Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazoria, TX; Galveston, TX; Harris, TX.

28 Jun 2022 04:45:58

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 02:59:25

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 02:59:24

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 02:59:10

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 02:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bee, TX.

28 Jun 2022 02:20:46

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:33

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:33

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:31

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:29

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:28

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:27

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:27

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:27

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 01:59:13
Actueel
1 / 4

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 22:48 uur | Bericht #494050

Drop ook gerust je eigen foto's en/of video's


 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 augustus 2020, 23:27 uur | Bericht #494053
Waarom deze advertentie?
Mumra
Lid
Woonplaats: Utrecht
Berichten: 66
Lid sinds: 26 jun. 2011
21 augustus 2020, 00:14 uur | Bericht #494054
Uit het niks opeens toch wat onweer met vooral veel weerlicht op afstand.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3348
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2020, 10:50 uur | Bericht #494057

Slecht weer zorgt voor mooie plaatjes en flink wat overlast

Het onweer leverde donderdagavond her en der mooie plaatjes op, maar de regenbuien en aantrekkende wind die daarmee gepaard gingen, zorgden op meerdere plekken voor schade. De brandweer werd diverse keren gealarmeerd, onder meer voor stormschade op de Aengwirderweg in Luinjeberd. Deze weg lag bezaaid met takken.

In Drachten kwamen meerdere straten blank te staan door de zware regenval. Er lagen veel takken op de weg en parasols waren kapotgetrokken bij sommige terrassen. De Tolhekbuurt bij Nij Beets was donderdagavond tijdelijk afgesloten. De brandweer haalde omgevallen bomen weg en verwijderde loshangende takken.

Bron: LC.nl
  | Gewijzigd: 21 augustus 2020, 11:35 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3348
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2020, 11:10 uur | Bericht #494058

Supercells leiden bizarre nacht in

Soms kom je woorden tekort om te beschrijven hoe bijzonder een weerssituatie in Nederland is en vanochtend om 4.30 uur was zo’n moment. Terwijl de schrijver van dit verhaal uit zijn bed in Arnhem stapte, wees de thermometer op de dichtbijgelegen vliegbasis Deelen nog 25,8 graden aan. En was het er nog niet kouder geweest dan 25,1 graden.

Even later, bij het naar buiten gaan, voelde het surrealistisch aan. Terwijl het bewolkt was en er een spatje regen viel, waaide een warme wind door de straten. Een föhnwind bijna. En konden, of eigenlijk moesten, tijdens de autorit naar Hilversum de ramen open omdat het anders gewoon te warm werd. Ja, ik heb nog een auto zonder airconditioning.

Onderweg naar Hilversum werd aan de westelijke horizon een plek met intens weerlicht zichtbaar. Het bleek om een aantal supercells te gaan, die op meer dan 200 kilometer afstand boven de Noordzee waren ontstaan. Het uitzicht erop was zelfs vanuit Midden-Nederland spectaculair te noemen. Wat een lichtshow! En dat als vervolg op de ook zeer spectaculaire buien die vrijdagavond al over het land trokken. Er ging een rare dag aan vooraf.

Zon kwam pas laat
Dat het gisteren warm zou worden, schreven we in de ochtend al. En dat er daarbij een afwisseling van wolken en zon zou zijn ook. Maar feitelijk viel de hoeveelheid zon tegen. Een wolkenzone, waaruit eerst in het westen en later verspreid over het land af en toe regen viel, bleek erg hardnekkig. Pas later in de middag en in de avond brak dan toch vanuit het westen de zon een tijdje door. Maar dat gebeurde een stuk later dan verwacht. Toch liepen de temperaturen ver op. In Zeeland, Brabant en Limburg werd het op veel plaatsen tropisch warm, met 31,8 graden als hoogste temperatuur van het land in Maastricht. In het noorden en midden kwamen de maximumtemperaturen nog tussen 27 en 29 graden uit. Verder draaide de wind van zuid naar zuidoost, op het moment dat vanuit het zuiden een klein lagedrukgebiedje het land binnentrok.

Vanaf dat moment werd het spannend. Zouden er nog onweersbuien ontstaan? Zouden het supercells zijn? Zoals gisterochtend al geschreven, was de kans daarop niet groot, maar ook weer niet helemaal nul. Tot halverwege de avond bleef het rustig, daarna verrieden onrustige wolken boven het westen van het land dat er toch iets stond te gebeuren. Even later was het zover. Boven België kwam een supercell tot ontwikkeling die langs Breda naar het noorden trok. Andere buien ontstonden boven Noord-Holland en het Markermeer.

Markermeerbui spectaculair
De bui boven het Markermeer, die al inscherend richting Friesland trok, was ronduit spectaculair. De elektrische activiteit ervan was enorm en vanuit een groot deel van Nederland te zien. Bij Drachten werd op deze bui hagel gemeld en op andere plaatsen kwamen ook zware windstoten voor. Tegelijkertijd waren boven Noord-Holland en de Waddeneilanden ook meerdere supercells actief. Hier en daar werd hagel gemeld, maar tot spectaculaire regenhoeveelheden en schade kwam het toch niet. Het ging hier specifiek om LP-supercells, buien van de zwaarste categorie, maar dan met relatief weinig neerslag. Bij dit type buien is de kans op schade veel kleiner dan bij zijn zwaardere collega’s.

In de loop van de nacht trokken de buien naar het noorden weg en werd het even wat rustiger, maar dus nauwelijks koeler. Tegen de ochtend ontstonden ver bij Nederland vandaan op de Noordzee opnieuw enkele supercells. Tegelijkertijd leek op de radar vanuit België een gebied met regen het land binnen te dringen. Maar wat er op de radar nog redelijk actief uitzag, stelde in de praktijk eerst maar weinig voor. Het was zo warm dat het meeste regenwater, voordat het op de grond terechtkwam, al verdampt was. Mogelijk dat later vandaag in de oostelijke helft nog wat meer valt, maar veel zal het niet zijn.

De regen hoort bij het koufront dat naar het oosten trekt. Erachter bevinden zich brede opklaringen die het westen al snel bereiken en zich vanmiddag ook tot over het oosten van het land uitbreiden. Het kan nog een keer 24 tot 28 graden worden. Daarbij trekt de zuidelijke wind aan zee tot krachtig aan. Vanavond draait de wind wat meer naar zuidwest en komt koelere lucht het land binnen. Daarin koelt het in de nacht naar zaterdag tot 16 graden af. Verder blijft het aan zee flink waaien en kaar daar later een eerste bui vallen.

Koeler en soms een bui
Zaterdag overdag wisselen wolken en de zon elkaar af. Aan zee vallen al een paar buien, mogelijk met onweer, in het binnenland dringen die in de loop van de middag pas door. Het zuidoosten van het land lijkt het overwegend droog te houden. De zuidwestelijke wind is aan zee af en toe hard met kans op zware windstoten en het wordt 21 tot 25 graden. Zondag is de kans op buien wat groter en wordt het gemiddeld niet meer dan 21 graden.

Volgende week houdt het wisselvallige weer aan, met vooral laat op maandag en ook weer woensdag op de passage van twee actieve storingen kans op een flinke plens regen. Verder laat ook de zon zich zien, waait het af en toe flink en wordt het steeds 20 of 21 graden.

Bron: weer.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3348
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2020, 11:34 uur | Bericht #494064

Noodweer in het Waddengebied: 'De hagelstenen kwamen horizontaal voorbij'

'Het was echt zó extreem, heel veel water en hagel. De bomen hingen helemaal. Het was een enorme, heftige kracht.' Daan Voermans uit Pieterburen schrok in de nacht van donderdag op vrijdag kort na middernacht wakker van hevig onweer.'Toen ik naar buiten keek, kwamen de hagelstenen gewoon horizontaal voorbij. En ook heel veel bliksemflitsen achter elkaar. Er zat misschien één, twee seconden tussen en daar was de volgende al weer.'

Plaatselijk
De buien waren zeer plaatselijk, volgens weerman Piet Paulusma. 'Het Waddengebied heeft er het meest van langs gekregen. In Kloosterburen viel bijvoorbeeld achttien millimeter, maar in Winschoten en Delfzijl nul. Dat is met dit soort buien zo. En we zijn er ook nog niet helemaal vanaf. Wel gaat de warmte geleidelijk weg.'

Bron: RTVNoord.nl
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Gouda
Berichten: 960
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2020, 12:24 uur | Bericht #494069


Bij Polsbroek deze foto gemaakt. Wist gewoon NIET waar ik moest kijken. Had echt letterlijk 360 graden onweer! Zoveel activiteit heb ik in maanden niet gezien. Helaas was het wel n heel snel iets en ging ik te laat na een goede locatie. Maar alsnog deze shot kunnen maken
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
dv_chaser
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 1345
Lid sinds: 30 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2020, 20:57 uur | Bericht #494077
Geschoten nabij Gieterveen  Woonplaats: Lelystad
Berichten: 7
Lid sinds: 11 aug. 2020
25 augustus 2020, 11:33 uur | Bericht #494093
Deze foto's gemaakt vanuit mijn zolderraam in Lelystad, kijkend naar het Noorden. De bui hing op dit moment zo'n beetje boven Lemmer/Urk.
Bij elke flits zag ik de wolken franje onder de rechte wolken basis hangen, en had ik het gevoel een slurfje te zien. Na bestuderen van al mijn foto's geen slurf gezien, maar het lijkt er niet ver vanaf te zitten.

Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3348
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2020, 12:17 uur | Bericht #494094
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.540 topics, welke bij elkaar 447.009 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.431 leden.
Het nieuwste lid is tam.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2474 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2474, lezen 11 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 13".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden