Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, TX; Smith, TX.

13 Apr 2024 12:26:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, AR; Miller, AR; Bossier, LA; Caddo, LA.

13 Apr 2024 12:26:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN; Decatur, TN; Henderson, TN; Henry, TN.

13 Apr 2024 12:26:36

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

13 Apr 2024 04:00:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dare, NC; Hyde, NC.

13 Apr 2024 03:20:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carteret, NC; Craven, NC.

13 Apr 2024 03:12:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC; Onslow, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duplin, NC.

13 Apr 2024 02:09:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hyde, NC.

13 Apr 2024 02:09:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bladen, NC; Robeson, NC.

13 Apr 2024 00:32:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

13 Apr 2024 00:16:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, NC; Harnett, NC; Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

12 Apr 2024 23:48:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Addison, VT; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

12 Apr 2024 22:22:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blount, TN; Grainger, TN; Jefferson, TN; Knox, TN; Union, TN.

12 Apr 2024 11:54:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breathitt, KY; Johnson, KY; Magoffin, KY; Morgan, KY.

12 Apr 2024 11:54:43
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 oktober 2019, 09:24 uur | Bericht #492025
Algemeen;  de Alpen liggen aan de voorzijde van een depressie – Nils 2 – in een zuidwestelijke stroming waarmee eerst nog droge en zachte lucht wordt aangevoerd. In de loop van de dag nadert vanuit het westen een actief koufront dat tot morgenavond de Alpen zal zijn gepasseerd. Donderdag volgt een tussenhoog en ook het weekend belooft heel aardig herfstweer te gaan opleveren!

Vooral noorden en oosten last van storingsinvloed

Een koufront trok in de nacht van west naar oost over de Alpen en leverde vooral veel wind op. Nier verwonderlijk ook met de jetstream die tot over de oostelijke Alpen uitzakte. Hier werden dan ook de hoogste windsnelheden gehaald. Overdag droogde een inschuiven tussen hoog de atmosfeer snel weer af en met de aanvoer van zeer zachte lucht uit het zuidwesten en ondersteund door de zon en de Nordföhn steeg het kwik gisteren lokaal tot zomerse 25 a 28 graden.
 
Op de Timmelsjoch onderweg naar Tirol. Zonnig en vrij warm bergweer meldde gisteren Hans ter Braak Twitter Hans via @hansterbraak
Datzelfde beeld ook gisteren hier in Rosswald. Blik richting de Berner Alpen / Belalp


Overigens hebben we er in Zwitserland weer een nieuw weerstation bij. Eergisteren heb ik deze geplaatst bij ons Chalet hier op Rosswald(1800 meter) in Oberwallis. Dit weerstation is vooral ook van belang voor de waarnemingen (temperatuur, dauwpunt) in combinatie met de sneeuwhoogtemetingen.

Het sneeuwmeetveld (sneeuwhoogte webcam) Link
Het weerstation Davis Vantage Pro2 Plus in Termen (1020m) is na 12 jaren trouwe dienst compleet vervangen door een nieuwe. Het oude station mag vanaf vandaag het ruwe bergklimaat op Rosswald (1800m) gaan trotseren.
Afbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op Twitter
 
 

Ook vandaag dinsdag kunnen we in het overgrote deel van de Alpen onder invloed van zwakke hogedruk nogmaals genieten van mooi zonnig en vooral ook weer zacht herfstweer.In de zuidelijke oostelijke Alpen als ook in het noordwesten zit nog wat lagere bewolking of Hochnebel maar deze zal snel het veld ruimen voor de zon. De middagtemperaturen stijgen naar 23 tot 27 graden en in de bergen pendelt de vorstgrens rond de 3700 meter. De zuidwestelijke stroming neemt geleidelijk weer wat in kracht met in de Alpen föhn tendens.
 
Radarbeeld Alpen 09h00. Via WetterOnline.de


In de middag en avond neemt vanuit het westen en noordwesten de bewolking weer toe gevolgd door neerslag (buien) waarbij ook kans is op onweer. In de bergen bergen begint de vorstgrens weer een dalende trend in te zetten naar circa 3100 meter in de avond en nacht. De bewolking en neerslag hebben te maken met een actiever koufront dat morgen in de loop van de middag en avond van het noordwesten uit met neerslag en veel wind over de Alpen zal trekken. De meeste neerslag zal voor het front in de nog aanwezige zachtere lucht vallen, sneeuwen doet het dan enkel in het hooggebergte vanaf 2100 a 2400 meter.
 
Neerslag Alpen GFS model cumulatief tot woensdagavond


Tot woensdagavond zijn grotere neerslaghoeveelheden te verwachten met zwaartepunt de centrale Alpen en de Alpenzuidkant. Hier kan zo’n 30 tot 80 mm aan neerslag gaan vallen en lokaal ook nog meer.

Met het koufront en een naar noordwest draaiende stroming volgt in de loop van  middag en avond gevoelig koudere polaire lucht en daalt de vorstgrens  naar 2000 meter en kan het tot 1700 a 1500 meter sneeuwen. De meeste neerslag is echter dan alweer voorbij en -of zal door stijgende luchtdruk achter het front onderdrukt gaan worden. Tevens komt aan de zuidkant een krachtige Nordföhn tot ontwikkeling drukgradiënt oplopend tot 12 hPA rond het middaguur)
 
GFS 850 hPa. Tot donderdagavond heeft de koudere lucht vrijwel het gehele Alpengebied veroverd


Ook de donderdag gaat nog koud van start met in de ochtend in de Stau van de centrale en oostelijke noordelijke Alpen nog wat neerslag of een (sneeuw)bui. In de nog koude lucht kan het dan even vlokken tot 1400 a 1100 meter. Overdag volgt net als al elders onder invloed van een inschuiven tussenhoog drogere lucht en krijgt de zon weer veel ruimte. Met de aanvoer van weer zachtere luchtmassa’s vanuit het westen tot zuidwesten kan het kik weer aan een stijgende trend beginnen. In het zuiden zijn zelfs 20 tot 22 graden haalbaar (noorden wind / föhn)


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook vrijdag overweegt de hogedruk en de temperaturen liggen alweer een graad of 5 tot 8 hoger dan nog op de woensdag. Met een mix van zon en wolken(velden) stijgt het kwik overal naar 15 tot 19 graden. De noordkant van de Alpen en met name de oostelijke Alpen krijgen in afgezwakte vorm te maken met wat storinginvloed en vooral naar het noordoosten toe kan een bui vallen.

In het weekend onder invloed van hogedruk weinig verandering. Zondag en maandag gaat een volgende koufront samenhangend met een hoogtetrog die over Duitsland naar het oosten trekt weer voor (buiige) neerslag zorgen en gaat ook het kwik weer wat omlaag. Vooral in de oostelijke Alpen kan er dan neerslag van betekenis gaan vallen waarbij het tot 1800 meter kan sneeuwen.

GFS 500 hPa en gronddruk voor zaterdagmidag. Tussenhoog gaat dan voor fraai herfstweer zorgen
Zondag volgt aan de voorzijde van een markante Atlantische depressie die ten zuiden van IJsland richting Scandinavie trekt weer veel zachtere lucht. Donderdag krijgen we vervolgens te maken met de hoogtetrog en koufront en kon het wel eens behoorlijk gaan afkoelen met uiteindelijk sneeuw tot 1500 a 1000 meter. Deze ontwikkelingen zoals het GFS (hoofdrun) dit vanmorgen berekend zijn echter nog zeer onzeker en ook andere veel minder koude oplossingen behoren dan tot de mogelijkheden (EC)


Koud of warm, regen of sneeuw, we gaan het de komende dagen allemaal weer proberen in kaart te brengen. Blijf volgen vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Vanauit een onbewolkt Rosswald in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en CiaoMeer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.355 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 51 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 51, lezen 4 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden