Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 17:59:50

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
24 augustus 2019, 09:24 uur | Bericht #491679
Algemeen;  de Alpen liggen aan de zuidrand van hoog – Corina – met kern boven oost Europa en de Oostzee. De zuidelijke Alpen hebben te maken met de invloed van een (hoogte)laag boven Italië en algemeen is hier de atmosfeer wat labieler van opbouw. Met een verder in kracht afnemende Bise (NO stroming) neemt geleidelijk ook aan de noordkant de kans op een lokale regen of onweersbui toe terwijl tegelijkertijd de Hochnebelkansen verder afnemen.

Vlakke drukverdeling, vooral in zuiden kans op lokale regen -onweersbuien

Gisteren hadden we in de Alpen te maken met een tweedeling tussen het noorden en het zuiden. In het noorden werd met een matige noordoostelijke hoogtestroming, in Zwitserland ook wel “Bise” genoemd, in de onderste lagen van de atmosfeer koele en vochtige lucht aangevoerd.
 
De Alpen (west) gisteren gezien vanuit de ruimte met in het noorden de (hardnekkige) Hochnebel. Let ook op hoe de Hochnebel de aangrenzende lagere Alpen dalen instroomt


In de hoogzomer heeft met de krachtige zon de Hochnebel en mist meestal weinig in te brengen en mocht die in de nachten ontstaan dan verdwijnt ze weer snel. Tegen het einde van augustus gaan we echter al goed merken dat de nachten steeds langer worden en de afkoeling onder de inversie binnen de hogedruk steeds sterker. Er vormt zich Hochnebel en mist en dan is het overdag altijd maar weer de vraag of en wanneer deze precies zal gaan oplossen.
 
Hochenbel in het dal en stapelwolken boven de bergen. Leysin-La-Berneuse
Hochnebemeer Rigi
Mooi de Hochnebel boven de dalen en in de verte de onweerswolken boven de Alpen. Blik vanaf de Rigi
Nebelmeer Rigi


Gisteren zagen de bovengrens van de Hochnebel op circa 1000 tot 1500 meter liggen en met de al zwakkere augustus zon bleek deze soms zeer hardnekkig en duurde het tot in de middag voordat deze op de meeste plaatsen dan eindelijk het veld ruimde. Onder de Hochnebel en in de mist wat het koel met middagtemperaturen die rond de 18 a 19 graden bleven steken.

Hoogtelaag
Een heel ander beeld gisteren in de zuidelijke Alpen tot over de inner-alpine regionen. Hier begon de dag deels nog heel fraai met veel zon en met de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten steeg het kwik hier snel naar 24 tot 29 graden.
 
In de inner-alpine gebieden zoals de (Ober)walliser Alpen startte de dag veelbelovend met volop zon. Foto Zermatt Matterhorn ingezonden door Trijntje vd Berg


Met weinig stroming en onder invloed van een hoogtelaag boven noord Italië was de atmosfeer hier onstabiel van opbouw en met de weinige stroming (drukgradiënt) en getriggerd door de zon ontstonden er al snel stapelwolken die tot lokale regen of onweersbuien uitgroeiden.
 
Inde zuidelijke Alpen regende en onweerde het reeds in de vroege ochtend en deels ook aanhoudend. Beeld vanuit Rangersdorf in Karinthië gisterochtend


Lokaal regende en onweerde het zelfs al in de vroegere ochtend. In de middag smeerden de regen en onweersbuien nog wat verder over de Alpen uit en deels kregen ook de noordelijke aangrenzende gebieden ermee te maken. In de avond ging de fut er vervolgens weer uit.

Zomerswarm, vlakke drukverdeling, lokale onweersbuien
Vandaag zaterdag als ook op de zondag verandert er in grote lijnen niet veel aan de hierboven beschreven drukverdeling.Wel neemt de Bise verder in kracht af en dat betekent dat de Hochnebel wat minder prominent en ook hardnekkig zal zijn. Met een bovengrens die tot circa 1000 a 1200 meter reikt moet deze op de meeste plaatsen voor de middag het veld ruimen en kan de zon de boel weer gaan opwarmen. Met de opwarming krijgen de stapelwolken weer meer voeding en zullen lokaal weer uitgroeien tot een regen of onweersbui.
 
Radarbeeld Alpen 09h10 met vooral in het noordelijke Zwitserse laagland nog weer Hochnebel. zuid Karinthië start de dag weer met regen / onweer


De grootste kans hierop ook vandaag weer voor de zuidelijke Alpen alwaar wat vochtigere en warmere luchtmassa’s zitten. Met de zon stijgt het kwik naar 25 tot 31 graden. Met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidoosten en ondersteund door de hogedruk wordt het ook in de bergen weer zeer zacht. Op 2000 meter wordt het een graad of 13 tot 20 en de vorstgrens vinden we ergens tussen de 4000 en 4300 meter terug. De wind is meest zwak tot matig uit overwegend zuidoostelijke richtingen. In de noordelijke Alpen deels nog zwakke Bise tendens. Zondag zoals gezegd weinig verandering en nog een tikkeltje warmer.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook met de start van de nieuwe week verandert er niet veel aan de constellatie met hogedruk ten noorden van de Alpen en de lagedruk ten zuiden ervan als ook de vlakke drukverdeling. Vanaf dinsdag -woensdag zien we boven Frankrijk de luchtdruk geleidelijk dalen op nadering van een hoogtetrog. Ook in de westelijke en zuidwestelijke Franse Alpen nemen de onweerskansen dan geleidelijk toe en van west naar oost vanaf woensdag – donderdag ook elders.
 
GFS voor dinsdag met de hoogtetrog (T) die toe over Frankrijk uitzakt


Vanaf vrijdag volgt met een meer westelijke hoogtestroming een uitloper van het Azorenhoog welke filiaal ten noorden van de Alpen naar Polen trekt. De buienkansen nemen op passage van he tussenhoog weer af. Omdat we echter ook dan nog met de hoogtetrog te maken hebben zal het ondanks de hogere druk niet stabiel zijn met nog steeds kans op een regen of onweersbui. Nadat de temperaturen eerst weer iets dalen zullen ze na passage van de hoogterug (as) tijdelijk weer wat in de lift gaan.
 
GFS voor donderdag met de uitloper van hogedruk, de trog ligt echter ook nog over de Alpen waardoor de buienkansen ook dan aanwezig blijven


Een volgende markante hoogtetrog verschijnt dan inmiddels weer op de kaarten en wurmt zich opnieuw tussen het Atlantische hoog en het hoog met centrum boven Scandinavië. Met de hoogtetrog volgt dan vooral op grote hoogte markant koudere lucht welke probeert de veel warme lucht boven het Europese continent te verdrijven. Het is nog onduidelijk of dan wel in hoeverre de hoogtetrog en de koudere onstabiele luchtmassa’s naar het oosten en zuiden toe zullen uitbreiden.
 
GFS voor zondag met de markante hoogtetrog en koudere lucht via IJsland tot over de Britse Eilanden


Met een beetje geluk blijven we nog langere tijd aan de trog voorzijde (warme kant van de Rossby golf / jetstream) en houdt het warme nazomer weer ook dan nog aan. De komende dagen maar eens kijken wat de weergoden tegen die tijd voor ons in petto hebben. Hieronder nog de GFS ensembles voor de (zuid) westelijke en (noord)oostelijke Alpen
Tot zover voor deze zaterdagochtend vanuit een onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis. Een fijne dag, blijf volgen vertel het verder en graag weer tot een volgende keer. Ciao
 
Blik vanaf Rosswald (Fleschboden) over de Simplon


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
 

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5605 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5605, lezen 23 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden