bij de lift in Cervinia
Arosa, Hörnliberghütte
Val-d Isere -Crete-des-Leissiere
Tignes Toviere
Kaiser Franz Josefs Höhe met de steeds verder wegsmeltende gletsjer


In de middag en avond ontstonden er wat meer stapelwolken in de bergen en eerst onweersbuien trokken in de avond de noordwestelijke Alpen en Jura binnen. De föhn en buien zijn een eerste voorbode om meer nattigheid en ook afkoeling. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de frontale zone met meer regen en onweersbuien langzaam van west naar oost de Alpen binnentrekken.


Omdat het front een slepend karakter vertoont en maar zeer langzaam in oostelijke richting doortrekt duurt het nog tot woensdag voordat we er geleidelijk weer van verlost zullen zijn.

Deze maandag en vooral de dinsdag gaan in het gebied waar de frontale zone zich ophoudt onbestendig verlopen met steeds weer regen(buien) al dan niet doorspekt met onweer. Met het instromen van koelere Atlantische lucht komt het kwik niet veel hoger meer dan 16 tot 24 graden.De hoogste waardes voor het zuiden en inner-alpin. Ook in de bergen gaat het een stuk afkoelen, dinsdag ligt de vorstgrens rond de 3700 a 3500 meter, woensdag rond de 3500  3200 meter. De sneeuwvalgrens komt meest tussen de 3400 en 3000 meter te liggen en boven de pak hem beet 3200 a 3300 meter kan er sneeuw van betekenis gaan vallen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag keert geleidelijk de rust weer wat terug en krijgen we te maken met een situatie met overwegend lagedruk (zwak hoogtelaag Italië) en boven de Alpen weinig drukgradiënt. Hogedruk vinden we dan terug ten noorden van de Alpen waarbij zich het zwaartepunt geleidelijk richting Polen verplaatst.
 
GFS 500 hPa donderdag


Met de lagedruk en een nog ietwat onstabiele opbouw van de atmosfeer en ondersteund door de dagelijks gang kunnen er dan vooral later op de dag lokaal weer enkele regen of onweersbuien ontstaan. Het zwaartepunt van de buien zal zich boven de zuidelijke (westelijke) Alpen en Italiaanse Alpenboog bevinden, de betere condities gelden voor het oosten en noordoosten. Vrijdag met meer hogedruk invloed geleidelijk verder afnemende buienactiviteit. De temperaturen gaan vanaf woensdag in alle hoogtes geleidelijk weer in de lift.
 
GFS neerslag donderdag middag


In het weekend verandert er grosso modo niet veel aan de hierboven genoemde constellatie en weerbeeld. Met een overwegend zuidoostelijke hoogtestroming en de aanvoer van vrij warme lucht bepalen de zon en stapelwolken bepalen het weerbeeld en de temperaturen bewegen zich op een aangenaam zomers niveau.  In de bergen is het zacht met een vorstgrens die zo rond de 4000 meter zal komen te liggen.
 
GFS 850 hPa voor de zaterdag met de hogedruk boven oost Europa en de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten. Een (zwak) hoogtelaag boven de centrale Middellandse Zee kan vooral in het zuiden voor onweersbuien gaan zorgen


Met de start van de nieuwe week probeert een Atlantische hoogtetrog zich tussen de hogedrukgebieden (Azoren / oost Europa) door te wurmen. Gaat dit lukken dan  gaan van west naar oost de temperaturen weer in een dalende lijn en gaat er ook weer neerslag vallen. Voor wat betreft deze ontwikkelingen moeten we nu echter nog even pas op de plaats maken en daarover dan later meer!Vanuit een bewolkt en nat Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.669 topics, welke bij elkaar 441.521 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.983 leden.
Het nieuwste lid is Christiaan de vries.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3783 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3783, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen 17 t/m 20 juni 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden