Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, TX; Smith, TX.

13 Apr 2024 12:26:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, AR; Miller, AR; Bossier, LA; Caddo, LA.

13 Apr 2024 12:26:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN; Decatur, TN; Henderson, TN; Henry, TN.

13 Apr 2024 12:26:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

13 Apr 2024 04:00:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dare, NC; Hyde, NC.

13 Apr 2024 03:20:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carteret, NC; Craven, NC.

13 Apr 2024 03:12:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC; Onslow, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC.

13 Apr 2024 02:09:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bladen, NC; Robeson, NC.

13 Apr 2024 00:32:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

13 Apr 2024 00:16:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

12 Apr 2024 23:48:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Addison, VT; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

12 Apr 2024 22:22:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blount, TN; Grainger, TN; Jefferson, TN; Knox, TN; Union, TN.

12 Apr 2024 11:54:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Johnson, KY; Magoffin, KY; Morgan, KY.

12 Apr 2024 11:54:43
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 september 2019, 08:46 uur | Bericht #491917
Algemeen; tussen hoog – Hanneke – met kern boven de Britse Eilanden en depressie – Ignaz – met kern boven noordwest Rusland heeft zicht boven de Alpen een zwakke west tot noordwestelijke hoogtestroming ingesteld. Samenhangend met een weinig actief koufront welke vandaag over de Alpen trekt (schampt) stroomt vooral aan oostelijke noordkant gevoelig koudere lucht over de Alpen uit. In de tweede helft van de week van west naar oost weer oplopende temperaturen. Neerslag wordt er de komende dagen niet of nauwelijks verwacht.

Tijdelijke thermische aderlating noordelijke Alpen

De warmte en zon liefhebbers hebben deze dagen absoluut niets te klagen. Onder de vleugels van hogedruk (Friederike, Gaia) was het ook gisteren weer op en top nazomeren geblazen met temperaturen die eerder aan de hoogzomer deden denken dan aan de herfst. Met een zuidelijke aanvoer en ondersteund door een warme hoogterug steeg het kwik in Zwitserland lokaal weer tot tropische waardes.

Nadat we eergisteren in het zuiden van Zwitserland (Tessin) lokaal een tropennacht konden optekenen (> 20 graden als minimum)  steeg overdag het kwik net als eergisteren lokaal weer tot 30+ graden. Ook het Wallis mocht zich gisteren verheugen op lokale 30+ graden. Ietwat minder warm werd het in de oostelijke Alpen maar ook daar steeg het kwik tot zomerse 28+ graden. Voor de tijd van het jaar zijn dit uitzonderlijk hoge temperaturen en vergeleken met het langjarig klimatologische gemiddelde is dit een graad of 6 tot 8 boven “normaal”.
 
Badiwetter in Oberwallis / Brigerbad, de afgelopen dagen steeg het kwik met volop zon in de middag tot 29 a 30 graden
Slechte tijden nog steeds voor de gletsjers. In beeld een foto van de (ex) Rhonegletsjer die nog niet zo lang geleden nog te zien was vanaf deze positie. Nu rest nog slechts een gletsjer riviertje welke achter de bergkam ontspringt vanuit het smeltwater van het hoger gelegen gletsjermeer. Foto via Twitter Rolf @rolnam
De zomerflora tiet nog welig met het warme nazomerweer. Bloempracht Haus Walser Berge Mittelberg Kleinwalsertal. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Adelboden, Berner Oberland. Foto via Twitter SharSuff31 @SharSuff31


Dat het op noordelijke breedtegraden al aardig begint af te koelen moge duidelijk worden wanneer we onder andere de onderstaande beelden vanuit Jakoetsk in het oosten van Siberië zien. Ook in Canada en de hogere delen van de Rocky Mountains verschijnen via de sociale media steeds meer en vaker winterse beelden.
 
Winter is coming. Udachnyy, Yakutia, Russia two days ago, September 14th. Report via Jurnal de Vreme.
 
Ingesloten video
 
 
 
 

Met de thermische hoogstandjes is het echter zo langzamerhand gedaan en vooral aan de noord(oost)kant van de Alpen gaat het gevoelig afkoelen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een krachtig hoog luisterend naar de naam – Hanneke – met kern boven de Britse Eilanden liggen. Als opponent zien we een markante depressie – Ignaz – vandaag boven het noordwesten van Rusland liggen.



Tussen beide sturende druksystemen heeft zich een (zwakke) west tot noordwestelijke hoogtestroming ingesteld waarmee de komende dagen gevoelig koudere, van origine polaire luchtmassa’s, tot over de Alpen naar het zuiden kunnen uitstromen. De meest koude lucht schampt over de oostelijke Alpen en met name de noordelijke Alpen hebben te maken met de koudere en tijdelijke ook vochtigere lucht. Dit geldt in het bijzonder voor een weinig actief koufront dat de komende 24 uur over de Alpen trekt met daarachter de meest koude lucht.
 
T850 hPA anomalie voor de komende 36 uur


De westelijke Alpen als ook de zuidkant krijgen ook met koelere lucht te maken maar duidelijk minder dan de oostelijke Alpen. Algemeen geldt de komende 3 dagen, hoe verder naar het oosten hoe kouder.

Vandaag dinsdag zou er uit de bewolking die samenhangt met het overtrekkende koufront in de oostelijke Alpen wat neerslag kunnen vallen en hogerop (boven de 2600 a 3000 meter) ook wat verse sneeuw.
 
Radarbeeld Alpen vanmorgen om 08h20. Bron WetterOnline.de


Woensdag maken dan vooral de zuidelijke westelijke Alpen kans op een lokale regen of onweersbui. Op de meeste plaatsen blijft het echter gewoon droog en zal ook de zon veel speelruimte krijgen. Woensdag daalt in de noordoostelijke Alpen de sneeuwvalgrens tot 1100 a 1500 meter, de lucht is echter zo droog en luchtdruk dusdanig hoog dat er geen neerslag (sneeuw) meer wordt verwacht.

Stijgende Hochnebel /mist kansen
Dat we midden september hebben en de zon steeds meer aan kracht verliest is vooral aan de steeds langer wordende nachten te merken waarbij het al flink afkoelt. De komende dagen gaan we dit nog eens extra merken en met een geleidelijk naar het noordoosten draaiende stroming gaan dan aan de Alpennoordkant ook de Hochnebel en mist kansen weer toenemen.
 
Hochnebel en hogere wolken vanmorgen ook boven Bozen (Dolomieten)


De Hochnebel bovengrens pendelt meest zo tussen de 1500 en 1800 meter en dan is het altijd weer de vraag of, waar en wanneer deze zal oplossen! Onder de Hochnebel zal het een heel stuk kouder zijn en voor het gevoel maar de noordoosten wind (Zwitserland Bise) het nog een heel stuk kouder. In de bergen boven de Hochnebel is het echter de zon die het weerbeeld bepaald, oftewel onder het bekende motto van: “Unten grau, Oben blau”.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weer warmer
In de tweede helft van de week zien we hoog – Hanneke – geleidelijk in oost tot zuidoostelijke richting aan de wandel gaan om in het weekend met kern boven oost Europa en de Balkan aan te komen. na passage van de hoogte-as komt er een einde aan de noordoost tot oostelijke stroming en kan er vanuit het zuidoosten en later zuiden tot zuidwesten weer warmere lucht tot over de Alpen uitstromen.
 
GFS 500 hPA voor zondag met het hoog dan boven oost Europa


In alle hoogtes gaan de temperaturen weer in de lift en mogen we ons weer gaan verheugen op zonnig en warm nazomerweer. Zo warm als het de afgelopen dagen was zal het dan echter niet meer worden en ook de tropische waardes zullen naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehaald gaan worden. Met 20 tot 23 en lokaal 25 graden leven we echter ook dan nog boven onze stand. Ook in de bergen wordt het weer zeer zacht met een vorstgrens die rond de 4000 meter zal uitkomen.

Zonaal
In de loop van de nieuwe week zien we het zwaartepunt van de hogedruk wat naar het zuiden en oosten afzakken /verplaatsen. Op de noordelijke Atlantische Oceaan zijn het de depressies die het beleid bepalen. Geleidelijk evolueren we dan naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon met de polaire jetstream vooralsnog ver noordelijk.
 
GFS 500 hPa voor dinsdag 24 september met een op de Atlantische Oceaan toenemende westdrift (zonaal) en opdringerige depressie.


De Alpen verblijven ook dan nog aan de warme kant van het geheel waarbij de hogedruk nog dominant zal zijn. Of dan op de nog langere termijn de invloed van de depressies verder gaat toenemen of toch de hogedruk het beleid zal blijven bepalen is nog onzeker en zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan de komende dagen meer. Hieronder voor de trend en langere termijn nog de GFS ensembles prikpunt centrale noordelijke Alpen.



Tot zover voor deze dinsdag vanuit half bewolkt en licht föhnig Termen in Oberwallis. Een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgend keer.
 
Föhnige wolkenluchten boven de Simplon gezien vanaf Rosswald – Fleschboden. Via Meteo-Oberwallis


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.



De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.355 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 19 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 19, lezen 1 mensen het topic "Berichtgeving TC Sandy (Atlantic)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden