Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Shawnee, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:45:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, MO; Clay, MO; Clinton, MO; Platte, MO.

16 Jul 2024 13:45:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:31:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Doniphan, KS; Andrew, MO; Buchanan, MO; Clinton, MO; DeKalb, MO.

16 Jul 2024 13:30:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Dickinson, KS; Geary, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

16 Jul 2024 13:20:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atchison, KS; Doniphan, KS; Buchanan, MO; Platte, MO.

16 Jul 2024 13:04:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Shelby, MO.

16 Jul 2024 13:04:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Cloud, KS; Dickinson, KS; Geary, KS; Morris, KS; Ottawa, KS; Riley, KS.

16 Jul 2024 12:52:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Macon, MO.

16 Jul 2024 12:52:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, KS.

16 Jul 2024 12:52:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Dickinson, KS; Geary, KS; Marshall, KS; Morris, KS; Pottawatomie, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS; Washington, KS.

16 Jul 2024 12:52:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

16 Jul 2024 12:03:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, KS; Cloud, KS; Dickinson, KS; Ottawa, KS.

16 Jul 2024 12:00:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, KS.

16 Jul 2024 11:42:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Ottawa, KS.

16 Jul 2024 11:40:55
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2592
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 juni 2021, 12:36 uur | Bericht #496740

Potentiële onweerskansen vanaf woensdagavond

Met de ingang van woensdagavond verschijnen er onweerskansen, allereerst alleen voor West-Vlaanderen (woensdag op donderdag). Donderdagmiddag is er kans op onweer op grotere schaal, en richting vrijdag neemt de organisatie ook verder toe (eerder clusters of MCS i.p.v. losse onweersbuien).
Al met al zijn er signalen voor fors onweer, maar we moeten ook bedenken dat de onweerskans nog minstens 72 uur moet blijven staan in de kaarten. Er kan nog van alles misgaan, de komende 72 uur, of zelfs tijdens de onweerskans zelf. De intensiteit van de onweersbuien kan echter zo hoog zijn dat het al een topic waard is, dus bij deze!

De opbouw
Vandaag is de wind nog zuidelijk (temperatuur 24-29°C), maar de hogedruk overheerst. Daarom vandaag geen onweerskans.

Vanavond draait de wind tijdelijk naar het noorden/noordoosten. Daarmee komt er ook een flinke portie middelhoge en lage bewolking over de Benelux. Hierdoor beginnen we morgen (dinsdag) vrij koel, in de middag is de wind alweer meer oostelijk en wordt het toch nog 19 tot 27°C. Mogelijk wordt het verschil tussen de Waddenregio en Vlaanderen zeer groot.

Woensdag komt een thermisch lagedrukgebied boven Spanje/Z-Frankrijk tot ontwikkeling. Aan de zijde van dat thermisch laag stroomt hete lucht naar het noorden (rode pijlen). Bij ons draait de wind naar het zuidoosten, en stijgt de temperatuur woensdag naar 27 tot 32°C. Mogelijk in De Bilt ook de eerste landelijk tropische dag.Woensdag op donderdag, schampschotje?
Vanuit het zuiden wordt de lucht steeds onstabieler. Woensdag zien we al wat onweersbuien boven Frankrijk. Met de stroming kunnen deze in de nacht naar donderdag ook nog West-Vlaanderen aandoen. In deze regio zou het ook uit kunnen lopen op weerlichten van onweer boven de Noordzee.

Donderdag op grotere schaal kans op onweer
Donderdag is de onstabiele lucht verspreid over de hele Benelux. CAPE loopt op tot 500-2000 J/kg. Schering loopt op tot 25-45 knopen (hoge waardes). Door een droge luchtlaag kan het onweer nog niet echt doorpakken donderdagmiddag. Verspreid een onweersbui, maar 99% van ons heeft nog geduld nodig, want pas in de nacht naar vrijdag lijkt de onstabiele lucht op grotere schaal benut te gaan worden.
Wat gepruttel op de donderdag zelf, mogelijk pakt het in West-Vlaanderen al wel door tot iets grotere onweersbuien, welke al vrij snel op de Noordzee verdwijnen.


Potentie op nachtelijk onweer in nacht naar vrijdag, dit maakt gebruik van onstabiliteit op hoogte (elevated) gezien de timing in de nacht en vroege ochtend.

Vrijdag zaterdag zondag
We blijven een tijdje op de grens tussen onstabiele lucht in het zuidoosten en koele lucht vanuit het westen&noorden. Hierdoor zien we ook nog signalen op de dagen hierna. Deze bespreek ik nog even niet gezien de termijn.Alle berichten zijn welkom!
Plaats gerust de nieuwste modeluitvoer, hier kunnen alle meelezers en leden het dan ook meteen zien. Updates worden door iedereen op prijs gesteld. | Gewijzigd: 14 juni 2021, 15:47 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juni 2021, 19:21 uur | Bericht #496741
Update van mijn kant:


Allereerst  bedankt voor de openings post. Zij het wat aan de gewaagde kant. Er komen natuurlijk forse dingen terug, maar de echt zware convectie lijkt te gaan gebeuren richting (donderdag) vrijdag en zaterdag/zondag. En das nogal zo'n termijn, zeker voor onweerskansen. Zelfs voor woensdag donderdag zijn de korte termijn modellen nog niet echt binnen. En juist die moeten uitsluitsel geven, juist door die droge luchtlaag die je zelf aangeeft. Had je de post morgenavond/woensdagochtend neergezet dan had je direct die inzage er al bij gehad. En dan is je openingspost ook gelijk beter. Aan de andere kant met oog op de andere dagen, is het ook wel eens leuk om iets daarvoor te gaan zitten. En met updates die kant op te werken.


We pakken eerst maar eens de woensdag en donderdag

Woensdag :

Woensdag verwacht ik dat er helemaal nog niks gebeurd. Ook niet boven vlaanderen/advectief uit Frankrijk. De forcering ligt nog over Bretange en daar ontstaan mogelijk wat multicellen op met een effectieve schering van ongeveer 20-30 knopen 1000-2000 j/kg aan cape over die streken. En die blijven aardig treuzelen/slepen daar om alvorens het kanaal opgeslingert te worden. De forcering ligt nog te ver weg dus. In de nacht naar donderdag trekt deze over Vlaanderen. En de westelijke helften van NL . Overdag kan ie wel interessant worden (zie donderdag). Dit zou ook nog wel iets meer richting vlaanderen gebeuren. Maar ook hierbij geld weer wat gaan de korte termijn modellen doen. Of ligt het front al 100 km meer landinwaarts dan pakt het wel die regio mee etc etc.

Donderdag kleine kans op forse onweersbuien namiddag/avond (noordwesten/noorden en noordoosten en midden oosten NL: En later van het zuiden uit door middel meer forcering thermisch laag. Daarop in de avonduren/nacht naar vrijdag mogelijk clusters uit Frankrijk/België. Dus dan de zuidelijke helften mogelijk Mcs. In de ochtend uren wegtrekkend richting noordelijk NL

Donderdag zien we dan het zwakke front boven ons. De modellen tonen maar lastig convectie, de modellen zijn daar simpelweg nog te globaal voor. Verder lijkt de lucht de droog zijn voor convectie, dit kan ook een reden zijn. Daar moet je echt de eerste korte termijn modellen bij hebben. Eigenlijk kunnen we hier nog niet zoveel mee dus.Wel heeft gfs en ook icon toch al convectie getoond de afgelopen runs. Met name boven het noorden en noordoosten en midden oosten. Daar zit meer vocht en dus meer cape ook zien we daar de hogere schering terug. 


Gfs laat er donderdag toch wel 1 a 2 doorprikken. Is een aandachtspunt. Boven België zie je al de buien die erland poste Ecmwf welliswaar heeft die in de late avonduren nachtelijke uren  korte termijn modellen moeten dit gaan tonen ook meer en meer.

Mochten de buien van donderdag gaan, waar (zeg ik voorzichting nog niet van uit ga) tenzij de korte termijn modellen dit gaan vertonen. Dan kunnen dat wel meteen kortstondige supercellen zijn. Met Cape in de orde van 1500-2000 j/kg noordelijke helften-landinwaarts 2000-2500 j/kg langs de kust staat zeewind, dus de begrenzing met cape ligt wat meer landinwaarts. Effectieve schering boven de noordelijke helften 40 knopen, en meer landinwaarts 30/40  knopen. Dus dat kunnen boven de noordelijke helften dus kortstondige supercellen zijn. En meer landinwaarts goed georganseerd multicell mogelijk een enkele ook met kenmerken van Sc, de boel ligt er klaar voor dus zeg maar. Voor nou een kleine kans dus, op georganiseerd onweer boven NL als de Cap doorbroken word/wellicht kan de veluwe ook een duit in het zaakje doen. Meer forcering in de avond vanuit zuiden. Tonen de korte termijn modellen dit er ook bij straks dan kan ik die kans wat beter uitzetten. Zijn we wat verder naar de kans. En die kan ook nog best fors worden.

Eventuele randverschijnselen Donderdag:
Hagel op de hoge cape cellen in de orde van 4-5 cm, elders 2-4cm. Zeer hoge bliksemactiviteit. Windstoten van 75-90 km in een burstverschijnsel 100+km

Over vrijdag en zaterdag beginnen nog maar eens niet. Vrijdag is er verspreid georganiseerd wel mogelijk. En zaterdag staat momenteel de kans der kansen in virtueel (Kan potentieel de setting van het jaar worden). Maar we kopen er nog niks voor het is nog een eindje!!.

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 14 juni 2021, 20:31 uur, door Tatanka
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2592
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 juni 2021, 22:46 uur | Bericht #496742

Grote rol weggelegd voor straalstroom

Lange tijd ligt vanaf donderdag de straalstroom in de buurt. De straalstroom zorgt voornamelijk voor meer windschering (shear) doordat de wind sterk toeneemt het hoogte. Dit verhoogt de kans dat een onweersbui zich kan organiseren zoals MCS of supercel.

De straalstroom is in werkelijkheid geen mooie aaneengesloten band met een krachtige wind. De straalstroom is juist versnippert en bestaat uit vele korte versnellingen die "jet streaks" genoemd worden. Deze hebben een ingang waar de lucht erin gezogen wordt, en een uitgang waar de windsnelheid weer afneemt. Door de krachtenbalans (o.a. Corioliskracht) rond het versnellen bij de ingang en afremmen bij de uitgang ontstaan er gunstige en ongunstige plekken voor lagedruk- en buienvorming. De ingang heeft een rechter en linkerzijde. Gunstig voor het ontwikkelen van buien en ontstaan van lagedrukgebieden zijn de RechterIngang (RI) en LinkerUitgang (LU), ongunstig zijn de LinkerIngang en RechterUitgang.

Natuurkundige achtergrond: http://www.eumetrain.org/data/3/3/Content/fi.htm


Ten tijde van de MCS die in de nacht naar zaterdag in berekeningen verschenen is, liggen we mooi in een overlap van de Linkeruitgang en de  Rechteringang (LU, RI). Het is dus niet gek dat we een mogelijke MCS juist hier zien.


EC laat boven Engeland een MCS zich sterk ontwikkelen, we zien uiteindelijk een lagedrukkern die zich gaat uitdiepen. Het resulteert zelfs in een virtuele storm boven de Noordzee.Dit is ter illustratie, deze modeluitkomst is tot dusver slechts één van de vele opties. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat er werkelijk zo'n perfecte overlap met de linkeruitgang van de jet streak plaatsvindt.


Het ontstaan van dit lagedrukgebied hadden we al van de straalstroomkaart af kunnen leiden. Het ligt heel netjes in een linkeruitgang.Zeer vochtige lucht
Hieronder een kaart met de totale vochtinhoud van de atmosfeer (precipitable water). In het theoretische geval dat je al het vocht als regen uit de lucht zou laten vallen, kom je op de totale vochtinhoud uit. Ik zie de totale vochtinhoud zelden zo hoog boven Europa. Deze kaart is in deze situatie nuttiger dan het gebruik van het dauwpunt, omdat de totale vochtinhoud iets zegt over de vochtigheid van de hele atmosfeer i.p.v. enkel de vochtigheid op 2 meter hoogte.Het is wel interessant om naar het dauwpunt te kijken, als we willen weten hoe het aan gaat voelen (droge hitte of klamme hitte). Het lijkt donderdag en vrijdag erg klam te gaan worden met een dauwpunt dat meerdere dagen rond de 20°C ligt. Zondag lijkt het dauwpunt 21°C te kunnen bereiken, met een temperatuur van 26-30°C voelt het dan ook benauwd aan.Aandachtspunt: Relatief smal gebied met verzilverde onweerskansen
Het nadeel als meerdere onweersbuien over hetzelfde gebied heen trekken. Als er de komende dagen een kleine verschuiving in het stromingspatroon plaatsvindt, kunnen alle onweersbuien ook naast je trekken. In de chat werd al gesproken over de lage neerslagsom net over de grens in Duitsland. In de huidige run trekken alle onweersbuien over de Benelux en niet over Duitsland, hierdoor blijft het daar vrijwel droog met 0 - 10 mm totaal, tegenover potentie op neerslagsommen van 15 tot 70 mm over de Benelux (grote ruimtelijke variatie in neerslagsom).

Duitsland blijft in de warmte grotendeels hangen, met een hittegolf als resultaat. Een contrast met de Benelux waar de temperatuur op zaterdag zelfs tijdelijk eventjes aan de koelere kant is met 18 - 24°C (obstakels voor een mogelijke regionale hittegolf).

Maar we kunnen verschuivingen van honderden kilometers niet uitsluiten. Daarmee zou je met een verschuiving van 300 km naar het westen in de hitte blijven zitten met een kleine kans op onweer. Met name het oosten heeft een risico om toe te kijken hoe de onweersbuien over de westelijke helft trekken. Aan de andere kant zou een verschuiving van 300 km naar het oosten juist het westen met een kleinere onweerskans achter kunnen laten.

Het is een goede illustratie hoe de onweerskans (met name zaterdag-zondag-maandag) nog heel anders uit kan pakken.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
richard4
Lid
Woonplaats: hardenberg
Berichten: 50
Lid sinds: 8 dec. 2016
15 juni 2021, 09:00 uur | Bericht #496744
Ik hoop dat het westen niet weer heel erg in de prijzen valt die hebben dit jaar ook al vaak onweer gehad. Maar goed eerst maar eens zien want ze weten het niet blijft afwachten. Bedankt trouwens voor de mooie kaarten 😁
richard
Woonplaats: Pijnacker
Berichten: 11
Lid sinds: 15 aug. 2020
15 juni 2021, 18:47 uur | Bericht #496746
Ik hoop dat het westen heel veel onweer krijgt 👍👍
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 308
Lid sinds: 6 jan. 2017
15 juni 2021, 19:08 uur | Bericht #496747
hallo
kansen kunnen dus werkelijk verschuiven als ik dat goed lees,
is er ( mooie uiteenzetting van de situatie trouwens ) 24 uur tevoren al iets zinnigs over te zeggen .
Donderdagmorgen meer bekend ?
Brouwer
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 06:12 uur | Bericht #496748
Onweerskans Donderdag op Vrijdag 17-18 juni:

We zijn weer een dag verder en een dag voor de eerste kans. Inmiddels zijn er een aantal modellen bij,waaronder een aantal korte termijn modellen. Het wachten was op het meer tonen van convectie overdag. Dat blijft onverminderd lastig om aan te geven van waar het precies wat  gaat doen, al lijken wat meer modellen toch convectie te tonen. De modellen gaan hier allemaal net wat anders mee om, Van wel tot geen convectie, van iets forser, en minder fors. Toch maar de kans benoemen zoals ik in mijn vorige stuk ook al deed. Er ligt namelijk wel een beste pak onstabiliteit klaar, morgenavond en in de nacht naar vrijdag maar vooral vrijdag overdag moet het allemaal beter gaan. Want dan zien we duidelijk de toename van de thermische vore van het zuidwesten/zuiden uit. De grote onweerskans gaat dus ook uit naar vrijdag overdag nou. Ik benoem onder wat er een beetje verwacht kan worden per regio voor morgen tot aan de nacht naar vrijdag. 


Kleine kans morgen overdag binnenland maar met name de (noord)oostelijke helften:
De kans voor morgen overdag blijft klein, zoals gisteren ook al aangegeven. De boel is aanvankelijk te droog,morgenochtend is niet uitgesloten dat een onweersbui het (zuid)westen binnenloopt of schampt. Boven zee zijn wat actievere buien aanwezig, en die sterven geleidelijk aan uit. Morgenmiddag zou dan op een restant/front daarvan (outflow boundary) weer een enkele onweersbui kunnen ontstaan. Ik acht de kans het grootst noord van de lijn Alkmaar-Enschede. Over de (noord)oostelijke helften dus, daar ligt dat restant (front) dan inmiddels!

Mochten die buien dan gaan in de middag dan zijn ze aardig geisoleerd. Maar wel met een beste bak onstabilteit. 1000 j/kg (Flevoland) meer richting het noordoosten en oosten 1500-2000 j/kg in het oosten 2000-2500 j/kg. Schering bedraagt grotendeels 20-30 knopen. Zeer lokaal is het hoger boven het noordoosten zelfs 30-40 knopen, mocht het daar gaan dan is een zeer goeie multicell mogelijk een cel met de kenmerken van een SC.  Maar dan moet het daar maar net op gebeuren (binnen een al zeer kleine kans) Dus convectie modus is dus mogelijk Hybrid Multicellular–Supercellular.

Randverschijnselen bij initatie:
Zomerhagel in de orde van 4-5 cm, hoge bliksemactiviteit, windstoten 75-90 km in een burstverschijnsel hoger en lokaal wateroverlast. Allemaal op lokale en/of regionale schaal

En estofex bevestigd mijn verhaal van gisteren en actueel ook met een extended forcast omtrent dit verhaal. Een gelimiteerde kans op best fors onweer. En die komen denk ik vanavond laat met een definitieve forecast waarschijnlijk. Echt zo'n kans waarvan het bij een level 1 kan blijven, wat nog een Level 2 kan worden. Of helemaal niks, en dat zijn toch 3 uitersten!!. Maar ook 1 waar een uitdaging in ligt, om toch een zo goed mogelijk verhaal neer te zetten. En dat is ook je hobby he, kijken of dingen bevestigd worden. Uitkomen, uiteindelijk telt maar 1 ding die jackpot. Ik hou morgen dan ook de situatie goed in de gaten en ik trek desnoods mijn plan en trek er op uit. Estofex
Further north towards Benelux, CI is uncertain during the day with increasing probabilities during the afternoon/evening (peak heating). NWP guidance still diverges substantially with the exact height geometry/wind field which offers still variable CAPE/shear maxima at different places. Hence right now a general 15 m/s DLS is forecast with little large-scale forcing. Heating should support numerous thunderstorms, which affect Benelux into far W/NW Germany. Shear/CAPE space would support multicells/isolated transient supercells with hail/severe wind gusts, but confidence in any area with a maximized severe risk is still low. Only a broad brushed LEVEL 1 was added for now, where all models show adequate CAPE/shear. Modifications may be needed in later outlooks.


Morgenmiddag mogelijk enkele geisoleerde onweersbuien van west naar oost. Mochten ze wel gaan dan zouden dat regionaal wat grotere onweersbuien kunnen worden. Maar laat ze uberhaupt maar eerst ontstaan, das echt iets wat morgen zelf bekeken moeten worden.

Morgenavond/nacht van donderdag op vrijdag van het zuidwesten zuiden uit meer forcering door nadering thermische vore (MCS) over de westelijke helften en deels binnenland wegtrekkend richting noordelijke helften:Morgenavond veel betere forcering dan de overdag kans. Dan mogelijk een MCS vanuit Frankrijk. De opbouw begint in Frankrijk dus,de buien gaan daar in opbouw als zeer goed georganiseerd multicellen, en supercellen. De buien ontstaan op de rand van zeer hoge cape 2000-3000 j/kg omgeving Parijs met een effectieve schering van ruim 40 tot lokaal 50-60 knopen. De avond en nachtelijke waarden zijn hier ruim voldoende om de boel in stand te houden. In de huidige runs trekt deze over bovengenoemde regio's. Maar daar kan makkelijk oostelijke aangroei aankomen. Dat is namelijk de warme zijde en stroomt de outflow over uit.  Er zijn modellen die dit iets later tonen, deze harmonie lijkt de perfecte timing te hebben. Maar dat zal nog wel wat veranderen. Mocht het spul nog later komen. Dan heeft dat mogelijk gevolgen voor vrijdag overdag. Dus ik denk dat ik vrijdagochtend pas de situatie bekijk voor die dag. 

Randverschijnselen:
Hoge bliksemintensiteit, en lokaal regionaal wateroverlast. Hagel 2-3cm, en windstoten van 75-90 km/u in een actievere cel in de pluk mogelijk 100+ km/u (burstverschijnsel). Uiteindelijk denk ik met deze ontwikkeling en die in Frankrijk met name. Voor morgen dan ook een ruime Level 2 komt te staan. In Frankrijk spant het denk ik om een level 3, de overlap is zelfs nog niet helemaal optimaal 

De komende dagen ben ik voornamelijk bezig voor mezelf want ik ga op pad (chasen) mocht ik tijd hebben dan kom ik met nieuwe updates. 

Met vriendelijke groet,

Tatanka | Gewijzigd: 16 juni 2021, 07:20 uur, door Tatanka
there can be only one
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
16 juni 2021, 10:08 uur | Bericht #496749
Het KNMI geeft al code geel uit voor morgenavond:
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1684
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 17:31 uur | Bericht #496754
De laatste beelden van Buienradar zijn treurig geworden... Duidelijk effect vd Zeewind in de Regio Haaglanden (zoals zovaak)
Gelukkig veranderen deze beelden vaak... Maar ik vindt deze realistischer als de overdreven verwachtingen die hier soms geplaatst worden.
Bij deze dan ook direct de vraag om wat minder sensatie in de posts. 

 
Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
16 juni 2021, 17:49 uur | Bericht #496755
Maar ik vindt deze realistischer als de overdreven verwachtingen die hier soms geplaatst worden.
Bij deze dan ook direct de vraag om wat minder sensatie in de posts. 

 

Hier in zuid oost groningen vaak ook niks, maar het zijn geen sensatie berichten wat hier gepost wordt, deze mensen zijn er allemaal serieus mee bezig en steken er heel wat tijd en energie in en is leuk om te lezen en zien..ik steek er iig veel van op. Jammer dat je dit zo ziet
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 17:56 uur | Bericht #496756
Citaat van BjornOnweer, woensdag 16 juni 2021, 17:31 uur De laatste beelden van Buienradar zijn treurig geworden... Duidelijk effect vd Zeewind in de Regio Haaglanden (zoals zovaak)
Gelukkig veranderen deze beelden vaak... Maar ik vindt deze realistischer als de overdreven verwachtingen die hier soms geplaatst worden.
Bij deze dan ook direct de vraag om wat minder sensatie in de posts. 

 

Overdreven verwachtingen ik ben nog mild met mijn opbouw vanuit Frankrijk met  2000-3000 j/kg. Knmi guidance heeft daar 4000 j/kg staan met vergelijkbare schering. En er is niks ovedreven dus, de waardes zijn gewoon fors. En ik maak mijn kansen niet alleen op een harmonie dat gaat wel even op een stuk of 10 modellen. Ik denk dat ik hier terecht wel even op mag reageren met je op basis van model harmonie (is buienradar) bericht, omdat meneer die even niet aanstaat. 

Dan ook nog het lef vandaan halen om minder sensatie, ik beschrijf precies het gene wat we kunnen verwachten eventueel. Erland en ik zijn hier in onze vrije tijd met altijd nog veel liefde en met plezier mee bezig. En zo'n update mag je gerust weten die heb ik vanmorgen nog even gemaakt voor het na werk gaan. Ik ben daar ruim een uur mee bezig geweest.

Ook weerkennis, en medestormchaser wouter komt al met een forse bericht voor morgenavond en de nacht naar vrijdag. Dus mijn verhaal is niet een opzich staand verhaal dacht ik zo.
Knmi guidance heeft daar 4000 + j/kg staan. Ik heb het even in rood onderstreept voor je 

Neerslag:
Paraaf meteoroloog: veekenUitgifte: 16/06/2021 13.16 uur LT.

In de nacht van woensdag op donderdag boven de westelijke/zuidelijke Noordzee mogelijk enkele (zware) onweersbuien. Het is niet uitgesloten dat een bui aan het einde van de nacht en donderdagochtend het zuidwesten binnenloopt. Effectieve schering is daar 15-20 knopen, CAPE is de klasse 500-1000 J/kg, mogelijk dus multicel karakter. Tot 12 UTC blijft er boven land waarschijnlijk een (zwakke) inversie aanwezig, die diepe convectie vanaf de grond nog verhindert. Donderdagmiddag mogelijk een geïsoleerde onweersbui overdag hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 10-20 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren. Vanaf halverwege donderdagavond van het zuidwesten waarschijnlijk zware onweersbuien met kans op hagel en veel neerslag in korte tijd. De buien ontstaan het einde van de middag boven het noorden van Frankrijk en kunnen daar vanaf de grond ontstaan, de dynamische forcering aldaar is convergentie in de thermische vore. De CAPE ligt daar met waardes van lokaal boven de 4000 Jkg bijzonder hoog, neem daarbij een effectieve schering van 40-50 kn en dan zijn goed georganiseerde multicells erg waarschijnlijk, mogelijk zelfs supercells. Zwaar onweer, grote hagel en veel neerslag in korte tijd is dan zeer waarschijnlijk.

Tevens word er netjes aangegeven in mijn post dat de boel oostelijker aangroei kan krijgen omdat dat de warme zijde is.  Precies wat harmonie nou doet, tevens kan je die MCS (wat in de laatste run nou een uit de kluit gewassen Bow echo is) niet perfecter krijgen in de huidige run. Langs de gehele westrand en ook de oostelijke rand krijg jij hier de bliksems van te zien. En trekt hem nou dwars door het midden helemaal door tot over de wadden.


Ik zal kijken of ik nog weer met een update of kans kom voor de komende dagen. Ik was al een stukje op eind met de nieuwe laatste definitieve kans hier neer te zetten voor morgen. Maar ik denk dat ik hem maar laat schieten!! | Gewijzigd: 16 juni 2021, 18:46 uur, door Tatanka
there can be only one
Tolleng
Lid
Woonplaats: Beilen, Drenthe
Berichten: 42
Lid sinds: 12 jun. 2013
16 juni 2021, 18:21 uur | Bericht #496757
@Tatanka Laat je niet zo gek maken door die gast joh, het merendeel waardeert de updates van jou en Erland, zou jammer zijn dat je door 1 negatieveling geen updates meer plaatst Keep up the good work en een fijne chase toegewenst
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 18:23 uur | Bericht #496758
Citaat van Tolleng, woensdag 16 juni 2021, 18:21 uur Tatanka Laat je niet zo gek maken door die gast joh, het merendeel waardeert de updates van jou en Erland, zou jammer zijn dat je door 1 negatieveling geen updates meer plaatst Keep up the good work en een fijne chase toegewenst
Ik laat me niet gek maken verder hoor, maar dat betekent niet dat ik dit zo maar even laat gaan zonder een tegen reactie. Zal straks een kijken of ik een nieuw bericht kan maken. Eerst even een hapje eten nou!!

On topic maar weer.!! | Gewijzigd: 16 juni 2021, 18:26 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
16 juni 2021, 18:39 uur | Bericht #496759
Kun je groningen/drenthe ook ff meenemen? Haha
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 308
Lid sinds: 6 jan. 2017
16 juni 2021, 18:59 uur | Bericht #496760
hoi
ook even een reactie, we zien er altijd naar uit , de onweerposts van Tatanka en zijn kaarten.
even een hart onder de riem, laat je niet beinvloeden op negatieve manier.
ga zo door, volgen het met spanning

gr hier uit Fryslân
Brouwer
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
16 juni 2021, 19:18 uur | Bericht #496761
Dank Tatanka voor de mooie posts! We verheugen ons op nog veel kwalitatieve posts van jou. 

Deze setting kan potentieel (zeer) zware windstoten met zich meebrengen in de nacht toont HARMONIE 12z. Op redelijk uitgebreid niveau kunnen er windstoten voordoen van 75-100 km/u. Op lokaal/regionaal gebied kunnen er zeer zware windstoten gemeten worden van tussen de 100-120 km/u volgens Harmonie. De neerslagsommen zijn ook niet heel verkeerd met lokaal 75 mm. Dit zijn dus forse randverschijnselen en die kunnen zich wijdverspreid voor doen op de MCS, dus wees opgelet indien je gaat stormchasen of iets soortgelijks! 

Qua locaties. Schrijf nog geen locaties af op basis van weermodellen. Het is vaak zo gelopen dat weermodellen lieten zien dat bepaalde locaties niet worden getroffen en die dan wel worden getroffen. Het wordt puur nowcasten. Het heeft dan ook geen zin om te zeggen ''mijn locatie krijgt weer niks'' of ''harmonie toont dat ik niks krijg hier.''

En deze posts zijn ook zeker geen sensatie!

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1684
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 19:21 uur | Bericht #496762
Dus een puntje van kritiek mag niet ?
Ik heb er duidelijk bijstaan... Regio Haaglanden.
Daarop is mijn minder sensatie verhaal gebasseerd niet op de rest  
Das ook een ver van mijn bed show en hoop voor alle stormchasers dat die wel wat krijgen.
Het weerbericht op de Homepagina is uitstekend en precies zoals ik het bedoel.
Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Flitsmist
Lid
Woonplaats: West Brabant
Berichten: 1
Lid sinds: 16 jun. 2021
16 juni 2021, 19:22 uur | Bericht #496763
Bij deze account aangemaakt, al jaren volg ik dit forum en altijd blij als er weer een kansen topic wordt gemaakt. De voorpret, de laatste updates en de kans dat het allemaal langs je heen gaat maakt het allemaal niet minder leuk of spannend. Dus bij deze van een trouwe meelezer, bedankt voor jullie bijdrages, het serieuze werk wat jullie er in stoppen en ga vooral zo door! Voor nu verheug ik me op morgen en kijk ik uit naar de volgende updates!
gr. Flitsmist 
A.T
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
16 juni 2021, 19:28 uur | Bericht #496764
Citaat van BjornOnweer, woensdag 16 juni 2021, 19:21 uur Dus een puntje van kritiek mag niet ?
Ik heb er duidelijk bijstaan... Regio Haaglanden.
Daarop is mijn minder sensatie verhaal gebasseerd niet op de rest  
Das ook een ver van mijn bed show en hoop voor alle stormchasers dat die wel wat krijgen.
Het weerbericht op de Homepagina is uitstekend en precies zoals ik het bedoel.

Het punt is dat je op basis van een uitvoer van Harmonie al gelijk concludeerd dat het voor jouw regio al sensatie is. Het is echt een kwestie van nowcasten. De weermodellen geven een indicatie, lang niet altijd wat er werkelijk gaat komen. In ieder geval zijn er (flinke) signalen op zwaar onweer. En Tatanka maakt een verwachting op basis van het land, niet per regio. Dan moet hij wel een hele lange post maken als hij voor iedere plek alles moet gaan beschrijven (en dat is ook nog gewoon helemaal niet duidelijk zoals ik eerder zei in deze post).
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Woonplaats: 's-Gravenzande
Berichten: 1684
Lid sinds: 11 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2021, 19:38 uur | Bericht #496765
Citaat van Thunderlover123, woensdag 16 juni 2021, 19:28 uur Citaat van BjornOnweer, woensdag 16 juni 2021, 19:21 uur Dus een puntje van kritiek mag niet ?
Ik heb er duidelijk bijstaan... Regio Haaglanden.
Daarop is mijn minder sensatie verhaal gebasseerd niet op de rest  
Das ook een ver van mijn bed show en hoop voor alle stormchasers dat die wel wat krijgen.
Het weerbericht op de Homepagina is uitstekend en precies zoals ik het bedoel.

Het punt is dat je op basis van een uitvoer van Harmonie al gelijk concludeerd dat het voor jouw regio al sensatie is. Het is echt een kwestie van nowcasten. De weermodellen geven een indicatie, lang niet altijd wat er werkelijk gaat komen. In ieder geval zijn er (flinke) signalen op zwaar onweer. En Tatanka maakt een verwachting op basis van het land, niet per regio. Dan moet hij wel een hele lange post maken als hij voor iedere plek alles moet gaan beschrijven (en dat is ook nog gewoon helemaal niet duidelijk zoals ik eerder zei in deze post).

En uit ervaring vanuit mijn regio hoevaak wij hier net geschampt worden.
Net voor de Waterweg gaat de activiteit eruit... En dan na Den Haag wordt het weer actiever.... 
De eerdere berekeningen van Harmonie waren sensationeel voor alle regios... 
Ik hoop van ganse harten dat ik ongelijk heb. 
Mijn water zegt echter morgen max 22 graden boven het Haagse en een Zeewind. 
Groetjes Bjorn


Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.869 topics, welke bij elkaar 448.433 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.599 leden.
Het nieuwste lid is miel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 50 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 50, lezen 2 mensen het topic "Koudste plaats op aarde: min 94,7 graden ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden