Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 13:38:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

7 Dec 2023 09:19:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

7 Dec 2023 08:25:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april 2021, 12:02 uur | Bericht #496384

Groeiseizoen start met neerslagtekort in Limburg


Bron afbeelding: OnweerOnline

Vanaf 1 april start het groeiseizoen in ons land en neemt ook de verdamping weer snel toe. Als er meer vocht verdampt dan er aan neerslag valt, is er sprake van een neerslagtekort. Afgelopen jaren liep dit tekort razendsnel op door zonnig, droog en warm voorjaarsweer. Dit jaar start het zuidoosten van het land nu al met een neerslagtekort van ruim 100 millimeter. De winter was daar niet nat genoeg om de extreme droogte van vorig jaar aan te pakken.

Verder lezen: weer.nl | Gewijzigd: 1 april 2021, 12:13 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 april 2021, 13:29 uur | Bericht #496385

Nieuw groeiseizoen met uitbreiding droogtemonitor


Bron afbeelding: OnweerOnline

De afgelopen drie zomers hadden we te maken met droogte. Op 1 april begint weer een nieuw groeiseizoen, hoe houden we dit jaar de droogte in de gaten? Wereldwijd zijn er verschillende manieren om droogte te monitoren. Het KNMI hanteert het neerslagtekort. Vanaf dit jaar gebruiken we daarnaast een nieuwe neerslagindex: de SPI geeft informatie over zowel droge als natte condities gedurende het hele jaar.

Het afgelopen half jaar viel er landelijk gemiddeld circa 410 millimeter. Dat is ongeveer net zoveel neerslag als normaal (over tijdvak 1991-2020). Hierdoor kon in grote delen van het land de grondwaterstand zich herstellen. Ook de hoge waterstanden in de rivieren en de sneeuw die halverwege februari viel en langzaam smolt hielpen mee de grondwaterstanden te verhogen. Op sommige plekken in het land, vooral op de hoge zandgronden, blijven de grondwaterstanden echter nog steeds zorgelijk.

Nieuwe neerslagindex SPI naast het neerslagtekort
Het KNMI gebruikt al tientallen jaren het neerslagtekort om droogte te monitoren. Hierin wordt het verschil berekend tussen de hoeveelheid regen die valt en hoeveel vocht er verdampt uit gras. Een van de nadelen van het neerslagtekort is dat deze alleen in het zomerhalfjaar zinvol is, in de winter verdampt er bijna geen vocht. 

Daarom gebruiken we, net als veel andere landen wereldwijd, nu ook een nieuwe neerslagindex: Standardized Precipitation Index (SPI). De SPI geeft informatie over zowel droge als natte condities en is gedurende het hele jaar geldig. De index vergelijkt de hoeveelheid regen die is gevallen met wat er normaal aan regen mag worden verwacht. Voor droogtemonitoring is er wel een nadeel: er wordt geen rekening gehouden met verdamping. De SPI vormt dan ook een aanvulling op het neerslagtekort. 

Berekening neerslagtekort geactualiseerd
Op 1 april beginnen we met een neerslagtekort van 0 millimeter. De grafiek toont het actuele neerslagtekort, gemiddeld over het land, inclusief de verwachting voor de komende 15 dagen. De nieuwe grafiek voor 2021 verschijnt vrijdag 2 april. De berekening van het neerslagtekort is in juni 2020 geactualiseerd. Ook is er, naast de grafiek, een dagelijkse kaart met regionale informatie van het neerslagtekort.

Droogte is meer dan de hoeveelheid regen die er (niet) valt
Droogte ontstaat niet in één dag, maar is een proces dat over langere tijd speelt. Of er sprake is van droogte, en hoe erg, kan van plaats tot plaats sterk verschillen. Tijdens droogte, kunnen een paar flinke regenbuien het gras weer groen kleuren, maar blijven grondwaterstanden nog laag. Dit heeft onder meer te maken met de grondsoort en begroeiing. Verder kan in laag gelegen polders water van rivieren worden aangevoerd, terwijl dat op hoger gelegen zandgronden met een lage grondwaterstand vaak niet kan. Meer veelgestelde vragen over droogte vindt je op KNMI.nlSamen de risico's van droogte beperken
Sinds dit jaar gebruikt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) ook de nieuwe neerslagindex SPI voor hun droogtemonitor. De LCW kijkt op basis van de verwachte rivierafvoeren, onze weersverwachting, het neerslagtekort en de SPI of er risico's zijn voor de watervoorziening en vaardieptes.

Bron: KNMI.nl

  | Gewijzigd: 1 april 2021, 13:32 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 390
Lid sinds: 31 mei. 2018
2 april 2021, 15:44 uur | Bericht #496388
We starten het droogteseizoen met....

Geen verdere ontwikkeling van droogte de komende 2 weken. Er is nog wel een neerslagtekort in veel regio's in Nederland maar dat wordt niet meegeteld door het KNMI. De komende paar dagen loopt het een heel klein beetje op en daarna valt er neerslag (soms (natte) sneeuw). Dus we starten het droogteseizoen een stuk anders dan vorig jaar. Vorig jaar hadden we de lente met het grootste neerslagtekort sinds het begin van de metingen. 

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april 2021, 10:19 uur | Bericht #496477

Heidebrand in natuurgebied Schijf onder controle: ontstaan door Defensie-oefening

In het natuurgebied aan de Achtmaalsebaan in Schijf woedde donderdagmiddag een grote natuurbrand. De brand ontstond door een oefening van Defensie die op dat moment gaande was, meldt de officier van dienst ter plaats. Meerdere brandweervoertuigen zijn uitgerukt en de brand is inmiddels onder controle. 
Verder lezen: bndestem.nl | Gewijzigd: 23 april 2021, 10:19 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april 2021, 14:59 uur | Bericht #496479

Brandweer zet blushelikopters in voor immense brand in natuurgebied Groot Schietveld in Brecht, ook inwoners Antwerpen moeten ramen en deuren gesloten houden

Er is een grote brand uitgebroken op het militair domein en natuurgebied Groot Schietveld in Brecht. De brandweer is massaal uitgerukt en zet zelfs blushelikopters in. De rook verspreidt zich ondertussen richting Ekeren en de stad Antwerpen, de brandweer vraagt alle inwoners de ramen en deuren gesloten te houden bij hinder. Ondertussen is de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.

Verder lezen: hln.be

  | Gewijzigd: 23 april 2021, 20:07 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april 2021, 17:39 uur | Bericht #496480

Wijk en camping geëvacueerd na grote brand in natuurgebied in Brecht, geur- en rookhinder tot voorbij het Waasland

Een grote brand op het Groot Schietveld in Brecht in de provincie Antwerpen heeft al 300 hectare natuurgebied in de as gelegd. Een wijk en een camping in de buurt worden geëvacueerd. Verschillende brandweerkorpsen zijn ter plaatse, maar de brand is nog niet onder controle. De rook- en geurhinder reikt over Antwerpen tot zelfs voorbij het Waasland. Er wordt aangeraden om ramen en deuren te sluiten, wanneer je last ondervindt van de rook. De brand is uitgebroken na schietoefeningen van het leger.

Verder lezen: vrt.be | Gewijzigd: 23 april 2021, 20:08 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 april 2021, 20:04 uur | Bericht #496481
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 april 2021, 11:17 uur | Bericht #496482

Nog steeds nablussen na brand op militair domein Brecht, onduidelijk wanneer geëvacueerde bewoners naar huis kunnen

De grote brand op het militair domein en natuurgebied in Brecht, in de provincie Antwerpen, is onder controle, maar nog niet volledig geblust. De voorbije nacht hebben tientallen brandweerlui de situatie onder controle proberen te houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huis. 

Video & verder lezen: vrt.be

 
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2482
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 mei 2021, 15:06 uur | Bericht #496507

Beelden na bosbrand Brecht: "Het is slikken en doordoen"

Na de brand van afgelopen week wordt de omvang nu duidelijk. Zie beelden: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/28/brand-in-brecht/

Satellietbeelden:

Waarneming rookontwikkeling vanuit de trein:
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2021, 11:06 uur | Bericht #497364

Groeiseizoen 2021 zonder groot neerslagtekort


Het is 1 oktober en dat betekent dat het groeiseizoen van 2021 is afgelopen. Voor het eerst in drie jaar is geen sprake geweest van extreme droogte. Het maximale tekort werd op 28 september bereikt en bedroeg gemiddeld over het land 85 mm. Voor de natuur was dit jaar een verademing. Afgelopen drie zomers kwam het tekort op meer dan 200 mm uit, zo’n lange reeks met droge zomers was sinds 1901 nog niet eerder voorgekomen.

Verder lezen: Weer.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.051 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 125 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 125, lezen 12 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden