Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
3 oktober 2019, 09:45 uur | Bericht #492049
Algemeen;  met een noordwestelijke hoogtestroming is duidelijk koudere lucht over Alpen gestroomd. Vandaag donderdag komt deze onder invloed van een tussenhoog – Käthe -. Vrijdag krijgen vooral de noordelijke Alpen te maken met restanten van ex hurricane Lorenzo en ook in het  weekend krijgen we te maken met de invloed van storingen die over de Alpen trekken. Begin volgende week kan de atmosfeer onder invloed van hogedruk dan weer tot rust komen

Thermische rollercoaster en onbestendigheid troef

Een koufront is dinsdagavond en in de nacht op woensdag over de Alpen getrokken. Vooral tijdens de passage van het front hadden we te maken met een harde tot stormachtige wind met lokaal ook onweer. De meeste neerslag viel in vloeibare vorm, in het hooggebergte als sneeuw en daar werd het met name in de hogere delen weer wat winters.
 
Sölden-Ötztal
GrossGlockner Hochalpenstrasse
Tignes-Tovière


Overdag volgde een hoogtetrog met vooral op wat grotere hoogte koude lucht. Dit zorgde er voor dat de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw werd en er met een naar noordwest gedraaide hoogtestroming aan de noordkant neerslag (buien) ontstonden. In de Stau van de Alpenhoofdkam viel er ook aanhoudend neerslag.
 
Mooi was gisternamiddag de Nordstau op de radar te zien. Tegelijkertijd stond er een krachtige Nordföhn (tot 12 hPa hPa drukgradient in de Zwitserse Alpen en tot 5 hPa in het oosten)


Tegelijkertijd kreeg de centrale Alpenzuidkant en deels ook de inner-alpine regionen te maken met een krachtige Nordföhn (wind). Hier was het meest droog en föhnig opgeklaard en ook de temperaturen lagen er een stuk hoger dan aan de noordkant.

In de avond en nacht als ook vanmorgen bevinden de noordelijke Alpen zich in de meest koude lucht en kan het tot een hoogte van 1200 a 1000 meter sneeuwen.
 
GFS T850 hPA voor vanmorgen 06h00. In de loop van de dag gaat de zachtere lucht vanuit het westen en zuidwesten weer terrein winnen


Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 0 en – 4 graden en de vorstgrens ligt rond de 1500 meter. Nog een stuk kouder is het hogerop met vanmorgen tussen de 3000 en 3500 meter temperaturen van -11 tot -14 graden!
 
GFS sneeuwvalgrens vanmorgen 08h00


Tussenhoog
Onder invloed van een inschuivend tussenhoog luisterend naar de naam – Käthe – komt er van west naar oost geleidelijk weer een einde aan de koude noordwestelijke hoogtestroming en krijgen we weer te maken met drogere en zachtere condities. Het langst onbestendig en onrustig (wind) blijft het naar het oosten toe.

Radarbeeld 08h00. Via WetterOnline.de


In de (aan)loop naar de vrijdag en vrijdag overdag krijgen we te maken met de restanten van ex-hurricane Lorenzo. In de nacht van donderdag op vrijdag zien we het systeem aangekomen boven Ierland een koers via midden en zuidoost Engeland richting de Benelux en noord Duitsland afbuigen.
 
GFS12 met de koers van Lorenzo de komende 48 uur


Na een koude nacht (stralingsvorst) krijgen vrijdag overdag speciaal de noordelijke Alpen te maken met de invloed van het voormalige tropische weersysteem. Uit de steeds dikker wordende bewolking gaat er neerslag vallen, boven de 1800 a 2200 meter in vaste vorm. De inner-alpine regionen houden het waarschijnlijk tot de avond droog voordat ook hier wat neerslag kan gaan vallen. De Alpenzuidkant houdt het meest droog.
 
Angesuckerte bergen en lichte vorst rond de Feldkopf in de Zillertaler Alpen vanmorgen


Tijdelijke weersverbetering weekend
In de loop van de zaterdagmiddag profiteren we tijdelijk van een wat rustigere en drogere fase voordat in de loop van de zondag een volgend laag op bijna gelijke koers naar het oosten trekt. Daarmee gaan we op herhaling en opnieuw gaat er met zwaartepunt Alpennoordkant weer neerslag vallen en boven de 2200 meter sneeuw.
 
Zaterdag van het westen uit tijdelijk wat beter op een volgende tussenhoog. De oostelijke Alpen hebben eerst nog met de lagedruk en koudere luchtmassa’s boven oost Europa te maken


Zondagnacht en ochtend  stroomt in de noordoostelijke Alpen tijdelijk koudere lucht binnen en kan het tot 1400 a 1100 meter sneeuwen. Het zuiden en de inner-alpine regionen houden het meest droog. Bij dit alles houden we een stevig doorstaande westelijke wind die in de bergen tot stormkracht kan pieken.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Maandag gaat het weerbeeld in de westelijke Alpen geleidelijk weer verbeteren. Van west naar oost gaat het steeds breder opklaren en ook de temperaturen gaan weer in de lift. De oostelijke Alpen en speciaal de noordkant hebben maandagochtend nog te maken met onbestendig en vrij koud herfstweer voordat het van het westen uit ook daar gaat opknappen.

De weersverbetering die begin volgende week gaat inzetten hebben we te danken aan een inschuivend hoog welke tot het midden van de week met zijn centrum tot de Balkan doorschuift. Vooral de dinsdag belooft een heel fraaie dag te gaan worden.
 
GFS voor dinsdag 8 oktober met het inschuivende tussenhoog en een warme rug van hogedruk


Vanaf woensdag komen we dan weer onder invloed van Atlantische depressies en hun storingen. Hoe het één en ander verder zal gaan verlopen is nog uiterst onzeker. Pakken we de GFS ensembles erbij dan zien we voor wat betreft de temperaturen een bandbreedte van 15 graden tussen de diverse ensemble leden (tussen 0 en 15 graden op 850 hPa / 1500 meter hoogte). De meeste leden opteren daarbij naar een aanhouden van het onbestendige weerbeeld.
 
GFS18 ensembles centrale Alpen voor de komende15 dagen


De komende dagen dan meer daarover. Tot zover voor dit moment vanuit een half bewolkt en nog fris Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5259 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5259, lezen 14 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden