Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 20:01:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 17:01:08

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Apr 2021 16:59:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL.

18 Apr 2021 16:39:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

18 Apr 2021 15:04:59

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

18 Apr 2021 13:59:18

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:46

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:17

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:15

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:15

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 12:59:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:46

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:45

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:44

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Apr 2021 09:59:44
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3199
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2020, 11:43 uur | Bericht #493523

Recordwarm: 38 graden in Siberië!


Eerder deze week schreven we in deze rubriek al over de hoge temperaturen en bosbranden, ook wel zombie-branden, in Siberië momenteel. Het is er zelfs nog warmer dan bij ons, met daar afgelopen weekend een extreem temperatuurrecord. In het Russische Verhojansk werd het zaterdag namelijk maar liefst 38 graden! Een record voor het gehele Noordpoolgebied.

Vorig jaar was het heetste jaar ooit in Rusland en ook in Siberië was het toen al erg warm. Er was toen al sprake van een hittegolf en na een erg warme winter en lente in Siberië, met af en toe enorme uitschieters omhoog qua temperatuur, is de zomer daar nu ook weer erg warm begonnen. Op meerdere plekken warmt het al op tot boven 30 graden en een enkele plek schiet soms dus al over de 35 graden heen.

Afwijking van 18 graden
Vooral in het westen van Siberië is het al tijden zo warm. Sinds januari van dit jaar liggen de temperaturen gemiddeld zo’n 3 tot 6 graden boven het klimatologisch gemiddelde, met in mei zelfs enige tijd een afwijking van 10 graden. Afgelopen weekend kwam de temperatuur in Verhojansk zelfs 18 graden hoger uit dan normaal. In deze tijd van het jaar hoort het er volgens de klimaatboeken nu namelijk 20 graden te zijn.

Extreem landklimaat
Siberië kent met zijn extreme landklimaat normaal gesproken al grote temperatuurverschillen tussen de winter- en zomerperiode. In de winter kan het er gemakkelijk tientallen graden vriezen, in zeldzame gevallen tot zelfs -70 graden, terwijl het er in de zomer soms meer dan 30 graden wordt. Het gebied bestaat namelijk grotendeels uit droge landoppervlakten die in het winterseizoen snel afkoelen en in de zomer gemakkelijk opwarmen. Vooral in de laaglanden en boven het permafrost in het noordelijkste deel van Siberië zijn de extremen vaak groot.

Warmte houdt lang aan
Door klimaatverandering warmt de hele planeet op, maar dit gebeurt niet gelijkmatig. Vooral het westen van Siberië springt eruit voor wat betreft de sterk opwarmende trend, met daar ook de grootste afwijkingen in de temperatuur. Op zich komen sommige extremen dus niet geheel onverwacht, maar het langere aanhouden van de hoge temperaturen is wel bijzonder en ook problematisch.

Permafrost
Een groot deel van noordelijk Rusland en Siberië bestaat namelijk uit permafrost – permanent bevroren grond –, waarop ook enkele steden zijn gebouwd. Smelt of dooit dit door de aanhoudend hoge temperaturen, zal een deel van die grond verzakken, met alle gevolgen van dien. Tevens zit in die bevroren bodem veel van het broeikasgas methaan gevangen. Het broeikaseffect van methaan is 23x sterker dan dat van koolstofdioxide. Als de permafrost dus dooit, zal een deel hiervan vrij komen, wat een verdere opwarming van de aarde stimuleert.

Ook in Nederland hittegolf?
Niet alleen in Siberië is het erg warm, ook bij ons warmt het de komende dagen verder op. Vandaag werd het op veel plaatsen al zomers warm, 25,0 graden of meer, en vanaf morgen wordt het op steeds meer plekken zelfs tropisch warm, 30,0 graden of meer. Vooral in het zuiden van het land komt het met de huidige verwachting tot een hittegolf, maar of het in De Bilt ook gaat lukken, is nog de vraag!

Bron: Weer.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3199
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2020, 11:47 uur | Bericht #493524

Grote bosbranden in Siberië


Bron afbeelding: NASA

Ze zijn weer overal volop in het nieuws: bosbranden. In de Amerikaanse staten Arizona en Californië is het al flink raak en ook in Siberië woeden alweer diverse bosbranden. Komende week wordt het ook in ons land weer zonnig, droog en heet, dus ook hier zullen we moeten oppassen. De grond is ondanks de vele, maar lokale regen van de afgelopen tijd nog steeds op veel plaatsen erg droog.

De zuidelijke staten van Amerika staan natuurlijk bekend om hun vaak warme weertype, maar nu is het kwik in delen van Arizona en in het zuiden van Californië zelfs tot ruim boven 40 graden gestegen. Op zich komt dat daar wel vaker voor, maar het is er ook nog eens kurkdroog en het waait stevig. Inmiddels is het er al tot meer dan 35 bosbranden gekomen.

Noordelijk Siberië
Ook op plekken waar je het minder snel verwacht, woeden momenteel branden. In het noorden van Siberië bijvoorbeeld, in het Noordpoolgebied. Na een recordwarme winter in grote delen van Rusland, warmde het ook in Siberië in het voorjaar snel op. Het kwam er af en toe zelfs tot recordhoge, zomerse waarden, boven 25 graden, daar waar het in die tijd van het jaar normaalgesproken rond het vriespunt hoorde te zijn. En nog steeds is het er warm. Sterker nog, er is daar inmiddels al lange tijd sprake van een hittegolf.

Zombiebranden
Net als vorig jaar om deze tijd woeden in het gebied ook nu alweer enkele bosbranden. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk op een bijzondere manier ontstaan. Het zijn zogeheten zombie- of overwinteringsbranden. Wetenschappers denken namelijk dat ze zijn ontstaan vanuit restanten van branden van vorige zomer. In Rusland is in de zomer van 2019 in totaal meer dan 3 miljoen hectare land verbrand. Deze branden zijn toen grotendeels onder controle gebracht of zelf uitgedoofd, maar waarschijnlijk zijn ze ondergronds nog wel blijven branden. Nu het er weer extreem warm en droog is en er ook wat wind staat, laaien de branden ook bovengronds weer op. Omdat ze vaak op zeer afgelegen plek woeden, zijn de branden nu vaak alleen via satellietbeelden te zien, dus de bovengrondse branden. De kans is echter groot dat er ook ondergronds nog steeds branden woeden.

Natuurbranden in eigen land
Ook in ons eigen land neemt de kans op bosbranden de komende dagen weer toe. In het voorjaar kwam het door de toen al ernstige droogte op meerdere plekken in het land tot natuurbranden, in onder andere de Deurnesche Peel. Ondanks dat er de afgelopen tijd stevige buien zijn gevallen en er zelfs neerslagrecords zijn gebroken, is het nog steeds erg droog. De buien die vielen, waren namelijk erg lokaal. Zo viel in Vlissingen ruim 100 millimeter in korte tijd, maar een aantal kilometer verderop viel amper de helft of zelfs helemaal niets. In zijn geheel is het dus nog steeds (erg) droog en met het komende hete en zonnige weer neemt het risico op natuurbranden dan ook meteen weer toe. Het kwik stijgt de komende week naar zomerse tot regionaal tropische waarden (boven 30 graden) en ook bij ons is er dan, net als in Siberië, kans op een hittegolf. Al hanteren ze daar andere maatstaven dan in Nederland.

Bron: Weer.nl
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3199
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2020, 12:09 uur | Bericht #493525

VN wil verontrustende recordtemperatuur Siberië onderzoeken

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) wil de meting die onlangs in Siberië is gedaan, laten verifiëren om zeker te weten dat de recordtemperatuur van 38 graden klopt. Die temperatuur werd zaterdag gemeten in de Russische stad Verchojansk, ten noorden van de poolcirkel.

De WMO, de weerafdeling van de Verenigde Naties, heeft de Russische autoriteiten gevraagd de meting te bevestigen. Daarna zal het de meting ook zelf controleren en bevestigen dan wel ontkennen dat de gemeten temperatuur een record is.

Uitzonderlijke hitte
Siberië heeft de afgelopen weken te maken met uitzonderlijke hitte. “De meting van zaterdag is opvallend en zorgwekkend”, zei een woordvoerder van de WMO. “Maand na maand zijn we verrast en bezorgd over temperatuurmetingen die we zien.” Volgens wetenschappers ligt het wel – als gevolg van klimaatverandering – in lijn met eerdere metingen en gegevens uit andere regio’s. Het noordpoolgebied zou twee keer zo snel opwarmen als de rest van de wereld.

Verchojansk kent enorm grote temperatuurschommelingen. In de winter kan het kwik dalen naar -47 graden, terwijl het in de zomer 20 graden kan worden. Maar een temperatuur van 38 graden is bijzonder hoog. Ook elders in noordelijke delen van de wereld is het heet. Zo zijn in Scandinavië temperaturen van 34 graden mogelijk.

Bron: Weeronline.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.298 topics, welke bij elkaar 445.415 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2121 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2121, lezen 10 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden