Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 17:59:50

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 07:59:35

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:59

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:58

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:51

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:50

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:49

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:48

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 06:59:47
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
3 december 2019, 15:43 uur | Bericht #492391
Algemeen; hoog Sarena bepaalt deze week het weerbeeld in de Alpen met in de bergen volop zon en geleidelijk zeer milde condities. In de onderste luchtlagen wordt vooreerst nog vochtigere en kouder lucht aangevoerd en is het een (heel) stuk kouder. In het weekend afnemende hogedruk en met de start van de nieuwe week toenemende storingsinvloed.

Gehele week in teken van hogedruk, in de bergen  morgen markante opwarming

Vooral in de westelijke Alpen was gisteren de invloed van hoog Sarena al goed merkbaar. Het was er droog en de de zon kreeg hier al veel speelruimte en deels was het gewoon volop een zonnige dag. In de bergen boven de vers gevallen sneeuw was het genieten op de al geopende en meest nog rustige maagdelijke pistes.
 
Sneeuwval eergisteravond in de Franse Alpen

Verse sneeuw, zon en winter opening Alpe d`Huez
Winters landschap / loipe in het Obergoms in Oberwallis (1300m)


Elders was het zo’n typische overgangsdag met nog veel (rest)vocht in de lucht en vooral langs de oostelijke Alpennoordkant nog wat neerslag en in de bergen sneeuw. De hoogste temperaturen werden aan de westelijke (Zwisterse) zuidkant gehaald hier steeg het kwik ondersteund door de Nordföhn naar een graad of 14. In de oostelijke Alpen kwam het kwik nergens hoger uit dan 6 graden.
 
Nog wat matige sneeuwcondities aan de noordkant van de Alpen en in het bijzonder in de lagere delen. Tijdelijk kan met gebruik maken van kunstsneeuw, vanaf morgen echter weer markante verzachting en föhnig. Beeld Zell am See


Strenge (stralings)vorst
Afgelopen nacht nam de invloed van hoog Sarena dat vanaf de Britse Eilanden onderweg is naar oost Europa verder toe. Vandaag zien we het met zwaartepunt boven Duitsland liggen. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen wordt met een (noord) oostelijke stroming drogere lucht aangevoerd welke door de dalende luchbewegingen (subsidentie) binnen het hoog van bovenaf nog verder wordt afgedroogd.Onder een heldere hemel en met weinig stroming kon het boven de sneeuw in de wat hoger gelegen dalen weer sterk gaan afkoelen en daalde het kwik tot -15 a -18 graden.

Nog kouder werd het in het Zwitserse Glattalp (kanton Schwyz, 1858 meter) alwaar het kwik tot -21.2 graden daalde! Minder koud werd het in de deels nog bewolkte oostelijke Alpen(noordkant) waar nog wat meer bewolking de sterke uitstraling tegenging.
 
Actuele temperaturen Zwitserland met op uitgebreide schaal strenge vorst. Bron kachelmannwetter.com


Opwarming
Vandaag gaat het onder invloed van hoog Sarena dat langzaam verder naar het oosten doorschuift ook in de oostelijke Alpen van west naar oost verder opknappen en krijgt ook hier de zon steeds mer speelruimte.
 
Radarbeeld Alpen 09h50. Via WetterOnline.de


Laatste neerslag valt nog in de Stau van de oostelijke Alpen hoofdkam, sneeuwvalgrens 200 tot 400 meter. De middagtemperaturen stijgen met volop zon tot een graad of 4, onder de Hochnebel en of mist is een stuk kouder met temperaturen rond het vriespunt. Op 2000 meter varieert het kwik tussen -2 graden in de westelijke en -10 graden in de oostelijke Alpen.

Morgen vinden we het hoog terug boven oost Europa en krijgt de stroming van west naar oost een meer zuidoostelijke component en wordt er geleidelijk zachtere lucht aangevoerd. Vooral in de bergen gaan, ondersteund door een warme hoogterug, de temperaturen dan verder in de lift.Op 1500 meter hoogte stijgt het kwik dan aan de centrale Alpennoordkant van – 6 graden vandaag naar + 6 graden morgenmiddag en avond. Ook de vorstgrens gaat rapide omhoog en stijgt morgen in de loop van de dag naar 3200 meter. In het oosten algemeen eerst nog lager.
Voor de sneeuw in de bergen zal deze thermische opvlieging weinig gevolgen hebben. Immers, het zijn niet zozeer de luchttemperaturen die die invloed op het sneeuwdek hebben maar veel meer de dauwpunt temperaturen.
 
Dauwpunt temperaturen vanmorgen in Zwitserland. Zeer laag dus zeer droge lucht en dus goed voor de sneeuw ook bij pos. luchttemperaturen later in de week Bron kachelmannwetter.com


Deze zijn sterk negatief ( -15 tot -28 graden) en de komende dagen gaan ook deze weliswaar wat omhoog maar in de bergen blijven deze (sterk) negatief met waardes de eerst dagen tussen de -15 en – 5 graden. Zeer droge lucht dus en van smelten van het sneeuwdek in de bergen zal dan ook geen of nauwelijks sprake zijn.
 
Met de lage temperaturen en dauwpunten ideale condities voor de produktie van kunstsneeuw ook in de lagere delen zoals hier in Maishofen Saalbach


In de tweede helft van de week gaan de temperaturen in de bergen geleidelijk weer wat dalen. Dit heeft te maken met het verder doortrekken van de warme hoogterug en met de invloed van een volgend Atlantisch hoog. Met de hoogte-as die dan langzaam tot over de Alpen doorschuift wordt met een meer westelijke stroming vooral op hoogte dan weer wat minder zachte lucht aangevoerd. Deze lucht wordt geleidelijker wel weer wat vochtiger wat vervolgens ook de stijgende dauwpunten in de bergen verklaard. Ook nu blijven deze echter in het negatieve bereik.

Afkoeling en nieuwe sneeuw
Interessant met meer dynamiek wordt het echter pas met de start van de nieuwe week wanneer een Atlantische depressie aansluiting gaat zoeken met een ander laag boven Scandinavie. Tevens zien we de straalstroom dan weer verder naar het zuiden afzakken en de stroming wat meer een noordwest component krijgen waarbij maritiem polaire luchtmassa’s weer tot over de Alpen kunnen gaan uitstromen.

GFS 500 hPA met het laag vanaf de Atlantische Oceaan op koers zuid Scandinavie


Ook in het verdere verloop zal de polaire jet zich over of ten zuiden van de Alpen ophouden. Daarbij wordt dan weer wat zachter en dan weer koudere lucht aangevoerd en gaat het vooral voor de lagere delen spannend worden wat de sneeuwvalgrens precies gaat doen. De bergen mogen zich vanaf zondag periodiek op verse sneeuw gaan verheugen waarbij het sneeuwdek ook aan de Alpennoordkant verder zal kunnen aangroeien.
 
Verloop jetstream woensdag 11-12


In aanloop naar de feestdagen en de start van het wintersportseizoen dus mooie vooruitzichten. Opgemerkt dient nog wel te worden dat er ook scenario’s worden berekend met een meer westelijke Atlantische hoogtetrog en dus meer zuid component. Hieronder nog de GFS ensembles voor de noordelijke en westelijke Alpen
 
Oostelijke Alpennoordkant
Zwitserse (Walliser) Alpen


Hoe dat uiteindelijke allemaal zal gaan uitpakken gaan we natuurlijk de komende dagen weer netjes proberen in kaart te brengen! Nu eerst maar even genieten van de zon in de bergen en de milde condities. Fijne dag en ciao vanuit een onbewolkt en koud Termen in Oberwallis
 
Prima sneeuwcondities al op Rosswald (tot 100cm) en ook vandaag nog even lekker “Kunstschneien”


Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5433 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5433, lezen 16 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden