Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harper, OK; Woods, OK; Woodward, OK.

6 May 2021 02:07:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Comanche, KS.

6 May 2021 02:07:06

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

6 May 2021 01:59:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Comanche, KS; Kiowa, KS.

6 May 2021 01:49:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Meade, KS.

6 May 2021 01:32:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE.

6 May 2021 01:32:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Ford, KS; Kiowa, KS; Meade, KS.

6 May 2021 01:17:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

6 May 2021 01:17:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Lancaster, NE; Saline, NE.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, KS; Ford, KS; Gray, KS; Kiowa, KS; Meade, KS.

6 May 2021 00:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Haskell, KS.

6 May 2021 00:47:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, KS; Gray, KS.

6 May 2021 00:25:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Finney, KS; Haskell, KS.

6 May 2021 00:23:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, NE; Seward, NE.

6 May 2021 00:22:33
Actueel
1 / 4

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Woonplaats: Meppel
Berichten: 301
Lid sinds: 31 mei. 2018
29 april, 14:42 uur | Bericht #496497
Het KNMI geeft code geel uit voor neerslag:

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)

Weerstatistieken 2021: Alles telt voor De Bilt (tenzij anders vermeldt)

* Warme dagen: 2
* Zomerse dagen: 0
* Tropische dagen: 0
* Lichte vorst: 39
* Matige vorst: 10
* Strenge vorst: 2
* Zeer strenge vorst: 0
* Ijsdagen: 7
* Koudegetallen: 36.3 (Plek 72)
* Warmtegetallen: 0.0 (Plek 121)
* Laagste temp: -10.9 op 12 februari.
* Hoogste temp: 23.8 op 31 maart.
* Laagste temperatuur landelijk: -16.2 op 9 februari (Hupsel)
* Hoogste temperatuur landelijk: 26.1 op 31 maart (Arcen)

Woonplaats: Meppel
Berichten: 301
Lid sinds: 31 mei. 2018
2 mei, 11:38 uur | Bericht #496504
Zomerse temperaturen op komst?

De nieuwe ECWMF pluim komt een aanzienlijke kans op een zomerse >25 graden op zondag 9 mei. Het is nog 1 week ver weg dus nog niet volledig zeker maar de eerste aanwijzingen op hogere temperaturen dan dat we de afgelopen weken hebben waargenomen zijn aanwezig. Ook maandag 10 mei kan volgens ECWMF zomers verlopen. 

GFS is wat minder enthousiast over deze ontwikkeling en blijft achter. Als we GFS mogen geloven komen we niet verder dan 17 graden met het gemiddelde tegenover een gemiddelde van 23 graden bij ECWMF. Er is bij beide weerpluimen een grote kans op bewolking. In de perfecte situatie (zonder bewolking, droogte, geen zeewind en geen Saharazand zijn de voorwaarden om optimaal gebruik te maken van warmte) had het met de 850 hPa temperaturen mogelijk 28-29 graden op 1.5 meter hoogte kunnen worde

De komende dagen verlopen eerst nog te koel voor de tijd van het jaar. Met Dodenherdenking en Bevrijdingsdag is het weer niet al te best met onstuimig weer. Volgens ECWMF en ICON krijgen we met Dodenherdenking op grote schaal met windstoten van 100-110 km/u te maken al lijkt mij dat een tikje onrealistisch gezien ECWMF en ICON een bias hebben qua windsnelheden. Lokaal windstoten tussen de 90-100 km/u is wel mogelijk. De windsnelheden pieken precies tijdens de Dodenherdenking (20:00). Temperatuurpluimen en kaarten:Windstoten-kaarten:
| Gewijzigd: 2 mei, 11:39 uur, door Thunderlover123
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)

Weerstatistieken 2021: Alles telt voor De Bilt (tenzij anders vermeldt)

* Warme dagen: 2
* Zomerse dagen: 0
* Tropische dagen: 0
* Lichte vorst: 39
* Matige vorst: 10
* Strenge vorst: 2
* Zeer strenge vorst: 0
* Ijsdagen: 7
* Koudegetallen: 36.3 (Plek 72)
* Warmtegetallen: 0.0 (Plek 121)
* Laagste temp: -10.9 op 12 februari.
* Hoogste temp: 23.8 op 31 maart.
* Laagste temperatuur landelijk: -16.2 op 9 februari (Hupsel)
* Hoogste temperatuur landelijk: 26.1 op 31 maart (Arcen)

Waarom deze advertentie?
Thijs Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1941
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 mei, 22:24 uur | Bericht #496509

De lente slingert van zeer warm naar zeer koud

Wat is normaal? We zijn sinds februari amper rond normaal geweest. Tot dusver worden we van het koude naar het warme extreem geslingerd. Het begon met een zeer fraaie regionale koudegolf, gevolgd door een viertal recordwarme februaridagen (recordwarm in De Bilt) die onderdeel waren van een zeer warme periode, die met name lang duurde (6 dagen).

Maart bracht weer koude lucht, met 5 t/m 7 maart regelmatig matige vorst, het einde van maart kwam de temperatuur juist weer aan de extreem warme kant te liggen. Het werd op de 31ste maart al regionaal zomers warm met 26,1°C in Arcen, opnieuw een dagrecord aan de warme kant.Gedurende de hele maand april hadden we te maken met noordelijke winden, daarmee werd de maand in geheel zeer koud (tot een recordkoude maand kwam het niet, er zijn koudere aprillen geweest vorige eeuw). In de nacht van 6 op 7 april trok er een actief sneeuwgebied over het midden en zuiden van het land, het liet lokaal zelfs 3 tot 6 cm achter!De grote vraag is nu, wat gaat mei brengen? De oorzaak van het geslinger van zeer koud naar zeer warm is het gebrek aan een westcirculatie met west- en zuidwestenwinden. Daarentegen overheersen juist afwisselend de zuiden- en noord(oosten)winden. Met enige regelmaat kwamen zeer warme en zeer koude luchten met elkaar in botsing (zo ook bij de intensieve sneeuwval van 7 februari). Dit is het punt waar ik van het verleden naar de actualiteit beweeg, zo'n botsing staat met enige regelmaat in de berekeningen van GFS.

Supercel aan de Alpenrand
Nadat de koude noordoostenwinden heer en meester waren in april kreeg de warme lucht aan het einde van april al duidelijk meer ruimte. Warme lucht kon al het zuidoosten van Europa bereiken (25°C ten zuiden van Kroatië, 30°C in Griekenland). De 30ste april lag er een front dwars over Duitsland, met koude lucht in het noordwesten en warme lucht in het zuidoosten. Er stond ruim 40 knopen aan schering, en slechts enkele honderden J/kg aan CAPE. Tegen de algemene verwachting in zorgde een perfecte overlap tussen schering en onstabiliteit ervoor dat de schamele honderden J/kg aan CAPE voor een prachtige supercel met mooie structuur, een lange levensduur en veel ontladingen. Deze supercel ontstond iets oost van de Bodensee en trok zo parallel aan de Alpen naar het oosten. Het bereikte zelfs nog Salzburg!
 
Het huidige weer
Voor het huidige weer nemen we allereerst een kijkje naar de straalstroom, op circa 8-9 km hoogte. De straalstroom heeft een ingang (waar de lucht de straalstroom ingezogen wordt) en een uitgang (waar de lucht weer trager gaat stromen). We kunnen de straalstroom zien als een rivier met vertakkingen en snelstromende stukjes. Door het veranderende krachtenevenwicht rond de straalstroom (natuurkunde) zijn de rechteringang en de linkeruitgang van een stuk straalstroom zeer gunstig voor het ontwikkelen van lagedrukgebieden. De tegenovergestelde linkeringang en rechteruitgang werken juist tegen lagedrukgebieden.

Ik heb hieronder de gunstige gebieden met groen omcirkeld. We zien heel veel losse gebieden, maar ook één gebied waar de gunstige uitgang van de éne vertakking overlapt met de gunstige ingang van de andere vertakking. Dit gebied ligt boven Engeland. Dit trekt onze aandacht, we gaan hier verder op inzoomen.


Flinke windstoten op dinsdag
We zien in dit gebied met gunstige omstandigheden voor lagedrukgebieden ook inderdaad een lagedrukgebied liggen. Op de satellietbeelden is die mooi te zien met een fraai krullend occlusiefront:

Verder kunnen we links en rechts nog wat moois aanwijzen. We zien hele kleine stippeltjes boven Frankrijk en België, dit is vermoedelijk stratocumulus ontstaan door warmte van de zon, het wordt echter door inversie tegengehouden en moet meer uitspreiden ('strato' betekend gelaagd, of plat). Boven de Noordelijke Atlantische Oceaan zien we meer een visgraatstructuur, dit zijn polaire buien. Boven Spanje-Algerije-Marokko zien we nog wat grote witte vlekken, we kijken hier tegen de bovenkant van flinke buien (convectie, buien door stijgende lucht).

Centraal boven Europa zien we dus het lagedrukgebied met een gunstige ontwikkeling. Hierdoor zullen we morgen flinke windstoten hebben. Het begint al vroeg in de ochtend, met al om 06:00 al de maximale windstoten aan de kust. Hier gaan de modellen voor 90 km/u aan de westkust, uitschieters gaan naar 100 km/u. In het binnenland waait het dan ook al gevoelig harder (60-70 km/u), maar hier ligt het hoogtepunt meer richting het middaguur.Rond het middaguur neemt buiigheid behoorlijk toe, en bij deze buien beleeft het binnenland zijn windmaximum. Windstoten liggen dan rond de 70-80 km/u. Opvallend is dat zowel Harmonie als Arome het in de heuvels van Zuid-Limburg nog net wat harder laten waaien met 90 km/u.Hiervoor heeft het KNMI een code geel uitgegeven.Buien
Komende nacht passeert eerst een front met enige tijd regen, achter dit front komen droge momenten voor, afgewisselt met buien. We geven het KNMI even het woord, zij zijn zo lief om (ook) voor weerhobbyisten een guidance te schrijven.

Na passage van de occlusie zien we nog verhoogde convectieve activiteit bij de trog en de indraaiende occlusie. Bij en achter de occlusie zien we tot morgenavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo nu en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van rond de 200 J/kg. De verwachte convectieve modus is morgen overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. De kans op hagel en onweer bij deze buien neemt geleidelijk toe, vooral in de avond en nacht naar woensdag.


We zien in de zuidoosthoek van het kaartje het occlusiefront dat komende nacht overtrekt, wegtrekken. Achter dit front vult de Benelux zich met buien. Deze buien kunnen soms pittige windstoten bevatten, ook hagel en een klapje onweer is mogelijk. De meeste buien zien we in het oosten en noordoosten.

Woensdag zijn er ook buien mogelijk, dan zien we ook in EC een signaaltje voor korrelhagel. De wind is woensdag al wat afgenomen, het meest aanwezig is de wind dan nog aan de Wadden.


Vooruitzicht: vanaf zaterdag warmte in onze omgeving
Zaterdag trekt er een warmtefront van zuid naar noord over het land, met vooral bewolking. Achter dit front begint de temperatuur wel meteen te stijgen. Waar we de zaterdag begonnen met een licht nachtvorstje in het binnenland, sluiten we zaterdagavond af met 14°C om middernacht(!).

Warme lucht stroomt zaterdag snel binnen.

Enorm verschil in resultaat EC en GFS
De warme nacht naar zondag is een springplank waar zondag, afhankelijk van bewolking, de temperatuur misschien wel kan stijgen naar 25°C in het zuidoosten, in het noordwesten mogelijk 20°C door slepende bewolking. Bewolking, buien en een front waarachter koude lucht binnenstroomt blijft voorlopig nog een groot risico! EC en GFS lopen hier mijlenver uit elkaar qua temperatuur. Het is een verschuiving die zeer grote gevolgen heeft.


In EC zitten we aan de warme zijde van het front (rode lijn). We hebben dan een zuidenwind, maar we zitten nog wel in het gebied met flarden bewolking en buienkansen (grijs).


Warme lucht blijft beperkt tot Beieren, bij ons zien we een noordenwind.

Pluim
In GFS is er toch wel een overeenstemming in het gehele ensemble dat de warmte bij ons in de buurt komt, maar ons niet bereikt. We zien hier zondag misschien al de maximale temperatuur met 15-20°C. Dat zou een redelijke temperatuur zijn, maar wel van korte duur, gezien het feit dat de kans op 10°C al vrij snel terugkeert in de verwachting.


In EC staan alle neuzen ook dezelfde kant op, het wordt warm. Zondag kan het voor het eerst sinds 31 maart weer zomers warm worden, wellicht nu ook de eerste landelijk zomerse dag. Het gemiddelde zakt wel weer terug naar 20-15°C (normale waardes), maar een sterke voorkeur voor een terugkeer van lage temperaturen is bij EC afwezig.
  | Gewijzigd: 3 mei, 23:22 uur, door Thijs Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: Meppel
Berichten: 301
Lid sinds: 31 mei. 2018
eergisteren, 10:10 uur | Bericht #496510
Tussenstand onstuimig weer:
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)

Weerstatistieken 2021: Alles telt voor De Bilt (tenzij anders vermeldt)

* Warme dagen: 2
* Zomerse dagen: 0
* Tropische dagen: 0
* Lichte vorst: 39
* Matige vorst: 10
* Strenge vorst: 2
* Zeer strenge vorst: 0
* Ijsdagen: 7
* Koudegetallen: 36.3 (Plek 72)
* Warmtegetallen: 0.0 (Plek 121)
* Laagste temp: -10.9 op 12 februari.
* Hoogste temp: 23.8 op 31 maart.
* Laagste temperatuur landelijk: -16.2 op 9 februari (Hupsel)
* Hoogste temperatuur landelijk: 26.1 op 31 maart (Arcen)

Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.306 topics, welke bij elkaar 445.453 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.304 leden.
Het nieuwste lid is Calla.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1877 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1877, lezen 9 mensen het topic "Lente discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden