Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, TX; Smith, TX.

13 Apr 2024 12:26:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, AR; Miller, AR; Bossier, LA; Caddo, LA.

13 Apr 2024 12:26:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN; Decatur, TN; Henderson, TN; Henry, TN.

13 Apr 2024 12:26:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

13 Apr 2024 04:00:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dare, NC; Hyde, NC.

13 Apr 2024 03:20:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carteret, NC; Craven, NC.

13 Apr 2024 03:12:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC; Onslow, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC.

13 Apr 2024 02:09:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bladen, NC; Robeson, NC.

13 Apr 2024 00:32:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

13 Apr 2024 00:16:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

12 Apr 2024 23:48:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Addison, VT; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

12 Apr 2024 22:22:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blount, TN; Grainger, TN; Jefferson, TN; Knox, TN; Union, TN.

12 Apr 2024 11:54:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Johnson, KY; Magoffin, KY; Morgan, KY.

12 Apr 2024 11:54:43
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 september 2019, 10:28 uur | Bericht #491887
Algemeen;  een  hoogtelaag (trog) beïnvloedt vooral nog de oostelijke Alpen en zorgt voor koel en onbestendig herfstweer. Richting de woensdag splits een deel naar het zuiden af en een ander deel naar het noorden en komen we geleidelijk weer onder de invloed van een krachtige hogedruk welke ook in het verdere vervolg voor rustig herfstweer zal gaan zorgen met een nazomerse inslag!

Na winterse dip overgang na rustiger en steeds warmer zonnig hogedrukweer

Na alle thermische excessen met veel zon en tropische temperaturen is het deze dagen afzien voor de warmte en zon aanbidders. Nadat een eerste hoogtelaag donderdag – vrijdag een veel koelere weerfase inluidde volgde dit weekend een tweede. Gisteren strekte het zich uit via de Benelux tot over de Alpen en noord Italië. Daarbij werd nogmaals een portie koudere lucht richting en over de Alpen op transport gezet. Met een Südstau component viel er vooral in de centrale zuidelijke Alpen weer veel neerslag. De sneeuwvalgrens lag meest zo tussen de 2000 en 1700 meter maar daalde bij aanhoudende en intensieve neerslag lokaal tot in de hogere dalen (1400 a 1500 meter).
 
Suvretta-Randolins 2180m
Hintertux via Snow Forecast.com @SnowForecast- @HintertuxAt
Italiaanse sneeuw begin september. Stelviopas via FB Pirovano Stelvio
Dampfbahn Furka Bergstrecke Oberwallis vanmorgen Via Twitter @dfb_ch
Livigno @Livigno


Hieronder nog een mooie winterse impressie vanuit Mittelberg Kleinwalsertal alwaar het op wat grotere hoogte ook compleet winters was en nog is. Met dank aan Hans en Odette ter Braak / Haus Walser Berge / @HausWalserBerge

      
In het hooggebergte en lokaal ook tot in de lagere delen was het gisteren in de centrale Alpen dan ook weer compleet winters met in het hooggebergte temperaturen van 5 tot 8 graden onder het vriespunt. Ter vergelijking, een aantal dagen in de nog warmere lucht werden ook op deze hoogtes 5 tot 8 graden in de plus geregistreerd.

Hogedruk in opbouwVandaag maandag zijn we nog niet af van de invloed van de lagedruk (hoogtelaag). Na een frisse start met lokale Hochnebel, rest bewolking is het aan de koele kant en er kan met name in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen kan aanvankelijk nog wat neerslag of een buitje vallen. Geleidelijk komt er van west naar oost een einde aan de aanvoer van de koude lucht respectievelijk kan de atmosfeer weer wat gaan opwarmen. Ook de zon komt er weer aan te pas en zal het voor het gevoel nog een stukje aangenamer gaan maken.
 
Radarbeeld Alpen 09h35. Via WetterOnline.de
Winterse Madritschhütte in Sulden (2800m) vanmorgen
Untn (noch) Grau, oben Blau. Saas Fee Brittaniahütte (3030m) Via Meteo-Oberwallis


Dinsdag zien we de gebieden van lagedruk (op hoogte) splitsen waarbij één deel naar het noordoosten richting de Oostzee trekt en een ander deel naar het zuidwesten richting de westelijke Middellandse Zee. De westelijke en zuidwestelijke Alpen krijgen dinsdag met de invloed van het hoogte laag dat via Frankrijk naar het zuidwesten afdruipt. Er zal meer bewolking zijn en er kan buiige neerslag gaan vallen. Elders verandert er niet veel aan het hierboven beschreven weerbeeld.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vanaf woensdag is het dan gedaan met de lagedruk, hoogtelaagjes en onderkoelde herfstweer. Onder invloed van hogedruk kunnen we ons dan gaan opmaken voor rustig, zonnig en weer warmer herfstweer. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we ook nu weer een uitloper (brug) van hogedruk ten noorden van de Alpen naar oost Europa opbouwen en vervolgens een verbinding maken met een Russisch hoog.
 
GFS 500 hPa voor woensdag 11-09


Vanaf vrijdag gaat het Azorenhoog aan de wandel en in het weekend komt het met zijn kern (1035 hPa) boven de zuidelijke Noordzee te liggen. Begin volgende week trekt het dan verder naar het noorden en noordoosten en met een van oost naar naar zuidoost draaiende hoogtestroming wordt geleidelijk steeds warmere continentale lucht aangevoerd.
 
GFS 500 hPA voor dinsdag 17-09


Subsidentie inversie
Tegelijkertijd zijn we dan ook een warme hoogterug vanuit de westelijke Middellandse Zee via Frankrijk, de Alpen tot over Duitsland en de Benelux opbouwen. Dit heeft tot gevolg dat het ook op grotere hoge door de subsidentie, de dalende luchtbewegingen binnen het hoog, de atmosfeer ook op grotere hoogte weer flink gaat opwarmen. Zo zien we het 500 hPa niveau (geopotentiale drukvlak) op circa 5800 a 5900 komt te liggen en de temperatuur daar stijgt tot -12 a -8 graden.
 
GFS 500 hPa voor woensdag 18-09 met het hoge en “warme” geopotentiaal (drukvlak) boven de Alpen.


Ook op het 850 hPA vlak dat tot boven de 1600 meter stijgt wordt het met 16 tot 19 graden dan zeer warm en hebben we te maken met temperaturen die ook in de (hoog)zomer niet zouden misstaan. De middagtemperaturen stijgen algemeen naar 25 tot 28 graden en lokaal zal ook de 30 graden grens weer gehaald kunnen worden!
 
Ook op 850 hPa wordt het met 16 tot 19 graden zeer warm voor de tijd van het jaar


Wel zullen de nachten door de toenemende uitstraling al behoorlijk gaan afkoelen en door de inversie (onderste koude en vochtige plaklaag) met daarbij de vorming van Hochnebel en mist. Hoe dat allemaal zal gaan uitpakken in detail als ook de langere termijn gaan we de volgende keer verder in kaart brengen.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Tot zover voor deze maandag ochtend. Een ieder een heel fijne start in de nieuwe week . Blijf volgen, geeft het door en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in OberwallisMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.355 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 36 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 36, lezen 5 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden