Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 oktober 2019, 08:20 uur | Bericht #492107
Algemeen;  een koufront samengaand met een depressie – Thilo – nadert langzaam de Alpen. Terwijl in de oostelijke Alpen de tussenhoog invloed nog domineert krijgen de westelijke Alpen geleidelijk weer met een zachte en toenemend onbestendige zuidwestelijke hoogtestroming te maken. Vrijdag tot en met maandag aan de noordkant weer föhn, in het zuiden inzettende Südstau neerslag. Algemeen gelden voor de oostelijke Alpen betere weercondities.

Südwestlage, vooral in westelijke Alpen onbestendig. Veel neerslag Süd(west)stau

De Südstau en het koufront hebben dinsdag vooral in de westelijke zuidelijke Alpen voor het nodige aan neerslag gezorgd. Geheel volgens verwachting lag het zwaartepunt van de neerslag in de Stau van de centrale zuidelijke Alpen met lokaal meer dan 100 mm neerslag.
 
Neerslag cumulatief 24H van dinsdag 06h00 tot woensdag 06h00. De meeste neerslag viel in Mosogno (115.5 mm) . Bron Meteo-Schweiz


Echter ook elders in de Zwitserse en Franse Alpen als ook de aangrenzende Italiaanse Alpen viel het nodige aan neerslag. De meeste neerslag viel in vloeibare vorm en pas later op de dag en in de avond begon met passage van het eigenlijke koufront met Blitz und Donner de sneeuwvalgrens te dalen en sneeuwde het deels tot 2000 a 1800 meter. Boven de 1800 a 2000 meter viel zo’n 10 tot 30 cm sneeuw en lokaal hogerop ook nog meer.

Restaurant Fleschboden Rosswald (1900 meter) gisterochtend. Een paar dagen geleden zat ik hier op het terras in mijn T-shirt te genieten van een heerlijk middag maaltijd.
Aletsch Oberwallis, Grote Aletsch gletsjer. Bron Aletsch Arena
Dachberg
Aletsch Arena Bettmerhorn. Bron Aletsch Arena
Radons
Aletsch Arena Bettmersee. Bron Aletsch Arena
Arosa-Lenzerheide Hörnlihütte
Sölden-Schwarzeschneidbahn
Tignes Grande Mottet
Laax-Flims-Vorab-gletsjer


Dinsdag droogde een overtrekkend tussenhoog de lucht van west naar oost weer vlot af en konden we met weer oplopende temperaturen genieten van een heel fraaie herfstdag met de prachtige contrasten tussen de herfst in de lagere delen en de winter in het hooggebergte .
 
De besneeuwde westelijke Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte. Bron NASA Worldview
Klosters-Schlappin-1650m
Blatten-Fafleralp, Lötschental.
Rosswald Hippie Flippie
Besneeuwde Simplon
Chalet Bergfriede Rosswald


Van westen uit meer bewolking
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we vandaag donderdag een markant (hoogte)laag luisterend naar de naam Thilo met zijn kern net ten noordwesten van Ierland liggen. Een daarmee samengaand en parallel met de hoogtestroming verlopend koufront nadert in langzaam tempo de westelijke Alpen.Vooral de westelijke Alpen krijgen geleidelijk te maken met de zuidwestelijke hoogtestroming en aanvoer van weer vochtigere luchtmassa’s. Het zal vandaag dan ook niet meer zo zonnig zijn en naarmate de dag vordert worden de (hogere) wolken vanuit het westen steeds dikker.
Met een beetje geluk blijft het echter nog tot de avond droog. In Wallis kan ook nog langere tijd de zon schijnen. Betere condities gelden morgen voor de oostelijke Alpen. Na het oplossen van lokale ochtend mist of Hochnebel is het de zon die het weerbeeld zal bepalen.
 
Radarbeeld Europa 07h00


Met de zuidwestelijke hoogtestroming wordt zachte lucht aangevoerd en de middagtemperaturen stijgen naar 14 tot 22 graden. De hoogste waardes gelden voor de oostelijke Alpen en ook het inner-alpine Wallis. Ook in de bergen is het weer een stuk zachter, op 2000 meter stijgt het kwik aan de noordkant tot een graad of 10 en op 3000 meter tot een graad of 2. De vorstgrens houdt zich ergens rond de 3200 meter op.

Vrijdag verplaatst het hoogtelaag zijn zwaartepunt tot over de Noordzee en in het weekend tot boven Scandinavie en vult tegelijkertijd op. De Alpen blijven ook dan aan de “warme voorzijde” van de polaire jetstream en hoogtetrog liggen waarbij de westelijke Alpen te maken krijgen met een onbestendige Südwestlage.
 
GFS 500 hPa met het hoogtelaag en hoogtetrog zaterdagmiddag


Door de zuid-noord overdruk (tot 6 hPa) zal het aan de noordkant föhnig zijn. Het westen en zuiden krijgen te maken met de invloed van het front (hoogtetrog) en hier gaat neerslag vallen. In de Stau van de zuidelijk Alpen valt ook aanhoudend en intensieve neerslag. De lucht is vrij zag dus ook nu weer valt er enkel in het hooggebergte, pak hem beet vanaf 2400 meter sneeuw.

Zaterdag en vooral op zondag sijpelt er met het slepende koufront geleidelijk wat minder zachte lucht in de westelijke Alpen binnenstromen en daalt de sneeuwvalgrens naar 2000 meter op zaterdag en tot 1800 meter op de zondag.

Dat er in de Südstau weer (zeer) veel neerslag gaat vallen moge duidelijk worden wanneer we de neerslaghoeveelheden van het GFS model vanmorgen ernaast leggen. Tot en met maandag kan er in de Südstau van de westelijke Alpen (zuidelijke Walliser Alpen, Simplon Tessin en Piemont) 150 tot 250 mm gaan vallen! Ook de noordwestelijke Franse Alpen mogen zich gaan opmaken voor een boel nattigeheid (100 tot 170mm)
 
GFS neerslag komende 120 uur cumulatief
GFS ensembles zuidelijke Walliser Alpen, let vooral ook op de neerslag die vanaf vanavond tot en met maandag gaat vallen


De oostelijke Alpen blijven meest buiten schot van het langzaam naderende frontensysteem. Hier is en blijft het overwegend droog en ook de zon zal weer ruimschoots aan het zwerk te bewonderen zijn. Door de stijgende drukgradiënt gaat de wind, meest uit de zuidwest tot zuidoost hoek steeds verder in kracht toenemen en aan de noordkant wordt het föhnig.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Begin volgende week snoert vanuit de hoogtetrog een apart hoogtelaag richting het Iberische Schiereiland en neemt ook in de westelijke Alpen de invloed van hogedruk geleidelijk weer toe. Het is dan meest droog en ook de zon doet weer lekker meer. De westelijke zuidkant blijft echter ook dan gevoelig voor neerslag en -of buien. Sneeuwvalgrens rond de 1800 meter.
 
GFS 500 hPa begin volgende week (dinsdag) met de inkomende hogedruk ten noorden van het afsnoerende hoogtelaag


In de tweede helft van de week lijkt de onbestendigheid dan geleidelijk weer toe te gaan nemen en mogelijk dat het in het weekend van het noordwesten uit dan ook gaat afkoelen. Deze ontwikkelingen zijn, mede door de ontwikkelingen van een (hoogte)laag boven de Britse Eilanden, echter nog onzeker. De komende dagen zal duidelijk moeten gaan worden wat de atmosfeer voor ons in petto heeft. Daarover dan later meer.
Voor nu een heel fijne dag gewenst vanuit een nog onbewolkt Oberwallis, blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende Alpenweerpraatje vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis. Ciao.
 
Webcam Rosswald Fleschboden, de meeste sneeuw is inmiddels weer weg gedooid


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.
Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/
U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5230 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5230, lezen 11 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden