Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2020 03:01:18

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2020 02:59:34

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Oct 2020 02:59:34

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 21:59:19

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 21:59:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aroostook, ME.

30 Sep 2020 18:15:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, GA.

30 Sep 2020 18:11:50

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 13:01:14

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 13:01:14

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 12:01:46

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

30 Sep 2020 12:01:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

30 Sep 2020 12:01:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, GA.

30 Sep 2020 11:57:44

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Sep 2020 10:59:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alamance, NC; Guilford, NC.

30 Sep 2020 09:53:30
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3076
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 september 2019, 12:31 uur | Bericht #491972

Hurricane Lorenzo onderweg naar de Azoren


Bron afbeelding: NOAA

Hurricane Lorenzo is op dit moment een hurricane van de vierde categorie met windsnelheden rond de 230 km/uur. De storm bevindt zich nu boven het midden van de Atlantische Oceaan. De orkaan trekt de komende dagen eerst in noordwestelijke en later in noordoostelijke richting. De orkaan gaat mogelijk komende woensdag de Azoren beïnvloeden al is de storm dan ondertussen wel afgezwakt.


Bron afbeelding: NHC | Gewijzigd: 27 september 2019, 12:35 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3076
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 september 2019, 14:48 uur | Bericht #491974

Wat gaat hurricane Lorenzo doen?


Hurricane Lorenzo boven de Atlantische Oceaan vanochtend. Bron afbeelding: NOAA

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan is in volle gang, variërend van een aantal tropische stormen tot de verwoestende orkaan Dorian op de Bahama’s. Ook nu is er een tweetal stormen actief, namelijk tropische storm Karen en orkaan Lorenzo. Beiden liggen ze boven open water en vormen ze vooralsnog geen gevaar, maar Lorenzo lijkt op de langere termijn wel af te buigen naar het noordoosten en dus richting Europa. Wat de restanten van de orkaan dan nog bij ons gaan doen, is lastig te zeggen. De verschillende weermodellen hebben over het algemeen moeite met dit soort grote weersystemen, dat wordt nu, ruim een week van te voren, alweer duidelijk.

Volgens de huidige verwachting van het Amerikaanse National Hurricane Center blijft tropische storm Karen de komende dagen een beetje in hetzelfde gebied rondtollen en blijft iets ten zuiden van Bermuda. Tegelijkertijd neemt ze in kracht af en gaat over in een reguliere depressie.

Lorenzo
Orkaan Lorenzo is een ander verhaal. Enkele dagen geleden ontstond ruim voor de Afrikaanse westkust de toen nog tropische depressie ‘thirteen’. Amper 12 uur later nam het geheel flink in kracht toe en was tropische storm Lorenzo geboren. Nog een dag later intensiveerde de storm en werd het een orkaan. Het kenmerkende oog werd goed zichtbaar en binnen nog eens 6 uur nam de gemiddelde windsnelheid met 55 kilometer per uur toe, waarmee Lorenzo uitgroeide tot een orkaan in de vierde categorie, met gemiddelde windsnelheden van 230 kilometer per uur. Ter vergelijking, een categorie 5 orkaan is de zwaarste die we kennen.

Koers verandert
De orkaan blijft voorlopig boven open zeewater, maar verandert in de loop van volgende week wel van koers. Momenteel trekt Lorenzo met een snelheid van ongeveer 2,5 km/uur noordwestwaarts, maar in de nacht van zaterdag op zondag buigt hij naar verwachting af richting het noordoosten. In het weekend kan Lorenzo nog wat krachtiger worden, maar na het weekend komt hij boven iets minder warm zeewater en zwakt hij af. Alsnog is het dan een orkaan in de tweede categorie.


Bron afbeelding: NOAA/NHC

Azoren
In de loop van dinsdag arriveert Lorenzo nabij de Azoren en het lijkt erop dat hij daar nog als orkaan overheen zal trekken. Vooral de westelijk en centraal gelegen eilanden van de Portugese archipel maken zich op voor de orkaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een orkaan of tropische storm over de eilandengroep raast of schampt. Orkaan Gordon trok in 2012 over de meest oostelijke eilanden, met toen nog gemiddelde windsnelheden rond 130 kilometer per uur en erg veel regen. In 2016 trok in januari orkaan Alex rakelings langs de eilanden. Na een warme decembermaand in 2015 was het zeewater toen nog warmer dan normaal en kon het zo laat nog tot een orkaan komen. Nog recenter, in 2017 trok orkaan Ophelia net ten zuiden van de Azoren langs, met ook toen alsnog veel wind en flinke neerslagsommen in korte tijd.

Grote weersystemen
Wat Lorenzo daarna gaat doen is nog niet geheel duidelijk. Uit ervaring blijkt dat de verschillende weermodellen moeilijk kunnen omgaan met dit soort grote weersystemen. Die zijn hier simpelweg niet voor geoptimaliseerd. Doordat het systeem boven kouder zeewater terecht komt, verliest het de meeste tropische kenmerken, maar niet allemaal, en daar kunnen de weermodellen niet zo goed mee overweg. Hierdoor kunnen de dagelijkse berekeningen nogal gaan ‘klapperen’. Dit zien we ook nu al gebeuren. De meest recente berekening laat iets heel anders zien dan de voorgaande.


Bron afbeelding: MeteoGroup

Onzekerheid troef
Op basis van de berekening van donderdag van het ECMWF zouden de restanten van Lorenzo een noordwaartse koers houden en ten westen van de Britse Eilanden blijven. De eilanden zouden zich dan alsnog moeten opmaken voor veel regen en wind. Bij ons zou het ook aanhoudend herfstachtig zijn, met een straffe zuidwestelijke wind en een aantal buien. De berekening van vandaag – vrijdag – laat het geheel nu ineens ten zuiden van ons langs trekken, over Frankrijk, met vooral daar veel regen en wind. Bij ons zou daardoor een oostelijke wind kunnen opsteken, met de aanvoer van drogere, maar inmiddels ook koudere lucht vanuit oostelijk Europa en Scandinavië. De berekening van morgen – zaterdag – kan echter weer geheel anders uitpakken.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Meppel
Berichten: 197
Lid sinds: 31 mei. 2018
28 september 2019, 09:54 uur | Bericht #491980
De orkaan staat op de kaarten van GFS

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3076
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 september 2019, 16:51 uur | Bericht #491986

Hurricane Lorenzo onderweg naar de Azoren en mogelijk West-Europa


Bron afbeelding: NOAA

Orkaan Lorenzo bevindt zich op dit moment nog steeds boven de Atlantische oceaan ver weg van land. De komende dagen trekt Lorenzo verder noord en later noordoostwaarts richting de Azoren. Komede woensdag bereikt de orkaan vervolgens dan de de Azoren en gaat daar voor veel regen en wind zorgen. De storm is op dit moment een storm van de 3 de categorie met windsnelheden van rond de 185 km/uur. De komende dagen zwakt de storm langzaam af.


Bron afbeelding: NOAA/NHC

Europa 
Nadat de storm woensdag over of net langs de Azoren is getrokken trekt de storm veder noordoostwaarts richting West-Europa. De storm transformeert dan wel naar een extratropical storm maar blijft waarschijnlijk nog lang orkaankracht houden. Donderdagavond lijkt Ierland als eerste met de storm te maken. 


De ondertussen naar extratropical storm getransformeerde orkaan Lorenzo ten oosten van Ierland komende donderdag volgens GFS.

Dat (west) Europa te maken krijgt met de restanten van een tropische storm in deze vorm is niet uniek. Denk bijvoorbeeld maar eens aan orkaan Ophelia in 2017  en orkaan Leslie in 2018.

Vervolgens buigt de storm naar het oosten af en komt vrijdag via de UK aan boven het Noordzeegebied en beïnvloedt dan ook in het weer in de Benelux. De koers en invloed van Lorenzo op het Europese weer is nog onzeker maar is wel iets wat de komende dagen zeker aandacht verdient.


Ex-orkaan Lorenzo net ten noorden van de Wadden komende vrijdag in GFS.
 

 

 

| Gewijzigd: 28 september 2019, 16:52 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3076
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 september 2019, 15:47 uur | Bericht #491997

Hurricane Lorenzo tijdelijk een orkaan van de 5de categorie, koers nog steeds richting de Azoren


Bron afbeelding: NASA

Orkaan Lorenzo was gisteravond en vannacht/vanochtend tijdelijk, en onverwachts, een orkaan van de 5de categorie met windsnelheden van boven de 250 km/uur. Dit was onverwachts omdat de weermodellen en de verwachting van het NHC de storm juist in kracht lieten afnemen ipv toenemen. Lorenzo is de tweede categorie 5 orkaan in de Atlantische Oceaan van dit seizoen.


Bron afbeelding: NHC

Azoren
De verwachting is nog steeds dat de orkaan richting de Azoren trekt om daar komende woensdag voor behoorlijk slecht weer te gaan zorgen. Met name de westelijke helft van de Azoren krijgt te maken met de storm. Na de Azoren trekt de storm verder richting onder andere de UK en Ierland en transformeert tijdens z'n tocht naar deze regio tot een extratropical storm. Hoe de storm uiteindelijk het weer in West-Europa en de Benelux gaat beïnvloeden verschilt per model en run en is daardoor nog erg onzeker
 
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3050
Lid sinds: 13 jan. 2015
30 september 2019, 10:27 uur | Bericht #492011
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 september 2019, 23:03 uur | Bericht #492022
Naast wind en regen zullen ook de golven voor de Azoren een punt van aandacht worden, op volle zee kunnen de golven namelijk uitgroeien tot enorme hoogte. Ik kan het me onmogelijk inbeelden hoe een golf van 15 meter zou zijn, laat staan 30 meter!
Natuurlijk moet wel gezegd worden dat dit op volle zee is, richting de kust zullen de golven in omvang wat afnemen door wrijving, maar dan zijn ze nog steeds enorm.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: almere
Berichten: 170
Lid sinds: 19 jan. 2010
1 oktober 2019, 18:02 uur | Bericht #492035
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3076
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2019, 13:36 uur | Bericht #492041

Orkaan Lorenzo zorgt voor overlast op de AzorenOrkaan Lorenzo is vannacht over de Azoren getrokken als een storm van de eerste categorie met windstoten tussen de 140 en 150 km/uur. Ook waren er verspreid over de eilandgroep overstromingen door zware regenval en stormvloed. Voor zover bekend zijn er 15 mensen lichtgewond geraakt en moesten meer dan honderd mensen geëvacueerd worden. Ook zorgt de storm nog voor een onrustige zee met hoge golven in grote delen van de noordelijke Atlantische Oceaan. Ondertussen is de storm aan het transformeren naar een extratropical storm.
 

Europa


De koers van Lorenzo de komende dagen. Opvallend is dat de cone over delen van de Benelux reikt. Bron afbeelding: NHC

Ook Ierland, UK en de Benelux krijgen te maken met (de restanten van) Lorenzo. Vooral Ierland en Noord-Ierland krijgen te maken met mogelijk nog zwaar weer in de vorm van zware regenval en zware windstoten tot 120 km/uur. Hiervoor zijn ook al waarschuwingen uitgegeven. Ook het zuidoosten van Engeland en Wales krijgt waarschijnlijk te maken met veel wind en regen. In de Benelux en de rest van Engeland en Schotland gaat de storm vooral regenachtig weer brengen.


In de loop van donderdag en vrijdag wordt het slecht weer in delen van de Britse Eilanden. | Gewijzigd: 2 oktober 2019, 14:04 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3050
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 oktober 2019, 09:26 uur | Bericht #492047
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3050
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 oktober 2019, 09:34 uur | Bericht #492048

Paraplu mee: komende dagen veel regen verwacht door orkaan Lorenzo

Slechts nieuws voor iedereen die terugverlangt naar de zomer: ook de komende dagen valt de regen met bakken uit de lucht. De nattigheid hebben we voor een groot deel te danken aan orkaan Lorenzo.

Lorenzo was eerder deze week nog een orkaan van categorie 5 (de zwaarste categorie). Nooit eerder werd er zo'n sterke orkaan geregistreerd in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Gisteren trok de storm al over de Portugese eilandengroep Azoren. En hoewel de kracht van Lorenzo inmiddels flink afgenomen, moet ook Nederland er deze week nog wel aan geloven.

Volgens Buienradar-meteoroloog Magdel Erasmus komt Lorenzo naar verwachting morgenavond aan in Ierland. "Daar kan het flink gaan regenen en waaien, vooral aan de kust. Daarna trekt de storm door over Engeland naar West-Europa. Als Lorenzo vrijdag in Nederland aankomt, is het al geen storm meer, maar het gaat nog wel veel regenen."

'Koud voor deze tijd van het jaar'

De komende dagen blijft het wisselvallig weer, zegt Erasmus. "De zon laat zich alleen morgen en zaterdag zien, op de andere dagen gaat het vooral regenen." Ook de temperaturen zijn volgens haar lager dan normaal. "Het wordt de komende dagen zo'n 13 tot 14 graden. Dat is koud voor deze tijd van het jaar. Normaal is het zo'n 16 tot 17 graden."
Bron:rtlnieuws
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.150 topics, welke bij elkaar 443.924 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.204 leden.
Het nieuwste lid is Pluck.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3112 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3112, lezen 15 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden