Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 15:16:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 13:47:08

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 12:58:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 11:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

1 Dec 2023 10:27:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 09:56:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA.

1 Dec 2023 08:19:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:35

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

1 Dec 2023 04:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

1 Dec 2023 03:12:01

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
27 augustus 2019, 21:51 uur | Bericht #491718

Verschillende rondes met kansen


Na gisteren en vandaag zeer lokaal onweer (type pulse) staan er voor woensdag en in de nacht naar donderdag toch iet of wat beter kansen. Dus toch maar snel even alles in een apart topicje gieten. Wegens weinig tijd (nogal wat voorbereidingen voor later dit jaar) dus een korte maar snelle update.

Algemeen

De CAPE-waardes zijn de afgelopen dagen al steeds vrij fors geweest (lokaal +2.000J/kg), maar het ontbrak hem aan de schering om tot georganiseerd onweer te komen (0-5kn). Daar komt morgen stilaan verandering in. Morgen krijgen we te maken met een vore en een navolgend koufront:

Morgenmiddag/vooravond

Er moeten dus morgen en morgennacht meerdere systemen passeren. Op de vore lijkt het relatief droog te blijven, uiterste oosten maakt wel kans op een (onweers)bui. CAPE waardes liggen indezelfde grootorde als vandaag, schering gaat er stilaan wat op vooruit richting 15kn. Modus single-multicell.

Meer richting de avond is er wat meer schering en zal de organisatie beter worden. Lokaal forse windstoten en hagel in de grootorde 2-3cm zijn niet uit te sluiten, ook lokaal redelijk wat neerslag kan hierbij horen. Even wat plaatjes uit Harmonie, pin je er (zoals steeds) niet op vast. Is maar een indicatie wat mogelijk is.Nacht naar 29 augustus

Na de eerste ronde kansen is het nog niet gedaan, want tijdens de nacht trekt nog een systeem over de Benelux. Ook hierbij behoort onweer zeker tot de mogelijkheden:Morgen heeft er waarschijnlijk iemand meer tijd om een uitgebreider stukje te schrijven Maar vul gerust aan zou ik zeggen
 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 augustus 2019, 08:07 uur | Bericht #491721

Eerste onweer

Op zuidkant van de vore heeft zich een eerste onweerscel ontwikkeld in België, hoewel de modellen dit niet echt hadden voorzien. De vraag is of dit actief verder zal trekken. Gezien de wispelturigheid van de modellen onderling en van run tot run, is het nowcasten geblazen vandaag.Het KMI plaatste alvast een code geel voor België:
| Gewijzigd: 28 augustus 2019, 08:09 uur, door Sven
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 286
Lid sinds: 27 mei. 2007
28 augustus 2019, 11:38 uur | Bericht #491727
Merkwaardig dat estofex geen rapport heeft. Dat lijkt er op te wijzen dat men op vakantie is of het niet interessant genoeg vindt.
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 514
Lid sinds: 13 aug. 2008
28 augustus 2019, 11:54 uur | Bericht #491728
Ook het KNMI geeft geen waarschuwingen af.
Het koelt flink af hier in het westen, dus het zou wel eens een rustige overgang naar koeler weer kunnen worden.
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 836
Lid sinds: 6 jun. 2010
28 augustus 2019, 12:08 uur | Bericht #491729
KNMI:
De buien die vandaag ontstaan zijn een gele waarschuwing waardig, maar de onzekerheid in locatie en timing is nu nog te groot; we gaan nu uit van buien bij de vore (wellicht vanaf de grond in het oosten van het land), buien voor het eerste koufront uit vanuit België en buien op het eerste koufront.

Dus denk kwestie van tijd.

Estofex:
Zal geen tijd hebben, er is genoeg te beleven (zie Italië)

Er is onstabilteit voor kansen in heel het land, het word gewoon nowcasten.
KMI heeft wel al een waarschuwing uitgegeven... | Gewijzigd: 28 augustus 2019, 12:08 uur, door Jo Capelle
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2480
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 augustus 2019, 12:50 uur | Bericht #491730

Nachtelijk onweer of geruisloze overgang?


Vandaag wordt het in het zuidwesten net 24°C en in het noordoosten kan het nog goed ruim 31°C worden. Daarmee wordt de hittegolf voor het zuidwesten waarschijnlijk beëindigd, morgen zullen nog veel meer plaatsen (net) onder de 25°C blijven. We hebben namelijk een overgang van een zuidelijke stroming naar een tijdelijke westelijke stroming.
Ik schrijf tijdelijk omdat we in het weekend nog een zomerse of zelfs tropische zaterdag hebben, na zaterdag valt het doek definitief voor de warmte.


We zien op de satelliet momenteel de vore boven België en Nederland liggen, achter deze vore ligt een veld met lage bewolking boven West-Vlaanderen en Zeeland (zwart gearceerd). Wat verder naar het westen komen langzaam twee koufronten dichterbij.

De vore deactiveert, kleine kans op oostelijke opleving
Door subsidentie lossen de buien van vannacht en vanochtend boven het zuidwesten momenteel op, de bewolking zal zo snel nog niet verdwijnen en ook het midden en zuiden van Nederland zullen nog wat restbewolking zien (echter niet zo veel als momenteel boven het westen en zuidwesten).

De vore zal langzaam naar het oosten trekken en tegen het eind van de middag/begin van de avond zal deze de Duitse grens bereiken. Tegen deze tijd is die regio maximaal opgewarmt en is er hier kans op een nieuwe activatie van de vore. Deze buien ontstaan dan vanaf de grond (en niet vanaf hogere luchtlagen). Komende avond een kleine kans op onweersbuien tegen de Duitse grens aan dus.


In het uiterste oosten in de namiddag kans op een onweersbui die vervolgens met de vore vrij vlot Duitsland in zal trekken.

Nachtelijk koufront & hoogtetrog
In de late avond bereikt dan een koufront het westen. Ook nadert vanuit het westen een hoogtetrog. Uiteindelijk zal de hoogtetrog inlopen op het koufront, de combinatie van hoogtetrog en koufront zou genoeg forcering kunnen zijn om vanaf middelhoge luchtlagen een onweersbui te laten ontstaan. De grond is in de late avond al afgekoeld, dus de buien benutten onstabiliteit van hogere luchtlagen. Schering neemt toe, waardoor de organisatie van singlecel naar multicel kan gaan.

De hoogetrog op 5,7 km hoogte, het koufront bevindt zich dichter bij de grond.

Deze forcering komt momenteel echter slecht tot uiting in de modellen. Harmonie heeft de schaal van de buien flink verkleind in de huidige runs. (Waar het gisteren nog op grote schaal wat onweersbuien triggerde vanuit het westen, zijn er momenteel slechts kleine zwakke buitjes te zien komende nacht).

Arome is een stuk enthousiaster met buien die vannacht rond 01:00 in het westen ontstaan en dan om 05:00 het oosten te verlaten, dit betekend wel dat het nachtwerk zou worden. EC heeft ook nachtelijk onweer in de berekening.


Een model dat een beetje tussen Harmonie en Arome inzit, het dit model is niet zo enthousiast als Arome. Het heeft slechts enkele actieve onweersbuien, maar laat wel meer neerslag zien op het koufront.
 

Guidance
Modelbeoordeling:

De modellen hebben moeite met het juist weergeven van de convectieve neerslag. De buien boven het westen van het land vanmorgen werden door geen der modellen berekend. De uitgangssituatie v.w.b. de verdeling van de bewolking en de temperatuuropbouw wordt nu zeker voor het westen van het land verstoord. Ook voor de rest van de verwachtingsperiode zijn er grote verschillen. Met name voor later vanavond en het begin van de nacht zien we dat EC steevast stevige onweersbuien berekent, Hirlam gaat daar nog enigszins in mee maar de beide harmonies komen niet verder dan een enkel kleinschalig geïsoleerd exemplaar. Hirlam en EC laten ook donderdag tot aan het begin van de middag nog een enkele bui toe, HARM36 doet dat alleen in het noordwesten en HARM40 laat het zo goed als droog. Dit alles zorgt voor een grote onzekerheid in de diverse verwachtingen.

Neerslag
Vanmiddag blijft de kans op een enkele geïsoleerde bui aanwezig. De echt hoge CAPE-waarden van 1000-2000 J/kg zien we alleen nog boven het oosten van het land, elders bevindt de MUCAPE zich meer in de ordegrootte 400-1000 J/kg. De schering bedraagt vanmiddag 10-15 kn. Als er al wat ontstaat dan is de convectiemodus single cell/multicell. Vanavond en vannacht in het oosten nog steeds CAPE-waarden van 1000-2000 J/kg, maar de schering neemt wel toe naar 20-30 kn. Een goed georganiseerde multicell is niet uitgesloten, EC geeft hiervoor steeds een duidelijk signaal. Bij de genoemde buien is onweer uiteraard zeer waarschijnlijk.

Donderdag overdag laten de modellen nog wel een zwak neerslagsignaal zien, maar gezien de geringe onstabiliteitsdiepte zal dit allemaal erg weinig meer voorstellen.


Eindconclusie is dat de modellen verschillende mogelijkheden geven qua locatie en intensiteit, waarbij het weer gewoon ouderwets nowcasten wordt! | Gewijzigd: 28 augustus 2019, 15:04 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Dominik
Lid
Woonplaats: Nijkerk
Berichten: 15
Lid sinds: 4 jul. 2012
28 augustus 2019, 13:19 uur | Bericht #491732
Citaat van Maarten Brandt, woensdag 28 augustus 2019, 11:38 uur Merkwaardig dat estofex geen rapport heeft. Dat lijkt er op te wijzen dat men op vakantie is of het niet interessant genoeg vindt.
Is op basis van vrijwillig werk dus zullen wel geen tijd hebben gehad tot op heden lijkt me!
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 augustus 2019, 16:38 uur | Bericht #491736

Eerste buien in België

In België zijn stilaan de eerste buien actief, lokaal gaat dit ondertussen ook gepaard met onweer.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 augustus 2019, 20:13 uur | Bericht #491739

Update

Actueel zien we enkele stevige cellen, met lokaal hagel (grootorde 2cm), ten noordwesten van Eindhoven.In Belgisch Limburg zijn nu ook enkele nieuwe cellen ontstaan, even nowcasten of deze zich doorontwikkelen richting Nederland.


Edit: de actuele cellen trekken richting het noordoosten. Met her en der activatie (daarnet heel stevig aan de westflank) zijn de onweerskansen aan de oostflank van de getrokken lijn nog aanwezig vanavond.


Het koufront is momenteel weinig actief en het ziet er niet direct naar uit dat daar nog extra forcering zal plaatsvinden.

KNMI hierover:
Vanuit Belgie komen buien naderbij. Deze trekken over het zuiden en oosten van ons land naar het noordoosten. Daar nog hoge CAPE-waarden van 1500-2000 J/kg. Effectieve schering rond 25 kn. Multicells zijn mogelijk. Neerslag nabij de koufronten stelt minder voor. Mogelijk dat het eerste koufront lokaal nog buiige neerslag oplevert, onweerskansen zijn daarbij wel klein. Het tweede koufront levert slecht lokaal lichte regen op. | Gewijzigd: 28 augustus 2019, 20:28 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 augustus 2019, 20:53 uur | Bericht #491742
Ondertussen een code geel voor de provincie Brabant, het is niet uitgesloten dat andere provincies later nog volgen.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
29 augustus 2019, 02:17 uur | Bericht #491743

Actieve nachtelijke cellen


Het is er dan toch nog van gekomen. Enerzijds heeft een heel actieve cel net Nederland verlaten richting Duitsland en anderzijds zijn er verschillende cellen heel actief op het koufront. Deze trekken actueel Nederland binnen.


PS: aantal ontladingen valt mee, maar buien zijn heel cg'rijk. Als Sven wakker wordt van onweer, dan moet het al serieus knallen
 
Woonplaats: Capelle aan den IJssel
Berichten: 836
Lid sinds: 6 jun. 2010
29 augustus 2019, 10:46 uur | Bericht #491749
Citaat van Sven , donderdag 29 augustus 2019, 2:17 uur
PS: aantal ontladingen valt mee, maar buien zijn heel cg'rijk. Als Sven wakker wordt van onweer, dan moet het al serieus knallen

Helaas hier in het westen net geen prijs dit keer.
Verder lijkt het wel even gedaan met de onweerskansen helaas....maar wie weet wat september nog brengen zal...
Wat ik me nog wel afvraag, zijn die cg ontladingen nu van tevoren te voorspellen?

 
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.778 topics, welke bij elkaar 448.035 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 127 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 127, lezen 17 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden