Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 september 2019, 09:47 uur | Bericht #491936
Algemeen;  hoog – Hanneke – is verder getrokken richting de Balkan en verliest meer en meer de invloed op de Alpen. Met een zuidelijke stroming wordt vooreerst nog warme lucht aangevoerd en wordt het toenemend föhnig. Op nadering van een koufront gaat het weerbeeld zondag in de westelijke Alpen verslechteren, maandag volgen de oostelijke Alpen. In het verdere vervolg evolueren we naar een onbestendiger en koeler Westwindwetter

Laatste nazomerse weekend, overgang naar zonaal

Het september nazomertje bereikt deze dagen zijn “Waterloo” maar voordat het zover is kunnen we vandaag en in het weekend nogmaals genieten van warm nazomerweer. Hoog Hanneke is sinds gisteren verder getrokken en met een naar zuidoost gedraaide hoogtestroming werd ook gisteren weer vrij droge en warme lucht aangevoerd. Met volop zon stegen de temperaturen weer naar 23 tot 26 graden en ook in de bergen was het met een vorstgrens rond de 4000 meter opnieuw zeer zacht.
 
Onder de vleugels van hoog - Hanneke, de Südföhn en aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuiden vandaag en het weekend nog één keer genieten van het zeer zachte nazomerweer en heerlijk bergweer. Tmax oplopend tot 23 a 27°C, Vorstgrens op circa 4000m. Webcam Ischgl - Samnaun
 
Ingesloten video
 
 
 
 

De sneeuw, lokaal tot een halve meter, die rond 10 september in het hooggebergte viel, is grotendeels weer compleet weggesmolten door de hoge temperaturen en vooral door de nog krachtige zonnestraling. Enkel in de beschutte schaduwkant van de bergen kan de sneeuw deels overleven. Hieronder een vergelijk vanuit Sulden – Madritschhütte – (10-09 / 20 /09)
 

Ten zuiden van de Alpen werd met de zuidoostelijke stroming in de onderste lagen van de atmosfeer wat vochigere lucht vanaf de Povlakte tegen de zuidelijke Alpen getransporteerd en dat zorgde op uitgebreide schaal voor Hochnebel en mist. Ook de temperaturen bleven daar in vergelijking met de noordkant een stuk achter.
 
Radarbeeld gisterochtend Alpen met de mist en Hochnebel aan de zuidkant van de Alpen
Meer in detail voor het Wallis en Piemonte. Lokaal stroomde de Hochnebel tot in de zuidelijke Walliser dalen
Van dichterbij Hochnebel boven de lagere delen van Cervina. Beeld Chamois, Colle-Fontana-Fredda 2512m
Inner alpine en aan de noordkant wat het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. In de bergen kon met genieten van de heerlijke vergezichten. Beeld Gornergrat Zermatt Oberwallis. Via MyGornergrat @MyGornergrat


Vandaag vinden we hoog Hanneke met kern boven zuidoost Europa terug en is de stroming verder naar het zuiden gedraaid. Ook vanuit die hoek wordt echter nog steeds zeer warme lucht vanuit de Middellandse Zee aangevoerd.Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (zuid overdruk tot zondag oplopend tot 8 hPa) neemt de Südföhn in kracht toe. Met de aanvoer van de warme luchtmassa’s en ondersteund door de föhn kan het kwik vooral aan de noordkant en deels ook de inner-alpine gebieden (Wallis) nogmaals gaan pieken.

Vandaag zaterdag kan het kwik met veel zon tot 23 a 25 graden oplopen, zondag zijn met de opkomende en in kracht toenemende Südföhn lokaal 27 tot 28 graden mogelijk. In de loop van de zondag neemt vanuit het westen de (hogere) bewolking steeds verder toe en gaat  er wat neerslag of een bui vallen.In de namiddag en avond verder intensiverend neerslag / buien. De oostelijke Alpen houden het ook dan nog droog en met veel zon worden dan daar de hoogste temperaturen gehaald. De vorstgrens daalt in het weekend geleidelijk van 4000 naar 3700 meter


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

De föhn, bewolking en neerslag hangen samen met een inschuivende Atlantische hoogtetrog en een daarmee samengaand koufront. Een apart laag trekt in de loop van de maandag ten zuiden van de Alpen naar het oosten. Achter dit laag volgt een tussenhoog voordat in de loop van de dinsdag een volgende storing van west naar oost weer nieuwe neerslag / buien gaat produceren.
 
Maandagmiddag en avond van het het westen uit weersverbetering op inkomende tussenhoog, de volgende storing heeft inmiddels het Europese continent bereikt
Het wordt niet alleen onbestendiger ook de temperaturen gaan naar beneden en met het warme nazomerweer is het voor dit jaar dan definitief gedaan. In de bergen daalt de vorstgrens naar 3200 tot 2800 meter en op het 850 hPa vlak (1500 meter) 12 tot 8 graden. Tot een hoogte van 2500 a 2200 meter kan het sneeuwen. Duidelijk koeler dus maar eigenlijk allemaal heel normaal afgemeten aan het langjarig klimatologische gemiddelde.
 
Arpege. van zondagavond tot dinsdagavond kan er in het hooggebergte boven de 3000 meter 10 tot 30 cm sneeuw gaan vallen.


Ook in het verdere verloop gaat het wisselvallig verder.We krijgen te maken met meer dynamiek onder een meer zonaal stroming regime. In het Duits ook wel mooi aangeduid als “Westwindwetter“.

Mogelijk dat vanaf het volgende weekend de hoogtestroming aan de oostflank van het naar het noorden uitbreidende Atlantische hoog de dan meer en meer de noordhoek gaat opzoeken (meridionaal) en veel koudere lucht vanuit het hoge noorden naar het zuiden gaat uitstromen.
 
ECMWF voor maandag 21-09 00h00 met de meridionale (noordelijke) hoogtestroming. Mocht dit gaan gebeuren dan kan  het maandag of dinsdag aan de noordkant tot 1400 a 1000 meter of zelfs nog lager sneeuwen!


Dit scenario zoals de ECMWF (hoofdrun) dit laat zien is echter nog onzeker. Affijn, hoe en of dat allemaal in detail gaat verlopen zal de komend tijd duidelijk moeten gaan worden.
 
GFS 200 hPa voor volgende week donderdag.


Tot zover voor deze zaterdag, geniet nog even van het mooie nazomer en bergweer want vanaf maandag gaan we uit een geheel ander onbestendiger en vooral ook koeler vaatje tappen. Vanuit Termen in Oberwallis een heel mooi weekend gewenst en graag weer tot een volgende keer. CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5395 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5395, lezen 16 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden