Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Feb 2024 07:59:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 september 2021, 12:26 uur | Bericht #497300

Dreigingsniveau Spaanse vulkaan Cumbre Vieja verhoogd na aardbevingen

Sinds een aantal dagen is er een aardbevingszwerm gaande onder de Spaanse vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma, Canarische eilanden. Deze zwerm aardbevingen is het gevolg van magma dat zijn weg naar boven aan het vinden is. Dit kan duiden op een mogelijke uitbarsting.


De Canarische eilanden met in het noordwesten het eiland La Palma. Bron: Moderator Lako/Google Earth

La Palma
La Palma is een eiland in het westelijk deel van de Canarische eilanden. Het eiland is geologisch gezien een van de jongste Canarische eilanden met enkele opvallende geologische kenmerken.

Het meest opvallende is de Caldera de Taburiente op het noordelijk gedeelte van het eiland. Deze diepe caldera is het gevolg van eroderen van een schildvulkaan die circa 2 miljoen jaar geleden ontstond. Op een aantal plekken zijn de kliffen meer dan een kilometer hoog. De randen van deze caldera vormen tevens de hoogste punten van het eiland. De hoogste bergtop is de Roque de los Muchachos met 2426 meter.

Ten zuiden van de Caldera de Taburiente ligt de bergrug waarop de Cumbre Nueva en Cumbre Vieja liggen. De Cumbre Nueva heeft zeer waarschijnlijk zijn huidige vorm gekregen door een grote aardverschuiving. Aan de zuidkant van het eiland ligt de Cumbre Vieja. Dit is de bergrug waar de meest recente vulkanische activiteit op heeft plaats gevonden.


Het eiland La Palma met zijn geologische kenmerken. Bron: Moderator Lako/Google Earth

Cumbre Vieja
De meest recente vulkanische activiteit op La Palma heeft plaatsgevonden op de Cumbre Vieja. Deze bergrug bestaat uit talloze kraters en lavastromen. De laatste uitbarsting op de Cumbre Vieja was in 1971. De uitbarstingen van de Cumbre Vieja gaan gepaard met milde explosieve activiteit en lavastromen die richting de Atlantische Oceaan stromen. Afhankelijk van de locatie van de uitbarsting kunnen de lavastromen bebouwing beschadigen.


De westflank van de vulkaan Cumbre Vieja. De talloze kraters en lavastromen zijn duidelijk te zien. Bron: Moderator Lako/Google Earth

Huidige activiteit
Sinds afgelopen zaterdag is er een aardbevingszwerm op gang gekomen onder de Cumbre Vieja met meer dan 2000 zwakke aardbevingen. Hiervan waren slechts 600 aardbevingen sterk genoeg om gelokaliseerd te worden.

De aardbevingen hebben zich de afgelopen dagen langzaam westwaarts verplaatst en zijn tevens ondieper geworden. Ook is de bodem met 1,5 cm omhoog gekomen. Dit alles wijst erop dat magma zich een weg omhoog probeert te zoeken en dat de kans op een eruptie toeneemt. Maar het is belangrijk om te onthouden dat een uitbarsting verre van zeker is. De opwaartse stroom van magma kan nog steeds tot stilstand komen waardoor de aardbevingen afnemen en er geen uitbarsting komt. Gezien de huidige activiteit is het waarschuwingsniveau van de vulkaan afgelopen maandag verhoogd van groen naar geel.
 


Bronnen: ing.iac.esvolcanodiscovery.com


Interessante video over de huidige activiteit en de mogelijke risico's van een eventuele uitbarsting

| Gewijzigd: 15 september 2021, 12:33 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 september 2021, 21:24 uur | Bericht #497302
Ik kan de volgende zaken nog toevoegen:

95% van de magmabellen blijft steken in de aardkorst
Slechts 5% van alle magma-intrusies (bellen magma die omhoog komen) bereikt het oppervlak. Het overgrote deel blijft in de aardkorst achter en stolt daar heel langzaam, bijvoorbeeld naar de steensoort graniet. Graniet wijst er vaak op dat een magmabel ooit langzaam is gestold terwijl het in de aardkorst bleef.
Juist daarom was het bijzonder om de Geldingadalur uitbarsting in IJsland ook daadwerkelijk het oppervlak bereikte. Het merendeel van de aardbevingszwermen houden na verloop van tijd op, en dan heeft de magmabel het oppervlak niet bereikt.

De huidige magma-intrusie is al van 30 km gestegen naar circa 8 km diepte. Het heeft dus al een hele reis achter de rug, we kunnen aan de hand van de aardbevingen de diepte blijven volgen. Het is mogelijk dat de intrusie in de laatste 8 km blijft hangen, een uitbarsting is ook mogelijk, de laatste uitbarsting was in 1971.

Kaart caldera'sDe potentiële schuifzone gaat ooit (gedeeltelijk) de zee in glijden. Iedere uitbarsting kan de kans dat dit gebeurt weer iets toenemen. Het is zeker niet zeker dat de eerstvolgende uitbarsting het fatale zetje zal geven. Een grote landslide is ook onwaarschijnlijk in het geval van een vulkaanuitbarsting op La Palma. Op de schaal van honderdduizenden jaren kunnen er ook meerdere kleine landslides voorkomen i.p.v. één grote landslide. Kleine landslides hebben aanzienlijk minder gevaarlijke tsunamigolven. Ondanks dat deze vulkaan nu in de belangstelling staat, is de kans op deze landslide nog steeds zeer klein.


Tsunami
Hieronder is een computersimulatie van een complete landslide van het zuidwestelijke deel van het eiland. Ook met de nuance dat de kans hierop nog steeds erg klein is. Een uitbarsting betekend zeker niet meteen een landslide.

| Gewijzigd: 13 oktober 2021, 23:49 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 september 2021, 10:34 uur | Bericht #497304
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2021, 16:52 uur | Bericht #497309

Vulkaan Cumbre Vieja uitgebarsten

De vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma is vanmiddag rond 16.00 uur Nederlandse tijd uitgebarsten.
  | Gewijzigd: 19 september 2021, 16:54 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2021, 17:39 uur | Bericht #497310
| Gewijzigd: 19 september 2021, 17:48 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
19 september 2021, 20:27 uur | Bericht #497314
Weer een helder stukje uitleg!


Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2021, 21:03 uur | Bericht #497315

Honderden evacuaties na vulkaanuitbarsting op Canarisch eiland La Palma

Op het Spaanse Canarische eiland La Palma is zondagmiddag een vulkaan uitgebarsten. Vanwege de rook, as en lava dat zich over het eiland verspreid zijn inmiddels al honderden inwoners geëvacueerd. De veiligheidsdiensten roepen op uit de buurt van de spuwende vulkaan te blijven.

Verder lezen: NU.nl

Op beelden is te zien dat de lava ondertussen al de eerste huizen bereikt heeft:
 
| Gewijzigd: 25 september 2021, 16:29 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 september 2021, 23:39 uur | Bericht #497316
Slecht nieuws: uitbarsting in bevolkt gebied
De magma is aan het oppervlak gekomen via meerdere spleten. Daar zit best veel druk achter, daardoor zien we lavafonteinen van tientallen tot honderden meters hoog (50 - 300 meter hoog). De spleten bevinden zich net op een helling boven een bewoond gebied. Vanaf dit hogere punt waren de lavastromen vrij snel bij de eerste huizen. Er waren dus onmiddelijk evacuaties nodig, eerst bij de huizen met het hoogste gevaar. Er zullen de komende uren nog veel meer evacuaties nodig zijn. De lavastromen zullen nog veel meer huizen bereiken.

Deze lavastromen zijn overigens iets stropiger dan in IJsland. De lava in IJsland stroomt, deze lava kruipt. Het verschil komt door de chemische samenstelling. In tegenstelling tot IJsland is deze uitbarsting wel gevaarlijk voor huizen en omwonenden, IJsland is immers voor grote delen onbewoond, op La Palma wonen ruim 80.000 mensen.

De lavastromen zullen binnen minimaal 10 uur de zee bereiken, dat is gebaseerd op een afstand van ruim 6,7 km en een snelheid van 0,7 km/u (bron Involcan - Twitter).
 

Uitbarsting gaat eerste nacht in
Deze uitbarsting kan mogelijk weken tot maanden voortduren. Dit is een schatting op basis van eerdere uitbarstingen (voor het laatst in 1971).
 
Kans op landverschuiving speelt kleine rol
In een oud artikel uit 2006 werd al uitgelegd dat La Palma niet dusdanig instabiel is dat het ieder moment de oceaan kan inglijden. Deze uitbarsting veranderd daar als huidige kleine uitbarsting weinig aan.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/nieuw-onderzoek-verwijst-mega-tsunami-van-la-palma-naar-verre-toekomst/
| Gewijzigd: 19 september 2021, 23:52 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 september 2021, 10:10 uur | Bericht #497317

Lava stroomt dorpen binnen op La Palma, duizenden evacuaties

De lavastroom als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft de eerste huizen bereikt. Dat is op beelden te zien. Inmiddels hebben zo'n 5000 inwoners van het gebied van Alcalá en El Paraíso hun huizen verlaten. De autoriteiten houden er rekening mee dat in totaal 10.000 mensen geëvacueerd moeten worden.

Verder lezen: RTLnieuws.nl
  | Gewijzigd: 20 september 2021, 11:22 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 september 2021, 11:00 uur | Bericht #497324

Meer evacuaties na vulkaanuitbarsting La Palma

De hulpdiensten op La Palma, het Canarische eiland waar een vulkaan is uitgebarsten, hebben meer inwoners van het dorp El Paso geëvacueerd. In totaal 6000 van de 80.000 eilandbewoners hebben tot nu toe hun huis moeten verlaten. Tientallen Nederlandse toeristen zijn gisteren van het eiland vertrokken. Gisteravond laat en vanochtend vroeg zijn er mensen uit de wijk Tacande Alto geëvacueerd, omdat er een nieuwe lavastroom was ontstaan, zegt burgemeester Rodriguez tegen zender TVE. Zo'n 150 huizen zijn tot nu toe verwoest op het eiland. Er is geen sprake van doden of gewonden.

Verder lezen: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 september 2021, 15:33 uur | Bericht #497328
De uitbarsting en lavastromen op de kaart
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 september 2021, 18:38 uur | Bericht #497330
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Emmen
Berichten: 42
Lid sinds: 25 dec. 2015
21 september 2021, 22:25 uur | Bericht #497335
Citaat van pkd19, dinsdag 21 september 2021, 21:36 uur Weer een update van GeologyHub

 

De video waar je naar linkt is opnieuw geupload (zou een fout in de oude hebben gezeten).
Hier is de nieuwe link:


Eddy.
Bliksems wat een gedonder
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 september 2021, 22:38 uur | Bericht #497337
Lavastromen stromen links, rechts en door bewoonde gebieden

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 september 2021, 13:16 uur | Bericht #497340

Updates: nieuwe gevaarlijke lavastroom & meer aswolken

Gisteravond is ten noorden van de vorige lavakegel een nieuwe uitlaat voor verse lava ontstaan. Hierdoor is er een nieuwe portie huizen die gevaar lopen onder lava te verdwijnen. Momenteel stroomt de lava op veel plaatsen wel trager dan verwacht doordat obstakels (de huizen) de stroom vertragen. In het geval dat de uitbarsting lang genoeg duurt zijn lavastromen tot aan de zee echter onvermijdelijk.
 Live updates Volcanodiscovery.com https://www.volcanodiscovery.com/lapalma/sep2021seismic-crisis/current-activity.html

De vulkanen Etna en Cumbre Vieja (La Palma) zorgen er beiden voor dat er relatief veel SO2 gas aanwezig is in hogere luchtlagen boven Zuid-Europa. Doordat het gas hier in hoge luchtlagen aanwezig is, is het niet direct schadelijk voor de gezondheid. Vergeleken met andere vulkanen produceren de Etna en Cumbrer Vieja relatief weinig as.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2515
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 september 2021, 21:43 uur | Bericht #497341
Update GeologyHubDue to the change in activity, the prediction/calculation of the eruption duration from my last video can now be thrown out the window and thus ignored. I now expect this eruption to last around 44 more days. | Gewijzigd: 23 september 2021, 21:44 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
24 september 2021, 11:44 uur | Bericht #497342
Sonic boom door de vulkaan,zit dus best wat druk achter..


Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 september 2021, 19:57 uur | Bericht #497343

Meer evacuaties door nieuwe lavastromen en toenemende explosiviteit

De activiteit van de vulkaan Cumbre Vieja neemt nog steeds toe. Zo gaat de eruptie met steeds meer explosies gepaard en wordt er ook meer as en tefra uitgestoten. Tevens ontstonden vanmiddag twee nieuwe openingen aan de voet van de krater van waaruit twee lavastromen gevoed worden. Door deze ontwikkeling heeft de lokale overheid op La Palma besloten om nog meer dorpen (deels) te evacuren. Het gaat om de dorpen Tajuya, Tacande de Abajo en de nog niet geëvacueerde delen van Tacande de Arriba  Ook ondervindt het vliegverkeer hinder door de aswolken.
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2021, 11:26 uur | Bericht #497344

Vliegverkeer van en naar La Palma stopgezet door aswolk

Het vliegverkeer van en naar La Palma ligt op dit moment stil door de aswolk van de vulkaan. Door een naar zuid/zuidwest gedraaide wind drijft de wolk nu noordwaarts over het eiland en dus ook over het vliegveld. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat er een dunne laag as/tefra over het vliegveld ligt. Deze laag moet eerst verwijderd worden voordat het vliegverkeer weer opgestart kan worden.
  | Gewijzigd: 25 september 2021, 11:29 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 september 2021, 15:48 uur | Bericht #497349

Na even rust is vulkaan La Palma opnieuw begonnen met uitbarsten

De vulkaanketen Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma is opnieuw begonnen met het uitspuwen van as en lava, zeggen wetenschappers. Eerder vanochtend stopte de vulkaan abrupt met het uitspuwen van een grote kolom as met rook. Bewoners van een deel van de westkust van het Canarische eiland La Palma moeten sinds vanmorgen binnenblijven omdat de lava mogelijk vandaag de zee bereikt. Wanneer de lava in de zee stroomt, leidt dat waarschijnlijk tot explosies. Ook ontstaan er dan giftige wolken die over het eiland drijven. De lavastroom is zo'n 1600 meter verwijderd van de kust.

Verder lezen: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.298 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.570 leden.
Het nieuwste lid is PieterPater.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 77 mensen aan het browsen op het forum. 9 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 77, lezen 14 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden