Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Feb 2024 07:59:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 oktober 2019, 20:37 uur | Bericht #492081
Algemeen;  een koufront behorende bij depressie – Peter – trekt vandaag over de Alpen. Achter het koufront zet zich geleidelijk weer hogedruk door waardoor het weerbeeld vanaf donderdag overal weer verbetert. In het weekend en begin volgende week onder de vleugels van oost Europese hogedruk meest zonnig en vooral in de bergen zeer zacht herfstweer.

Markante opwarming richting en in het weekend

Deze dagen verblijf ik in Saas-Fee (1800m) in Oberwallis en gisteren stond de jaarlijkse excursie met klas 5 Havo en 6 VWO op het programma. Zondag kelderden de temperaturen hier in het hooggebergte op 3500 meter tot -15 graden. Precies op tijd stroomde er samenhangend met een warmtefront  gisteren met een naar zuidwest draaiende stroming weer markant warmere lucht binnen waardoor het kwik overdag tot + 5 graden opliep.
 
de Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien. Vooral de noordkant heeft te maken met veel bewolking


Met een opkomende Südföhn werd de lucht gaandeweg de dag steeds verder afgedroogd (subsidentie) en dus ook nog eens extra opgewarmd. (adiabatische compressie). Mede hierdoor konden we gisteren in het hooggebergte aan de voet van de Allalin op 3500 tot 3600 meter weer genieten van fenomenale uitzichten.
 
Blik vanaf de Mittelallalin richting het zuiden over Italië met heel fraai in de verte en aan de horizon de Hochnebel boven de Povlakte
Blik richting het draairestaurant van de Mittelallalin (3500m)


Een verse laag poedersneeuw wat in de nacht van zondag op maandag viel als ook een stevige wandeling in de middag maakte het uitstapje compleet. Later zullen we in een apart bericht nog terugkomen op deze geslaagde excursie met mooie foto’s en ook film materiaal.
 
Aan de voet van de Fee gletser richting Saas-Fee


Elders in de (noordelijke) Alpen was er meer bewolking en had de zon het een stuk moeilijker. Dit had te maken met een warmtefront welke met vochtigere lucht vooral de Alpennoordkant schampte. De zuidelijke en deels ook de inner-alpine regionen (Wallis) hadden hier nauwelijks last van.
Voor wat het weerbericht houd ik het vandaag kort! Veel is er in het weermodellen land niet veranderd en  mede ook door andere activiteiten verwijs graag naar het weerbericht van afgelopen zondag.

Vandaag woensdag krijgen we te maken met een overtrekkende koufront en neerslag. Vooral de Alpennoordkant zal te maken gaan krijgen met de invloed ervan. In de loop van de dag wordt de bewolking steeds dikker en er gaat neerslag vallen die zich vooral in de middag ook gaat intensiveren.De westenwind trekt steeds verder aan de temperaturen gaan geleidelijk een dalende trend inzetten. Aanvankelijk sneeuwt het nog boven de 2500 meter, met het  binnen stromen van de koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens tot de avond naar 1800 tot 1600 meter aan de Alpennoordkant.
 
GFS sneeuwvalgrens Alpen morgenavond


De inner-alpine gebieden (Wallis) en speciaal de Alpenzuidkant profiteren van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam. Ook hier gaat de bewolking echter toenemen gevolgd door enige tijd wat (lichte) neerslag.
 
Radarbeeld Alpen 08h30. Bron WetterOnline.de


Donderdag kan er met voorkeur voor de oostelijke Alpennoordkant nog wat neerslag vallen, boven de 1800 a 2200 meter sneeuw. Elders is het droog en valt er geen of nauwelijks nog neerslag en vanuit het westen gaat de zon op steeds meer plaatsen doorbreken. De temperaturen gaan van west naar oost geleidelijk weer eens stijgende lijn inzetten.
 
In het hooggebergte kan tot donderdagmiddag 10 tot 20 cm en lokaal hogerop tot 30 cm sneeuw gaan vallen


Vrijdag onder de invloed van oost Europese hogedruk verder doorzettende weersverbetering en overgang naar rustig, zonnig en vooral zeer zacht herfstweer. Met name in de bergen gaat het markant opwarmen met een vorstgrens die naar 3800 tot 4000 meter gaat oplopen.
 
GFS 500 hPa voor zondag


Voor deze tijd van het jaar zijn dat voor in de bergen extreem hoge temperaturen. Echter ook in de lagere delen zal het komende weekend weinig meer aan de naderende winter doen denken. Met middag temperaturen van 20 tot 25 graden, volop zon en een opkomende föhn tendens grüsst der Goldener Oktober.Vanuit Saas-Fee in Oberwallis een heel fijne dag gewenst, blijft volgen, vertel het verder en hoe dan  ook, ” der nächste winter, der kommt bestimmt”!  Ciao
 
Blik op Saas-Fee


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.298 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.570 leden.
Het nieuwste lid is PieterPater.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 74 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 74, lezen 15 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden