Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 03:59:05

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:25

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:24

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:26

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:25

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:19

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:17
Actueel
1 / 4

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
20 november 2019, 09:50 uur | Bericht #492299

Maar wat misschien nog wel veel verrassender is, is dat de maan dat slechts zo af en toe doet.


Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Astronomy. Ze baseren zich op waarnemingen met behulp van het W.M. Keck Observatory, gevestigd op Hawaii.

Leven
Jupiter telt tientallen manen, maar Europa is ongetwijfeld het meest fascinerende exemplaar. Veel onderzoekers zien de maan namelijk als dé plek in ons eigen zonnestelsel om op zoek te gaan naar buitenaards leven. Wie de maan vluchtig bekijkt, zal zich daar op het eerste gezicht misschien wat over verbazen. Europa is namelijk bedekt met een dikke ijskap en ziet er zodoende niet zo leefbaar uit. Maar er zijn sterke aanwijzingen dat onder die ijskap een wereldwijde, met vloeibaar water gevulde oceaan te vinden is, waarin wellicht leven kan zijn ontstaan en gedijen.
Verder hebben observaties – met onder meer ruimtetelescoop Hubble – aangetoond dat op Europa zo af en toe flinke geisers te vinden zijn. Direct werd aangenomen dat deze bestaan uit water dat zich – via scheuren in de ijskap van Europa – vanuit de ondergrondse oceaan een weg baant naar boven. Het bleef echter een hypothese; hard bewijs dat de geisers daadwerkelijk waterdamp de ruimte in spoten, ontbrak namelijk. Tot nu dus.


Een paar jaar geleden slaagde ruimtetelescoop Hubble erin enkele geisers (linksonder) op Europa vast te leggen, terwijl de maan voor Jupiter langsbewoog. De geisers reiken tot wel 200 kilometer hoog. Afbeelding: NASA / ESA / W. Sparks (STScI) / USGS Astrogeology Science Center.

Infrarode straling
Met behulp van een spectrograaf, onderdeel van het W.M. Keck Observatory, hebben wetenschappers namelijk bewijs gevonden voor de aanwezigheid van waterdamp boven het oppervlak van Europa. Heel concreet bestaat dat bewijs uit infrarode straling (met een heel specifieke frequentie) die ontstaat doordat watermoleculen de interactie aangaan met straling afkomstig van de zon.

Bijzonder
De aanwezigheid van waterdamp boven het oppervlak van Europa is best bijzonder, zo vertelt onderzoeker Lucas Paganini. “Essentiële chemische elementen (koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, fosfor en zwavel) en bronnen van energie – twee van de drie vereisten voor leven – zijn in heel het zonnestelsel wel te vinden. Maar de derde – vloeibaar water – is buiten de aarde veel lastiger te vinden.”
Zo af en toe
Wat echter minstens zo bijzonder is, is dat de waterdamp boven het oppervlak van Europa niet altijd detecteerbaar is. Paganini en collega’s bestudeerden de maan gedurende zeventien nachten, verspreid over de jaren 2016 en 2017. Maar slechts in één nacht detecteerden ze waterdamp. In die nacht gaf de maan zo’n 2360 kilogram waterdamp per seconde af. Dat is genoeg om een Olympisch zwembad binnen enkele minuten te vullen. In de overige nachten werd er geen waterdamp gedetecteerd. Dat wil niet direct zeggen dat het er niet was, maar suggereert in ieder geval dat de hoeveelheden in de andere nachten te klein waren om te kunnen meten. “Wat deze studie voor mij heel interessant maakt, is niet alleen het feit dat we voor het eerst water boven Europa hebben gedetecteerd, maar ook het gebrek aan water waar – binnen de grenzen van onze detectiemethode – sprake van is.”Hoe de geisers precies ontstaan en waar de aangetroffen waterdamp precies vandaan komt, blijft onduidelijk. “Uiteindelijk moeten we dichter bij Europa in de buurt zien te komen om te kunnen achterhalen wat er echt aan de hand is,” stelt onderzoeker Avi Mandell. Gelukkig zijn daar reeds heel concrete plannen voor. Ergens halverwege het volgende decennium gaat de missie Europa Clipper de lucht in. De sonde gaat niet alleen onderzoek doen naar het oppervlak van Europa en diens dunne atmosfeer, maar ook naar de ondergrondse oceaan en de geisers. Gehoopt wordt dat het meer inzicht geeft in de processen die op deze maan spelen en onthult hoe leefbaar Europa nu werkelijk is.
Bron: scientias.nl 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.405 topics, welke bij elkaar 446.151 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.363 leden.
Het nieuwste lid is Olivia_Kn.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1709 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1709, lezen 7 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 16".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden