Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 december 2019, 09:09 uur | Bericht #492374
Algemeen; achter een wegtrekkend koufront krijgen we in de Alpen te maken met hogedruk welke de rest van de week voor rustig herfstweer gaat zorgen. Terwijl in de onderste lagen van de atmosfeer vrij vochtige en koude lucht het weerbeeld zal bepalen mogen de berg regionen zich gaan opmaken voor Kaiserwetter en milde condities.

November was vooral te zacht. December start met meer zon

De afgelopen november maand kenmerkte zich vooral aan de zuidkant door veel neerslag en aan grote zon-armoede. Het was met zelfs één van de meest sombere november maanden sinds het begin van de officiële waarnemingen. Zo registreerde bijvoorbeeld Locarno in het zuid Zwitserse Tessin slechts 30 tot 40 % zonne-uren van wat men normaal mag verwachten.

Record novembersneeuw zuidkant
Vooral aan de Alpenzuidkant en de aangrenzende centrale Alpenhoofdkam viel met aanhoudende lagedruk en tijdens diverse Südstau fases extreem veel neerslag.waarbij regionaal tot in de lagere delen en dalen tot meer een halve tot 1 meter sneeuw viel.
 
Südstau sneeuwval in Livigno rond de 17 november
Enorme sneeuwmassa’s vielen er toen ook in Oberwallis. Foto Rosswald


Boven de 2000 meter is het november  sneeuwdek daarmee aangegroeid tot 100 tot 150 cm en hogerop ook nog meer. Lokaal ligt er in de hogere dalen aan de zuidkant als ook de inner-alpine gebieden ook nu nog 40 tot 80 cm sneeuw.

Föhnige en milde noord Alpen
Ofschoon de noordelijke Alpengebieden steeds weer met Südföhn te maken hadden en dus minder neerslag en hogere temperaturen hebben ook de aangrenzende westelijk noordelijke Alpenhoofdkam nog het nodige aan sneeuw meegepakt! De lagere delen en dalen hebben hebben met minder sneeuw te doen en veelal is het hier nog gewoon groen, dit geldt speciaal voor de meer oostelijke contreien.
 
In de noordelijke Alpen veelal nog povere sneeuwcondities en groene dalen. Foto regio Zell am See via Karin Broerse
Zell am See. Foto Karin Broerse


Zeer zachte november
November was bovendien ook een zeer zachte maand en zelfs één van de warmste novembermaanden sinds het begin van de metingen (1871). Dit komt overigens keurig overeen met de prognoses van de de al veel eerder opgemaakte seizoen / maand prognoses.
 
Gemiddelde maand temperaturen voor Oostenrijk. Van de laatste 20 maanden was enkel mei 2019 te koud, alle andere maanden verliepen te warm. Via Via Marcus Wadsak @MarcusWadsak


Laten we hopen dat de modellen voor de komende wintermaanden geen gelijk gaan krijgen en zich deze trend zal voorzetten. Immers, de verwachting is dat met name januari als ook februari te warm zullen gaan verlopen. December zou aanvankelijk ook flink boven normaal moeten gaan verlopen maar inmiddels is dit met de laatste prognoses al weer flink teruggeschroefd en zal voor de Alpen rond normaal moeten gaan uitkomen! Ook februari lijkt met de laatste prognoses niet meer zo warm te gaan verlopen. Hieronder de seizoenprognoses voor de komende wintermaanden. Links de temperatuur anomalie, rechts de neerslag.De trend met de te hoge herfst temperaturen is overigens een element dat we sinds de jaren 1980 duidelijk steeds weer terugzien.
 
Grafiek herfsttemperaturen landelijk (Zwitsers) gemiddelde sinds het meetbegin in 1864 Bron Meteo-Schweiz


Voor wat betreft de gemiddelde landelijke herfst temperaturen zien we dat deze sinds het einde van de 19 e eeuw met 1.6 graden is gestegen. Een beeld wat vervolgens weer helemaal aansluit bij de steeds korter wordende  “winters” in de Alpen als gevolg van de global warming.
Hoe dan ook, met de start van de meteorologische winter op 1 december gaat  de atmosfeer gelijk uit een heel ander vaatje tappen waarbij winterweer voorlopig echter (nog) niet aan de orde is.

Voorlopig laatste front
Uitgaande van een nog wat naderende hoogtetrog en depressie boven west Europa / Frankrijk is gisteren een occlusiefront de Alpen binnengetrokken en heeft van west naar oost voor wat neerslag gezorgd. De meeste neerslag viel daarbij in de (zuid)westelijke Alpen en de Jura waarbij het aanvankelijke tot in de lagere delen en dalen sneeuwde.

V
Verse sneeuw gisteren ook tot in de lage delen van de Zwitserse jura. Foto Andreas Hostettler @wintimet


En een nieuwe laag verse poeder gisteren in de zuidelijke Alpen zoals hier in Macugnaga. Foto Berny Bisselink @BernyBisselink
Gargellen ???????? @Gargellen_ ·


Overdag trok de neerslag verder naar het oosten en viel er ook elders wat regen of sneeuw. In de westelijke Alpen ging de sneeuw in de lagere delen en dalen geleidelijk weer in regen over waardoor de witte pracht transformeerde naar dooi-sneeuw-drap.

De neerslaghoeveelheden vielen met uitzondering van de zuidwestelijke Alpen over de gehele linie wat bescheidener uit dan de meeste modellen berekenden. Dit had enerzijds te maken met drogere lucht op wat grotere hoogte, anderzijds door een opstekende föhn. Mede ook door de föhn hadden we ook nog eens te maken met grote verschillen in temperaturen en sneeuwvalgrens.


Sneeuw viel er vooral in de westelijke Alpen.  Foto Domaine Skiable des Contamines-Montjoie SECMH @domaineskiable
 
En in het hoger gelegen Val Thorens. Via Lic. Jorge Garza | MetMEX @metmex
 
Val Thorens
 
Winters Val Thorens bij daglicht
 
Meest hield de de sneeuwvalgrens zich tussen de 600 en 1000 meter op, in de föhn gebieden echter ook een stuk hoger. Met de föhn steeg het kwik in de föhn regionen tot 12 graden en ook hier in Oberwallis was het met de föhn tot 10 graden veel te warm voor sneeuw tot in de lagere delen en het dal. Ook in Termen (1020m) frustreerde de föhn de neerslag en het weinig aan neerslag wat er viel kwam in vloeibare vorm naar beneden.


Gisterochtend met Föhn 10 tot 12 graden in Zwitserland  kanton Wallis en Uri 

Stijgende luchtdruk
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat de hoogtetrog boven west Europa verder wordt afgebouwd door een van een westen uitbreidend Brits hoog. Een bel met koudere lucht snoert vanuit de hoogtetrog als hoogtelaag af richting het Iberische Schiereiland.Daarmee draait de hoogtestroming geleidelijk verder door naar noord tot noordoost en wordt geleidelijk en vooral op wat grotere hoogte drogere lucht aangevoerd. De stijgende luchtdruk zorgt van west naar oost tevens voor het extra afdrogen van de vochtige luchtmassa’s van bovenaf. Vooral de westelijke Alpen mogen zich vandaag al gaan verheugen op droog weer en meer zon.
Radarbeeld 08h00. Bron WetterOnline.de


De oostelijke Alpen en met name de noordelijke Staugebieden hebben nog te maken met vochtigere luchtmassa’s die tegen de Alpenhoofdkam stuwen. De zon heeft het hier nog moeilijk en er kan nog wat neerslag vallen. Sneeuwvalgrens meest tussen  de lagere delen en dalen tot lokaal 700 a 900 meter. Grotere neerslag of sneeuwhoeveelheden wordenechter ook nu niet meer verwacht.

Hoog Sarena
Met de start van de nieuwe week trekt het “Britse”hoog – Sarena – als apart filiaal verder naar oost Europa ............

Het volledige weerbericht met de verder vooruitzichten lees je op Alpenweerman - LINK
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5348 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5348, lezen 14 mensen het topic " Herfst en Winter discussie 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden