Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, TX; Smith, TX.

13 Apr 2024 12:26:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, AR; Miller, AR; Bossier, LA; Caddo, LA.

13 Apr 2024 12:26:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN; Decatur, TN; Henderson, TN; Henry, TN.

13 Apr 2024 12:26:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

13 Apr 2024 04:00:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dare, NC; Hyde, NC.

13 Apr 2024 03:20:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carteret, NC; Craven, NC.

13 Apr 2024 03:12:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC; Onslow, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC.

13 Apr 2024 02:09:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bladen, NC; Robeson, NC.

13 Apr 2024 00:32:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

13 Apr 2024 00:16:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

12 Apr 2024 23:48:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Addison, VT; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

12 Apr 2024 22:22:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blount, TN; Grainger, TN; Jefferson, TN; Knox, TN; Union, TN.

12 Apr 2024 11:54:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Johnson, KY; Magoffin, KY; Morgan, KY.

12 Apr 2024 11:54:43
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
7 september 2019, 09:49 uur | Bericht #491871
Algemeen;  het (hoogte)aag dat verantwoordelijk is voor het zeer koele en onbestendige septemberweer vult verder op respectievelijk trekt verder naar het oosten weg. Na een tijdelijk rustigere drogere weerfase gaat een volgende  hoogtetrog en koufront in het weekend opnieuw een weersverslechtering geven waarbij het nog wat kouder wordt. Vooral langs de centrale oostelijke zuidkant gaat veel neerslag vallen. Sneeuwvalgrens dalend naar 1900 tot 1500 meter. Na maandag overgang naar overwegend rustig en droog hogedrukweer en weer wat oplopende temperaturen. Dinsdag in de westelijke Alpen buien.

Onderkoelde start september, sneeuw tot 1500 meter noordkant
Geheel volgens verwachting heeft een hoogtetrog boven west Europa en een daaruit afsnoerend hoogtelaag via de Alpen naar de Golf van Genua een geheel ander en vooral veel koelere weerfase ingeluid.
 
De boosdoener van het koele en onbestendig weer, het hoogtelaag boven de Golf van Genua gisteren om 12h00


Terwijl het uitwisselen van de warme luchtmassa’s aan de zuidkant en in noord Italië donderdagavond vooral met stevige regen en onweersbuien gepaard ging begon het achter een koufront van het noordwesten uit steeds verder af te koelen. Tegelijkertijd begon invloed van het Genua laag de neerslag met name aan de Zwitserse zuidkant en aangrenzende inner alpine gebieden en de Italiaanse Alpen steeds verder te intensiveren. De meeste neerslag viel in Tessin alwaar neerslaghoeveelheden van 50 tot 100 mm werden geregistreerd en lokaal ook nog meer.
 
De meeste neerslag viel gisteren in het zuid Zwitserese Tessin, lokaal zelfs meer dan 100mm. Via Kachelmannwetter


Met het instromen van de koudere maritiem polaire luchtmassa’s vanuit het hoge noorden begonnen de vorst en sneeuwvalgrens aan een vrije val en ging de neerslag tot een hoogte van 2300 a 2000 meter in sneeuw over. Door begeleidende neerslag afkoeling sneeuwde het lokaal zelfs tot in de hogere dalen en tot op 1700 a 1800 meter was het sneeuw bedekt. Boven de 2400 meter viel er lokaal 40 tot 50 cm sneeuw met temperaturen tussen de -1 en -6 graden. Door de vroege winterinval moesten diverse hoger gelegen wegen en passen voor het verkeer worden afgesloten. Dit was onder andere het geval op de Furkapass en Nufenenpass in Oberwallis. Hieronder een impressie van de sneeuw gisteren in de Alpen
Lokaal daalde de sneeuwvalgrens tot1800 a 1500 meter.. Webcambeeld Surselva (1800m) gisteren
Sneeuw gisteren ook in de regio van de Gotthard. Boven de 2400 meter viel er hier tot 40 cm aan sneeuw
In de hogere Alpen was het compleet winter met lichte tot matige vorst. Winters Sulden Madritschhütte gisteren aan het einde van de ochtend
September sneeuw Nebelhorn (2200m) #Oberstdorf #Kleinwalsertal. Foto via Hans ter braak @hansterbraak
Heerlijk weer die sneeuw. Odette ter Braak #Nebelhorn Oberstdorf Kleinwalsertal @odetteterbraak
Ook in de hogere delen van Saas Fee in Oberwallis deed de winter met sneeuw zijn intrede. Foto Menno Koelewijn
Saas Fee, Oberwallis. Foto Menno Koelewijn
Mountainlodge-Ze-Seewjinu 2300 op 2300 meter. Foto Tamara Casile-van Den Berg


In de lagere delen van de Alpen was het gisteren compleet herfst. Veel wolken en de steeds weer neerslag inclusief onderkoelde temperaturen leek het warme nazomerweer van enkele dagen geleden alweer heel ver weg.
 
Herfstemming Jungfraubahnen Management AG – Harder Kulm


Tijdelijke droger en in westen opgeklaard, Zuiden met föhn zonnig
Inmiddels is het hoogtelaag boven de Golf van Genua en noord Italië opgevuld en afgezwakt en het bodemlaag verplaatst verder naar het oosten. Daarmee is er gisteren in de loop van de middag en ook vandaag met name in de westelijke Alpen een einde aan de neerslag gekomen. De oostelijke Alpen hebben vandaag echter nog te maken met vochtigere luchtmassa’s en het wegtrekkende laag.
De westelijke Alpen en deels ook de westelijke oostelijke Alpen houden het meest droog en ook de zon zal af en toe weer mee gaan doen. De noordkant en dan met name naar het oosten toe houden meer bewolking waaruit ook nog wat neerslag kan vallen. Nog betere papieren voor wat betreft de zon en hogere temperaturen hebben de zuidelijke Alpen. Met een een matige Nordföhn is het hier zelfs meest zonnig en kan het kwik tot 20 a 23 graden gaan oplopen.De oostelijke Alpen hebben te maken met veel bewolking waaruit neerslag valt. De middagtemperaturen liggen tussen de 11 en 19 graden, in het zuiden en zuidoosten met zon ook nog wat hoger. In de bergen pendelt de vorstgrens rond de 2500 meter en in het oosten valt er sneeuw tot een hoogte van 1900 a 2300 meter.
 
Schuchtere opklaringen in Obervellach – Karinthië vanmorgen


De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want reeds in de loop van de namiddag en avond gaan we te maken krijgen met de invloed van een volgende hoogtetrog en koufront. Ook nu weer zien we vanuit de hoogtetrog een hoogte(laag) afsnoeren. Zondag is het dan ook overal weer onbestendig en gaat weer op uitgebreide schaal neerslag vallen.
 
GFS 500 hPA met de volgende hoogtetrog / hoogtelaag die naar het zuidoosten tot afbuigt


Door toedoen van het hoogtelaag zal het zwaartepunt van de neerslag in de centrale en zuidelijke oostelijke Alpen komen te liggen. Hier kan net als op donderdag en vrijdag in Tessin eveneens zo’n 50 tot 100 mm gaan vallen en lokaal ook nog veel meer. Met het instromen van nog wat koudere (höhen)Kaltluft zal de sneeuwalgrens weer gaan dalen en komt tussen de 2200 en 1800 meter te liggen. Lokaal kan het door begeleidende neerslagafkoeling sneeuwen tot 1500 meter.
 
Arpege met de cumulatieve neerslaghoeveelheden tot maandagochtend


Diegenen die in het weekend van -naar of in de Alpen  onderweg zijn moeten dus opnieuw rekening houden met winterse omstandigheden en diverse doorgaande hogere wegen of passen zullen worden afgesloten.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats
I
n de loop van de maandag verplaatst de hoogtetrog en hoogtelaag zich verder naar het oosten en krijgen we te maken met de uitloper van het Atlantische hoog. Na een frisse nacht in de westelijke Alpen inzettende weersverbetering en in alle hoogtes weer oplopende temperaturen. Het oosten heeft ook maandag nog te maken met de invloed en naweeën van de wegtrekkende lagedruk. De bewolking overheerst en er valt nog neerslag of een bui. Algemeen geldt hoe verder naar het westen en zuiden hoe beter de condities.

Dinsdag verplaatst aan de oostflank van het Atlantische hoog een apart afzakkend (hoogte)laagje te maken komende vanaf de Britse Eilanden via Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee.
 
GFS 500 hPa met het hoogtelaagje dat via Frankrijk naar de Middellandse Zee afzakt


Hierdoor krijgen de westelijke en zuidelijke Zwitserse Alpen opnieuw met meer bewolking en neerslag / buien te maken. Sneeuvalgrens dan meest tussen de 2200 en 2500 meter. De overige Alpen ontspringen waarschijnlijk de invloed van het laag dat vervolgens verder richting het noorden van Algerije trekt. Woensdag neemt dan ook in het westen de invloed van een uitloper van het Atltantische hoog weer toe.

Hogedruk
Woensdag neemt dan ook in het westen de invloed van een uitloper van het Atltantische hoog weer toe en tot in het weekend krijgen we dan te maken met rustig hogedrukweer. Met een mix van zon en (stapel)wolken en het zou dan overwegend droog moeten blijven. Met de aanvoer vanuit het zuidoosten tot oosten kan dan ook het kwik weer dagelijks wat winst gaan pakken.

In het weekend gaat het Azorenhoog aan de wandel verplaatst het zwaartepunt hoog zich richting west Europa. Aan de noordoostflank stroomt dan mogelijk een portie koudere lucht vanuit het noordwesten tot over de Alpen uit. Neerslag wordt daarbij niet of nauwelijks verwacht.
 
Zowel GFS als het ECMWF (kaart)komen in het weekend met de hogedruk op de proppen, daarbij wordt eerst nog een portie koelere droge lucht aangevoerd


Deze ontwikkelingen worden echter per  modeluitdraai nog verschillend berekend en het heeft weinig zin om daar nu al verder op in te gaan. De kans dat we in het verder verloop dan evolueren naar rustig hogedruk en herfstweer weer met koude nachten en mist en Hochnebel en in de bergen veel zon en oplopende temperaturen lijkt echter wel gegeven.
 
ECMWF 500 hPa voor dinsdag 17 september


Daarover en de verdere details dan meer in ons volgende Alpenweerpraatje. Een fijn weekend gewenst, blijf volgen en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een bewolkt en kil Termen in Oberwallis
 
Winterse Mittelallalin in Oberwallis Saas-Fee


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


e kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2557
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 september 2019, 18:05 uur | Bericht #491885
Zelfs op 1250 meter boven zeeniveau in Trins (vlakbij de Brennerpas & Innsbrück) is er een beetje sneeuw gevallen.


Van www.foto-webcam.eu
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.355 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 44 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 44, lezen 2 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden