Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Thomas, KS.

3 Oct 2023 21:59:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Thomas, KS.

3 Oct 2023 21:55:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS.

3 Oct 2023 21:42:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Red Willow, NE.

3 Oct 2023 21:34:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Furnas, NE; Gosper, NE.

3 Oct 2023 21:34:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

3 Oct 2023 21:27:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 21:27:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE; Gosper, NE.

3 Oct 2023 21:08:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Logan, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:51:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:32:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Greeley, KS; Wallace, KS.

3 Oct 2023 20:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kiowa, CO.

3 Oct 2023 20:02:07

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

3 Oct 2023 19:59:50

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

3 Oct 2023 15:00:07

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

3 Oct 2023 11:59:41
Actueel
1 / 4

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
28 augustus 2019, 09:37 uur | Bericht #491722
Algemeen;  aan de westflank van hoog – Corina – met kern boven west Rusland liggen de Alpen hebben de Alpen te maken met een zwakke hoogtestroming en weinig drukgradiënt. Terwijl in de westelijke Alpen vochtigere lucht binnenstroomt hebben de oostelijke Alpen aanvankelijk te maken met drogere lucht en weer stabielere condities. Donderdag schampt een storing de noordelijke Alpen en nemen de buienkansen overal toe. In het weekend met stijgende luchtdruk weer meer zon en nogmaals wat stijgende temperaturen. Begin volgende week van het noordwesten uit inzettende afkoeling en graadje of 13 tot 15 kouder!

Voorlopig nog warm nazomerweer met enkele onweersbuien

Gisteren hadden de oostelijk Alpen nog te maken met lokale onweersbuien. Net als echter in de westelijke Alpen bleef het op de meeste plekken gewoon droog en met de zon en de aanvoer van warme lucht vanuit zuidelijke breedtegraden werd het met lokale 30 tot 32 graden opnieuw weer zeer warm voor de tijd. In de middag en avond stroomde er in de oostelijke Alpen wat drogere lucht binnen en zakten de buien en stapelwolken weer snel in elkaar.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Hogere bewolking trok in de nacht en ochtend de westelijk Alpen binnen
Ook in de oostelijke Alpen was de zon weer prominent aan het zwerk te bewonderen en kon er genoten worden van het heerlijke warme nazomerweer. Foto Odette ter Braak @OdetteterBraak – @huiswalserberge


In de westelijke Alpen was met een meer zuidwestelijke stroming vochtigere lucht geleidelijk vochtigere lucht binnen gestroomd. Na aanvankelijke (hogere) wolken ontstonden er hier steeds meer stapelwolken en vanuit de Franse en westelijke Italiaanse Alpen breiden onweersbuien zich tot over het zuidwesten van Zwitserland en het aangrenzend Italiaanse Piemont uit.
 
Prachtige plaatjes vanuit Zermatt. Deze foto werd eergisteren gemaakt in Zermatt met toen nog de droge lucht en staalblauwe hemel. Foto Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)
Deze foto is van gisterochtend, de vochtige lucht zorgde toen bij tijd en wijlen al voor minder blauwe luchten. Foto Tamara Casile-van Den Berg (Zermatt)


Onweersstoring
De weersverslechtering in de westelijke Alpen hangt samen met een grondlaag boven Frankrijk luisterend naar de naam – Carlo – en een hoogtetrog die via Duitsland en de westelijke Alpen tot over Italië verloopt. Samenhangend hiermee krijgen we vandaag in het westen en ook morgen in het oosten te maken met een onstabiele atmosfeer waarbij de bereidheid tot het vormen van onweersbuien groot is.


Vandaag woensdag hebben vooral de westelijke Alpen te maken met de onweersbuien. De oostelijke Alpen houden het met drogere en stabielere luchtmassa’s voorlopig nog droog en zonnig. Met de aanvoer van de warme en vochtige lucht stijgt het kwik naar 24 tot 27 graden. In het oosten met veel zon naar 26 tot 33 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 12 tot 17 en de vorstgrens varieert van 3700 meter in het westen tot 4100 meter in het oosten.
 
Radarbeeld Alpen 08h40. Bron WetterOnline.de


Donderdag verplaatst het zwaartepunt van de (onweers)buien samenhangend met een zwak koufront zich tot over de noordelijke Alpen en ook de oostelijke Alpen ontkomen er ditmaal niet aan. Lokaal kunnen dit pittige buien zijn met veel neerslag in korte tijd als ook hagel en zware windstoten. Ook elders zal kunnen er weer lokale regen of onweersbuien vallen maar tussendoor zal ook de zon te zien zijn.

Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe langer zonnig en droog en hoe hoger de temperaturen. Lokaal kan het kwik in het oosten met veel zon stijgen naar 32 graden. Elders is het met 23 tot 27 graden en in het zuiden lokaal 29 graden niet meer zo warm als voorheen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weekend nogmaals tropisch
In de loop van de vrijdag breidt een uitloper van het Atlantische hoog zich naar het oosten toe uit. De hoogte-as komt net ten noorden van de Alpen te liggen. Met de aanvoer van weer warmere lucht vanuit het zuidwesten gaat het kwik in het weekend dan nog een keertje pieken. Lokaal wordt het weer tropische en in de oostelijke Alpen kan het kwik tot 34 a 35 graden oplopen.
 
GFS 500 hpA voor zaterdag met de aanvoer van nogmaals een portie warme subtropische lucht


Ondanks de hogedruk invloed is de atmosfeer niet geheel stabiel van opbouw waardoor door de dagelijkse gang in de middag en avond ook dan stapelwolken boven de bergen het buien stadium kunnen bereiken. In de loop van de zondag gaan op nadering van een volgende hoogtetrog en koufront in de westelijke Alpen de onweerskansen verder toenemen.

Kouder en onbestendig
Met de start van de nieuwe week wordt het van het noordwesten uit overal onbestendig met neerslag (buien) en een inzettende afkoeling. Ook in de bergen gaat het dan markant afkoelen, op het 850 hPa vlak daalt het kwik aan de noordkant van 18 graden op zondagmiddag naar circa 5 graden in de loop van de maandagmiddag -avond. De vorstgrens daalt naar circa 2200 meter en de sneeuwvalgrens nog een paar honderd meter lager.
 
GFS 500 hPa voor dinsdag met de hoogtetrog en vooral op hoogte veel koudere lucht die over over de Alpen naar het zuiden tot afzakt


In het verdere verloop gaan de weermodellen wat uit elkaar lopen. Het GFS model liet bijvoorbeeld laat de hoogtetrog naar het oosten doorschuiven met daarachter weer stijgende luchtdruk door uitbreiding van het Atlantische hoog richting west Europa. Het ECMWF model liet voor dinsdag -woensdag vanuit de hoogtetrog een apart (hoogte)laag richting noord Italië afsnoeren (cut off) en dat zou de neerslagkansen behoorlijk kunnen doen toenemen.
 
GFS 500 hPa voor woensdag met het afsnoerend hoogtelaag richting noord Italie


Vandaag komen beide modellen met de hoogtetrog en afsnoering van een hoogtelaag op de proppen waarbij de positie en koers nog wel verschillen. Beide modellen zijn het er echter over eens dat de temperaturen markant onderuit gaan en onder het langjarig klimatologisch gemiddelde zullen gaan uitkomen. Ook in het verder verloop van de week blijft het koel. Voor wat betreft de neerslagkansen (ontwikkelingen hoogtelaag) moeten we nog even pas op de plaats maken. Daarover dan later meer.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen prikpunt Vorarlberg


Daarmee sluiten we voor wat betreft dit weerbericht. Actueel in Termen Oberwallis is het overwegend bewolkt na wat gespetter met een temperatuur van 17.2 graden. Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 86 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 86, lezen 12 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden