Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bottineau, ND; Renville, ND.

24 Jun 2024 09:02:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

24 Jun 2024 08:19:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bottineau, ND; Burke, ND; Renville, ND; Ward, ND.

24 Jun 2024 08:13:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

24 Jun 2024 08:07:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, ND.

24 Jun 2024 08:07:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burke, ND; Divide, ND.

24 Jun 2024 07:38:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Essex, NY; Franklin, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

24 Jun 2024 07:04:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, NY; Franklin, VT; Grand Isle, VT.

24 Jun 2024 07:04:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Addison, VT; Caledonia, VT; Chittenden, VT; Lamoille, VT; Orange, VT; Orleans, VT; Washington, VT.

24 Jun 2024 07:04:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chemung, NY; Bradford, PA.

24 Jun 2024 07:04:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lamoille, VT; Washington, VT.

24 Jun 2024 07:04:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Burlington, NJ; Ocean, NJ.

24 Jun 2024 03:41:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atlantic, NJ; Burlington, NJ; Cumberland, NJ; Ocean, NJ.

24 Jun 2024 03:09:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Valley, MT.

24 Jun 2024 03:09:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Centre, PA; Clinton, PA; Huntingdon, PA.

24 Jun 2024 03:09:32
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 december 2019, 16:33 uur | Bericht #492446

Australië krijgt opnieuw te maken met extreem warm weer

Australië blijft last houden van smog door de bosbranden. Artsen en wetenschappers spreken in een gezamenlijke verklaring zelfs van een acute noodsituatie voor de volksgezondheid. Daarin komt overigens niet snel verandering. Ook deze week wordt het weer extreem heet in grote delen van het land.

Het afgelopen weekend was het met 40 graden in veel delen zeer warm. In de komende dagen blijft dat zo. In Zuid-Australië en Victoria stijgt het kwik op sommige plaatsen tot ruim boven de 45 graden. De autoriteiten hebben de bewoners in de getroffen gebieden geïnformeerd over hoe ze zich het beste staande kunnen houden in de hitte. Ook worden mensen gewezen op het gevaar dat er opnieuw bosbranden kunnen ontstaan in het door de aanhoudende droogte dorre gebied.

Aan de kust ligt de temperatuur door wind vanaf het water meestal tussen 25 en 35 graden. Op sommige dagen waait deze verkoelende zeewind echter niet en wordt het daar net zo warm als in het binnenland.

Koude lucht
Pas aan het eind van de week wordt het minder heet en zakt de temperatuur in grote delen van Australië onder de 40 graden. Vanuit het westen trekt een frontale zone over het land, waarachter koudere lucht binnenstroomt, bij de overgang is er kans op regen- en onweersbuien. Op veel plaatsen blijft het echter droog.

In West-Australië is de hele week overigens kans op lokaal warmte-onweer. In het oosten van Australië wordt de ergste hitte pas na het komende weekend verdreven. Op dat moment wordt het in het westen en midden van Australië opnieuw extreem warm met maxima rond de 40 graden.

Bron: Weeronline.nl
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2570
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 december 2019, 16:24 uur | Bericht #492452

Sydney omgeven door vuur: wegen dicht, inwoners moeten thuisblijven

Door NOS
In het zuidoosten van Australië wordt de situatie als gevolg van hitte en bosbranden steeds nijpender. Rond Sydney zijn verschillende wegen afgesloten, treinen zijn stilgelegd en inwoners van de miljoenenstad krijgen aan het begin van de kerstvakantie het advies om alle reizen uit te stellen.

In Sydney zijn de branden en de hitte al weken de talk of the town, zegt correspondent Eva Gabeler vanuit Sydney. "Iedereen praat erover. Vandaag zijn we hier weer wakker geworden in een rokerige lucht. Het zorgt ook voor angst bij de bevolking. Je ziet steeds vaker mensen met mondkapjes. Onwerkelijk in een stad als Sydney, waar de luchtkwaliteit van oudsher juist heel zuiver is. Hulpdiensten van suïcide-lijnen krijgen ook meer telefoontjes binnen van mensen die angstig of gedeprimeerd zijn."

Tegelijkertijd gaat het leven 'gewoon' door, zegt Gabeler. "Ondanks de rook lag het strand hier vol met mensen."

Er woeden in de regio meer dan honderd branden, twee daarvan nabij Sydney. Die leveren een levensgevaarlijke situatie op.

Vandaag was er een koelere wind, maar waaide het wel hard met windstoten tot 90 kilometer per uur. Daardoor bestaat het risico dat de branden zich snel verplaatsen. "Het was een verschrikkelijke dag", vatte een brandweercommandant de dag samen. "We krijgen deze branden niet onder controle zolang er niet een fatsoenlijke hoeveelheid regen valt." Er wordt in de komende dagen wel wat regen verwacht, maar geen grote hoeveelheden.

Er zijn 3000 brandweerlieden en andere hulpverleners bezig om de crisis het hoofd te bieden. Sinds september zijn bij bosbranden in Australië acht mensen om het leven gekomen. Meer dan 800 huizen zijn verwoest.

Een van de brandweerlieden is de Nederlander Jeroen van Veen. Hij woont in de staat Victoria maar bestrijdt nu bij Sydney de bosbranden.

Gisteren zei hij in het NOS Radio 1 Journaal dat hij en zijn collega's deze week vochten "tegen een muur van vuur die een woonwijk binnenkwam". De wind is voor de brandweer een groot probleem: "Telkens als we een brand uit hebben, krijg je windvlagen erop waardoor nieuwe branden ontstaan. Als de ene vallei veilig is, is er weer brand in een volgende."

Volgens Van Veen is het vooral voor zijn jongste collega's een nieuwe ervaring. "Zij hadden nog nooit zo'n grote vuurzee gezien, met vuurtornado's die recht op ons afkwamen."

Lees ook: 'As op mijn kleding en pijn in mijn keel voelt onwerkelijk in Sydney'
  Om een idee te krijgen van de omvang heb ik een uitsnede van de kaart van Nederland er hier naast gezet:

Bron linkerzijde: NWS Rural Fire Service

Australië wordt de laatste jaren wel vaker getroffen door extreme hitte en bosbranden. Grijze en zwarte gebieden zijn gebieden die de afgelopen 2 jaar getroffen zijn door bosbranden.

Bron afbeelding: Myfirewatch - Landgate | Gewijzigd: 23 december 2019, 12:36 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 december 2019, 14:52 uur | Bericht #492456

Dode door bosbranden Australië

Door bosbranden in Australië, in de staat South Australia, is in de buurt van Adelaide een persoon om het leven gekomen. Ook zijn zeker 23 mensen gewond geraakt, 15 huizen verwoest en is er veel vee omgekomen, meldt omroep ABC.

In de naastgelegen staat New South Wales woeden ook nog steeds 97 bosbranden. Rond Sydney, is de noodtoestand van kracht vanwege de branden die de stad inmiddels omringen. Ook de luchtkwaliteit is in door de branden getroffen gebieden erg slecht.

Temperatuurrecords in door bosbranden geteisterde Australië
In de regio worden ook temperatuurrecords gebroken. Het hoogste brandalarm is afgegeven. 2500 brandweermannen bestrijden het vuur in New South Wales. Afgelopen donderdag is het absolute decemberrecord gemeten. Het kwik liep lokaal op tot bijna 50 graden!

Bron: Weeronline.nl

 
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2570
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 januari 2020, 17:38 uur | Bericht #492550

Waarom zijn de branden in Australië zo moeilijk te blussen?

Door NOS, Rebecca van Dam, 4 januari 2020
Bosbranden horen bij Australië. In het zuiden zijn de natuurbranden belangrijk voor de voortplanting van verschillende bomen en gewassen. Maar dit seizoen zijn de branden groter en intenser dan ooit.

Zeker 23 mensen zijn omgekomen, honderden huizen zijn afgebrand, een half miljard dieren gedood en miljoenen hectares bos zijn verwoest, waaronder delen van tropische bossen die eeuwenlang gevrijwaard zijn gebleven van branden. Duizenden inwoners en toeristen in het zuidoosten van het land werden afgelopen week geëvacueerd vanwege oprukkende branden. En dat terwijl het hoogtepunt van het brandseizoen nog moet komen.

Waarom krijgt de brandweer het vuur niet onder controle?
De aanhoudende hitte, met temperaturen rond de 50 graden, de wind en de langdurige droogte wakkeren de vlammen almaar aan. De extreme temperaturen volgen op de droogste lente ooit in Australië. In New South Wales en Queensland is sinds begin 2017 weinig regen gevallen, waardoor de anders zo productieve landbouwgebieden nu ten prooi vallen aan de vlammen.

''Hoe groot de capaciteit van grondtroepen en luchtsteun ook is, er zijn grenzen aan wat je kunt bestrijden.''

Cathelijne Stoof, natuurbranddeskundige


"Brand is een natuurlijk proces. Gewone kabbelende branden zijn nuttig en ruimen dode planten op. Maar door de langdurige droogte is er nu heel veel dood materiaal in het landschap. Deze branden zijn van een ongekende grootte", zegt Cathelijne Stoof, natuurbranddeskundige verbonden aan de Wageningen University.

Hitterecords en droogterecords volgen elkaar in rap tempo op. Al drie jaar lang kampt Australië met een recorddroogte, waarbij afgelopen jaar de boeken inging als droogste jaar in een halve eeuw. De vegetatie is zo droog, dat zelfs het kleinste vonkje al een brand kan ontketenen.
Sinds begin november bestrijden duizenden brandweerlieden de honderden branden. Onder hen veel vrijwilligers, die de klok rond werken. Velen van hen zijn uitgeput en getraumatiseerd. Ook is het leger ingezet om te helpen.

Grenzen
"Hoe groot de capaciteit van grondtroepen en luchtsteun ook is, er zijn grenzen aan wat je kunt bestrijden", zegt Stoof. "Vlammen die boven de boomtoppen uitkomen, kun je niet stoppen. Ook niet vanuit de lucht. Want een blusvliegtuig kan alleen de lucht in als het niet te heet is, er niet te veel rook is en er geen harde wind staat. Alleen een grote brandgang, zoals de oceaan, kan het vuur dan tegenhouden. Of een grote verandering van het weer."

De gevaarlijkste branden ontstaan als hete, droge lucht vanuit de woestijn naar de dichtbevolkte kust blaast, waar veel mensen temidden van het groen wonen en er maar een of twee wegen in of uit de stad leiden. "Dit vuur is niet te stoppen", zegt Stoof.

"Het zijn zoveel branden. Vliegvuur, vergelijk het met de vonkenregen in Scheveningen, komt met de wind mee en veroorzaakt veel kleine brandjes. De branden zijn zo intens dat ze hun eigen weer creëren met bliksem en wind. Ook ontstaan vuurstormen waar grote branden bij elkaar komen, die de brand versnellen en onvoorspelbaar maken." Afgelopen week kwam een vrijwillige brandweerman om door zo'n vuurtornado.

Preventieve operaties
Normaal worden grote branden onder controle gehouden door preventieve vuren aan te steken. Maar die gelegenheid is er niet, omdat het amper regent en er elke dag meer branden ontstaan.

"Als het windstil is en het weer gunstig, heb je de kans om preventieve operaties uit te voeren. We branden stukken bos af zodat het vuurfront daar niet doorheen kan branden", zegt de in Australië woonachtige Nederlander Jeroen van Veen op NPO Radio 1. Van Veen stond de afgelopen weken als brandweercommandant middenin de bosbranden.

Ook woeden de branden vooral in afgelegen, slecht bereikbare gebieden. Voor brandbestrijders is het dus moeilijk daar te komen met hun blusmaterieel.
De branden leiden tot felle discussies over het klimaatbeleid van de Australische regering. Critici vinden dat die te weinig doet tegen klimaatverandering en zien de bosbranden als een gevolg daarvan.

Maar premier Morrison noemt het ongeloofwaardig om een rechtstreeks verband te leggen tussen de branden en de klimaatverandering. Op de achtergrond speelt mee dat Australië wereldwijd de grootste exporteur van kolen is. De premier benadrukt dat er tienduizenden Australiërs in de sector werken en die banen wil hij behouden.

Wetenschappers en natuurbeschermers waarschuwen al langer dat natuurbranden frequenter en intenser worden door de klimaatverandering. "Dit zijn de omstandigheden die je verwacht bij klimaatverandering. Het veroorzaakt problemen die vaker gaan voorkomen. Daarom is het belangrijk dat de CO2-uitstoot omlaag gaat. Maar ook om het landschap zo in te richten dat de branden beter beheersbaar zijn, bijvoorbeeld door te zorgen dat het vuur op de grond blijft en niet de boomtoppen bereikt", aldus Stoof.

Groot brandgevaar
De top van de Australische brandweer heeft afgelopen jaar herhaaldelijk gevraagd om een spoeddebat met de regering, weet Jeroen van Veen: "De regering heeft niet gereageerd, daar schrik je van. De vraag kwam vanuit gepensioneerde brandweercommandanten, oftewel mensen die alle kennis hebben. Ze wezen op vergroot brandgevaar. Maar de regering bleef een debat weigeren, omdat ze daarmee zouden toegeven dat klimaatverandering wel bestaat."

David Ritter, hoofd van Greenpeace Australië, twitterde deze week dat de overheid sinds 2012 18 keer is gewaarschuwd voor een ramp als deze:
Op dit moment zou Australië vooral geholpen zijn met regen, maar volgens de voorspellingen houdt de droogte voorlopig nog aan. "Met nog een aantal weken te gaan, vraag je je af of het pas stopt als alles is afgebrand", zegt natuurbranddeskundige Stoof.

Bovendien zal regenval weer andere problemen met zich meebrengen, verwacht ze. "Door de hevigheid en grootte van de branden, gaat de hitte dieper de bodem in. Als het uiteindelijk gaat regenen in de gebieden waar drinkwater wordt gewonnen, spoelt de vruchtbare bovengrond weg en komt er as in de drinkwaterbekkens. Ook modderstromen kunnen voor nieuwe problemen zorgen."
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2020, 14:57 uur | Bericht #492563

Rode Kruis opent giro voor hulp Australië

Het Rode Kruis opent een gironummer voor hulp aan Australië. Dat land wordt al sinds begin november geteisterd door bosbranden. Op giro 5125 wordt geld ingezameld voor hulp aan getroffen mensen.

Alleen al in de staat New South Wales woeden meer dan honderd bosbranden. Tot nu toe kwamen 23 mensen om het leven en gingen 1300 huizen in vlammen op.

Het Australische Rode Kruis is met zo'n 1600 medewerkers in het gebied aanwezig en heeft met een eigen inzamelingsactie al bijna 12 miljoen euro opgehaald. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor het uitdelen van water en voedsel, het met elkaar in contact brengen van families en het zoeken van noodaccommodaties.

Influencers
Naast reguliere hulporganisaties zetten ook allerlei bekenden en minder bekenden zich in om geld op te halen. Op sociale media doen zij hun oproep tot een donatie aan Australische hulporganisaties, brandweerkorpsen en gemeenschappen.

Met hashtags als #AustraliaBurns, #AustraliaOnFire en #FireCrisis haalden bekende Australiërs al heel wat geld op. Zo bracht de comedian Celeste Barber in haar eentje al bijna 20 miljoen Australische dollars binnen.

Dat mensen bereid zijn om te doneren, blijkt wel uit de actie van het Port Macquarie Koala-ziekenhuis. Medewerkers begonnen eind oktober een fundraising met het doel om 25.000 Australische dollar op te halen. Daar zijn ze ondertussen ruimschoots overheen; de teller staat op bijna 4 miljoen.

Naaktfoto's
Niet alleen in Australië leeft het sentiment om te willen helpen, ook in het buitenland. Zo beloofde het Amerikaanse model Kaylen Ward een naaktfoto aan iedereen die kon bewijzen tien dollar te hebben gedoneerd. Hoewel Instagram vervolgens haar account blokkeerde, heeft ze naar eigen zeggen rond de 300.000 dollar opgehaald.

Het Nederlandse model Kim Feenstra vroeg haar half miljoen volgers om het doen van een donatie. En deze Nederlandse (parttime) brandweermannen lijken bereid om af te reizen naar Down Under:
 

Noodfonds
De Australische regering heeft vandaag bekend gemaakt dat er een noodfonds van twee miljard dollar komt. Dat geld is bedoeld voor de kleinere dorpen die nu vaak achterblijven bij de hulpvoorziening, vertelt correspondent Eva Gabeler. Het geld gaat onder meer naar het herstellen van infrastructuur en natuur.

Volgens Gabeler loopt het schadebedrag nog steeds enorm op. "Vanochtend stond de teller op ruim 400 miljoen aan schadeclaims. Maar sommige consultants denken dat het bedrag nog gaat verviervoudigen."

Andere landen hebben ook hulp aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van mankracht en materieel. Vandaag maakte de Nieuw-Zeelandse regering bekend dat het de reeds 150 aanwezige brandweerlieden aanvult met een selecte groep militairen. Ook Papoea-Nieuw-Guinea en de VS hebben aangeboden brandweerkorpsen en militairen te sturen.

Bron: NOS.nl

 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 januari 2020, 15:10 uur | Bericht #492564

Weather brings small reprieve for firefighters, but dangerous bushfire conditions to return this week


Conditions have eased in parts of south-east Australia hit hardest by the deadly bushfires, but it may only be a short reprieve. Temperatures are set to rise again later this week, and it's set to climb above 30C again in Victoria as early as Thursday. On Friday the maximum temperature in Victoria will be 32C.

"We have a reprieve for the next couple of days but much hotter weather coming our way on Thursday and Friday," Victorian Premier Daniel Andrews said in a press conference today. Many residents in Victoria have been allowed back into their communities, however authorities have warned evacuation orders may be reinstated later in the week. "At this stage the Thursday, Friday do look like fire spike days," Police Minister Lisa Neville said.

"If necessary, I will reissue that order. But I'm very aware that there are some communities which weren't impacted over the weekend and where people want to get back to their own homes, their own beds."

Parts of New South Wales have had a small amount of rain today, but warmer conditions will also return later in the week. Temperatures will hit 30C on Friday and there is little chance of rain for the foreseeable future. Brisbane is hovering around 30C for the rest of the week, but there are currently no fire bans in place. In South Australia, it will be 31C tomorrow, before climbing to 35C on Wednesday and a scorching 39C on Thursday.

Bron: 9news.com.au
 
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
16 januari 2020, 08:34 uur | Bericht #492620

Onweersbuien en regen in Australië brengen nieuwe gevaren met zich mee


Onweersbuien en harde regen die sinds donderdag (lokale tijd) over het oostelijke deel van Australië trekken, brengen inwoners hoop dat de aanhoudende bosbranden zullen doven of verminderen. Toch waarschuwen de autoriteiten ook voor nieuwe gevaren die de buien met zich meebrengen.

Volgens de Australische autoriteiten kunnen de hevige onweersbuien leiden tot aardverschuivingen en plotselinge overstromingen. Ook kan water besmet raken en kunnen bliksemschichten er voor zorgen dat er nieuw vuur ontstaat.

De komende dagen worden volgens lokale meteorologen zware buien verwacht die kunnen bijdragen aan de vermindering van de bosbranden. In sommige delen wordt tussen nu en zondag tussen de 30 en 80 millimeter neerslag verwacht.

In andere delen van Australië zal er te weinig neerslag vallen om voor grote verbeteringen te zorgen. De meeste delen van het getroffen gebied blijven voorlopig dan ook gebukt gaan onder de droogte.

Boven de stad Sydney in de deelstaat New South Wales wordt de komende dagen ongeveer 20 tot 40 millimeter regen verwacht.


Opnieuw hoge temperaturen verwacht

Momenteel valt er veel regen in korte tijd, maar volgens de meteorologen is Australië meer gebaat bij regelmatige regenval verspreid over een langere periode.

Daarnaast is het natte en koelere weer van de afgelopen dagen waarschijnlijk niet van lange duur. Voor de komende weken worden opnieuw hoge temperaturen voorspeld. Nieuwe grote regenbuien worden pas weer in maart verwacht.

Het land gaat sinds september gebukt onder de aanhoudende bosbranden die tot nu toe aan 29 mensen het leven hebben gekost. Ook miljoenen dieren kwamen om het leven en meer dan 2.500 huizen zijn verwoest.
Bron: nu.nl 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2020, 14:34 uur | Bericht #492645

Na bosbranden kampt Australië nu ook met overstromingen

Delen van het oosten van Australië kampen met hevige regenval. Op sommige plekken is in een dag tijd meer regen gevallen dan normaal gesproken valt in drie maanden tijd. Het weer helpt de brandweer met het bestrijden van bosbranden, maar leidt ook tot problemen. Met name de deelstaten Victoria, New South Wales en Queensland hebben last van het noodweer. In Queensland zijn wegen niet begaanbaar doordat ze zijn overstroomd en op diverse plekken is de stroom uitgevallen. 

De overvloedige regen na de lange periode van bosbranden veroorzaakt ook milieuproblemen. Zo wordt de as door de regen mee gespoeld naar rivieren. Het met as vervuilde water is schadelijk voor het milieu. Er zouden al honderdduizenden vissen door zijn gestorven.

Bosbranden
Dat het nu in een aantal regio's regent betekent niet dat de problemen met de bosbranden voorbij zijn. Naar schatting woeden er nog zo'n honderd branden in heel Australië. "Australië is een groot land. De regen is niet overal in dezelfde hoeveelheden gevallen", zegt correspondent Eva Gabeler. "Op een schiereiland in de buurt van Melbourne hebben ze net een evacuatie-advies afgegeven in verband met de bosbranden. Dus de tegenstellingen zijn erg groot."

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 februari 2020, 12:24 uur | Bericht #492844

Regen dooft Australische bosbranden, kans op overstromingen

Zware regenbuien hebben een derde van de bosbranden in de Australische deelstaat New South Wales geblust. Volgens de autoriteiten zijn zo'n 20 van de 60 bosbranden in de oostelijke staat dankzij de regen uit. De buien zijn echter zo hevig dat er nu overstromingen dreigen.

In Sydney was het vandaag volgens de burgemeester van de stad de natste dag in vijftien maanden tijd. In één dag tijd viel zo'n 60 millimeter regen. Burgemeester Moore zei op Twitter dat het "fantastisch" was om wakker te worden met "de hoognodige regen". De lokale autoriteiten hopen dat de regen ertoe leidt dat nog meer branden de komende dagen worden geblust.

Weerwaarschuwing
De komende dagen gaat het nog harder regenen. Het Australische weerbureau heeft voor een deel van New South Wales een weerwaarschuwing afgegeven voor zware regenval, aardverschuivingen en harde wind. De meeste problemen worden verwacht in Sydney en de rest van het zuidoosten van het land.

In Sydney valt morgen naar verwachting zo'n 130 millimeter regen, de meeste regen op één dag in 18 jaar tijd. Wegen zijn uit angst voor overstromingen dicht en stranden blijven vanwege de harde wind gesloten. Ook zijn sommige treindiensten gestaakt vanwege omgevallen bomen.

Een bewindsman van het ministerie van Veiligheid zegt dat mensen de komenden dagen hun gezonde verstand moeten gebruiken. "Je gaat niet in een bosbrand lopen, dus waarom zou je door een overstroming rijden?", zei hij in een verklaring.

Blije gezichten
De hoeveelheid regen leidt tot veel vreugde bij de bewoners van het door de bosbranden geteisterde gebied. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn er "veel blije gezichten" te zien. "De regen is goed voor bedrijven en boerderijen, en het is ook heel goed voor het blussen van deze branden waar we al maanden mee bezig zijn."

De bosbranden in Australië hebben sinds september meer dan 11,7 miljoen hectare aan land verwoest. 33 mensen kwamen om het leven. Ook zijn veel dieren gedood en ruim 2500 huizen vernietigd.

Bron: NOS.nl
  | Gewijzigd: 7 februari 2020, 13:58 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.865 topics, welke bij elkaar 448.393 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 121 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 121, lezen 2 mensen het topic "Zomer discussietopic Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden