Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 17:59:50

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 september 2019, 09:54 uur | Bericht #491914
Algemeen;  onder invloed van hogedruk – Gaia – welke zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan tot over centraal en oost Europa hebben de Alpen te maken meest zonnig en warm nazomerweer. Dinsdag beïnvloedt een weinig actief koufront behorend bij depressie – Ignaz – met kern boven noordoost Scandinavie vooral de oostelijke en noordelijke Alpen gevolgd door een gevoelige afkoeling. Vanaf donderdag geleidelijk weer oplopende temperaturen en in het weekend opnieuw warm nazomerweer.

Dinsdag afkoeling, noordkant graadje of 15 kouder

Ook gisteren stond het weerbeeld weer in het teken van de hogedruk en invergelijking met de vrijdag veranderde er maar weinig. In de westelijke Alpen steeg het kwik met veel zon opnieuw naar 28+ graden en in de oostelijke Alpen naar 26+ graden. Ook in de bergen was het opnieuw zeer zacht met een vorstgrens die ergens rond de 4500 a 4600 meter lag.

Perfect berg en outdoor weer dus en ideaal weer ook voor mooie bergwandelingen. Hieronder een impressie vanuit Oberwallis omgeving Berisal, Rothwald. Foto’s gisteren gemaakt door Francien Bakker.

    

Vandaag en ook op maandag verandert er weinig aan het warme en zonnige nazomerweer. Na een frisse nacht en lokale ochtendmist of Hochnebel overdag dan weer volop zon en snel oplopende temperaturen. In de loop van de dag ontstaan er met voorkeur voor de westelijke Alpenzuidkant wat meer stapelwolken waaruit heel lokaal een buitje zou kunnen vallen.
 
Fronten kaart DWD voor vandaag
Radarbeeld Alpen 09h20. de Grijze vlekken verraden de aanwezigheid van Hochnebel en mist
Hochnebel vanmorgen boven de Villacher Alpe en Gailtal


Meest echter blijft het droog en met de zon stijgt het kwik weer na zomerse 25 tot 29 graden. In de bergen stijgt het kwik op 2000 meter naar 14 tot 17 graden en de vorstgrens ligt meest tussen de 4100 en 4400 meter.
 
Ook vandaag weer perfect wandelweer. Foto vanuit het Kleinwalsertal, de sneeuwkanonnen staan al in de aanslag en de Speichersee is goed gevuld. Foto Fam. Molenaar


Koufront
Richting de dinsdag zien we het Europese deel van de hogedruk steeds verder afzwakken en trekt een depressie Scandinavie binnen. Hierdoor zoekt de hoogtestroming de noordwesthoek op en kan veel koudere lucht naar het zuiden en zuidoosten gaan uitstromen.De voorste begrenzing van deze koudere luchtmassa’s trekt in de de loop van de dinsdag over de Alpen naar het zuiden. Het front zelf is weinig actief en veel neerslag wordt er niet uit verwacht. Mocht er een bui of wat neerslag gaan vallen dan is de kans daarop het groots in de oostelijke Alpen. De westelijke Alpen profiteren meer van de hogedruk en verblijven in de drogere luchtmassa’s waardoor de neerslagkansen hier kleiner zullen zijn respectievelijk het gewoon droog blijft.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meest opvallend zal de temperatuurdaling. In de oostelijke Alpen gaat het kwik een graadje of 15 onderuit, in de westelijke Alpen een graad of 8. Na alle thermische verwennerij dus een gevoelig afkoeling en mocht er dan ook nog wat neerslag gaan vallen dan kan het tot circa 2000 a 1800 meter vlokken.
 
T850 hPa trend, prikpunt noordelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens


Ook woensdag gaat het “onderkoeld” verder met temperaturen die dan pak hem beet zo’n 8 graden beneden “normaal” zullen liggen. De nog zon maakt echter veel goed en de buienkansen nemen door toedoen van een uitloper van het “Britse” hoog weer verder af.

Opnieuw warmer
Vanaf donderdag gaat het “Britse” hoog aan de wandel en trekt met zijn kern tot in weekend via de Benelux en Duitsland naar oost Europa. Zondag ligt het hoog met zijn kern dan alweer boven de Balkan. Omdat de aanvoer van de koude lucht vanuit het noorden dan wordt afgesneden respectievelijk naar het oosten wordt verdrongen kan de atmosfeer weer gaan opwarmen.
 
GFS 850 hPA voor vrijdag 20 september met het hoog op weg naar de Balkan en de warmere lucht aan de westflank in zijn sleeptouw


Na passage van de hoogte-as op vrijdag draait de hoogtestroming verder naar het zuidoosten tot zuiden en gaat het kwik verder in de lift. Een meelopende warme hoogterug gaat dan opnieuw voor warm nazomerweer zorgen en net als die weekend krijgen we het volgende weekend opnieuw met voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen te maken. Met veel zon stijgt het kwik weer naar 25 tot 28 graden en in de bergen trekt de vorstgrens zich weer tot ver boven de 4000 meter terug.
 
In het volgende weekend met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten weer warm nazomerweer


Ook met de start van de nieuwe week blijft de hogedruk boven oost Europa dominant. Wel zien we dan de drukverdeling wat vervlakken en gaat er door toedoen van langzaam weer wat opdringerige Atlantische depressies wat vochtigere lucht binnen stromen. Ondersteund door de nog warme najaarszon en getriggerd door de dagelijkse gang wordt de atmosfeer dan toenemend wat onstabieler van opbouw waardoor de buienkansen geleidelijk weer wat zullen gaan toenemen. Qua temperturen mogen we echter ook dan niet klagen want nog steeds zitten we dan een graad of 3 tot 5 boven het langjarig klimatologisch gemiddelde.
 
GFS ensembles westelijke Alpen
en voor de oostelijke Alpen


Tot zover voor dit moment. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne ZONdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5602 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5602, lezen 24 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden