Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jul 2022 06:59:38

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

7 Jul 2022 06:59:38

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Jul 2022 06:59:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, NC; Onslow, NC.

7 Jul 2022 06:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, KS; Stanton, KS.

7 Jul 2022 06:49:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charles, MD; Prince William, VA.

7 Jul 2022 06:30:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Prowers, CO.

7 Jul 2022 06:30:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC; Jones, NC; Lenoir, NC; Onslow, NC.

7 Jul 2022 06:24:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bent, CO; Prowers, CO.

7 Jul 2022 06:24:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Prairie, MT.

7 Jul 2022 05:41:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, NC.

7 Jul 2022 05:41:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC; Greene, NC; Jones, NC; Lenoir, NC.

7 Jul 2022 05:41:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kiowa, CO.

7 Jul 2022 05:41:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Hyde, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

7 Jul 2022 05:41:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bent, CO; Prowers, CO.

7 Jul 2022 05:20:10
Actueel
1 / 4

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Volop warmterecords in Noord-Europa

Toename hittegolven door veranderende straalstroom

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Supercell
Lid
Woonplaats: België (Kortrijk)
Berichten: 240
Lid sinds: 25 aug. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 augustus 2019, 11:05 uur | Bericht #491726
Wow!

Uw online platform tijdens onweer in de Benelux - www.noodweer.be
Daystar
Lid
Woonplaats: Beerta (Oost Groningen)
Berichten: 125
Lid sinds: 8 jun. 2014
28 augustus 2019, 13:21 uur | Bericht #491733
Interesant om te zien dat het Plasmakanaal vaker dan een keer word gebruikt.
Is de eerste keer in Realtime?
Better to be a lone Wolf than a Sheep.
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2309
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 augustus 2019, 13:45 uur | Bericht #491734
Citaat van Daystar, woensdag 28 augustus 2019, 13:21 uur Interesant om te zien dat het Plasmakanaal vaker dan een keer word gebruikt.
Is de eerste keer in Realtime?
Ik heb zoiets al vaker waargenomen en gezien in beelden van blikseminslagen. Ik kwam een tijdje terug ook een wetenschappelijk artikel tegen over de reden dat het bliksemkanaal meerdere ontladingen kan hebben.

Bliksem slaat meermaals in door naaldstructuren

Eén bliksemflits bestaat in veel gevallen uit meerdere flitsen. Wat op het oog een enkele flits lijkt, is eigenlijk een serie flikkeringen. Hiervoor is een mogelijke verklaring gevonden. Met de radiotelescoop LOFAR hebben Groningse onderzoekers voorheen onbekende naaldstructuren gemeten die voor de herhaalde ontladingen kunnen zorgen.

‘Als je met heel goede ogen of met een camera naar bliksem kijkt, dan zie je vaak dat de bliksem flikkert. De bliksem die inslaat, slaat een fractie van een seconde later nogmaals in via hetzelfde ontladingskanaal’, zegt Olaf Scholten, deeltjesfysicus en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het onderzoek van de Groningers laat nu zien dat de flikkeringen ontstaan doordat het deel van de onweerswolk dat net ontladen is weer oplaadt via nog nooit eerder waargenomen naaldstructuren. Daardoor kan de wolk nogmaals ontladen. Deze ‘naalden’ zijn door geen enkele theorie voorspeld. ‘Het is een compleet nieuwe en onverwachte ontdekking’, zegt Scholten.

‘We hebben alle metingen minstens twee keer bekeken en gecontroleerd om zeker te zijn dat we echt iets nieuws zagen. En dat het geen meetfout was’, zegt eerste auteur Brian Hare, postdoc bij het astrodeeltjesfysica-instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Radiostraling
De naalden zijn voor het eerst waargenomen dankzij de hoge resolutie van de radiotelescoop Low-Frequency Array (LOFAR). Deze telescoop bestaat uit duizenden radioantennes verspreid door Noord-Europa. Voor het bliksemonderzoek gebruikten de onderzoekers het gedeelte dat in Nederland staat.

LOFAR is gebouwd voor radioastronomie. Bliksem zendt, naast zichtbare lichtflitsen, ook radiostraling uit. Die straling is meetbaar met de LOFAR-antennes.

‘We hebben nieuwe algoritmen en technieken ontwikkeld om van de metingen van LOFAR driedimensionale beelden van bliksem te maken’, zegt Scholten. Hiermee haalden ze een ongeëvenaarde resolutie. Eerdere radiometingen van bliksem konden structuren die kleiner zijn dan een paar honderd meter niet onderscheiden. Dankzij LOFAR werden flitsen tot op een meter nauwkeurig in beeld gebracht. Dat klinkt niet erg nauwkeurig, maar voor bliksemonderzoek is het uitstekend.

‘We gebruikten metingen van twee bliksemflitsen die elk nog geen seconde duurden’, zegt Hare. ‘In die metingen zagen de onderzoekers naaldstructuren van tien tot honderd meter lang en enkele meters breed. ‘Dat is klein voor bliksemonderzoeksbegrippen. Daarom waren ze nog nooit eerder waargenomen.’ Dankzij de hoogfrequente radiostraling die de naalden uitzenden, kan LOFAR ze detecteren.

Elektrische ontlading
Bliksem ontstaat in een onweerswolk die door sterkte opwaartse luchtstromen statisch geladen is geraakt. De wolk ontlaadt in de vorm van een bliksemflits die overspringt in of tussen wolken of naar de grond.

Een bliksemflits begint in één punt. Door het ladingsverschil in de wolk vormt daar een plasma van positief geladen moleculen en negatief geladen vrije elektronen. Door dit plasma kan lading zich gemakkelijk verplaatsen.

In het punt ontstaat een positief en een negatief geladen kant. Daaruit groeien twee plasmakanalen van heet gas: een met een positief uiteinde en een met een negatief geladen uiteinde. Deze plasmakanalen hebben een gevorkte structuur, zijn meerdere kilometers lang en bestaan uit heet plasma. Tijdens een ontlading schiet de lading door zo’n kanaal naar een andere wolk of de grond. Het hete gas licht dan op en je ziet een bliksemflits.PlayVertraagde weergave van bliksemontwikkeling. In werkelijkheid duurt dit 0,2 seconde en beslaat de bliksem vijf kilometer in alle richtingen. De gele oplichtende stippen zijn uitgezonden radiogolven. Het ‘flikkeren’ van gele stippen bovenin wordt veroorzaakt door de nieuw ontdekte naalden. Bron: Stijn Buitink (Vrije Universiteit Brussel) en Brian Hare (Rijksuniversiteit Groningen).

Tientallen naalden
Uit de LOFAR-metingen blijkt dat er vanuit een ontladingskanaal tientallen naaldstructuren groeien. Die naalden gedragen zich als een soort sponzen, zegt Scholten. Ze zuigen elektrische lading op waardoor er door de rest van het ontladingskanaal minder elektrische lading stroomt. Daardoor koelt het kanaal af en stopt met gloeien. Na hooguit 100 milliseconden zijn de naalden volgezogen met lading en ontladen ze. Daarbij zenden ze hun lading het net afgekoelde plasmakanaal in. Het gas in het kanaal wordt daardoor weer heet en licht op. Dit proces kan zich in een seconde tot wel tien keer herhalen. Dit gaat zo snel dat een blikseminslag die uit meerdere flitsen bestaat een enkele flits lijkt.

Nu deze naalden ontdekt zijn, zijn er nieuwe vragen om te beantwoorden. Zo worden de naalden alleen gezien bij ontladingskanalen met een positief uiteinde. ‘We weten nog niet waarom dat zo is’, zegt Scholten. ‘Het is al langer bekend dat positieve en negatieve kanalen zich anders gedragen. Dit draagt bij aan dat beeld, maar geeft nog geen verklaring.’PlayDeze video focust op een kanaal met een positief uiteinde. In werkelijkheid duurt dit 0,1 seconde en beslaat het ongeveer 400 meter. Vanaf 0:10 ontstaan er naalden. Een bijzonder grote naaldstructuur is uitgelicht in rood. Bron: Stijn Buitink (Vrije Universiteit Brussel) en Brian Hare (Rijksuniversiteit Groningen).

Mogelijk ontstaan de naalden alleen bij de kanalen met positieve uiteinden omdat de positief geladen deeltjes trager bewegen. Daardoor zou de ladingstroom kwetsbaarder kunnen zijn voor onderbrekingen, schrijven de niet betrokken onderzoekers Earle Williams en Joan Montanyà in een begeleidend News & Views artikel. De negatief geladen, vrije elektronen zijn namelijk lichter en mobieler dan de zwaardere, positief geladen moleculen en atomen. Verder wijzen Williams en Montanyà erop dat het belangrijk is om nu in nog meer detail te gaan onderzoeken wat precies de invloed van de naalden op de ontladingskanalen is.

Bron: New Scientist (Dorine Schenk)

| Gewijzigd: 28 augustus 2019, 13:47 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.556 topics, welke bij elkaar 447.037 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.435 leden.
Het nieuwste lid is jswillemsenjunior.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2781 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2781, lezen 10 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Volop warmterecords in Noord-Europa

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Toename hittegolven door veranderende straalstroom

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden