Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otter Tail, MN.

24 Sep 2020 17:33:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Douglas, MN.

24 Sep 2020 17:33:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vilas, WI.

24 Sep 2020 17:33:23

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Prince Georges, MD.

24 Sep 2020 17:09:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, PA; Lancaster, PA.

24 Sep 2020 17:09:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Prince Georges, MD; Anne Arundel, MD; District of Columbia, DC.

24 Sep 2020 17:09:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Prince Georges, MD; Calvert, MD; Anne Arundel, MD; District of Columbia, DC.

24 Sep 2020 17:09:17

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Baltimore City, MD; Baltimore, MD.

24 Sep 2020 17:09:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilkinson, MS.

24 Sep 2020 16:20:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, MS; Franklin, MS.

24 Sep 2020 16:20:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Escambia, FL; Santa Rosa, FL.

24 Sep 2020 16:11:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Calhoun.

24 Sep 2020 13:25:11

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Refugio.

24 Sep 2020 13:25:11

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Aransas Islands.

24 Sep 2020 13:25:11

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Victoria.

24 Sep 2020 13:25:11
Actueel
1 / 4

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3075
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni, 11:17 uur | Bericht #493433

De regen viel op de juiste plekken

Hoewel er van de weersverwachting gisteren niet veel klopte, viel de regen die er kwam uiteindelijk wel op de juiste plek. Een paar van de droogste gebieden in het land kregen tientallen millimeters regenwater te verwerken. Hier en daar liepen de neerslaghoeveelheden op tot tussen 50 en 100 millimeter. Meddo, vlakbij Winterswijk in de Achterhoek, was met maarliefst 111 millimeter de natste plek.

Tot voor een paar jaar was het in Nederland zo dat een dag met veel regen de handen van de meeste mensen niet op elkaar kreeg, maar gisteren zag je in Gelderland, Overijssel en Drenthe – de gebieden die de meeste regen kregen – toch veel lachende gezichten. Natuurlijk was er sprake van wateroverlast en schade op de velden, maar de natuur had het water hard nodig en daar maken steeds meer mensen zich ook zorgen om.

Droogte eist zijn tol
Je hoeft geen bioloog te zijn om te zien hoe zwaar veel bomen het hebben door het derde opeenvolgende droge jaar. De waterstanden in veel vennen en beken zijn zorgwekkend laag en de felgele kleur van veel graspercelen spreekt duidelijke taal. Als je hierbij bedenkt dat de gebieden die nu de regen kregen, in de verwachting helemaal zouden worden overgeslagen, dan is de lach op de gezichten van velen uiteindelijk ook best te begrijpen.

Klef en benauwd
Nederland bevond zich gisteren in uitermate vochtige en ook warme lucht. Mensen die voor de buien uit nog even buiten waren om te sporten, kunnen het waarschijnlijk beamen. Het was vies, het was klef en het was benauwd. Je hoefde maar een paar stappen te zetten en je was bij wijze van spreken al nat van het zweet. Twee lijnen hielden we met het oog op de buivorming in de gaten. Een lijn boven het zuiden waar de noordwestenwind ten noorden ervan en een westelijke ten zuiden bij elkaar kwamen. En een andere lijn boven het noordoosten. Op die lijn draaide de wind van noordwest naar oostnoordoost.


Bron afbeelding: Weer.nl

Noordoostelijke buien bleven uit
Volgens vrijwel alle modelberekeningen zou de lijn in het noordoosten weer de plek worden waar de zwaarste buien zouden gaan vallen. Eigenlijk had dat meteen in de ochtend al moeten gebeuren. In het noorden van Friesland en op enkele Waddeneilanden werd eerst ook wel een aanzet gegeven, maar het lukte uiteindelijk niet. En dat had gevolgen. Want bij de buienlijn op de ene plek horen daalbewegingen op de andere. En de daalbewegingen, horende bij de buien in het noordoosten hadden de vorming van buien in andere delen van het land juist in hoge mate moeten tegenhouden. Toen die noordoostelijke buien er toch niet kwamen, lag het speelveld in de rest van Nederland ineens open.

En toen ging het op andere plaatsen los
Alles was verder aanwezig. Vocht en warmte troffen we in overvloed aan en de zon scheen ook een poosje om de temperaturen flink te laten oplopen. Daarna ging het vanzelf. Eerst liep de lijn in het zuiden vol met buien, waarbij delen van Weert blank kwamen te staan, daarna begonnen zich in het kleffe gebied ten noorden van die lijn ook losse buien te vormen. Bij voorbeeld boven Amsterdam-Zuidoost, waar in korte tijd 40 millimeter viel en straten onder water kwamen te staan. En op andere plaatsen boven Gelderland en Utrecht. Het waren eerst lokale buien met grote plaatselijke verschillen, later begonnen ze vooral boven Gelderland steeds meer samen te klonteren. Dit gebied trok tergend langzaam naar het noordwesten en activeerde ook in delen van Overijssel en Drenthe, allemaal plekken waar het de laatste tijd met de regen behoorlijk tegenviel en het erg droog was.

Zware regen en overlast
Vanaf dat moment stroomden de filmpjes en foto’s van zware regen, overstroomde straten en erven binnen. Waarneemster Ans Prinsen in Meddo bij Winterswijk zag uiteindelijk 111 millimeter in haar regenmeter terechtkomen. Dat was de topper. Maar veel meer plaatsen kregen tientallen millimeters over zich heen. Ook buiten Gelderland. Gerrit Woertink die zijn boerderij in de buurt van het Drentse Wijster heeft kon bij voorbeeld 84 millimeter uit zijn regenmeter schudden. Op het radarbeeld bij dit verhaal zijn de witte vlekjes de plaatsen waar de meeste regen is gevallen. Heel veel plaatsen kregen 20 tot 50 millimeter. Het zwaartepunt ervan lag als gezegd in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe.

We zijn er nog niet vanaf
Ook gisteravond regende het nog een tijdje door. In Gelderland en in Overijssel werd het uiteindelijk droog en vanochtend regende het alleen nog in delen van Drenthe, Groningen en Friesland. Daar blijft de overgangszone vandaag een tijdje hangen. Daarna trekt hij zich weer wat terug naar het zuiden en zo hebben we er ook de komende dagen nog meer te maken.

Bron: Weer.nl

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3075
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 juni, 11:20 uur | Bericht #493434
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1567
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 juni, 14:14 uur | Bericht #493436
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.149 topics, welke bij elkaar 443.910 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.202 leden.
Het nieuwste lid is ludovicusmaria.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3319 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3319, lezen 16 mensen het topic "Onweerskansen van 23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Herfst discussietopic

Nazomer op komst?

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden