Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 03:59:05

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:33

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:25

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 02:59:24

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:26

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:25

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:20

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:19

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:18

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2021 01:01:17
Actueel
1 / 4

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
26 november 2019, 09:43 uur | Bericht #492337

De ontdekking onderschrijft het idee dat meteorietinslagen bijdroegen aan het ontstaan van leven op aarde.


Veel wetenschappers vermoeden dat inslaande meteorieten belangrijke bouwstenen voor leven naar de aarde hebben gebracht. En deze theorie wordt nu dankzij een nieuwe studie meer kracht bijgezet. Een internationaal team heeft op verschillende koolstofrijke meteorieten suikers aangetroffen die essentieel zijn voor leven. Deze nieuwe ontdekking draagt bij aan de groeiende lijst van biologisch belangrijke verbindingen die tot op heden op meteorieten zijn aangetroffen.

Suikers
Het team ontdekte het enkelvoudige suiker ribose, en andere suikers waaronder arabinose en xylose in zowel de NWA 801-meteoriet als de Murchison-meteoriet. En dat is heel interessant. Ribose is namelijk een cruciaal component van RNA; een biologisch macromolecuul dat essentieel is voor de regeling van cellulaire processen in alle bekende levensvormen. RNA dient als een soort ‘boodschapper’ waarbij genetische instructies van het DNA-molecuul gekopieerd worden en ze aflevert aan moleculaire ‘fabriekjes’ in de cel; de ribosomen. Laatstgenoemden lezen vervolgens het RNA en bouwen specifieke eiwitten die nodig zijn om bepaalde levensprocessen uit te voeren.

De vondst van deze suikers is erg bijzonder. “Er zijn eerder wel andere belangrijke bouwstenen voor leven op meteorieten gevonden, waaronder aminozuren (componenten van eiwitten) en nucleobasen (componenten van RNA en DNA),” vertelt hoofdonderzoeker Yoshihiro Furukawa. “Maar de ontdekking van de suikers is het ontbrekende puzzelstukje.” Volgens de onderzoeker levert de studie nu het eerste directe bewijs dat ribose in het heelal voorkomt en dat het vervolgens door inslagen van meteorieten op aarde terecht is gekomen. Hier heeft het mogelijk bijgedragen aan de vorming van RNA op de prebiotische aarde, wat mogelijk heeft geleid tot de oorsprong van leven.


Artistieke impressie van meteoriet-inslagen op aarde. Wetenschappers vermoeden dan belangrijke bouwstenen voor leven op deze manier op onze planeet terecht zijn gekomen. Afbeelding: NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab

Meteorieten
De onderzoekers ontdekten de suikers door poedervormige monsters van meteorieten te analyseren met behulp van gaschromatografie massaspectrometrie. Hierbij worden moleculen gesorteerd en geïdentificeerd op basis van hun massa en elektrische lading. Het team ontdekte dat de hoeveelheid van de gevonden suikers varieerden van 2,3 tot 11 deeltjes per miljard in de NWA 801-meteoriet en van 6,7 tot 180 deeltjes per miljard in de Murchison-meteoriet. “Het is opmerkelijk dat een dergelijk fragiel molecuul als ribose in zulk oud materiaal kon worden gedetecteerd,” merkt onderzoeker Jason Dworkin op. “Deze resultaten zullen helpen bij onze analyses van de monsters van andere primitieve planetoïden zoals Ryugu en Bennu.”

Mysterie
Hoewel onderzoekers hiermee belangrijke stappen zetten in het achterhalen van de geschiedenis van het leven, blijven er mysteries bestaan. Want hoe kan de biologie voortgekomen zijn uit niet-biologische chemische processen? DNA is eigenlijk het sjabloon voor leven, waarin instructies voor het bouwen en bedienen van een levend organisme in opgeslagen liggen. RNA bevat echter ook informatie. En veel onderzoekers denken dan ook dat het leven op aarde begon met RNA en later is vervangen door DNA. Dit komt omdat RNA-moleculen bepaalde dingen kunnen die DNA-moleculen niet kunnen. RNA kan bijvoorbeeld kopieën van zichzelf maken zonder hulp van andere moleculen. Bovendien kan het chemische reacties als een katalysator in gang zetten of zelfs versnellen. De huidige studie geeft dan ook enig bewijs voor de theorie dat RNA de ruggengraat is van het leven op aarde voordat DNA verscheen. Hiervoor hebben onderzoekers zelfs een kleine aanwijzing voor gevonden. “We hebben niet het suiker in het DNA – 2-deoxyribose – in de onderzochte meteorieten gevonden,” vertelt onderzoeker Danny Glavin. “Dit is belangrijk, omdat het betekent dat eerst ribose op aarde afgeleverd werd, hetgeen overeenkomt met de hypothese dat RNA eerst ontstond.”

De onderzoekers hebben de smaak nu te pakken. Ze zijn dan ook van plan om meer meteorieten te analyseren om een beter beeld te krijgen van hoe veelvuldig buitenaardse suikers in deze ruimtestenen voorkomen. Ook zijn ze van plan om te bestuderen of deze suikermoleculen links- of juist rechtshandig zijn. Sommige moleculen zijn er namelijk in twee varianten die spiegelbeelden van elkaar zijn, zoals bijvoorbeeld je handen. Vrijwel alle levensvormen op aarde (met uitzondering van enkele bacteriën) bestaan uit linkshandige varianten van aminozuren. Bij de suikers overheersen de rechtshandige varianten juist weer. De wetenschappers willen in vervolgonderzoek gaan uitzoeken waar deze voorkeur precies vandaan is gekomen. En uiteindelijk hopen de onderzoekers die ene vraag te kunnen beantwoorden: hoe zijn de eerste levensvormen op aarde ontstaan?

Bron: scientias.nl 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.405 topics, welke bij elkaar 446.151 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.363 leden.
Het nieuwste lid is Olivia_Kn.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1750 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1750, lezen 8 mensen het topic "Elfstedentochtkoorts Topic Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vulkaanuitbarsting IJsland

Al sinds maart 2021 actief

Herfst discussietopic

Herfst start zomers

Atlantische orkanen

Hoogtepunt orkaanseizoen

Herfstwedstrijd, doe mee!

Meedoen kan nog tot 9-9

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden